In de grond in Utrecht liggen vele honderden kilometers aan kabels en leidingen. Om schade te voorkomen tijdens het graven geldt al enkele jaren de zogenoemde CROW 500-norm. Hoewel in Utrecht het aantal graafschades onder het landelijke gemiddelde ligt, bleek bij een recente controle van het Agentschap Telecom bij werkzaamheden aan het Malieblad dat er nog stappen genomen moeten worden.
De CROW 500 is al sinds 1 januari 2017 van kracht, en wordt vanaf 1 januari 2022 verplicht. Daarom controleert Agentschap Telecom partijen om te kijken of er goed gewerkt wordt.
Agentschap Telecom heeft het onlangs afgeronde project Malieblad onderzocht, waarbij de kruising tussen de zuidpunt van de Maliebaan en de Maliesingel opnieuw is ingericht.
De conclusie van het onderzoek is dat er tijdens het project rekening is gehouden met risico’s en dat er maatregelen zijn genomen om graafschade te voorkomen, maar dat er nog onvoldoende volgens de afgesproken norm, de zogenoemde CROW 500, is gewerkt.
Zo was er voor aanvang van het project geen risico-inventarisatie opgesteld en ook ontbrak een maatregelenplan. Bij de werkzaamheden aan het Malieblad was overigens geen sprake van graafschade.
Aan de slag
De gemeente Utrecht laat nu weten dat ze aan de slag gaan om wel te voldoen aan de norm. “Vanuit Stadsbedrijven zijn we ambtelijk in gesprek met Agentschap Telecom over deze aanpak. Met deze maatregelen gaan we ervan uit op korte termijn te voldoen aan de norm”, is te lezen in een brief aan de raad.
Overigens laten cijfers zien dat er in Utrecht minder vaak schade voorkomt dan gemiddeld. Landelijk was er bij 5,87 procent van de werkzaamheden schade veroorzaakt. In Utrecht lag dat met 2,55 procent een stuk lager.
Gekoppelde berichten

Malieblad in Utrecht zo goed als af; gebied sluit aan bij ontwerp Jan David Zocher
Het Malieblad in Utrecht is zo goed als af. De kruising tussen de zuidpunt van…
1 Reactie
ReagerenGaat dit alleen over communicatielridingen?
Er ligt nog zoveel meer onder de grond. Gas, water, elektra, riool, etc. Officieel zijn daar kaarten van, helaas zeer onnauwkeurig bijgehouden.
Zie nog de beteuterde gezichten van gravers toen er een nieuwe gasleiding moest komen en men de elektra en Ziggo kabel kapot trok. Stond niet ingetekend op de kaart