Pepijn Zwanenberg van GroenLinks: “Soms lijkt het wel of iedereen gekleed is voor een crematie.” | De Utrechtse Internet Courant Pepijn Zwanenberg van GroenLinks: “Soms lijkt het wel of iedereen gekleed is voor een crematie.” | De Utrechtse Internet Courant

Pepijn Zwanenberg van GroenLinks: “Soms lijkt het wel of iedereen gekleed is voor een crematie.”

Pepijn Zwanenberg van GroenLinks: “Soms lijkt het wel of iedereen gekleed is voor een crematie.”
Pepijn Zwanenberg. Foto: DUIC
Een colourbomb in de tamelijk behoudend en grijs geklede Utrechtse gemeenteraad. GroenLinks-raadslid Pepijn Zwanenberg: “Conventies? Ik ben mijn eigen conventie.”

Een colourbomb in de tamelijk behoudend en grijs geklede Utrechtse gemeenteraad. GroenLinks-raadslid Pepijn Zwanenberg: “Conventies? Ik ben mijn eigen conventie.”

De Modemeter van Marieke van Willigen

Wat bedoelt u met ‘uw eigen conventies’?
“Dat ik zelf bepaal hoe ik er uitzie. Je zult me bijvoorbeeld zelden jeans zien dragen. Het valt me op dat mensen bang zijn voor kleur. Witte overhemden zie je overal en iedereen draagt dezelfde soort pakken. Ik ben dol op kleur. Daarnaast: less is bore.”

Dat blijkt, met uw blauwe baard.
“Ik verfde voor het eerst mijn baard op oudejaarsdag 1999 voor het nieuwjaarsfeest. Oranje. Daarna was hij afwisselend groen, paars of blauw. Een jaar of vijf geleden stopte ik met verven tot ik er begin dit jaar weer zin in had, want ik werd behoorlijk grijs. Sommige mensen vinden dat mijn baard groen moet zijn, vanwege ‘GroenLinks’. Maar ik moet natuurlijk niks. Blauw, dus.”

En dat veelvuldige oranje, bent u fan van het koningshuis?

Pepijn Zwanenberg (46)

is sinds tien jaar gemeenteraadslid in Utrecht van GroenLinks. Daarnaast is hij dj.

“Absoluut niet. Ik vind de koning bovendien geen mooie man. Ik hou evenmin van voetbal. Oranje is mijn lievelingskleur. Ik weet trouwens niet wat nu het kip of het ei is, want in vintagewinkels blijft oranje altijd over, en dat koop ik dan.”

Krijgt u veel commentaar op uw kleding?
“Mensen zeggen vaak dat ik opval, maar dat is maar net hoe je het bekijkt. Ik zie mezelf elke dag, dus ik vind mezelf niet opvallend. Bovendien heb ik altijd ongeveer dezelfde kleren aan. Wijde pijpen, jasje. Ja, ik ben één keer met een korte broek naar de raad gegaan, maar daar kreeg ik zo veel gezeur mee, dat ik dat niet nog een keer doe. ‘Kunnen we nu eindelijk beginnen met de vergadering?’ zei ik op een gegeven moment.”

Hoe is het gesteld met de kleding van de regering van Utrecht?
“Saai. Er is weinig diversiteit. Een gemeenteraad is idealiter een afspiegeling van de samenleving, dat is bij de Utrechtse gemeenteraad niet bepaald zo. Soms lijkt het wel of iedereen gekleed is voor een crematie.”

En nu brengt u wat diversiteit in de gemeenteraad.
“Ja.”

U kleedt zich waarschijnlijk verschrikkelijk duurzaam, als GroenLinkser.
“Ik koop niets nieuw maar alles tweedehands, dus dat is een vorm van duurzaam. Inderdaad, het is afschuwelijk wat er gebeurt in landen zoals Bangladesh. Dat moet veranderen. In tweedehandskleding staat vaak nog ‘gemaakt in Duitsland’ of ‘made in France’. Maar welke kleding komt er nu nog uit Europa?”

Welke politicus vindt u goedgekleed?
“In Utrecht?” (denkt na). “Mwa, Marleen Haage kleedt zich goed. En Theresa May, de nieuwe van Engeland, die ook. Al sta ik absoluut niet achter die afschuwelijke partij van haar. Maarja, dat zijn weer vrouwen. Jammer dat ik geen goedgeklede man kan noemen.”

Jasje: vintage, merk niet leesbaar. Broek: Levi's. Overhemd: vintage, onleesbaar merk. Schoenen: Diesel. Horloge: Shhors. Riem: John Travolta.
Jasje: vintage, merk niet leesbaar. Broek: Levi’s. Overhemd: vintage, onleesbaar merk. Schoenen: Diesel. Horloge: Shhors. Riem: John Travolta.

Journalist Marieke van Willigen blogt op jurkenvanmaria.nl. Deze rubriek verscheen eerder in onze DUIC krant: 

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).