Blijven Utrechters in de toekomst al hun afval scheiden? Gemeente weet het nog niet | De Utrechtse Internet Courant Blijven Utrechters in de toekomst al hun afval scheiden? Gemeente weet het nog niet | De Utrechtse Internet Courant

Blijven Utrechters in de toekomst al hun afval scheiden? Gemeente weet het nog niet

Blijven Utrechters in de toekomst al hun afval scheiden? Gemeente weet het nog niet
Gemeente Utrecht
Het is onduidelijk of Utrechters in de toekomst al hun afval blijven scheiden. De gemeente schrijft dat het een optie is om te stoppen met het apart inzamelen van plastic, blik en pak (PBP). Binnenkort wordt dit besloten. De gemeente stopt alvast tijdelijk met het uitgeven van speciale kliko’s voor PBP. De gemeente Amsterdam heeft ook onlangs aangekondigd ermee te stoppen omdat het efficiënter en effectiever bleek om afval pas in de verwerkingsfabriek te scheiden.

Het is onduidelijk of Utrechters in de toekomst al hun afval blijven scheiden. De gemeente schrijft dat het een optie is om te stoppen met het apart inzamelen van plastic, blik en pak (PBP). Binnenkort wordt dit besloten. De gemeente stopt alvast tijdelijk met het uitgeven van speciale kliko’s voor PBP. De gemeente Amsterdam heeft ook onlangs aangekondigd ermee te stoppen omdat het efficiënter en effectiever bleek om afval pas in de verwerkingsfabriek te scheiden.

In Utrecht gooien veel inwoners PBP in een aparte kliko of ondergrondse container, dit wordt bronscheiding genoemd. Maar er loopt ook een proef waarbij het PBP uit het restafval gefilterd wordt in de fabriek, dat heet nascheiding.

Onder andere op basis van de uitkomsten van deze proef wordt besloten welke van de twee methodes we blijven toepassen in de stad.  De gemeente zegt alle opties open te houden. “Ook het geheel stoppen met bronscheiding van PBP is hierbij een optie.”

Omdat dit besluit binnenkort genomen gaat worden stopt de gemeente nu al tijdelijk met het uitgeven van kliko’s voor PBP in wijken waar nascheiding plaatsvindt. Het gaat hierbij om duizenden kliko’s.

Het Nieuwe Inzamelen

Toen Utrecht een aantal jaar geleden Het Nieuwe Inzamelen introduceerde werd aan bewoners gevraagd om zoveel mogelijk afval te scheiden. “Papier, gft en plastic, blik en pak zijn waardevolle grondstoffen. Thuis heet dit afval, maar voor andere partijen zijn het bruikbare materialen. We willen daarom dat afval zo veel mogelijk gescheiden aangeboden wordt”, zei toenmalig wethouder Kees Geldof.

De Utrechtse VVD heeft overigens over het onderwerp ook vragen gesteld aan het college. “Het college heeft expliciet laten weten dat nascheiding van afval minder effectief en efficiënt was. […] Onlangs heeft de gemeente Amsterdam aangekondigd over te stappen op nascheiding. […] in Amsterdam kan nascheiding wel en in Utrecht niet.” Daarom wil de VVD nu weten of het bronscheiden inderdaad gaat stoppen.

De gemeente Utrecht verwacht voor de zomer uitsluitsel te hebben over hoe de toekomst van het afval inzamelen in de stad eruit gaat zien.

Gekoppelde berichten

17 Reacties

Reageren
  1. Gideon

    Als binnenstad bewoner , Oudkerkhof, heb ik al eens contact met
    een wethouder gehad met de vraag waarom er geen mogelijk is om plastic afval gescheiden aan te kunnen bieden.U raad het al “ tja er is wel een locatie , 300 meter lopen, maar er zal voorlopig niets komen
    voor de echte binnenstad. Zo gaat de gemeente Utrecht dus om met
    afvalscheiding.

  2. Toine Goossens

    Onder leiding van Lot van Hooijdonk heeft de VNG een nieuwe overeenkomst met de afvalverwerkers gesloten. Op grond daarvan kan er al veel meer in de PBP bak. Het restafval wordt minder.
    Niet meer gescheiden ophalen van PBP komt vreemd over. Dan zou het bij het restafval komen en verdwijnen dus de ondergrondse bakken.

  3. Lachgas

    Is al jaren bekend dat bronscheiding niet hoeft. Onder het mom van mensen mileu bewust te worden ons toch door de strot geduwd. En was er niet het argument dat deze manier van ophalen goedkoper zou zijn?

  4. GeenStijl@Utrecht😉

    Dit verhaal was al in 2006 bekend, 14 jaar en vele miljoenen verder ……🤔

  5. isabelle

    Laat gewoon die aardige, hardwerkende vuilnismannen aan het werk. Want dat is het hele kernpunt: goedkopere afvalscheiding voor de gemeente door het laten ‘afvloeien’ van personeel. Dat lage herplaatsingskansen op de arbeidsmarkt heeft. Nu de economie een enorme klap krijgt, zou het bijna onmenselijk zijn om deze mensen op straat te zetten.

    Voor aanvang van dit hele project was trouwens allang bekend dat afval scheiden op de stations een laatste stap is en zo’n afvalgrot op straat weinig toegevoegde waarde heeft….

  6. Ineke

    Tja en als het bij het restafval komt, gaan de ondergrondse restafval containers nog meer stinken. Lekker voor de mensen die een restafval container voor de deur hebben. Gaat de gemeente dan deze restafvalcontainers verwijderen?

  7. Piet

    @lachgas, het is inderdaad niet nodig. Het blijkt wel effect te hebben omdat de meeste mensen zich niet realiseren hoeveel plastic afval ze produceren. Dat is nu wel het geval en zijn er een hoop mensen die daar bewuster mee omgaan.

  8. binnenstadbewoner

    @gideon klein stukje lopen en je kunt je afval scheiden. No problem

    Beste is om te stoppen met deze bronscheiding en alleen nog maar aan nascheiding te doen m.u.v. glas en oud papier. Veel Utrechters wonen in kleine appartementjes zonder buiten en moeten ruimte opofferen aan meerdere afvalbakken in hun keukentje. GFT binnen bewaren is bovendien onhygiënisch bij hogere temperaturen en kan ongedierte aantrekken.

  9. Kaat

    Er gaan volgende week op meerdere plekken ondergrondse containers geplaatst worden in Oog in Al. Is dat verspilling?

  10. berend

    Andere manier van verwerken schijnt makkelijker en goedkoper te zijn. Namelijk alles in 1 bak en op locatie scheiden. Vuilniszakken in de wijken zijn echt te erg voor woorden, wat een rommel geeft dat.

  11. Lachgas

    De rode box voor klein chemisch afval is ook afgeschaft. Was niet rendabel.

  12. Koel Hoofd

    Het was al in de jaren negentig bekend dat afvalscheiding niet goed gaat werken en dat scheiden bij de afvalverwerking beter werkt en nog goedkoper is ook.
    Beschamend dat de politiek na decennia lang hun eigen wereldbeleving er door douwen en vele miljoenen belastinggeld verkwanselen nu eindelijk tot inzicht lijkt te komen.

    Kan er niets aan doen dan dit extreem late inzicht te linken aan corona. Sinds de lockdown loopt de puinzooi bij die scheidingslocaties echt compleet uit de klauwen. Een goede observastor kan de ratten en muizen er feestjes zien geven.

  13. Mark

    Elk week 300 meter lopen naar een bijna altijd volle plastic bak dus nog eens 200 meter naar een volgende bak die hopelijk nog niet vol is. Ik beschouw het als mijn wekelijkse boetedoening voor het gebruik van al die wegwerpverpakkingen. Die prop je dan door een veel te klein gat. Beste gemeente, de bestaande manier van afval ophalen stimuleert niet. Helemaal niet als u zo kwistig boetes gaat uitdelen terwijl u een wanprestatie levert met het legen van de bakken. Hou het svp simpel voor uw burgers.

  14. Gregor

    Zo lang niet duidelijk is wat wel en wat niet in al die afvalbakken mag, moet je de burger er niet mee lastig vallen. Professionele bedrijven kunnen dat veel beter, sneller en efficiënter. Robots zijn in staat dat allemaal prima te scheiden. Het argument milieubewust worden is aardig, maar zo lang er geen alternatieven zijn voor plastic verpakkingen in winkels en supermarkten, zet dat nog geen zoden aan de dijk.

  15. cas

    @ Piet, het merendeel is inderdaad plastic wat je als afval hebt… maar als ik boodschappen doe heb ik vaak weinig verpakkingskeuze in de supermarkt… Daar moet de focus op liggen, maar de supers hebben een machtigere positie dan de politiek dus is het makkelijker iets bij de burgers neer te leggen.
    En er spelen natuurlijk vele factoren voor de verpakkingskeuze… meer dan milieu alleen.

  16. Toine Goossens

    Uit het duurzaamheidsverslag:

    Utrecht zamelt 42% van het afval gescheiden in. Amsterdam slechts 16% Als je zo weinig gescheiden inzamelt is opheffing vrij logisch. De situatie in Utrecht is aanmerkelijk anders.
    Per inwoner zamelde de gemeente 391 kg afval in. Dat is 60 kg. minder dan in 2010. Glas gaat naar glasbakken dat maakt waarschijnlijk veel uit.

  17. Geert95

    Leuke grap. Utrecht, met GroenLinks als grootste partij, scheidt totaal geen afval in de binnenstad. Plastic, glas, grof vuil. Alles wordt maar in vuilniszakken gedaan en elke dinsdag opgehaald. Als oude Diesels maar niet hier rijden! Verder wel al het vuil op straat loodsen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).