Statiegeldblikjes en -flesjes achterlaten zodat voorbijgangers ze kunnen inleveren; Utrecht start proef Statiegeldblikjes en -flesjes achterlaten zodat voorbijgangers ze kunnen inleveren; Utrecht start proef

Statiegeldblikjes en -flesjes achterlaten zodat voorbijgangers ze kunnen inleveren; Utrecht start proef

Statiegeldblikjes en -flesjes achterlaten zodat voorbijgangers ze kunnen inleveren; Utrecht start proef
In het Griftpark en park Lepelenburg start eind mei een proef met zogenoemde doneerringen aan prullenbakken. Hierin kunnen blikjes en plastic flesjes worden gezet, die vervolgens door voorbijgangers kunnen worden ingeleverd bij een statiegeldautomaat. In het tweede kwartaal van 2023 start de gemeente Utrecht een proef met inzamelpunten voor statiegeldflesjes in het Stadhuis en Stadskantoor.

In het Griftpark en park Lepelenburg start eind mei een proef met zogenoemde doneerringen aan prullenbakken. Hierin kunnen blikjes en plastic flesjes worden gezet, die vervolgens door voorbijgangers kunnen worden ingeleverd bij een statiegeldautomaat. In het tweede kwartaal van 2023 start de gemeente Utrecht een proef met inzamelpunten voor statiegeldflesjes in het Stadhuis en Stadskantoor.

De doneerring, ook wel een doneerbeugel genoemd, is een ijzeren beugel die aan twee zijden van een prullenbak wordt bevestigd. In de beugel zitten acht gaten waar parkbezoekers hun plastic flesje of blikje in kunnen zetten. De flesjes en blikjes komen nu nog vaak bij het restafval of in de natuur terecht, terwijl er 15 cent statiegeld op zit. Voorbijgangers die statiegeld willen innen, kunnen deze blikjes en flesjes meenemen. “Het doel van de invoering van het statiegeld is om recycling van plastic flesjes en blikjes te stimuleren”, zo schrijft de gemeente. In totaal worden er op 16 prullenbakken twee beugels geplaatst, dus 32 beugels in totaal.

Vorig jaar dienden enkele lokale partijen tijdens een raadsvergadering een motie in over de doneerringen. Hierin droegen ze het college op om te onderzoeken of er een pilot met doneerringen gestart kan worden in Utrecht. Ook liet het college toen weten dat er gekeken zou worden naar mogelijkheden voor inzamelpunten voor statiegeldflesjes in gemeentelijke panden. Het college laat in een raadsbrief weten: “Wij hebben de mogelijkheden en haalbaarheid van de pilots onderzocht, en wij kunnen u toezeggen dat beide pilots in 2023 plaats zullen vinden.”

Pilots

De proef met doneerringen wordt gestart in het Griftpark en Park Lepelenburg van mei tot september. De eerste doneerring in het Griftpark wordt op dinsdag 30 mei officieel geopend door wethouder Susanne Schilderman. 

In het tweede kwartaal van 2023 start ook een proef met inzamelpunten voor statiegeldflesjes in gemeentelijke panden. De pilot wordt gedaan in het Stadhuis en Stadskantoor. De gemeente heeft nog niet bepaald hoe deze inzamelpunten er precies uit zullen zien, maar in deze proef wordt in ieder geval geen gebruik gemaakt van doneerbeugels. “We treffen dan een voorziening waarin statiegeldmaterialen achtergelaten kunnen worden. We onderzoeken onder meer de praktische haalbaarheid, de beheerlast en het gebruik”, aldus het college. “We maken in deze pilot geen gebruik van de doneerbeugel, die ontworpen is voor de openbare ruimte en niet voor kantoorgebouwen. Onder meer hygiënische overwegingen en uitstraling spelen hierbij een rol.” 

Eind 2023 komt het college met een evaluatie over beide pilots. 

19 Reacties

Reageren
  1. S

    Misschien dat de gemeente ook gelijk wat meer vuilnisbakken in het Griftpark kan zetten én ze vaker leegt. Dus niet pas op maandag terwijl het hele weekend de vuilnisbakken uitpuilen. Het park is een vieze gribus!

  2. Arie de knallert

    Dat gebeurde 25 jaar geleden in New York City al
    Dat was een bijverdienste voor daklozen
    Ik vermoed dat het hier ook zo zal gaan
    Hele grote zak vol met lege blikken is toch snel 25 euro waard
    Niks mis mee
    Ps de daklozen hebben liever een dak boven hun hoofd hebben

  3. Utrechtsch

    Glazen (bier)flesjes kunnen als wapen worden gebruikt. Mogelijk niet verstandig om die in de binnenstad beschikbaar te stellen.

  4. G.H.

    @Utrechtsch
    Heeft u het artikel, en dan met nam de tweede zin, wel gelezen?

  5. E. Grafland

    Een jaar of vijf geleden zag ik in Frankfurt op een mooie zomerdag overal flesjes staan zodat daklozen ze konden meenemen, zoals een lokale vriend me uitlegde – op randjes, in hoekjes, maar nergens een probleem, nergens rotzooi. Het werkte kennelijk. Ik hoop dat het hier ook zal kunnen ooit, zonder gedoe met speciale ringen. Ik gun het onze daklozen graag.

  6. W.

    In landen als Duitsland is dit inderdaad al gebruikelijk, zoals E. Grafland ook beschrijft. Werkt prima en mooi als het op die manier kan!

  7. Ihsan

    Okee, maar waarom niet zoals in veel andere gemeenten een paar van die netten ophangen op plekken waar blikjes en flesjes massaal worden gedumpt in de natuur? Bijvoorbeeld langs het fietspad van de Demkabrug naar de Sophialaan. Onderweg naar werk gooien ze daar nog even snel hun blikje bier of energydrank in de bosjes. Dat is altijd al zo geweest, en het steile terrein is lastig op te ruimen. Als je er een melding van maakt via ‘slimmelden’ wordt de melding trouwens gewoon verwijderd zonder dat de troep is opgeruimd.

  8. Wilma

    Een geniaal idee !!!!
    Gun het ook dakloze mensen !
    Een gemeente kan ook niets doen
    Chappo Utrecht

  9. JdV

    Gezien de 100 miljoen die de gemeente te kort komt op de begroting kunnen we als inwoners wellicht onze flesjes aan de gemeente doneren zodat er geen vertraging komt in de aanleg van de volgende fietsboulevard?

  10. Ton van R

    Ongeveer 55 jaar geleden haalde wij oude kranten op bij de Vleutenseweg( wij waren schooljongentjes van een jaar of 10) De opgehaalde kranten werden ten gelde gemaakt bij Lompen en Metaalhandel Proze die verderop zat op de Vleutenseweg.

    Ik vermoed zo dat de hedendaagse jeugd ook niet vies van geld is en dat zij grote afnemers gaan worden van bijna gratis geld, hopelijk gaat de jeugd niet op de welbekende vuist met elkaar, want ook vroeger werd er weleens oude kranten afgepakt door iets oudere jeugd.

  11. Pee

    @Ihsan 26/5/2023 – 11:01
    Die opvangnetten hebben hier een aantal jaren geleden al gestaan bijvoorbeeld bij de stoplichten van af de Marnix brug naar Overvecht en bij rotondes zoals bij de veemarkt .
    Waarom ze die toen weer weggehaald hebben weet ik niet.

  12. Pee

    Platgedrukte blikjes krijg je geen statiegeld voor terug dus worden deze nog steeds in de openbare ruimte aangetroffen .
    omdat de streepjescode niet te lezen is krijg je er dus geen statiegeld voor terug .
    Waarom zetten ze die streepjescode niet aan de onderkant van de blikjes want dat gedeelte blijft meestal ongeschonden na het pletten.

  13. W. Alfrink

    Weet de gemeente nog wel waarom er statiegeld op deze flessen en blikjes
    zitten? Zodat er minder zwerfvuil op straat ligt!

  14. Koel Hoofd

    Doneerringen in het park?
    Sorteert Utrecht hier nu voor op de vele daklozen die dankzij ons falend overheidsbeleid drastisch in aantal zullen gaan toenemen?
    In de USA worden statiegeld blikjes al decennia lang door daklozen ingezameld, in winkelwagentjes vol. Win-win-win American style, de uppercrust gooit hun afval op straat en de bottom feeders ruimen het tegen statiegeldvergoeding op en de democratie (= overheid) hoeft geen poot uit te steken. Sarcastisch gesteld, maar het is wel de kortst mogelijke samenvatting van de gevolgen van sociale meritocratie met ongebreideld neoliberaal kapitalisme.

  15. Len

    Dat zijn een hoop grote woorden van Koel Hoofd zoals altijd, maar het is in werkelijkheid gewoon een natuurlijk fenomeen. Je kunt het dus ook positief omdraaien; waar een overheid faalt zegeviert de mens.

  16. Per Ommegaande

    En ondertussen leert de jeugd dat je RedBull blikje op straat (of in een ring) gooien prima is, en dat iemand anders hun troep wel opruimt. Daklozen of gemeente of buurtbewoners die hun buurt graag netjes houden, maakt niet uit. Als je zelf maar niet de verantwoordelijkheid hoeft te nemen voor het afvoeren van de restanten van jouw gekochte spullen.

    Als daklozen hier een centje mee kunnen bijverdienen, prima, maar het beginidee is niet goed. Maar ik zal wel ouderwetsch zijn.

  17. Rottebert Peermans

    Voor mij één dönerring met sla, knoflook en sambal graag.

  18. Koel Hoofd

    @Len
    Ik kan je optimisme niet delen.

  19. Chantal

    Het maakt voor een dakloze niets uit of ie de blikjes en flesjes uit de struiken haalt of van een doneerring, me dunkt
    Vieze handen krijgt ie toch

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).