Bloemen bij stadhuis in Utrecht uit solidariteit met demonstranten Den Haag | De Utrechtse Internet Courant Bloemen bij stadhuis in Utrecht uit solidariteit met demonstranten Den Haag | De Utrechtse Internet Courant

Bloemen bij stadhuis in Utrecht uit solidariteit met demonstranten Den Haag

Bloemen bij stadhuis in Utrecht uit solidariteit met demonstranten Den Haag
Foto's: Bas van Setten
Tientallen mensen leggen zondagmiddag voor het stadhuis in Utrecht een bloemetje neer. Dit doen zij uit solidariteit met de demonstranten in Den Haag en om te protesteren tegen de coronamaatregelen.

Tientallen mensen leggen zondagmiddag voor het stadhuis in Utrecht een bloemetje neer. Dit doen zij uit solidariteit met de demonstranten in Den Haag en om te protesteren tegen de coronamaatregelen.

In Den Haag vond zondag een protest plaats tegen de coronamaatregelen. De demonstranten kregen hiervoor geen vergunning en ook de rechter besloot dat het niet door mocht gaan.

Desondanks kwamen er honderden mensen naar het Malieveld. Aan het eind van de demonstratie sloeg de vlam in de pan. De Mobiele Eenheid voerde charges uit en er werden een aantal mensen gearresteerd.

(Tekst loopt door onder afbeelding)

Twee maten

Eén van de mensen die in Utrecht een bloemetje kwam leggen vindt dat er in Nederland met twee maten gemeten wordt. Hij vindt het raar dat de Black Lives Matter-demonstraties wel door mogen gaan, maar dat een protest tegen de coronamaatregelen geen vergunning krijgt.

“Dan wil ik laten merken dat het nu niet op de goede manier gaat. Ik wilde eigenlijk naar Den Haag gaan, maar op een gegeven moment riep de organisatie op om niet te komen.”

(Tekst loopt door onder afbeelding)

Bloemetje

De organisatie van de demonstratie in Den Haag riep sympathisanten daarom op om in de eigen stad een bloemetje te leggen bij het stadhuis. Een vrouw die ook haar solidariteit kwam tonen vond het politieoptreden onbegrijpelijk.

“Het zijn mensen die de vrijheid willen beschermen. Ze kwamen geen rottigheid veroorzaken. Iedereen was liefdevol en vredig. Ik snap niet dat er dan zo hard wordt opgetreden.”

De politie van Den Haag laat via sociale media weten dat de demonstranten meerdere keren zijn aangesproken, gewaarschuwd en gevorderd om het Malieveld te verlaten. “Zij hebben dit geweigerd. Agenten zijn daarom, in opdracht van de burgemeester, overgegaan tot aanhouding.”

19 Reacties

Reageren
 1. HArry

  Goede actie tegen de inperking van onze grondrechten door een coronawet.

  Vecht voor je grondwettelijke vrijheden waaronder ook de vrijheid van meningsuiting, demonstratie, vergadering, vrije nieuwsgaring etc etc.

 2. Scherpschutter

  Hulde! Het is natuurlijk in alle opzichten een grove schande dat deze demo is afgelast. Allereerst omdat niemand besmet raakt in de buitenlucht. Ook in Amsterdam: nul problemen, zoals ook alle andere massale bijeenkomsten de laatste maanden voor NUL problemen hebben gezorgd. Hoe kan dit? De wanpresterende overheid weigert de realiteit maar te erkennen: corona verspreidt zich als een airborne virus en vrij wel NIET als contactvirus…Een grove schande.

  En dan zijn er nog de tientallen eigen (grond)wetten die de overheid overtreedt om haar burgers gekooid te houden. Nota bene haar eigen wetten..

  Goed dat er bloemen bij het graf der democratie worden gelegd, maar je vraagt je wel eens af waarom Nederland zich zonder slag of stoot naar de slachtbank laat leiden door een zooi totaal incapabele mavhtswellustelingen…

 3. Cico

  Geen woord over de voetbal hooligans, uiteraard. Want daar voerde de ME charges op.

 4. Pete

  Mijn advies aan de demonstranten
  Loop eens weekje mee op Corona afd ziekenhuizen

 5. JJ

  Niet alle Black Lives Matter demonstraties ‘mogen doorgaan’. Halsema heeft veel kritiek gekregen en later erkend dat de demo op de Dam onder die voorwaarden niet door had mogen gaan. Daarom worden demonstraties onder dergelijke voorwaarden nu dus ook verboden.

  In Rotterdam is de demo ook afgebroken, vanwege te weinig afstand.

  Deze demo is niet verboden vanwege de inhoud (nogal slachtoferrol om steeds wel net alsof te doen), maar omdat d organisatoren onverantwoordelijk zijn, deelnemers geen afstand willen houden er veel te veel mensen zouden komen, er een verkapt evenement van was gemaakt, zonder evenementenvergunning EN omdat er al signalen waren van rellen.

  Het lijkt eerder of de organisatie expres zaken laat escaleren, zodat ze net kunnen doen alsof er met twee maten gemeten wordt, hetgeen niet zo is.

 6. Erwin

  @pete: graag hoor ik ook van je waar die coronapatienten op die afdelingen de ziekte hebben opgelopen.
  Dat is in ieder geval niet in de buitenlucht geweest.

 7. Scherpschutter

  @Pete 21/6/2020 – 20:24
  “Mijn advies aan de demonstranten
  Loop eens weekje mee op Corona afd ziekenhuizen”

  En dan? Daar is niks meer te doen Pete….Op 50% van alle IC’s ligt geen enkele(!) Corona patiënt meer en in heel Nederland krijgen nog maar 55 personen acute zorg. That’s it…

  Misschien zou u even een dagje mee moeten lopen om te zien dat er he-le-maal niets meer aan de hand is op het moment?

 8. Koel Hoofd

  Het zal wel aan mij liggen, maar het lijkt wel of er mensen zijn die zich vervelen en hun frustraties dan maar botvieren op standbeelden (die kunnen niets terug doen) en mensen in een uniform (die mogen wel iets terug doen).
  Voorbeelden zijn legio, en de zomer zonder brood en spelen voor het gepeupel is pas net begonnen…

 9. Gerard Jager

  Belachelijk. Raddraaiers die de hele stad op haar kop zetten.

 10. vanhoorn H

  Belachelijk,mensen realiseren zich niet dat corona een dodelijke ziekte kan zijn.dom,dom,dom!

 11. Marcel

  Iedereen zijn goed recht om van alles te zeggen en te demonstreren. Mijn goed recht om te zeggen dat als ik de beelden zie op de tv ik alleen maar kan denken: wat een malloten. En dan zeg ik t netjes. Politie die op moet treden? Ik zou zeggen: zet er is een hek omheen en laat ze daar is een weekje zitten?

 12. Aanstoot

  Dat geschreeuw over opkomen voor onze vrijheid slaat nergens op. Mijn vrijheid houdt nl. Ook in dat de overheid zijn best moet doen om mij gezond te laten blijven. Erg moe word ik van al die namaakdeskundigen die maar wat roepen via de sociale media. Al die demonstranten wantrouwen de overheid maar geloven wel de eerste de beste kletskoekverkoper. Hoe som kun je zijn

 13. david

  @vanhoorn, je zegt het goed,
  corona KAN inderdaad dodelijk zijn.
  net als een ongeluk in het het verkeer.
  en er belanden dagelijks meer mensen in het ziekenhuis door verkeersongevallen dan door corona. .

  dus zullen we verkeer dan ook maar gaan verbieden ?

  snap echt niet dat mensen zich zo door angst kunnen laten leiden, de dood hoort nou eenmaal bij het leven.
  ik laat mij leven in ieder geval niet compleet in gijzeling nemen door angst omdat de kans 0,08 procent is dat ik overleid aan corona.

 14. BdV

  Ja, het is een schande, het recht om elkaar te besmetten en op de vuist te gaan met de ME zou je zomaar worden ontnomen.

 15. Hans

  De maatregelen die de afgelopen maanden genomen werden door de overheid om de verspreiding van een uiterst besmettelijk en potentieel levensbedreigend virus in te dammen waren volkomen terecht en proportioneel. Ongemakkelijk was het wel. En ook niet prettig. Maar noodzakelijk. Het zijn ook tamelijk effectieve maatregelen gebleken die tot nu toe gelukkig erger hebben kunnen voorkomen. De mensen die nu bloemetjes gaan leggen bij een stadhuis om zich ‘solidair’ te betonen met een groepje wat terecht niet en masse het Malieveld mocht betreden heeft blijkbaar geen idee van de nog steeds aanwezige risico’s om via nutteloze massabijeenkomsten opnieuw het verspreiden van covid 19 te stimuleren. Het is een nogal pathetisch gebaar wat van weinig inzicht in de realiteit getuigt. Het leidt wel tot een hoop onnodig gedoe.

 16. Tegenwind

  @Scherpschutter: Je schiet nu wel erg mis. Geen besmettingen n.a.v. Amsterdam?? Get your facts.
  Niets meer te doen op corona afdelingen?? haha zo duidelijk dat je er echt geen verstand van hebt.
  Enne gezien je commentaar als keyboard warrior op onze democratie. Misschien tijd om te verhuizen waar het beter geregeld is??

  @Erwin: waar coronapatienten op afdelingen besmettingen hebben opgelopen?? Kijk even paar weken terug. Nav al het werk toename van besmettingen in het Antonius van patiënten en personeel.

  Wel makkelijk hier te roeptoeteren zonder feiten.

 17. Scherpschutter

  @Hans 22/6/2020 – 16:38

  “De maatregelen die de afgelopen maanden genomen werden door de overheid om de verspreiding van een uiterst besmettelijk en potentieel levensbedreigend virus in te dammen waren volkomen terecht en proportioneel.”

  Nou, ze waren in eerste instantie veel te laat, Hans. Daarna terecht. En nu al een maand of twee werkelijk totaal buiten iedere proportie… De wetenschap heeft de overheid al lang ingehaald. Dit is geen contactvirus. Het is een seizoensgebonden airborne virus. Weg in de zomer. En in het griepseizoen zeer gevaarlijk bij gebrekkige ventilatie.

  “Maar noodzakelijk.”

  Al lang niet meer dus….Die 1.5 meter heeft geen enkele(!) zin. Buiten niet omdat niemand buiten besmet raakt. Binnen ook niet, want binnen leggen aerosols veel grotere afstanden af.

  “Het zijn ook tamelijk effectieve maatregelen gebleken die tot nu toe gelukkig erger hebben kunnen voorkomen.”

  Deze maatregelen zijn op dezelfde manier ‘effectief’ als een atoombom een effectief middel is om een mierenhoop uit uw tuin te krijgen.

  “De mensen die nu bloemetjes gaan leggen bij een stadhuis om zich ‘solidair’ te betonen met een groepje wat terecht niet en masse het Malieveld mocht betreden heeft blijkbaar geen idee van de nog steeds aanwezige risico’s”.

  In tegendeel dus. Deze mensen zijn PERFECT op de hoogte van de risico’s, namelijk dat er zo goed als 0 risico is op het oplopen van een besmetting in de buitenlucht. Zie het BLM protest in Amsterdam ook. Zie de vele mensenhopen in de drukke vakanties in mei met lak aan de 1 1.5 meter. He-le-maal NIEMAND raakt buiten besmet. De realiteit is: U bent degene die geen flauw idee heeft van de risico’s…

  “Het is een nogal pathetisch gebaar wat van weinig inzicht in de realiteit getuigt.”

  Ik vind het persoonlijk nogal pathetisch dat iemand zonder ook maar enige wetenschappelijke kennis over hoe dit virus zich verspreidt (het spijt me, maar u heeft werkelijk geen enkel idee…) een aantal mensen die dit wel weten en onze rechtstaat/beschaving trachten te redden de maat denkt te kunnen nemen.

 18. Koel Hoofd

  @Scherpschutter, Ik wil je even attenderen op het feit dat er na de BLM demo in Amsterdam toch wel een verhoogde aanwezigheid van het coronavirus in het rioolwater is gevonden.
  Het is ook bekend dat niet iedereen doodziek wordt van corona, sommigen krijgen geen klachten en anderen slechts een snotneus voor een week.
  Kortom, WIJ ALLEN zijn daar door het oog van de naald gekropen.

 19. Scherpschutter

  @Koel Hoofd 22/6/2020 – 23:37

  “Ik wil je even attenderen op het feit dat er na de BLM demo in Amsterdam toch wel een verhoogde aanwezigheid van het coronavirus in het rioolwater is gevonden.”

  Ja, en? Waaruit blijkt correlatie?

  “Het is ook bekend dat niet iedereen doodziek wordt van corona, sommigen krijgen geen klachten en anderen slechts een snotneus voor een week.”

  Correct. Wereldwijd vertoont 81% geen symptomen.

  “Kortom, WIJ ALLEN zijn daar door het oog van de naald gekropen.”

  Hoe komt u erbij…99.9% van alle besmettingen wereldwijd worden indoor opgelopen en ten tijde van het BLM protest te Amsterdam waren er op een bevolking van 17.000.000 hooguit überhaupt nog maar 1000 mensen besmet en besmettelijk in heel Nederland. De kans dat er op de BLM demo ook maar 1 met het virus zou rondlopen was 1 op 17.000 en de kans dat die ene ook maar 1 ander persoon zou weten aan te steken in de buitenlucht is vervolgens maar 1 op 1000.

  Is dat uw idee van door het oog van een naald kruipen? Persoonlijk heb ik daar toch een ander idee bij eerlijk gezegd. De kans om buiten op het BLM protest corona op te lopen was vrijwel letterlijk kleiner dan de kans om de loterij te winnen….

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).