Boa in Utrecht gearresteerd vanwege mishandeling Boa in Utrecht gearresteerd vanwege mishandeling

Boa in Utrecht gearresteerd vanwege mishandeling

Boa in Utrecht gearresteerd vanwege mishandeling
Archieffoto politie station Utrecht Centraal
Een boa die werkzaam is bij de NS is door de politie gearresteerd omdat hij verdacht wordt van het mishandelen van een 22-jarige man op station Utrecht Centraal. De boa, een 51-jarige Utrechter, heeft zichzelf gemeld bij de politie nadat er aangifte was gedaan.

Een boa die werkzaam is bij de NS is door de politie gearresteerd omdat hij verdacht wordt van het mishandelen van een 22-jarige man op station Utrecht Centraal. De boa, een 51-jarige Utrechter, heeft zichzelf gemeld bij de politie nadat er aangifte was gedaan.

De mishandeling zou hebben plaatsgevonden op 9 juni op het station. Die dag werd de politie rond 12.15 uur om hulp gevraagd door medewerkers van NS Veiligheid en Service.

De gearriveerde agenten zagen dat enkele boa’s van NS een man hadden aangehouden. Hij zou zich hinderlijk hebben gedragen en wilde het station niet verlaten. Toen de boa’s de man aanhielden raakte hij gewond aan zijn gezicht. De man heeft hierop aangifte gedaan van mishandeling.

De recherche in Utrecht is een opsporingsonderzoek gestart onder leiding van de officier van justitie. De boa heeft zichzelf gemeld bij de politie en is vervolgens gearresteerd. De politie is op zoek naar getuigen van het incident.

22 Reacties

Reageren
 1. Joas

  Slim ja, BOA’s mogelijkheden op wapenstokken geven….

 2. Berend

  Er was om hulp gevraagd, misschien was de situatie onhoudbaar? Wat kan je doen, de politie afschaffen en het publiek het zelf laten oplossen. Ben benieuwd naar het echte verhaal..

 3. Scherpschutter

  @Joas 10/6/2020 – 17:08

  Dat is in alle opzichten een zwaar belabberd idee inderdaad. BOA’s zijn op geen enkele manier getraind in geweldsituaties. En daarnaast is het zo dat BOA’s (uitzonderingen als uitstekend opgeleide boswachters e.d. uitgezonderd) nou ook niet bepaald de brightest bulbs on the christmas tree zijn. Het zijn vaak burgers uit de wat lagere echelons van de gemeenschap die in essentie weinig andere keuze hebben dan om maar BOA te worden.

  Het is vaak met Politieagenten al een moeilijk verhaal. Die hebben vaak in ieder geval een vorm van opleiding genoten en zijn wel degelijk getraind in geweldsituaties en dan nog gaat het regelmatig mis. Je hoeft ook echt geen intelligente discussie aan te gaan met een gemiddelde agent (uitzonderingen zeker daargelaten), want de helft is op het tandvlees bekwaam genoeg voor de functie die ze uitoefenen…

  Het bewapenen van BOA’s is het bewapenen van een deel van de bevolking dat vrijwel letterlijk het minst gekwalificeerd is binnen een samenleving om bewapend te zijn. Een afgrijselijk slecht idee voor iedereen die het beste voor heeft met burgers en dat is precies waarom de overheid het doet. Die hebben niet het beste met burgers voor, maar met de overheid.

  De ordehandhaving van de overheid faalt in alle opzichten gigantisch (je ziet bij iedere rel hoe machteloos men eigenlijk is) en iedere mogelijkheid die de Staat en Gemeente kunnen aangrijpen om de illusie van grip maar in stand te houden, zal worden aangepakt. Ook als dat het bewapenen van zo mogelijk de minst gekwalificeerde burgers in de hele maatschappij betekent.

 4. JdV

  Sterker nog, boa’s tasers, pepperspray en wellicht zelfs vuurwapens geven. Heel slecht idee.

 5. Katja

  Wegens wurgen ? Bedoeld wordt B.O.A. Boa is een slang.

 6. Herman

  BOA’s zijn wannabee politieagenten die daar echter niet geschikt voor zijn. Geef deze alsjeblieft geen wapen!

 7. Anlies

  Bij gebruik geweld door de politie wordt de rijksrecherche ingeschakeld. Hoe zit dat met boa’s?

 8. Marco

  Een beetje off-topic, maar wel over boa’s: Hou het geweldsmonopolie bij de politie en geef die arme boa’s weer een overzichtelijk takenpaket. En, als we eindelijk weer eens in GGZ, jeugdzorg, groen en sociale projecten investeren hebben we überhaupt minder wapenstokken nodig.

 9. JPJ Schildt

  Al de reacties gaan over de BOA’s, maar die meneer gedroeg zich dusdanig dat de BOA’ś hem moesten verzoeken om zich anders te gedragen. Dat wilde hij kennelijk om hem moverende redenen niet. Daarna kennelijk weerspannig gedrag met een matpartij tot gevolg dusdanig dat politiehulp werd ingeroepen. Daarbij is die meneer kennelijk beschadigd. Nu heeft hij aangifte van mishandeling gedaan. Dit is de omgekeerde wereld. De BOA’s zijn daar op verzoek van de NS en ProRail te werk gestelde OPSPORINGSAMBTENAREN, die heb je te respecteren. Indien meneer zich had gerealiseerd dat hij te gast is op het station en dat de betreffende BOA’s daar werken om de boel leefbaar te houden had hij zich anders moeten gedragen. Er zijn algemene maatschappelijke afspraken, sommigen noemen het regels, waaraan die meneer zich niet wilde houden. De BOA’s deden hun werk en spraken hem aan , maar die meneer wilde niet, dan moet je maar op de blaren zitten. Als je door je eigen gedrag beschadigd bent geworden heb je dat aan jezelf te danken.

 10. anti-escalator

  @JPJ Schildt

  BOA’s dienen, net als alle ordehandhavers, te de-escaleren.
  Dat betekent dat ze getraind zouden moeten worden om met dit soort mensen rustig in gesprek te gaan en geweld tot het allerlaatst uit te stellen.
  Dat iemand in diens gezicht gewond raakte is niet iets wat zou moeten gebeuren

 11. Wendy

  Stop het BOA bashen. Sorry een beetje respect voor de BOA’s zou op zijn plek zijn. Misschien moeten we ons met zijn allen wat netter gedragen, dan zijn ze niet eens nodig.

 12. Bromsnor

  Bromsnor is blij dat hij geen BOA is, wat een job. Gekkies in de hand houden met lief doen.

 13. Koel Hoofd

  @JPJ Schildt
  Dat is een heikel punt, jonge mensen die weigeren advies en instructies van wettelijke autoriteiten, wat een BOA feitelijk is, op te volgen.
  We hebben een generatie gecreeerd die elke vorm autoriteit vanuit principe verwerpt omdat ze vinden dat ze als snotneus met een emotionele mening boven de wet staan. Niet zo gek, ze hebben nooit geleerd om respect te hebben voor hun ouders (die hun vriendjes zijn en alles goedpraten), leraren (meester jip en juf janneke) of wie dan ook (door te gaan schreeuwen en janken en zijn ze altijd zielig en de vermoorde onschuld).

  Het meest enge is nog, dat spul groeit op en wordt uiteindelijk onze nieuwe generatie leiders. Als het tegen zit, wordt iedereen die ze gezond verstand en beheersing van hun emoties wil uitleggen dan afgevoerd en opgesloten omdat ze er ‘last van’ hebben.

  Intussen BOAs gaan bewapenen omdat ze zichzelf moeten kunnen verdedigen tegen dat spul? Eng idee voor de bevolking want die stadsboas waren ooit Melkertbanen, inderdaad geen LED lichtjes (bosboas zijn ander soort). Maar vanuit de kant van de BOAs wel begrijpelijk want ze hebben te maken met ongeleide jonge projectielen welke geweld niet schuwen.
  Waarom niet die BOAs inlijven bij de politie en ze een degelijke lange politie training geven? Zag gisteren de politie heel kalm en rustig een bestuurder van een dikke dubbelgeparkeerde bolide beboeten, het macho menneke was zeer gedwee en meegaand tegenover HET GEZAG met een wapen en schietpermissie….

 14. JdV

  @wendy: goed idee. We schaffen de verkeerslichten af, helemaal niet nodig als we ons gewoon netjes gedragen. En dan rijden we allemaal op een roze eenhoorn naar ons werk.

 15. MJPD

  Het 22-jarige sneeuwvlokje zal het er wel naar gemaakt hebben. En dan gaat de lat er over. Prima om BOA’s meer middelen te geven. Al was het alleen maar om te kunnen verdedigen tegen “roedels”.

 16. [email protected]😉

  Meer investeren in de politie,handhaving en opsporing is een politie taak,ook het geweldsmonopolie moet ten alle tijden bij de politie blijven,en die hebben het hier al vaak moeilijk mee.
  BOAs afschaffen per direct .

 17. isabelle

  Als BOA’s en agenten uitgerust worden met Go-Pro’s, kun je achteraf geharrewar een heel stuk voorkomen.

 18. M.A

  Meer respect voor BOA,s en ordehandhavers, als verpleegkundigen hebben we ook wekelijks met agressie te maken.
  We proberen mensen te helpen maar worden behandeld als oud vuil, zeker als er alcohol en drugs gebruikt wordt

 19. Louise Prentice

  De boa,s van de N.S hebben wel degelijk geweldstraining in hun opleiding.

 20. Angelique

  @JPJ Schildt
  Wat een duur taalgebruik om vervolgens te spreken van een “beschadigd geworden” persoon?
  Hoe dan ook: Ook BOA’s dienen zich te houden aan regels, ook als andere mensen niet naar hun luisteren. Als hij zich volgens de regels heeft gedragen, hoeft de BOA zich dan ook geen zorgen te maken.

 21. Hans Birkhoff

  BOA’s wapen ? Nee niet doen tenzij ze een soortgelijke opleiding krijgen als politie o.i.d. maar dat is voor velen te hoog gegrepen.

 22. Cico

  Maar BOA’s waren nou juist bedoeld als verkapte bezuiniging op politie. Pardon, ik bedoel ter ondersteuning van de politie taken. Afval, parkeren, stallen van fietsen, dat werk. Ik begrijp dat we langzamerhand twee soorten politie gaan krijgen?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).