Boek over slavernijverleden van Utrecht wordt niet gratis beschikbaar Boek over slavernijverleden van Utrecht wordt niet gratis beschikbaar

Boek over slavernijverleden van Utrecht wordt niet gratis beschikbaar

Boek over slavernijverleden van Utrecht wordt niet gratis beschikbaar
Het boek ‘Slavernij en de stad Utrecht’ wordt niet gratis beschikbaar gemaakt. De Utrechtse PVV vroeg het college in juli of het boek bijvoorbeeld in PDF online geplaatst kon worden, maar dat gaat dus niet gebeuren.

Het boek ‘Slavernij en de stad Utrecht’ wordt niet gratis beschikbaar gemaakt. De Utrechtse PVV vroeg het college in juli of het boek bijvoorbeeld in PDF online geplaatst kon worden, maar dat gaat dus niet gebeuren.

De resultaten van het onderzoek, dat voortkwam uit een motie van de gemeenteraad, zijn in een boek gepresenteerd en dat kan gekocht worden voor 25 euro. De PVV vroeg zich vervolgens af waarom andere onderzoeken vanuit de gemeente wel gratis in te zien zijn maar voor deze betaald moet worden.

Het college laat in antwoord op de vragen weten dat de conclusies van het onderzoek wel openbaar zijn. De verhalen zijn voor geïnteresseerden in het boek opgenomen. Die zijn niet digitaal te lezen. Wel zijn er inkijkexemplaren van het boek te vinden in Utrechtse bibliotheken. “Wij denken daarmee goed invulling te geven aan onze gezamenlijke wens om inwoners laagdrempelig kennis te kunnen laten nemen van het onderzoek”, stelt het college. De keuze voor de vorm van de publicatie lag volgens het college bij het onderzoeksteam.

Financiële bijdrage

De PVV had ook vragen over de financiële bijdrage van de gemeente. “Voor het onderzoek en de publicatie was 40.000 euro beschikbaar”, schrijft het college. “Dit budget is onder meer besteed aan de uitvoering van het onderzoek, aan de twintig auteurs die een bijdrage leverden aan het onderzoek, de publicatie en de website.” De kosten van het onderzoek en het boek lagen volgens het college hoger dan de bijdrage van de gemeente.

Op de vraag van de PVV wat er met de opbrengsten van het boek gaat gebeuren, antwoordt het college dan ook dat de geschatte opbrengsten de kosten van het boek kunnen dekken. “Daarom hebben wij geen afspraken gemaakt over een aandeel in de opbrengsten.”

Gekoppelde berichten

10 Reacties

Reageren
 1. Lexus

  Hier kan ik naar de gemeente toe maar op één manier op reageren: ???

 2. Rob H.

  Het boek is een eye-opener, maar uiteindelijk niet om door te komen. Het kent vele auteurs, maar de eindredactie was niet ok, waardoor verhalen en feiten iedere keer weer terugkomen en niet tot nieuwe of andere inzichten leiden dan de eerste keer. Mijns inziens doet het boek daardoor geen recht aan het verhaal wat het wil vertellen.

 3. Scherpschutter

  Ofwel; een dikke middelvinger van het college naar de PVV en de belastingbetaler. “Hoepel op, we doen wat we willen”. Wat een totale schande! De kosten van het produceren van een boek afwentelen op de belastingbetaler om diezelfde belastingbetaler vervolgens nog eens 25 Euro uit de zakken te kloppen als hij of zij dit boek wil lezen dat hij of zij al betaald heeft. Dat is zwendel.

  Onacceptabel. Dit dient de Gemeente ten strengste verboden te worden.

 4. Hadjememaar

  @Lexus en dat is is?

 5. Lexus

  @Hadjememaar: precies wat vraagtekens uitdrukken: ik begrijp hier niets van.

 6. GeeWee

  Betekent het feit dat de Gemeente iets met 40.000 eur subsidieert dat het gratis beschikbaar moet zijn? Volgens mij niet. Ik kan toch ook niet gratis lid worden van een voetbalvereniging die gebruik maakt van gesubsidieerde sportvelden?

  En als je geïnteresseerd bent in het boek dan kun je het in de bibliotheek vinden:
  https://webcat.hostedwise.nl/wise-apps/catalog/9990/search/iets/slavernij%20en%20de%20stad%20utrecht

 7. Realist

  Aah, nu is duidelijk waarom de gemeente geen graffiti meer gaat verwijderen. Die 40000 eurietjes moeten ergens vandaan komen.

 8. Koel Hoofd

  Utrechters hebben betaald voor de tot stand koming van dat boek, en nu moeten ze nog eens gaan betalen om het boek te mogen lezen?
  Hoe vaak denkt de gemeente nog te kunnen wegkomen met het belazeren en uitbuiten van haar inwoners?

  Gelukkig is de kritiek van @Rob H. duidelijk: het is broddelwerk en niet de moeite van het lezen waard.

  Nog 181 dagen en dan…

 9. Lexus

  Het blijft toch iets vreemds hebben. De gemeente laat onderzoek doen naar iets wat, zo neutraal mogelijk uitgedrukt, belangrijk voor de samenleving gevonden wordt. En dan moet je voor de resultaten ofwel betalen ofwel naar de bibliotheek. Ik kan me op zich wel voorstellen dat voor de papieren uitgave een prijs moet worden betaald, maar dan zou het boek toch tenminste digitaal beschikbaar kunnen worden gesteld. En dat gebeurt niet. Het blijft bij mij vraagtekens oproepen. Zou er iets mis zijn met de inhoud? En dit nog los van de vraag of het een goed boek is, wat hierboven ernstig betwijfeld wordt.

 10. Fam H

  Gewoon online zetten. Kost hoegenaamd niets. #2021 2022 2023

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).