Boeren delen rode zakdoeken uit in Utrecht; ‘We laten zien dat demonstreren ook publieksvriendelijk kan’ Boeren delen rode zakdoeken uit in Utrecht; ‘We laten zien dat demonstreren ook publieksvriendelijk kan’

Boeren delen rode zakdoeken uit in Utrecht; ‘We laten zien dat demonstreren ook publieksvriendelijk kan’

Boeren delen rode zakdoeken uit in Utrecht; ‘We laten zien dat demonstreren ook publieksvriendelijk kan’
Zo’n 25 boeren demonstreerden zaterdagmiddag onder het Bollendak in Utrecht. Ze deelden onder meer rode zakdoeken uit, het symbool van het boerenprotest. De demonstranten vroegen aandacht voor hun situatie en volgens één van de deelnemers wilden ze tegelijkertijd laten zien dat demonstreren ook op een publieksvriendelijke manier kan.

Zo’n 25 boeren demonstreerden zaterdagmiddag onder het Bollendak in Utrecht. Ze deelden onder meer rode zakdoeken uit, het symbool van het boerenprotest. De demonstranten vroegen aandacht voor hun situatie en volgens één van de deelnemers wilden ze tegelijkertijd laten zien dat demonstreren ook op een publieksvriendelijke manier kan.

Het kabinet heeft in juni van dit jaar bepaald dat de uitstoot van stikstof rond natuurgebieden flink omlaag moet. Dit heeft gevolgen voor veel boerenbedrijven die rond deze gebieden liggen. Veel agrariërs zien door deze plannen de toekomst met lede ogen aan en zij hebben sinds de bekendmaking op vele manieren hun ongenoegen geuit.

In een aantal gevallen werden hierbij andere mensen gehinderd. Dat gebeurde bijvoorbeeld toen op verschillende plekken in het land snelwegen en distributiecentra werden geblokkeerd. Dit werd ook in Utrecht gedaan, toen boeren bijvoorbeeld distributiecentra van Picnic en Albert Heijn blokkeerden.

Tekst loopt door onder afbeelding

Gesprek

Zaterdag kozen de boeren in Utrecht echter een andere manier om te laten dat zij het niet met het beleid eens zijn. LTO Noord, een belangenvereniging voor boeren en tuinders, organiseerde een publieksvriendelijke actie op het Stationsplein. De aanwezige boeren deelden zakendoeken en flyers uit, en gingen met passanten in gesprek.

“Ik krijg wisselende reacties, maar de meeste mensen zijn positief”, zei een 22-jarige demonstrant die uit een boerengezin komt en niet met haar naam in de krant wil. “De drastische maatregelen van het kabinet veroorzaken veel onzekerheid. We doen ons best en houden ons aan de regels. Als wij de helft van ons vee weg zouden moeten doen is dat geen drama, maar vertel ons wel hoe we dat moeten aanpakken.”

In totaal werden zaterdag 2.300 rode zakdoeken uitgedeeld in Utrecht. “Draag hem met trots”, zei een andere demonstrant tegen een voorbijganger die het symbool van haar aannam.

Gekoppelde berichten

53 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  Trots op onze helden!

 2. W.

  Alsdus onze toetsenbordheld.

 3. Speak Upje

  Welke helden?

  Die al vanaf 1987 weten dat het anders moet en met minder dieren en die vervolgens, onder andere via de lobby van de vleesindustrie, de melkindustrie en de veevoerindustrie en bevriende ministers, precies het tegenovergestelde zijn gaan doen? Namelijk meer, meer, meer?

  Die “boeren” die vooral en alleen voor eigen winst gaan, financieel, ten koste van de omgeving en de samenleving?

  Die “boeren” die het onvermijdelijke zelf via hun eigen lobby al 40 jaar uitstellen en nu dan eindelijk puntje bij paaltje komt als 4-jarige kleuters aan het krijsen en schreeuwen zijn? En het gaat nota bene om hun eigen geld, niet over ons, de overige 93% van het land.

  En die mensen intimideren die er een andere mening op na houden, tot doodsbedreigingen aan toe (nota bene o.a. van hun eigen boerenleidster) en levens op snelwegen van andere mensen in gevaar brengen?

  Maar, ga jij lekker met een rode zakendoek lopen, ex-Utregs jochie.

 4. Liza

  Altijd fijn, kleine kinderen inzetten om leugens en propaganda te verspreiden. Als je het niet op eigen kracht en met argumenten kan winnen, ga je maar stickers met leugens plakken.

  #F*ckderadicaleboeren>owacht>ikbedoelgrootindustriëlen

  “En ik krijg wisselende reacties, maar de meeste mensen zijn positief”? Dat dit compleet niet correspondeert met de meerderheid van de bevolking in dit land (al weken geleden) 51%> inmiddels rond de 65%, die niks met de boerenacties heeft. So far de facts.

 5. Thuisblijver

  Deze vleeseter vind dat we te veel vlees eten en vaak van bedenkelijke kwaliteit. Beter 100 gram kwaliteitsvlees dan 200 gram opgejaagd rommelvlees. En dat (kwaliteits)vlees mag best uit Argentinië komen. Daar ligt de economie op z’n gat. En nu komt het: de EU heft 250 % importbelasting op vlees (ook op rijst, rietsuiker, etc.) van buiten de EU en dat betalen wij, en dat om 1% van de werkende Nederlanders (de boeren) aan het werk te houden. De verhouding is zoek. Wij zitten nota bene varkens te fokken voor China. Heel Brabant meurt daardoor als een gek (anders ruik je daar wel andere zoetigheid). En natuurlijk voor individuele boeren is het sneu, maar met gewone bedrijfs beëindigingen (pensionering van boeren) kan er al heel wat verminderd worden.
  Overigens geen goed woord over voor “boeren” die rommel (zelfs asbest) op snelwegen dumpen. Ik denk dat heel veel sneue figuren deze protesten aangrijpen om zelf wat te rellen en dus de goede naam van “de boer” hiermee in diskrediet brengen.

 6. Scherpschutter

  @Thuisblijver

  100 gram vlees? LOL! Daar heb ik bij het ontbijt al eenvoudig het dubbele van op. Ik ben wel blij met mensen als u. Als iedereen het beste en meest gezonde dieet zou volgen dat er is (keto) dan wordt het wel uitdagend (maar niet onmogelijk) om dat allemaal te produceren in Nederland.

  Het is een weinig bekend FEIT dat onze boeren-helden nu al zwaar onvoldoende produceren om de Nederlandse bevolking te kunnen voeden. We zijn nu al hopeloos afhankelijk van import, laat staan als de overheid onze helden de nek om draait…Dan ben je verloren bij de eerste de beste buitenlandse rampoogst.

  Onze productie moet eigenlijk fors omhoog! Als de moderne wereld 1 ding leert dan is het wel dat onafhankelijk een enorm goed is. Wij moeten onze helden steunen en de landbouwsector omvormen naar een model dat niet op export is gericht, maar is gericht op het voeden van de eigen bevolking.

  Méér vlees, melk, kaas, vis, eieren en prachtige groenten van eigen land graag!

 7. Hans

  “ Als wij de helft van ons vee weg zouden moeten doen is dat geen drama, maar vertel ons wel hoe we dat moeten aanpakken”.
  Dat is een constructieve, realistische uitlating van deze 22-jarige demonstrant. Want, inderdaad, de veestapel moet met minstens 50% gereduceerd worden. Dus als de meerderheid van de Nederlandse veehouders er net zo over denkt kan er oplossingsgericht gewerkt gaan worden. Laten we het hopen.

 8. Fred

  Het is weer eens duidelijk geworden dat dit niet een kwestie van boeren versus burgers maar van een verstedelijkte omgeving versus het platteland. En waarom sta ik achter de boeren? Simpel omdat zij het letterlijke slachtoffer dreigen te worden van de verstedelijking die steeds meer hectares in beslag neemt en daarmee zowel de boeren als hun relaties hun toekomst ontnemen. Zouden ze ooit met mijn beroepsgroep hebben moeten doen, dan zou de ellende niet te overzien zijn geweest.

 9. Koel Hoofd

  Hulde voor deze boeren.

  Want laten we daar even heel eerlijk over zijn, dit boerenprotest heeft een geschiedenis van machtsmisbruik door de machtshebbers (politiek, lobbyisten bedrijven en NGOs, ambtenaren en helaas ook wetenschap) welke zijn oorsprong vindt in de Bretton Woods, Malta, Jalta en VN conferenties. Die vonden plaats in 1944/1945 door mensen vol idealen en plannen ter wereldverbetering, maar ook stomdronken van macht die naar de kop was gestegen, en intussen ook al lang dood, begraven en door de meute zelfs al bijna vergeten zijn.

  Maar in de jaren zeventig hadden we daarom al hele ketens van boterbergen, wijnmeren en melkplassen… Niet omdat die boeren dat wilden, maar omdat die boeren er door de politiek toe zijn gedwongen maar hun producten niet meer konden afzetten. Gelukkig kwam de politiek toen wel met een oplossing: globalisering met als begin de interne markt van de EEG wat we nu kennen als EU.

  Nou ja, die wereld werd steeds kleiner dus fokken we nu varkens voor China en werkt de EU fanatiek met importheffingen om de eigen interne markt te beschermen welke aan elkaar hangt van subsidiering als verdienmodel.
  Wat is nu de oplossing van de politiek?
  De sector met dwang halveren want die ‘papieren chemische ruimte’ en grond is nodig voor woningen en (energie)parken. Want dat natuurbeleid is Nederland gaat al vele decennia lang echt nergens meer over omdat het slechts een papieren werkelijkheid is ter meerdere eer en glorie van een paar egootjes.

  Die agrasector binnen paar jaar halveren is echt niet omdat het moet, maar omdat de politiek dat wil, het kan doen en, er ook nog eens probeert mee weg te komen. Want alleen al door natuurlijk verloop en ‘het toch echt groenere gras in andere landen’ reduceert de agrasector zichzelf al. Alleen is het werkelijk probleem dat het kabinet NU wil scoren en niet jaren later wanneer ze allemaal al lang iets anders aan het doen zijn.

  Waar zijn we dan eigenlijk in godsnaam mee bezig?
  Niet met landbeheer maar met policor wanbeheer.

 10. Koel Hoofd

  @Liza
  “Altijd fijn, kleine kinderen inzetten om leugens en propaganda te verspreiden. Als je het niet op eigen kracht en met argumenten kan winnen, ga je maar stickers met leugens plakken.”
  Meen je dat nou werkelijk?
  Want de milieu en klimaatactivisten schoven anders een kind sociaal emotionele problemen en autisme naar voren om voor hun het vuile werk en plein publique te doen tegenover de meest machtige mensen ter wereld. Als het een spelletje ‘how low can you go doen’ dan winnen die activisten het altijd….

 11. De count

  Wat een boerenhatende hypocriete reacties hier. In de randstad zijn we zo langzamerhand echt aan het vergeten wie voor basale dingen in deze maatschappij zorgen. Niet alleen de boeren, maar een ook een groot deel van de “onderklasse” wordt letterlijk in de kou gezet

 12. Fred

  Ik krijg steeds meer te doen met de “boeren”. Hebben zich tientallen jaren voor het karretje laten spannen van de agro-industrie (Campina, Rabo, van drie, agrifirm etc) en nu laten ze zich weer voor het karretje spannen van extreem-rechts.
  Het zakgeld wat hen nog overeind houdt, krijgen ze in de vorm van EU-subsidies. De EU waar ze tegen ageren.
  Echt snappen doen ze het dus allemaal niet.
  Zoals enige tijd geleden al in de Volkskrant werd gesteld: boeren hebben geen verdienmodel, ze zíjn een verdienmodel.

 13. Scherpschutter

  @De count

  Dat is maar je even joh. Ze zullen het allemaal ragfijn herinneren als Nederland zo voor ons vreten voor 90% afhankelijk is van import…en er op een dag ineens niets beschikbaar is. Bijvoorbeeld wegens een mislukte oogst of protectionisme.

  Vreten moeten we allemaal. Niet alleen boeren of de onderklasse.

 14. Hans

  @ Scherpschutter, die beweert de volgende onzin:

  “Het is een weinig bekend FEIT dat onze boeren-helden nu al zwaar onvoldoende produceren om de Nederlandse bevolking te kunnen voeden. We zijn nu al hopeloos afhankelijk van import, laat staan als de overheid onze helden de nek om draait…Dan ben je verloren bij de eerste de beste buitenlandse rampoogst”.

  De feiten:

  Nederland produceert drie keer meer voedsel dan we kunnen opeten: ‘Er is dus méér dan genoeg’
  Nederland heeft een luxepositie als er een tekort aan groente en fruit ontstaat in Europa. Dat stelt directeur Marc Jansen van de brancheorganisatie Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL)

  Bron: AD maart 2020.

  M.a.w. Nederland is een voedseleiland.

  We zijn voedselexportland nr. 2 in de wereld, na de nr.1 van de wereld, n.l. de Verenigde Staten van Amerika.

 15. Wim Vreeswijk

  We zitten hier in Nederland dankzij JM Den Uijl (premierschap 1973-1977) met inmiddels 915.000 levenslang onschendbare ambtenaren die steeds meer sluipenderwijs hier in Nederland de dienst gaan uitmaken en waarvan de meerwaarde steeds minder zichtbaat wordt, maar wel steeds massaler de vrije beroepen beginnen lastig te vallen met de aan hen door Brussel opgelegde EU-regels voor boeren en vissers.

 16. Moniek

  Scherpschutter heeft al zeker 200 gram vlees op bij het ontbijt.
  Ik moest even mijn neus snuiten van het lachen; in een papieren zakdoekje hoor.

 17. Realist

  De haat van de linkse stedeling tegen de boeren is stuitend. Geen enkel besef en benul van de noodzaak van het werk van deze beroepsgroep. Geef mij maar boeren, van linkse idealen kan ik niet overleven.

 18. Scherpschutter

  Hans

  Zoals gewoonlijk heb je werkelijk weer eens geen flauw idee waar je het over hebt;

  https://www.vee-en-gewas.nl/artikel/298774-nederland-heeft-te-weinig-landbouwgrond-om-eigen-bevolking-te-voeden/#:~:text=Van%20de%201%2C82%20miljoen,miljoen%20voor%20grasland%20of%20veevoer

  Uit het artikel;

  “Zelfs als Nederland haar export stopt en iedereen vegetarisch gaat eten, kan de Nederlandse landbouw de Nederlandse bevolking niet voeden. Dat blijkt uit de cijfers van de landgebruikvoetafdruk van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).”

  Nederland produceert ongelofelijk WEINIG voedsel. In de verste verte niet genoeg om de eigen bevolking te voeden. En nu wil de overheid de boeren de nek omdraaien…

 19. Scherpschutter

  @Moniek

  Een papieren zakdoekje? How dare you… Klimaathater!

 20. Realist

  @Hans. Stel je hebt gelijk, wat is er mis mee dat we anderen op de wereld ook voorzien van voedsel.
  Als de boeren weggepest zijn wordt die ruimte ingenomen door mensen. Veel vervuilender en slechter voor de natuur dan nu het geval is.
  En stikstof is alleen maar een pressiemiddel, dat is inmiddels wel bewezen.

 21. Janah

  Een publieksvriendelijke actie van de boeren. Een verademing. Tot nu toe demonstreren de boeren niet maar zij intimideren. Als geboren plattelander weet ik dat er altijd iets is met de boeren. Jammer dat ze zich momenteel laten leiden door Mark vd Oever en zijn trawanten, inclusief Donald Trump.

 22. Fred

  Realist heeft teveel boer zoekt vrouw gekeken en heeft geen idee wat zich bijv op het brabantse platgeland afspeelt. Over stedelingen gesproken…

 23. Moniek

  Wast u uw katoenen zakdoeken niet, Scherpschutter?

 24. Rob

  Wat realist zegt. Steun voor de boeren en weg met het wensdenken.

 25. Hans

  Beste Scherpschutter,

  van vee, gewassen en aanverwante zaken mag ik dan misschien niks begrepen hebben, wel weet ik dat ‘Vee & Gewas’ waaruit jij citeert DE spreekbuis van de betreffende sector is. Het is, i.t.t. de vrije pers, die jij wellicht schaart onder de noemer ‘mainstream media’ een orgaan wat de belangen van de sector handig voor het voetlicht brengt. Dat mag best hoor, maar zeg dat er dan bij want met objectieve vrije nieuwsgaring of journalistiek heeft het niets te maken. Je mag er zoveel uit citeren als je wilt, ik vind het prima. Maar wat betreft het weergeven van feiten die de kritische toets van objectieve berichtgeving kan doorstaan is het vergelijkbaar met een blad als dat van de BOVAG. M.a.w. het is dus niks meer en ook niks minder dan een uithangbord, een platform waarin meningen en belangen de boventoon voeren.

 26. Liza

  SS

  De website “vee en gewas .nl” is niet echt een onafhankelijke betrouwbare bron, maar een lobbyorgaan, een spreekbuis van bepaalde boeren. Zoals we inmiddels wel gewend zijn passen zij trumpiaanse technieken toe, door de waarheid en de feiten om te draaien en te buigen.

  Hans heeft gelijk. We hebben in Nederland een vlees- en landbouwindustrie gecreëerd, met miljarden aan subsidie voor de boeren, om op grote schaal te produceren voor met name het buitenland, zodat er WINST gemaakt kan worden. Let wel, met behulp van landelijke en europese subsidies. Zodat de “boer” goed kan boeren.

  Dat dit voor het land nogal wat negatieve gevolgen heeft die aangepakt MOETEN worden, interesseert diezelfde boer niks, die alleen maar kan bestaan dankzij de rest van de bevolking, die hem dus spekt met subsidie of indirect zijn producten afneemt, vergeten we gemakshalve maar even.

  Over de leugens vanuit de boerenlobby zullen we het eigenlijk maar niet hebben; toch even kort op een rijtje:

  1) Hun huizen worden niet afgepakt, in bijna alle gevallen kan de boer in zijn boerderijvilla blijven wonen.

  2) Hun bedrijven worden niet afgepakt. In veruit de meeste gevallen moet de “boer” slechts zijn bedrijfsvoering gaan veranderen, werken in dienst van Staatsbosbeheer of een Provinciaal Landschap en natuurbeheerder worden. Daar zullen ze gewoon inkomsten uit krijgen. Er moet vee ingeleverd worden, maar door bijvoorbeeld met minder vee biologisch te werken, zullen de inkomsten van de boer omhoog gaan. Niet alleen in Nederland is er 25 miljard (welke sector kan dit zeggen) gereserveerd om dit mogelijk te maken, ook in de EU.

  3) Boeren die op voor de toekomst onmogelijke plekken zitten zullen worden uitgekocht (en ja, welke plekken onmogelijk zijn bepalen we als land, als burgers samen en met onze vertegenwoordigers; dat is niet alleen aan de “boer”. Ik kan ook niet overal in Nederland een bepaald bedrijf beginnen als ik dat zou willen en als mijn fabriek die al 200 jaar bestaat ineens in een woonwijk komt te liggen, moet die ook weg, zelfde met boeren en natuurherstel) .

  Lijkt me dat je beter kan samenwerken met de staat hierin, zodat je een goede prijs krijgt voor je grond in plaats van de hakken in het zand gaat zetten en ruzie gaat zoeken, zodat de rechter er weer aan te pas moet komen. Onteigend de rechter je land, omdat je zelf moeilijk doet en niet wenst te praten, krijg je altijd een lagere prijs, dan wanneer je onderhalt. Just sayin.

  4) Grond van boerderijen die uitgekocht worden gaat niet gebruikt worden voor woningbouw, maar voor natuurherstel of natuurbeheer. De reden dat men het over woningbouw heeft in relatie tot dit stikstofplan heeft met cijfers te maken. De boeren stoten zoveel stikstof uit dat andere stikstofuitstoot geen vergunning meer kan krijgen, waaronder bouwprojecten. Die liggen dan dus stil, ook bestaande bouwprojecten. Het is NIET gezegd dat landbouwgrond en zeker niet de landbouwgrond naast natura2000 gebieden gebruikt gaat worden voor woningbouw. Dat kan niet en mag niet. Gaat er dan nooit enige landbouwgrond gebruikt worden voor woningbouw? Nee, dat kan niet worden gezegd of worden beloofd, maar dat is aan de provincies, gemeentes en het rijk zelf. Die bepalen samen waar wel of niet wordt gebouwd in de toekomst. In ieder geval niet op plekken waar boeren worden uitgekocht, omdat ze te dicht bij natuurgebieden zitten. Daar kan volgens de huidige wet- en regelgeving niet en nooit gebouwd worden.

  5) De boer wordt misbruikt door de vleesindustrie, de melkindustrie, de veevoerindustrie en de Rabobank. Zij maken al decennia giga-winsten over de rug van de boer, zij hebben de boer gedwongen tot een manier van werken die al van 1987 eigenlijk niet kan (en dat weet iedereen, ook in de politiek en ook bijd e Rabobank wisten ze dit); en sommige boeren hebben hun ziel en zaligheid verkocht aan deze krachten om zelf geld te verdienen (zonder zich in te lezen of te verdiepen of deze manier van werken wel haalbaar is).

  In de plaats van dat zij zich tegen deze misbruikers richten, richten zij zich tot de verkeerde, namelijk de overheid (rijk, provincie of gemeente) die gewoon meerdere uitspraken van de rechter (onafhankelijk in NL in tegenstelling tot de VS) MOET uitvoeren. Zij wenden zij zich tot de verkeerde partij. De overheid heeft de crisis niet in zijn eentje veroorzaakt, maar probeert nu een crisis op te lossen. De veroorzakers van de crisis zijn juist de grote bedrijven, multinationals, die de “boeren”- protesten financieel mogelijk maken. Rara. Welke belangen zouden daar nu toch achter zitten…..

  5) De uitvoering van de regelingen moet nog vastgesteld worden, door de provincies zelf, die vaak (en in meerderheid, zeker in het oosten) aan de kant van de boeren staan. Daar is nog geen invulling voor of duidelijkheid voor. Er zijn wel grenzen gesteld en cijfers bekend gemaakt die de provincies MOETEN uitvoeren. Maar de provincie heeft ruimte om het beleid naar haar eigen hand te zetten. Hier wordt stennis geschopt door de protesteerders (en ook niet ingelezen politici in de provincies) die niet overeenkomt met de werkelijkheid. Vooral om kiezers te scoren voor de naderende provinciale statenverkiezingen trouwens. Dat is de adder onder het gras en het populistische stemvee trapt er weer eens in.

  6) Caroline van der Plas is geen onschuldige vrouw van het volk met het hart op de tong, maar een rechtstreekse vertegenwoordiger van de boerenindustrie. Ze is niet onafhankelijk. CV van der Plas: “Ze was onder meer werkzaam voor uitgever Reed Business, waar ze schreef voor een blad over de vleesindustrie. Ze was chef-redacteur van Pig Business en Pluimveeweb bij Agrio Uitgeverij. Ook werkte ze als communicatiemedewerker voor onder meer LTO Noord en de Nederlandse Bond van Varkenshouders.” Ze is als ex-CDA-politicus en dochter van een CDA politicus direct en indirect medeverantwoordelijk voor de benarde positie waarin de boeren zitten, door mee te werken aan beleid dat niet kan en niet kon. Dat is al 45 jaar bekend.

  7) De boeren worden opgejut en bang gemaakt, niet op basis van feiten, maar op basis van de onderbuik. Dit wordt doelbewust gedaan door partijen en krachten die zo hun eigen belang hebben. Oftewel geld verdienen of het maakt deel uit van een wereldwijde conservatieve-zeer-rechtse agenda die kostte wat kost uitgevoerd moet worden door zeer-rechtse schaduwregeringen die het wantrouwen van de bevolking over de hele wereld voeden, ophitsen. Zoek de link tussen Steve Bannon, Trump, Orban, de populisten in Italië, de AfD, P*tin, de gele hesjes, de gele paraplu’s, de yogadames, de anti-corona-maatregelen-lieden, de complottheoristen en nu dus ook weer de boerenprotesten. Zoekt en gij zult vinden.

  Vreemd ook dat zij niet zien dat er geen enkele beroepsgroep of individuen zo financieel gesponsort worden door de staat (met dank aan het CDA in het verleden) als juist de “boeren” en dan mu de middelvinger opsteken naar diezelfde staat. Als ik of iemand anders in een andere sector zijn baan kwijt raakt, omdat de veranderende marktomstandigheden dat vragen, of omdat de overheid haar beleid verandert is er maar zelden staatssteun of geen financieel vangnet. In het verleden, bij verdwijnende industrie in Nederland heb ik geen boer zich solidair zien verklaren met protestacties. Dat zou het zogenaamde “volk” toch te denken moet geven.

  Wat trouwens verder opvallend is. Zo’n jaar of 10 geleden begonnen de wereldwijde in complotten gelovende yoga-(overwegend dames en danschoolieden) zich via websites als “niburu” online hevig te verzetten tegen bedrijven als Monsanto (van de pesticiden en bestrijdingsmiddelen en gewassenmodificatie via gentechnologie) en dit als vergif te duiden. Ergens terecht, want er is een grote link tussen het door Monsanto geproduceerde Round Up en kankers en Parkinson, bewezen. Het rare is dat zij nu de protestkant gekozen hebben van “boeren” die aan leiband van Monsanto lopen en juist hun gewassen afnemen en hun “gewasversterkers”(hahaha) afnemen. Zou me niks verbazen als Monsanto ook de boeren protesten financieel sponsort. Mensen moeten toch zien dat het vreemd is dat de mensen die zich tegen Monsanto keerden nu aan de kant van Monsanto bevinden. Vaccin’s vergif vinden, maar boeren en grootindustriëlen steunen die BEWEZEN gif in de circle of life terecht laten komen, met alle gevolgen van dien. Dat is vreemd.

  Ik kan nog wel even verder gaan met leugens te duiden, maar ben nu wat moe geraakt van het typen.

 27. Hans

  Ha ha, die Wim, ja geef de schuld maar aan Joop den Uyl (en Dries van Agt!). Uit de zeer oude doos. Vergeet voor het gemak onze langstzittende premier intussen maar even. Heeft die nog een deuk in het spreekwoordelijke pakje boter geslagen? Wat denk je? Kom op zeg, je meent dit toch niet serieus?

 28. Koel Hoofd

  @Janah
  Raak jij als voormalig platteland bewoner geintimideerd van een paar mesthoopjes, stroobalen? Dan ben je heel goed Randstedelijk geassimileerd.

  Thuisbezoek afleggen moeten ze gewoon niet doen want dan raken die Randstedelijke kakkers in de stress. Ook is zooi op de snelweg flikkeren levensgevaarlijk en moeten ze ook niet doen.
  Trump zou eigenlijk gewoon de toegang tot Nederland worden ontzegt wegens besmettelijke mentale defecten. Kan Biden ook gelijk wegblijven want dat is een wandelend mentaal defect.

 29. arbeider

  Natuurlijk de boeren steunen,want dit gaat veel verder dan de boeren met een steeds meer zichtbare faalbeleid van deze Overheid. Onbetrouwbaar, afspreken niet nakomen,lopende contracten ( aftrek hypotheek) tijdens de wedstrijd veranderen, visserij kapot maken, iedereen maar binnen halen,terwijl een huizenhoog probleem hebben met de woningnood en verloedering vd grote steden ,een EU die hand in hand met Rutte en Kaag het hier voor het zeggen hebben etcetc

  Ik weet het nu zeker, uit de EU gaan,weer baas in eigen land worden zoals Denemarken ( doen het goed) capabele mensen aanstellen, niet de slijmerig die er nu zitten…wij kunnen heel goed voor onszelf zorgen, altijd al geweest. Wel in de Navo blijven,want door de linkse antileger campagne hebben we ons heel kwetsbaar opgesteld.

  China,Rusland ,India en Iran zitten op het vinkentouw en wij gooien ons gas en voedsel overboord

  Wat een Overheid!

 30. woutvr

  O jee, het charme offensief is begonnen.. ja, jammer dat daar ook kinderen voor worden misbruikt, maar: je kunt het de boeren niet kwalijk nemen, die zijn ook slachtoffer van banken en grootkapitaal.

 31. S.erieus

  Ik quote even een bekend schrijver:

  “Erg goed stuk over wat de zuivellobby ons allemaal probeert wijs te maken. ‘Melk is goed voor elk’ werd jarenlang geroepen, ook al is het gros van de wereldbevolking lactose-intolerant.

  Al minstens zo lang worden kinderen en hun ouders misleid met allerlei sprookjes over koeien en kalfjes in de wei. In werkelijkheid worden vrijwel alle kalfjes kort na hun geboorte weggehaald bij hun moeder. Tweederde gaat meteen op transport naar de kalverhouderij, waar de dieren nooit buiten komen en binnen een jaar worden vetgemest en geslacht.

  Uit recent onderzoek (zie hier: https://lnkd.in/eNenMRAD) bleek dat de meeste Nederlanders geen idee hebben van deze harde werkelijkheid:

  –> Slechts 18% van de ondervraagden weet dat alle kalfjes kort na hun geboorte worden weggehaald bij hun moeder.
  –> Slechts 29% van de respondenten weet dat kalfjes in de kalverhouderij nooit buiten komen.
  –> 44% (!!) weet niet eens weet dat een koe alleen melk geeft nadat ze is bevallen van een kalf (en dat koeien dus voortdurend zwanger moeten worden gemaakt om melk te blijven geven)

  Het is schokkend om te zien hoe erg we zijn vervreemd van ons voedsel. Mensen hebben er vaak geen idee van (of willen we het niet weten?) welke prijs dieren betalen voor ons consumptiegedrag. Ik snap dat voor veel mensen de stap naar een volledig plantaardig voedingspatroon groot is (al wordt het steeds makkelijker, lekkerder en goedkoper!). Maar het is cruciaal dat we in ieder geval weten en vertellen hoe bijna al het vlees en zuivel wordt gemaakt in de bio-industrie.

  En iedereen kan vandaag beginnen met het maken van andere keuzes.”

 32. Scherpschutter

  @Moniek 12:38

  Ik heb geen zakdoek, Moniek. Wat moet iemand die nooit verkouden of ziek is ermee? A pound of steak per day keeps the doctor away.

  @Hans

  Ja hoor! Niets dan droge feiten op die pagina (simpele globale landbouwstatistieken van het PBL nota bene), probeert ‘ie’ de bron in diskrediet te brengen. LOL. Man man man. Als je geen verstand van het onderwerp hebt (en dat heb je vrij overduidelijk opnieuw niet), blijf dan gewoon even weg uit de discussie. Ga je wellicht eens niet zo plat op je bek. LOL

 33. Utrechtvoorutrecht

  @Wim Vreeswijk Onder die 915.000 ambtenaren zitten ook diegene die uw fraude hebben opgespoord en hebben onderzocht, net als OM, rechters en gevangenbewaarders. Als u wilt besparen op ambtenaren, had u misschien geen fraude moeten plegen. Zelfde voor boerenprotesten: lijkt me dat je effectiever kunt demonstreren. Deze actie met de zakdoeken vind ik dan wat sympatieker.

 34. Liza

  Het is weer zondag. En dat betekent dat kritische reacties op het rechts populisme weer niet geplaatst worden (zoals gewoonlijk) en de Mis-Roeptoeterts en Niet-Zo-Koel-Hoofdjes weer eens alle ruimte krijgen.

  Beste DUIC: Grijpen jullie nu eens in bij die weekendstudentjes die nogal eenzijdig reacties censureren en alleen reacties plaatsen die in hun straatje passen?

  Het zou jullie sieren deze reactie gewoon te plaatsen.

 35. W.

  Het lijkt mij een ridicuul idee om 17 miljoen mensen met uitsluitend voedsel van eigen bodem te willen voeden. Daar is ons land veel te klein voor; dat is totaal onhaalbaar cq onwenselijk qua omvang, intensiteit en uitstoot van schadelijke stoffen. Nog los van het feit dat de consument het hele jaar seizoensproducten wil kunnen kopen én voor een dubbeltje op de eerste rang wil zitten. Dan doet de markt zijn werk…

  Bovendien zijn we nu dus (volgens SS) ook al afhankelijk van import, dus evengoed al kwetsbaar bij mislukte oogsten. Echter importeren we ongeveer uit alle windhoeken van de wereld, dus dat risico is gespreid. Nog los van het feit dat een oogst in ons land evengoed kan mislukken, zeker als het zo doorgaat met klimaatverandering.

 36. Nina

  We voeden onszelf en heel veel mensen in het “buitenland” (is Europa wel het buitenland?).

  Nederland staat wereldwijd bekend om haar goede voedselproductie waar andere landen een voorbeeld aan nemen.

  Daarnaast is er een voedseltekort in de wereld en dus is het zeer onverantwoord om de productie af te schalen.

  Gaan we werkelijk dit allemaal in de waagschaal leggen, vanwege veel te hoge zelf opgelegde stikstofnormen? Wie in Nederland heeft die normen eigenlijk bedacht die vele malen hoger liggen dan bij de landen om ons heen?

 37. Realist

  @Fred. Leg maar eens uit wat er zich op het Brabantse platteland afspeelt waardoor landelijk vele boerenbedrijven moeten verdwijnen..

 38. Hans

  De kunst van het jij-bakken debiteren (‘man, man, man’ zeggen, of dat versleten en eeuwige ‘LOL’ inbrengen verstaat Scherpschutter als de beste. Edoch de veel edeler kunst van het analyseren, onderbouwen van argumenten op grond van de feiten kan hij maar beter afkijken van Liza. Haar recente bijdrage is een goed voorbeeld van doorwrocht weten te betogen op basis van deugdelijk argumenteren en helder rangschikken van feiten.
  Vee & Gewas. Stikstof & Mest.

 39. S.erieus

  @Nina

  Feit. Een flink deel van het in Nederland geproduceerde voedsel is bestemd voor veevoer (vandaar op het platteland zo veel van die grote veevoersilo’s van de veevoermultinationals). De productie belandt dus niet in de monden van mensen.

  Feit. In Nederland (en de wereld) wordt bewust te veel vlees “geproduceerd” om de prijs laag te houden en de vraag te stimuleren. Dit vlees wordt massaal weer weggegooid en vernietigd. Dit zijn, waren ooit levende wezens.

  Net als met die landbouwsubsidies die de markt doelbewust verstoren. Boeren krijgen miljoenen van ons. Al decenia lang.

  Nederland heeft geen te hoge stikstofnormen, Nederland stoot tot wel 70% meer stikstof uit dan de ons omliggende landen. De rechter heeft bepaald dat de Nederlandse regering iets MOET doen. Daar is geen ontkomen aan. Ook een andere regering moet forse stikstofreducties bij boeren en de industrie afdwingen. Maakt dus niet uit welke partijen aan de macht zijn. Ook als een bbb in de regering zit. De landboywindustrie en veeteeltindustrie weet al sinds 1987 dat ze met minder genoegen moet nemen. Ze heeft de deadline altijd voor zichzelf uitgeschoven en de problemen vergroot (in plaats van naar een bedrijfsmodel te zoeken dat wel werkt); winst maken was belangrijker
  Meer dieren opsluiten in nog dichtere stallen, met een kluitje op elkaar, staand in hun eigen stront en dan hopen dat de techniek de “lucht wel wast” is geen echte oplossing (en dieronvriendelijk).

 40. Realist

  @Hans. Je bedoelt die Liza die Duic vraagt om andere meningen te censureren? Diezelfde Liza die uit frustratie een stuk schrijft met allerlei onjuistheden en bol van aannames? Je slaat de plank flink mis.

 41. Liza

  @ Realist

  Welke onwaarheden dan precies? Waar vraag ik om andere meningen te censureren dan precies? Waar ben ik gefrustreerd? Ik ben immers geen boze boer die andere mensen hindert en mensen met andere meningen bedreigt. Ik leg alleen maar uit hoe de zaken in elkaar steken en hoe een boerenlobby werkt, het is immers een lobby die voor zijn eigen zaak opkomt (zaken, geld) en daarvoor de waarheid verdraait en inkleurt, iets wat lobby’s doen.

  Ik noem stuk voor stuk verifieerbare feiten, maar die doen er bij mensen zoals jou nooit toe, want je probeert alleen maar op het gevoel van mensen in te spelen en zo je gelijk te halen. Dat is iets anders dan gelijk hebben.

 42. Lexus

  @Liza 31/7/2022 – 21:20: nu gaat me een licht op: ik heb dezelfde ervaring. Een door mij daarover gestuurde mail werd nooit beantwoord. Sindsdien houd ik het voor gezien. Ben benieuwd of deze reactie wél geplaatst zal worden.

 43. Scherpschutter

  @S.erieus 18:43

  “En iedereen kan vandaag beginnen met het maken van andere keuzes.”

  Bent u betoeterd! Enorme trek in kalfsvlees nu. Lekker vitello tonato’tje, mooi rose met tonijnmayonaisse en gefrituurde kapperjes. Smullen man!

 44. Nina

  @S.erieus

  Op Twitter circuleert een vertrouwelijk rapport van TNO over het feit dat onze stikstofnormen veel en veel te laag zijn. Ik kan geen foto’s uploaden hier, dus zelf opzoeken graag.

 45. Moniek

  @arbeider
  Denemarken zou uit de EU zijn?
  Waar hebt u dat nu weer vandaan?

  @Scherpschutter
  U hebt het punt over dat zakdoekje overduidelijk niet begrepen.
  Maar ga lekker verder met uw ongezonde vleesconsumptie.

 46. Hans

  Liza: weer helemaal to the point wat betreft je reactie op de drogredenen van iemand die zich ‘Realist’ noemt. Ik heb, na het lezen van zoveel evidente kletskoek al helemaal geen zin meer om erop in te gaan. Dat haalt toch geen zier uit. Maar prima dat jij je repliek nog even helder onder woorden brengt hier. Volkomen terecht. Iedereen die dit leest en over een beetje helder verstand beschikt ziet meteen dat je 100% gelijk hebt.

 47. Koel Hoofd

  @Liza
  Doe je huiswerk nog eens maar dan goed.
  Je hebt een veel te eenzijdig perspectief op een heel complex probleem waarbij je ook nog eens compleet voorbij gaat aan het werkelijke onderliggende probleem: de politiek correcte gebakkenluchtige idealen waar Nederland veel en veels te klein voor is maar wel met harde hand toe wordt gedwongen om zich aan te onderwerpen. Dat wensdenken is zelfs te herleiden tot Thomas Aquino. En wij maar denken dat we eindelijk van dat religieuze bedrog en dwang verlost waren.

 48. Scherpschutter

  @Koel Hoofd

  Kant, Koel Hoofd. Immanuel Kant. De man die rede het nekschot gaf…Kant is de wortel van de totale krankzinnigheid die je vandaag de dag overal om je heen ziet.

 49. Moniek

  Aha, alles is de schuld van Immanuel Kant. Weg met de Verlichting!
  En nu maar wachten op een toonaangevend filosofisch werk van ene Scherpschutter.

 50. Liza

  @ Koel Hoofd

  Zo complex is dat probleem (stikstofprobleem) in de basis niet. Het bestaat al heel lang en de boerenfracties in dit land weten al sinds 1987 dat ze er iets aan moeten doen en dat de veestapel kleiner moet.

  Ze hebben met steun van landbouw en veeteeltmultinationals, landbouwsubsidies, hun boerenbelangenclubs, de Rabobank en het CDA de problematiek gecompliceerd gemaakt door niet te doen wat in 1987 al moest en met ingewikkelde technieken (die vaak uitgezet worden of niet goed functioneren) geprobeerd nog meer winst te maken en het onvermijdelijke uit te stellen.

  Nu zul je wel weer gaan zeuren over de bron, terwijl er geen feitelijke onjuistheid in dat artikel staat. Het is een geëikte techniek om de boodschapper aan te vallen, als de inhoud je niet zint of bevalt. Maakt de inhoud niet minder waar: https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/ons-mestprobleem-is-al-meer-dan-vijftig-jaar-oud-de-stikstofcrisis-is-een-groot-deja-vu~b652bf32/

  Er is geen politiekwensdenken, want de VVD had liever de boeren (en de industrie) te vriend gehouden, zoals altijd. Er ligt een uitspraak van de rechter die uitgevoerd MOET worden. Doen ze dat niet, wordt de overheid aangeklaagd en de klagenden worden dan keer op keer in het gelijk gesteld en dan komt alles in het land (industrie, landbouw, bouw, verkeer) stil te liggen. Lijkt me inderdaad een bijzonder goed alternatief, not. Nou ja, uiteindelijk voor de wereld ergens wel, voor ons Nederlanders niet bepaald.

  En de rechtse roeptoeters kunnen wel met filosofen aan komen zetten, het gaat hier niet om een gedachteoefening, maar om de dagelijkse realiteit, die weerbarstiger is dan een gedachtenexperiment. De realiteit is soms niet in een gedachte te vatten.

 51. Scherpschutter

  @Moniek 15:29

  “Aha, alles is de schuld van Immanuel Kant. Weg met de Verlichting!”

  Wat ik werkelijk schitterend vind, is de to-ta-le onschuldigheid en onwetendheid waarmee u deze volstrekt waanzinnige kreet uit uw toetsenbord perst, in het bijzonder omdat een meer ‘Kantiaanse’ opmerking nauwelijks denkbaar is, waarmee u zélf mijn punt wel op een bijzonder fraaie wijze versterkt. Kostelijk! LOL.

 52. Moniek

  Er is er op dit forum maar 1 alwetend en verstandig.
  Kostelijk, uw reactie meneer Scherpschutter!

 53. Koel Hoofd

  @liza
  Ik hoop dat je weet dat we al sinds 1948 bezig zijn met het “Europese project” waardoor we nu zo in de shit zitten? Met een bevolkingsprognose van 20 miljoen inwoners moet er een stad die twee keer zo groot is als regio Amsterdam worden bijgebouwd in een landje wat propvol is. Denken dat de onteigende boeren grond natuurgebied wordt is ronduit naief.

  @Scherpschutter
  Kant was een moraalfilosoof, altijd uitkijken met die moraalrakkers want ze hebben last van het godcomplex. Hoeveel miljarden mensen zijn er in naam van god intussen afgeslacht?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).