Boeren op Stadskantoor in gesprek met Utrechtse burgemeester Dijksma: ‘We zijn ten einde raad’ Boeren op Stadskantoor in gesprek met Utrechtse burgemeester Dijksma: ‘We zijn ten einde raad’

Boeren op Stadskantoor in gesprek met Utrechtse burgemeester Dijksma: ‘We zijn ten einde raad’

Boeren op Stadskantoor in gesprek met Utrechtse burgemeester Dijksma: ‘We zijn ten einde raad’
Foto's: Bas van Setten & Jasper Witte
De Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma ging dinsdag in gesprek met zo’n twintig boeren die met trekkers naar het Stadskantoor waren gekomen. De groep boeren gaf aan ‘ten einde raad’ te zijn vanwege de stikstofplannen van het kabinet en de hoopte dat Dijksma iets kon doen in Den Haag. “U staat dichter bij de politiek dan wij.”  

De Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma ging dinsdag in gesprek met zo’n twintig boeren die met trekkers naar het Stadskantoor waren gekomen. De groep boeren gaf aan ‘ten einde raad’ te zijn vanwege de stikstofplannen van het kabinet en de hoopte dat Dijksma iets kon doen in Den Haag. “U staat dichter bij de politiek dan wij.”  

Het kabinet heeft vorige maand bepaald dat de uitstoot van stikstof rond natuurgebieden flink omlaag moet. Dit heeft gevolgen voor veel boerenbedrijven die rond deze gebieden liggen. Veel agrariërs zien door deze plannen de toekomst met lede ogen aan en zijn daarom gaan protesteren, waaronder in Utrecht.

Zo stond er dinsdagochtend een aantal boeren met hun tractor bij het distributiecentrum van de online-supermarkt Picnic. In eerste instantie blokkeerden zij de toegang, maar na een gesprek met de politie besloten zij hun landbouwvoertuig aan de kant te zetten. Het lijkt erop dat een deel van deze demonstranten daarna met de tractor naar het Stadskantoor is gekomen.

Tekst loopt door onder afbeelding

Gesprek

Binnen gingen de boeren, grotendeels melkveehouders uit de regio, het gesprek aan met de burgemeester. Eén van de boeren zei ‘dankbaar’ te zijn dat Dijksma op hun verzoek inging. “Wij doen dit niet voor de lol, we zitten liever thuis bij onze dieren. We zijn hier onder andere heen gekomen om te vragen of wij terug mogen gaan naar het distributiecentrum.”

Dijksma gaf daarna aan dat een blokkade niet onder het demonstratierecht valt. “Demonstreren mag, blokkeren mag niet. Als je demonstreert, doe het dan op een manier waarop het distributiecentrum wel in bedrijf blijft. Zorg ervoor dat je gezien wordt, door bijvoorbeeld in een rij te gaan staan, maar zorg er ook voor dat het verkeer geen hinder ondervindt. Dan komen wij namelijk in actie.”

Ze lachen ons uit

Dat de boeren ten einde raad zijn bleek meerdere keren uit het gesprek. “We bereiken er op die manier niks mee, ze lachen ons uit”, zei één van de aanwezigen in een reactie op de burgemeester. Anderen gaven aan dat ze vonden dat de publieksvriendelijke acties niet door de media werden opgepikt, waardoor ze geen bereik zouden hebben.

Tekst loopt door onder afbeelding

De burgemeester zei vervolgens dat de boeren ‘zich niet kleiner moeten maken dan ze zijn’. “Dat helpt de strijd niet. […] Maak lawaai, schreeuw het van de daken, maar blijf het verstandig doen. Als je een verkeerde afslag neemt kun je niet meer terug. Jullie moeten op een goede manier sympathie wekken.”

Zorgen

Op het eind werd door één van de boeren gezegd dat de gemeente nog meer van hen gaat horen de komende week. De burgemeester sprak daarop haar zorg uit; “Ik hoop dat we niet op een verkeerde manier tegenover elkaar komen te staan.”

Het gesprek tussen beide partijen verliep gemoedelijk. Aan het eind werden er gegevens uitgewisseld zodat medewerkers van de gemeente in de toekomst mogelijk mee kunnen denken over eventuele acties en ook zodat de boeren een kort lijntje met de gemeente hebben.

Gekoppelde berichten

22 Reacties

Reageren
 1. stefan

  Hopelijk krijgen ze allemaal een fikse boete omdat ze met hun tractor de milieuzone zijn ingereden.

 2. Confusius

  @ Stefan

  Tuurlijk niet. Bekeuringen? Geloof je het zelf. Zo veel tractoren die nog steeds zonder kenteken rondrijden, hetgeen een verkeersMISDRIJF is (vanaf 1 juli).

  De “boeren” worden met fluwelen handschoenen behandeld ten opzichte van andere actiegroepen. En nog lopen ze als Calimero’s te roepen dat ze achtergesteld worden. Zelfs de politie grijpt nauwelijks in. Een politie die verschil maakt in behandeling van demonstrerende burgers op basis van of de inhoud hun welgavellig is, is schadelijk en schandelijk.

 3. Pieter

  Zullen we voortaan in de berichtgeving spreken van ‘veehouders’ i.p.v. ‘boeren’? Deze hele kwestie gaat namelijk alleen over intensieve veehouderij en de problemen die daarmee samenhangen en niet over al die andere groepen in de categorie boeren. Lijkt me daarom passender de groep ook zodanig te benoemen, want er zijn nog steeds mensen die denken dat alle boeren nu iets wordt aangedaan en onze hele voedselvoorziening daardoor zelfs in het gedrang kan komen. Wat beide dus in zijn geheel niet waar is.

 4. Sieta venema

  Jullie voeren aktie voor een paar procent loonsverhoging de boeren mogen 50%van hun bedrijf inleveren dat betekend 50% minder inkomen mogen dan daarvoor ook es aktie voeren?

 5. binnenstadbewoner

  De protesten lopen toch behoorlijk vaak uit de hand nu, maar zeker niet onbegrijpelijk daar het familiebedrijven treft die ineens het roer compleet om moeten gaan gooien op de een of andere manier.

  Aan de andere kant heeft de huidige politiek hier ook een lastige positie te verdedigen, zij zijn uiteindelijk verantwoordelijk voor de situatie waarin de boeren nu verkeren door jarenlang de signalen te negeren tot er nu ineens grote slagen gemaakt moeten worden. Maar de politici die deze situatie uit de hand hebben laten lopen zitten allang met een dikke gouden handdruk, van waarschijnlijk een of andere internationale voedsel gigant, ergens lachend op een strand hun pensioen te vieren.

  Maar ik vind dat de twee partijen hier goed laten zien hoe het wél moet! Luister naar elkaar en zoek een goede oplossing voor zowel de boeren als voor het stikstofprobleem. Er zullen concessies gedaan moeten worden, maar zeker niet alleen door de boeren of de overheid. De grote verdieners en baathebbenden (zoals de supermarkten en wij allemaal als consumenten) van de landbouw-industrie zullen bij moeten dragen om deze industrie terug te brengen naar acceptabele niveaus voor ons postzegeltje.

  Hulde voor zowel deze boeren als burgemeester Dijksma die laten zien dat ook een normale discussie nog mogelijk is en de wil van beide kanten om dit probleem samen op te lossen.

 6. Hans

  Dat heeft onze burgemeester netjes gezegd: “Demonstreren mag, blokkeren mag niet. Als je demonstreert, doe het dan op een manier waarop het distributiecentrum wel in bedrijf blijft. Zorg ervoor dat je gezien wordt, door bijvoorbeeld in een rij te gaan staan, maar zorg er ook voor dat het verkeer geen hinder ondervindt. Dan komen wij namelijk in actie.”
  Ze maakt de heren m.a.w. duidelijk dat de volgende keer de ME ingeschakeld wordt als er weer blokkades worden opgeworpen. Dat is volkomen terecht want zij gaat over de openbare orde. En voor de verdere uitwerking van de noodzakelijk te nemen maatregelen moeten deze boeren niet bij onze burgemeester zijn. Die heeft daar geen zak over te zeggen. Ze moeten in gesprek gaan met den Haag. En niet alleen maar eisen dat de stikstofmaatregelen eerst in zijn geheel van tafel moeten. Dat gaan ze namelijk niet. Wel zal er veel van ons belastinggeld vrijgemaakt worden om de krimp van hun bedrijven te compenseren. En om een niet onaanzienlijk deel van de boeren die willen stoppen van een goed pensioen te voorzien. Kom daar eens om in landen als China en Rusland. Maar er zal niet aan te ontkomen zijn dat de veestapel drastisch verkleind moet worden en dat het onevenredig groot areaal aan landbouwgrond teruggebracht wordt tot bij de Nederlandse natuur passende proporties. Die natuur heeft namelijk decennialang aan kwaliteit ingeboet, heeft zwaar te lijden onder de huidige industrieel vormgegeven landbouw en veeteelt. En godbetert heeft een groepje boeren ook nog eens onlangs moedwillig een flink stuk natuur bij Stroe aan gort gereden met hun rollende monsters en om het geheel ‘af’ te maken er stront op gedumpt. Dat geeft te denken en roept de vraag op waar bij sommigen boeren het verstand precies zit. Dat ligt waarschijnlijk diep begraven onder diezelfde mest als die ze uitgestort hebben over dat stuk kwetsbare natuur wat van ons allemaal is. Ja, daar kun je ook boos om worden. Tot slot: het omkeren van de nationale driekleur is een rotgebaar waar je weinig handen voor op elkaar krijgt. Het is een soort ‘anti alles en iedereen’ statement van een kleine groep antidemocratische fanatici die kennelijk vergeten zijn waarom er op 5 mei altijd een vlag wappert.

 7. Geenstijl@Utrecht

  Dit krijg je met een premier die alles tijdens zijn regeerperiode vooruit heeft geschoven,en nu dan deze boodschap brengt in de naam van Brussel.
  Er is totaal geen visie geweest de afgelopen jaren m.b.t. intensieve veehouderij en de energievoorziening in dit land.
  Nu gaan wij met zijn allen op de blaren zitten.

 8. Koel Hoofd

  @Sieta Venema
  Helemaal mee eens.

 9. fred

  @binnenstadbewoner: “ineens”??? dit hangt al zo’n 30 jaar in de lucht.

 10. Gerard vd vecht

  Dijksma is zelf staatssecretaris voor landbouw zaken geweest en dus onderdeel van dit waardeloze beleid. Vroeger was de minister van landbouw trots op de boeren, dat werd altijd op
  de voetsel beurs de grune woche in Berlijn gezegd.

 11. Fred

  Sommige mensen denken dat het de boeren betreft. Maar dat is een denkfout, een groot deel van het platteland is afhankelijk van de boeren. Nu hebben plattelanders een groot voordeel boven mensen in een verstedelijkte omgeving en dat is hun moestuin, waarin zij hun eigen groenten, aardappelen en fruit kunnen telen.

 12. Confusius

  @ Sieta Venema

  Je kan er niet verder naast zitten. Je reactie is in zijn geheel niet waar en bewust misleidend. Desinformatie/ fake news noemen we dat.

  Dan nu de feiten.

  Een aantal bedrijven van gepensioneerde boeren die geen erfopvolging hebben krijgen een andere bestemming dan die van boerenbedrijf, natuur waarschijnlijk. De pesnionado’s worden financieel gecompenseerd.

  Boeren die te veel vee hebben moeten minder vee krijgen. Zij zullen financieel gezien gecompenseerd worden. PLUS:

  Boeren worden door de overheid/ provincie/ staatsbosbeheer, etc. ingehuurd als natuurbeheerder. Zij krijgen daar geld voor, hun bedrijf hoeft niet dicht, de bedrijfsvoering wordt anders.

  Sommige veehouders zullen landbouwer moeten worden. Zij zullen door de overheid financieel gecomponeerd en omgeschoold worden.

  Een zeer klein deel van de boeren wordt, meestal vrijwillig, uitgekocht, als de boer akkoord is over de prijs. Zij kunnen in hun huis blijven wonen.

  Een aantal boeren kan met financiële steun van de overheid zijn bedrijf naar een ander gebied of het buitenland verplaatsen.

  Er is 25 miljard gereserveerd door de overheid. Welke sector kan dit zeggen?

  De provincies bepalen de randvoorwaarden. In Limburg kunnen boerenbedrijven de komende jaren gewoon nog steeds hun bedrijf uitbreiden. De gemeente gaat daar nog steeds vergunningen voor afgeven is vandaag besloten.

  Overigens is de term boer misleidend. De mensen die we nu in actie zien zijn industriële intensieve veehouders (fokkers) die industriële grootbedrijven zijn die miljoenenbegrotingen runnen die aan de leiband van de voedingsmiddelenindustrie (met productie voor het buitenland) lopen.

 13. Realist

  Ipv de boeren in een extreme hoek te framen kunnen de linkse toetsenbordridders ook gewoon tegenactie voeren. Koop dan gewoon niets meer wat van een boer afkomstig is, voeg daad bij woord. Ow wacht lol… Blijkt dat al die verschrikkelijke boeren voor het voedsel voor velen in en buiten NL zorgen.

 14. Len

  Het is ook een kwestie van wanneer ben je als mens tevreden. Als je een stuk land hebt met een dikke boerderij erop dan heb je het leven voor de meesten goed voor elkaar. Ik kan me niet voorstellen dat dat niet voor minder te onderhouden is.

 15. Realist

  @Len. U kunt ook gewoon uw bijdrage leveren hoor. Eet gewoon niets wat van een boer afkomstig is. Probeer maar eens, ik kan mij niet voorstellen waarom dat niet mogelijk kan zijn..

 16. Tinus

  Dus heel hard roepen , blokkades opwerpen en voor overlast zorgen levert een gesprek op met de Burgemeester? De wereld op z’n kop.
  Nooit toegeven aan terreur.

 17. Hans

  Zo kan het ook, 2500 boeren dienen een ‘groen boerenplan’ in. O.a. gesteund door de Triodosbank.

  https://drive.google.com/file/d/1pF3Z3V6gJ484rQzDxKiGm_B4ifXb5s0r/view

 18. Leen

  Mijn ouders zijn boer; fatsoenlijk boer. Zoals die er ook echt veel zijn. Ze schamen zich de ogen uit de kop, maar durven niet uit te spreken uit angst voor de extremen. Dit heeft niets te maken met politiek, links of rechts. Het gaat om intensieve veehouders! Die meestal al heel rijk zijn! En alles keurig vergoed krijgen en baangaranties krijgen. Het is een schande dat deze veehouders zoveel aandacht krijgen om over hun criminele acties en schokkende egocentrisme naar onze kinderen en generaties daarna maar te zwijgen.

 19. Scherpschutter

  Len

  Len, ga jij lekker onverschillig in een minimalistische plaggenhut op 7 hoog wonen (I don’t care), maar respecteer jij nou gewoon ook de keuze van mensen die het graag wat royaler hebben en ook alles uit het leven willen halen wat erin zit.

  Of het met minder kan is de vraag helemaal niet. De kwestie is dat vrijwel niemand met minder wil. De mens is een ambiteus rationeel-egoïstisch wezen. Accepteer dat nou gewoon. Zo is de natuur.

 20. Rob H.

  Scherpschutter 6/7/2022 – 11:55: Len, ga jij lekker onverschillig in een minimalistische plaggenhut op 7 hoog wonen (I don’t care), maar respecteer jij nou gewoon ook de keuze van mensen die het graag wat royaler hebben en ook alles uit het leven willen halen wat erin zit.

  Nee. Omdat dat altijd ten koste gaat van een ander.

 21. Scherpschutter

  Rob H. 6/7/2022 – 13:56

  Leg uit. En doe dat voortaan gelijk even. Scheelt weer een bericht.

 22. Nina

  @Confusius

  Wat zijn je bronnen voor deze beweringen?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).