Bomen in Kruisvaartkwartier maken plaats voor woningen - De Utrechtse Internet Courant Bomen in Kruisvaartkwartier maken plaats voor woningen - De Utrechtse Internet Courant

Bomen in Kruisvaartkwartier maken plaats voor woningen

Bomen in Kruisvaartkwartier maken plaats voor woningen
Impressiefoto. Beeld: MRP Development Expeditieknooppunt
De gemeente is van plan om in juli 80 bomen in het Kruisvaartkwartier te kappen. Het groen gaat wijken voor 600 nieuwe woningen aan de Kruisvaartkade. De kap is onderdeel van het bouwrijp maken van de grond.

De gemeente is van plan om in juli 80 bomen in het Kruisvaartkwartier te kappen. Het groen gaat wijken voor 600 nieuwe woningen aan de Kruisvaartkade. De kap is onderdeel van het bouwrijp maken van de grond.

Het kappen van de 80 bomen is de eerste stap in de voorbereiding van de bouw. Om de grond bouwrijp te maken moet er riolering en bekabeling gelegd worden in de grond. Hierom moet een deel van het groen gaan wijken.

De gemeente schrijft na de verwachte kap van juli tot september bezig te zijn met het bouwrijp maken van de grond, waarna de bouw kan beginnen. De bouw van de woningen zelf duurt naar verwachting tot 2025.

Buiten deze 80 bestaat de kans dat er voor de aanleg van voet- of fietspaden nog meer bomen moeten verdwijnen. Wel zegt de gemeente zich in te zetten voor het behoud of nieuwe aanleg van zoveel mogelijk groen; voor elke gekapte boom wordt er een bedrag gestort in een fonds, dat bedoeld is voor de herplanting van bomen na afloop van de bouw. Ook wordt er met omwonenden samengewerkt aan een inrichtingsplan, dat moet leiden tot een prettige leefomgeving met genoeg groen.

16 Reacties

Reageren
 1. Hendrik

  Wordt een mooi wijkje.

 2. Steve

  Kruisvaartkwartier?
  Dat is weer zo’n verzonnen naam.
  Dichterswijk is de officiële Utrechtse benaming.
  Hou eens op met al die achterlijke kwartier namen.
  Noem het beestje gewoon bij z’n eigen naam.

 3. MJPD

  “…voor elke gekapte boom wordt er een bedrag gestort in een fonds, dat bedoeld is voor de herplanting van bomen na afloop van de bouw.”

  Mag ik er vanuit gaan dat herplanting dan op deze locatie plaatsvindt, dus niet ergens in Indonesië in het kader van een of ander vaag CO2-compensatieproject? Zie bijvoorbeeld de Shell CO2-actie, waar het ook nog eens ging om bestaande bomen.

  Aan de andere kant zie ik de gemeente bakken met geld uitgeeft aan de aanleg van zogenaamde “Tiny Forests”, 4 stuks moeten er uiteindelijk komen á € 20.000 per stuk.

 4. MJPD

  @ Steve
  Quartier des Poètes, prachtig toch? De omgeving van de Amsterdamsestraatweg kunnen we dan omdopen tot Quartier des Prolétaires.

 5. bee

  ooh wat zijn ze met het klimaat bezig.
  er moest toch meer groen komen in plaats van verwijderen?
  dat geeft de noodzaak van de klimaat onzin weer.

 6. Katja

  Kappen met kappen !!!

 7. WP

  @Steve, Dichterswijk is als naam ook ooit bedacht… Mogen er helemaal geen namen meer bedacht worden? De Kruisvaart (het water bedoel ik dan) was er dan ook nog eens eerder dan de Dichterswijk… 😉
  NB het Kruisvaartkwartier is de naam voor het project. De wijk (officieel is het trouwens de ‘buurt’, het is wijk Zuidwest) waar in dit project ligt is heus wel (om je gerust te stellen) de Dichterswijk.
  NB2 wees blij dat het niet Kruysvaert genoemd is… Dat is pas marketingwijs om zü kotzen…

 8. Cico

  @Steve: kleine update voor je kennis van de Utregse geschiedenis:

  De Kruisvaart lag er al eeuwen voordat de Dichterswijk werd aangelegd. Het was toen een landbouwgebied met slootjes en een trekvaart om de oogst naar de markt te verschepen. Die heette de Kruisvaart. Overgebleven hiervan zijn oa de Vaartsestraat. Dus niks geen holle marketing, wat erg dat iedereen dat meteen denkt.

 9. Karla

  Is er niet een motie aangenomen van de PvdD dat elke gekapte boom gecompenseerd moet worden met een andere boom? En dan met volwassen bomen, niet met van die iele sprietjes. https://www.duic.nl/algemeen/partij-voor-de-dieren-utrecht-wil-strengere-herplantplicht/

 10. G.H.

  @Cico (en Steve): Het was zelfs ooit de bedoeling (plan van Burgemeester Moreelse) om Utrecht flink uit te gaan breiden aan die kant. Ziehier hoe de Kruisvaart eruit had kunnen zien: https://www.arjandenboer.nl/2016/nooit-gebouwd-utrecht/

 11. Massegast

  Hoe meer GroenLinks in de Gemeenteraad, hoe meer bomen er in het Stationsgebied en omgeving gekapt worden. Ja, er komen bomen voor terug. Schriele exemplaren in betonnen bakken vol met rotzooi. Let in dit verband op het Stationsplein.

 12. wollie

  bomen ❤️

 13. cas

  Ze schreeuwen en roepen bij die bomen in Amelisweerd dat het zonde is, maar ondertussen wordt elke boom in de stad gekapt en daar hoor je niemand over…..

 14. Rob Huibers

  @Cas
  Ik hoor jou wel

 15. Marcel

  Ha, bomen kappen? Dat komt mij bekend voor. Binnenkort alle bomen aan de N230 ( rondweg naar Amsterdam ) kappen. Gewoon laten staan en onderdoorgang maken waar nu de rotonde is etc is geen optie. De N230 afsluiten als doorvoer naar Amsterdam vanaf de A27 is geen optie. Allemaal geen optie. Lang leve onze bestuurders!!!

 16. Marjanels

  Misschien kunnen de bomen gewoon verplaatst worden.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).