Bomenkap Europalaan voor herinrichting kan doorgaan; gemeente Utrecht krijgt gelijk van rechter Bomenkap Europalaan voor herinrichting kan doorgaan; gemeente Utrecht krijgt gelijk van rechter

Bomenkap Europalaan voor herinrichting kan doorgaan; gemeente Utrecht krijgt gelijk van rechter

Bomenkap Europalaan voor herinrichting kan doorgaan; gemeente Utrecht krijgt gelijk van rechter
De Europalaan in Utrecht
De bomenkap aan de Europalaan in Utrecht kan beginnen. De Raad van State heeft de gemeente Utrecht gelijk gegeven in een rechtszaak tegen de Utrechtse Bomenstichting. Meer dan honderd bomen moeten het veld ruimen om plaats te maken voor de herinrichting.

De bomenkap aan de Europalaan in Utrecht kan beginnen. De Raad van State heeft de gemeente Utrecht gelijk gegeven in een rechtszaak tegen de Utrechtse Bomenstichting. Meer dan honderd bomen moeten het veld ruimen om plaats te maken voor de herinrichting.

De uitspraak komt voor de gemeente op een goed moment, als de bomen niet gekapt mochten worden had dit flinke vertraging kunnen oplevering voor de herinrichting. Maandag begint dan ook meteen de kap van 112 bomen. 

De gemeente Utrecht wil de Europalaan graag opnieuw inrichten, dat zou onder meer nodig zijn omdat er duizenden extra woningen bijkomen in de Merwedekanaalzone. Al die nieuwe bewoners moeten ook gemakkelijk bij hun huizen kunnen komen. Daarbij blijft de Europalaan een belangrijke verbindingsweg.

Het geschil

Er stonden echter in totaal 125 bomen in de weg, 112 moeten er gekapt worden en 13 verplaatst. Als de 13 bomen niet goed verplant zouden kunnen worden zouden ze alsnog gekapt moeten worden. Wel komen er in totaal 143 bomen terug.

De Utrechtse Bomenstichting stapte naar de rechter, omdat die het niet eens is met de kap van de bomen. Tijdens een eerste rechtszaak kreeg de stichting grotendeels gelijk, en werd de kapvergunning voor een groot deel van tafel geveegd. Dat gebeurde met name omdat 46 van de 112 bomen meer dan 50 jaar oud zijn, de gemeente had extra goed moeten uitleggen waarom deze oude bomen gekapt moeten worden. Dat was niet goed gegaan, oordeelde de rechter.

Er kwam een nieuw besluit en een hoger beroep, nu trok de gemeente Utrecht aan het langste eind. De 112 bomen mogen allemaal gekapt worden. Er was ook een kleine winst voor de Utrechtse Bomenstichting. De bomen die op de nominatie voor verplanting stonden, mogen niet zomaar gekapt worden. Als de gemeente dat toch wil moet dat eerst nog beter uitgelegd worden. Dat is ondertussen overigens al gebeurd. Nu blijkt dat 10 bomen verplant kunnen worden, en drie bomen zijn uit de vergunning gehaald omdat de kap pas later aan de orde is.

Gekoppelde berichten

17 Reacties

Reageren
  1. Rietje

    Er blijft echt geen boom meer overeind in deze zgn groene stad. Bizar. En zo wordt het steeds minder leefbaar. Beton en asfalt is wat ons nog rest.

  2. Nina

    @ Rietje

    Deze bomen wijken voor het veilig faciliteren van de bevolkingsgroei. Er komen nieuwe bomen voor terug.

    Van oude bomen worden allerlei dingen gemaakt die we allemaal in huis hebben: tafels, stoelen, kasten, broodplanken, pollepels, kinderspeelgoed, lucifers, enz.

  3. Moniek

    @Nina
    Er komen nieuwe bomen terug. Eerst zien en dan geloven.
    En áls er al bomen terug komen, zijn het sprietjes die jarenlang nodig hebben om enige omvang te krijgen. Fijn uitzicht voor al die nieuwe bewoners! Ik geloof allerminst dat deze bomen niet gewoon kunnen blijven staan of zeker een flink aantal ervan. Pollepels heb ik wel genoeg in huis.

  4. Pee

    Wat zijn ze toch bezorgt over het klimaat he , terwijl ze het laatste middel tegen de ‘klimaatverandering ‘ even op het gemak weghalen en dingen gaan neerzetten die juist de boel verergeren .
    Dat terugplaatsen van bomen hebben ze meer gezegd maar gebeurt gewoon niet of ze zetten sprietjes neer die nog tientallen jaren moeten groeien om de capaciteit te halen van de bomen die ze gekapt hebben.

  5. Sjors

    Ik ben ook benieuwd wat er gebeurt als over dertig jaar de gemeente toch maar eens een ondergrondse metro naar Nieuwegein wil leggen onder de straat / laan / avenue / boulevard. Dan zijn die nieuwe boompjes weer de pineut. Zeker de groene middenstroken lijken me lastig om onderdoor te graven.

  6. Robbert

    Hier net al op de Amsterdamse straatweg: het lijkt of er plannen gemaakt worden zonder dat er eerst gekeken wordt wat er al is.

    En dat is inmiddels kenmerkend voor de meeste plannen vanaf het stadskantoor, plannen maken zonder eerst ter plekke te kijken of met inwoners te praten

  7. Wim

    Waarom herinri hten gewoon de busbaan weg

  8. Appel

    Laatst een enquete van de gemeente over klimaat adaptatie. Het wordt warmer. En wat helpt om het koeler te houden? Juist grote bomen. Dus gemeente is dat belang mee gewogen? Straks komen er boompjes terug die een generatie nodig hebben om op het zelfde niveau te komen als de bomen die er nu staan.
    Het gaat hier namelijk niet alleen over de Europalaan. Want ook elders worden bomen gekapt voor de herinrichting zoals op de Amsterdamsestraatweg.

  9. Robbert

    Het lijkt of de gemeente nu zwaarder geschut in zet en pas boven de 100 bomen komt kappen: https://www.duic.nl/algemeen/kap-van-meer-dan-honderd-bomen-langs-amsterdamsestraatweg-uitgesteld-vanwege-stap-naar-rechter/

  10. Nina

    @ Moniek

    ieder jaar zijn opnieuw pollepels nodig voor andere huishoudens. De bevolkingsgroei is 225.000 mensen per jaar.

  11. Moniek

    @Nina,
    Tja, dan kom je toch wel aan een half miljoen pollepels! Per jaar! Goed zeg, dat die bomen aan de Europalaan het loodje gaan leggen.

  12. Y

    Er komen in ieder geval bomen voor terug, wat dat betreft wordt het gecompenseerd. En onze nieuwe generatie kan genieten van mooie nieuwe woningen en ze hebben nog gewoon nog de groen die ze nodig hebben. In de stad is het By the way verdomd lastig om en en te creëren. Bij de meeste landen is het of of. Goed bezig Utrecht! En nu zo snel mogelijk bouwen want dat stukje stad staat te rotten!

  13. Don

    Waar zijn de vrienden van Amelisweerd en medestanders om zich in de bomen te verschansen herinneringsbomen te planten enz.

  14. Nina

    @ Moniek
    En dan natuurlijk ook stoelen, tafels, kasten, enz. 🙄

  15. Herman

    Wordt ordinair met kettingzaag omzagen en later rest.
    Na 15 maart mogen er geen bomen meer omgezaagd worden vanwege broedseizoen.

  16. Moniek

    @Don,
    Ik wil de discussie met Nina over haar broodnodige broodplanken nog wel even voortzetten bij een artikel over Amelisweerd dat er vast wel gauw weer komt

  17. Derk van Dorth, kandidaat gemeenteraadslid

    Na de Ivoordreef zouden we het anders gaan doen, plannen aanpassen aan de bestaande, gezonde bomen. En nu gaan we weer hakken op de ASW en Europalaan? Kappen met kappen!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).