Bomenkap Ivoordreef in Overvecht kan doorgaan; Raad van State verwerpt bezwaren Bomenkap Ivoordreef in Overvecht kan doorgaan; Raad van State verwerpt bezwaren

Bomenkap Ivoordreef in Overvecht kan doorgaan; Raad van State verwerpt bezwaren

Bomenkap Ivoordreef in Overvecht kan doorgaan; Raad van State verwerpt bezwaren
Foto: Bram van Toor
De kap van 67 bomen in de omgeving van de Ivoordreef vanwege de bouw van 307 woningen aan de Einsteindreef kan doorgaan. Dat heeft de Raad van State op 15 februari uitgesproken. De Utrechtse Bomenstichting is het niet eens met de plannen en stapte naar de Raad van State, maar de rechter laat weten dat de kap dus door kan gaan.

De kap van 67 bomen in de omgeving van de Ivoordreef vanwege de bouw van 307 woningen aan de Einsteindreef kan doorgaan. Dat heeft de Raad van State op 15 februari uitgesproken. De Utrechtse Bomenstichting is het niet eens met de plannen en stapte naar de Raad van State, maar de rechter laat weten dat de kap dus door kan gaan.

Aan de Ivoordreef ligt nu een braakliggend terrein. Eerst stond hier nog een verouderde flat van tien verdiepingen, maar de 174 sociale huurwoningen zijn inmiddels gesloopt om plaats te maken voor nieuwe woningen. Het plan is om er 159 sociale huurwoningen, 74 middenhuur-appartementen en 74 koopwoningen voor terug te plaatsen.

Om de 307 huizen te kunnen bouwen, moeten er een hoop bomen gekapt worden. De woningen komen namelijk dichter op de Einsteindreef te staan en daar staat een groenstrook met bomen. Zo’n zestig bomen zijn eerder al gekapt, maar vorig jaar stemde de Utrechtse gemeenteraad in met het bestemmingsplan waarin staat dat er nog eens 67 bomen omgehakt moeten worden. Dit om het terrein bouwrijp te maken en nieuwbouw te realiseren.

Bezwaren

De Utrechtse Bomenstichting kwam in verzet en stapte naar de rechter. Volgens de stichting wordt met de bomenkap langs de Einstreindreef ernstig inbreuk gemaakt op de hoofdbomenstructuur van de stad. Ook stellen zij dat het verdwijnen van deze gezonde bomen, onvoldoende wordt gecompenseerd door het herplanten van  67 bomen aan de Ivoordreef. Daarbij voert de Utrechtse Bomenstichting aan dat er nu al onvoldoende ruimte is om te voldoen aan de één-op-één herplantplicht en daarom niet makkelijk zal zijn om elders in de stad plek te vinden om voldoende bomen te herplanten. Al helemaal niet aangezien er een doelstelling ligt om 60.000 extra bomen te planten in de stad.

Overwegingen

De Raad van State oordeelde dat de bezwaren van de Utrechtse Bomenstichting ongegrond zijn. Vanwege het vastgestelde bestemmingsplan en de afspraak dat er in totaal 144 bomen herplant worden aan de Ivoordreef en in het gebied Taagdreef/Amazonekwartier, mag van de voorzieningsrechter de bomenkap doorgaan. Ook weegt volgens de rechter het belang bij het bouwen van betaalbare, nieuwe woningen in de stad, zwaarder.

Ontwikkelaar ERA Contour is van plan om op 20 februari 2023, voor de aanvang van het broedseizoen, te beginnen met het kappen van de bomen. Ook willen ze dan het terrein bouwrijp maken. In oktober of november start ERA Contour met het bouwen van de 307 woningen. Voor 24 juni 2025 moeten de huizen opgeleverd worden.

19 Reacties

Reageren
  1. Katja

    Zal eens niet zo wezen, plannen om bomen heen is kennelijk onmogelijk ?
    Eén op één herplant is toch al een lachertje hier. En voordat die bomen ook weer dezelfde hoogte hebben, gaat ook weer 20 jaar overheen.

  2. Pieter Storm

    Tuurlijk. verplaatsen had ook gekund. maar dat kost te veel centjuuuhs centjuuuuhs….

  3. Lombokker

    Fijn dat we in een rechtstaat leven, maar het feit dat je tegenwoordig naar de Raad van State moet om een paar bomen omgezaagd te krijgen toont wat mij betreft aan dat we daarmee re ver zijn doorgeschoten.

  4. Koel Hoofd

    Verstening is troef in Utrecht
    De biomassacentrale is er blij mee.
    Maar 60.000 extra bomen planten in de stad?
    Laat me raden, die komen buiten de stad om de windmolens heen en anders in potjes…

  5. Len

    Ik hou van bomen, echt, maar als je je druk gaat maken over dit troosteloze stukje Overvecht, dan mis je toch echt wat in je leven.

  6. JdV

    Zou fijn zijn als de bomenstichting nu ook alle juridische kosten mag gaan betalen van het hele traject. Dat is gebruikelijk binnen de rechtspraak, dat de verliezende partij de kosten voor haar rekening krijgt. Meteen een ontmoediging om van te voren kansloze procedures te starten zoals tegenwoordig elke gek maar kan en doet.

  7. G.H.

    @JdV
    In het bestuursrecht is dat helemaal niet gebruikelijk.
    En het lijkt me evident dat de mogelijkheid om besluiten van de overheid te laten toetsen door een rechter, voor iedereen toegankelijk moet zijn en blijven. Ook als er zaken voorbij komen waar sommigen vraagtekens zetten bij nut en noodzaak. Dat is namelijk altijd subjectief.

  8. Don

    Zijn de vrienden van Amelisweerd al in spoedzitting bij elkaar gekomen of zijn dit andere bomen. En ik neem aan dat extension rebellion de raad van state binnenkort gaat blokkeren.

  9. Nina

    “Ook weegt volgens de rechter het belang bij het bouwen van betaalbare, nieuwe woningen in de stad, zwaarder.”

    Zo zijn er nog wel meer zaken die het algemeen belang dienen en waarvoor weiland of bos moet verdwijnen. Is het dan aan de rechter om te bepalen wat belangrijk genoeg is?

    Een rechter zou NAAR MIJN IDEE iets moeten verduidelijken/bevestigen wat onduidelijk is beschreven in de wet, zodat duidelijk wordt wat met de wet – die democratische is vastgesteld in de Tweede en Eerste Kamer – wordt bedoeld. Eigen interpretatie van een rechter hoort daar niet bij, VIND IK, want zo wordt met persoonlijke interpretaties (voorkeuren) van rechters de wet door jurisprudentie vertroebeld. Dat LIJKT MIJ zeer onwenselijk.

  10. Wies

    Eens met Len en Lombokker.

  11. Riiiko

    Niet zo verwonderlijk.
    De Raad van State heeft sowieso twee petten op: 1 van huidige regering adviseren en 1 van rechtspreken.

    Dat gaat in de praktijk niet lekker samen. En geeft de Raad van State de overheid het voordeel van de twijfel. Jammer.

  12. Kaat

    Viel me gisteren op dat bij de waterzuivering ook al nieuwe bomen zijn geplant. Voor het gebouw Now ook al vorig jaar. Ik heb er wel vertrouwen in dat er nieuwe bomen voor terugkomen.

  13. Sue

    Eeuwig zonde want er had een mooi plan kunnen komen met behoud van de oude bomen.
    Nu mogen de nieuwe flatbewoners straks op asfalt uitkijken, is er geen verkoelende zone in de zomer en is de dempende zone voor het geluid van de weg verdwenen.
    Het duurt een jaar of 30 voordat bomen weer bijdragen aan de zuurstofproductie, en het afvangen van CO2 en fijnstof alsook het verbruik van in de bodem neergeslagen stikstof.
    De afbeelding bij het artikel is troosteloos, de bomen zijn dat zeker in de zomer niet.
    Dit plan gaat tegen het eigen groenbeleid van de gemeente in en is mede mogelijk gemaakt door GroenLinks. Wrang verhaal.

  14. Wim

    Kappen die bomen en bouwen we hebben huizen nodig, Er stam genoeg bomen in het Noorderpark , en als de bouw klaar is komen daar ook wel weer bomen,
    Dit soort organisaties moeten nu eens gaan kijken hoe het met mensen gaat.

  15. Joep

    Dit project barst van de voldongen feiten. Planvorming liep al 20 jaar en de gemeenteraad mocht er pas over stemmen toen er al 174 woningen gesloopt waren. Alleen collegepartijen + VVD waren vóór. Terecht dat er nog mensen zijn die dit voor de rechter brengen

  16. Pee

    Ze zijn zogenaamd zo met het klimaat begaan .
    Ook willen ze de klimaatdoelstellingen halen .
    Dat gaat niet samen met die kap drang .
    Het terugplaatsen van nieuwe bomen is gewoon een term om sommige mensen tevreden te stellen het is alleen jammer dat dat terugplaatsen bijna nooit gebeurt.

  17. Marcel

    Er is wat mis met het lezen van een artikel. Schijnbaar heeft alleen @ Kaat het begrepen.

  18. Gbrie

    Is er dan al een bouwvergunning? Stikstofverbindingen op orde? Pas daarna kappen zou ik zeggen want een leeg veld jarenlang is geen kijk!

  19. Wim

    @ Marcel

    Kaat misschien wel, maar de gemeente niet hoor.
    Kijk maar naar de kaalslag op de Neude, langs de singels en op de werven. Overal zijn daar plekken te vinden waar bomen verdwenen zijn en geen vervangende herplant heeft plaatsgevonden. Ik deel dus het vertrouwen van Kaat niet.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).