Boom bij park Lepelenburg die omviel was in november nog gecontroleerd Boom bij park Lepelenburg die omviel was in november nog gecontroleerd

Boom bij park Lepelenburg die omviel was in november nog gecontroleerd

Boom bij park Lepelenburg die omviel was in november nog gecontroleerd
De 85 jaar oude boom in de speeltuin bij Park Lepelenburg die maandagochtend omviel was in november nog gecontroleerd. Vanwege de leeftijd van de boom werd jaarlijks bekeken of die nog veilig was. In november kwamen er geen gebreken aan het licht.

De 85 jaar oude boom in de speeltuin bij Park Lepelenburg die maandagochtend omviel was in november nog gecontroleerd. Vanwege de leeftijd van de boom werd jaarlijks bekeken of die nog veilig was. In november kwamen er geen gebreken aan het licht.

De treurwilg viel maandagochtend om. Meerdere voertuigen raakten daarbij beschadigd. De brandweer is uren bezig geweest om de grote boom in stukken te zagen en te verwijderen. De treurwilg werd in 1935 geplant

Maar hoe kan zo’n boom in hartje Utrecht ineens omvallen? De gemeente controleert risicobomen, of gewoon hele oude bomen, regelmatig. Vanwege de leeftijd van deze treurwilg werd die ook jaarlijks bekeken en bevoeld. Deze controle wordt de Visual Tree Assessment genoemd en is een veelgebruikte methode.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Controle

Bij zo’n controle wordt de boom bekeken maar ook wordt er op geklopt, om te kijken of de binnenkant nog normaal klinkt. Ook kunnen controleurs met een prikstok voelen of de stam nog naar behoren voelt en kijkt men of er scheuren te zien zijn in de grond rond de boom. In november was de treurwilg bij het Lepelenburg nog bekeken en bevoeld, toen leek alles in orde.

Maandag viel het gevaarte echter om. Er vielen geen gewonden, wel was er veel schade. De boom werd direct opgeruimd om de weg weer begaanbaar te maken. Ondertussen keken inspecteurs even naar de boom. Zij zagen dat de boom van binnenuit was aangetast door parasitaire zwammen. Deze zorgen ervoor dat de boom, van binnenuit, zwakker wordt. De gemeente kan niet met zekerheid zeggen of dit de oorzaak was, maar de boom was hierdoor wel verzwakt.

De gemeente blijft bomen periodiek controleren, maar bekijkt ook of er nog andere manieren zijn om oude en risicovolle bommen in de gaten te houden.

Gekoppelde berichten

19 Reacties

Reageren
 1. Koel Hoofd

  Tja, zwaartekracht werkt.
  Verrotting van binnenuit gebeurd vaker bij wilgen.
  Mensen die in een wilgrijke omgeving wonen weten dat wel.
  Toch knap lullig als je auto er dan net onder staat.

 2. Erwin

  Toont maar weer aan dat deze ‘controles’ niet zoveel voorstellen.

 3. JdV

  Das een hele geruststelling 🙂

 4. Peet pastoors

  Langs de singel staan heel veel 100 jaar oude bomen
  Er wordt daar veel gewandeld en hardgelopen
  Ik loop daar zelf ook 5 keer per week hard
  Aan de gemeente!!! Controleren aub

 5. Job

  En allemaal protesteren en honderden bezwaarschriften indienen als de gemeente terecht bomen kapt. De burger is nog hypocrieter als de overheid!

 6. cas

  het is ook gewoon natuur dat een boom kan omvallen zonder aanleiding. Deal with it. Hou op met zeuren, neem als gemeente verantwoordelijkheid voor de schade en ga verder.

 7. Max

  @Erwin
  Ja, of dat ze meestal wel werken anders zou dit wel vaker voorkomen en niet zo’n groot nieuws zijn.

 8. Adriaan

  Visuele controles, inclusief hamertje klop, blijven lastig, daar kun je wat bij missen, gezien de recente controle zou dat hier het geval kunnen zijn geweest. Zeker bij waaibomensoorten.

  Risico’s horen bij het leven. Nul risico bestaat niet. Wellicht een minder ervaren controleur, of eentje met haast. Kijk daar eens naar en ga verder met ademhalen….

 9. Kadoendra

  Heel veel jaren geleden liep ik met mijn vriendin in de zomer op een vakantie in een groot bos in Belgie.

  Het was een stralende dag, het was windstil en alle dieren die daar hoogstwaarschijnlijk ook leefden lieten zich ook niet horen.

  Plotsklaps hoorde wij het kraken van een boom en daar dit geen zacht kraken was maar zeer hard kraken was het zeer duidelijk een zeer grote en oude boom en uiteindelijk hoorde wij de boom met een harde plof de grond raken.

  Wij hoorde alleen maar het harde geluid, maar we konden het niet met onze ogen zien daar het zicht werd ontnomen door veel andere bomen van het grote bos.

  We hebben nooit kunnen achterhalen waarom de boom op dat moment omviel.
  Wat wel duidelijk was dat het een grote en oude boom moet zijn geweest en misschien heeft een wild zwijn met jeuk aan zijn achterkant de boom het laatste zetje gegeven.

  Overigens heeft deze vakantie ook nog een zwart randje want in die tijd hingen er in Belgie veel posters van twee meisjes die vermist waren en die later de slachtoffers bleken van Dutroux.

 10. Wim Vreeswijk

  Kennelijk niet ondergronds gecontroleerd want als de wortels verrot of ziek zijn gaat zo’n boom vroeg of laat kapseizen.

 11. Wim

  De Boomkenners aan het woord.

 12. Hetty

  Kan de stam niet met sonar getest worden? Wellicht kan daarmee de dichtheid van de stam worden bepaald, en ook of er holtes binnenin de boom zitten. Wat er hier, en ook bij Slot Zuylen gebeurd is, is levensgevaarlijk. Bij Slot Zuylen is door een vallende boom een vrouw geraakt en overleden. Het is hoog tijd, de boomkeuringen aan te vullen met dusdanige methoden, dat dit soort ongelukken niet meer kunnen gebeuren . Wellicht is bij het Westerdijk Institute, ofwel het Schimmellab wel informatie in te winnen over hoe zo n inwendige zwam kan worden aangetoond, voordat een boom erdoor omvalt.

 13. Stefan Pasma

  Hier meer info en filmpje over de boominspecties van de gemeente: https://www.utrecht.nl/wonen-en-leven/parken-en-groen/bomen/zorg-voor-bomen/boominspectie/

 14. Kadoendra

  @Wim

  “De Boomkenners aan het woord.”

  Het grote verschil tussen de papieren DUIC en de digitale DUIC is dat je de papieren DUIC bij b.v mooi weer in je tuintje kan lezen onder het genot van een drankje.

  Terwijl ik het weer erg leuk vind aan de digitale DUIC dat iedereen zijn reactie kwijt kan onder het verhaal en hierdoor kunnen al onze DUIC reageer-vrienden en al onze DUIC reageer-vriendinnen de reageer-specialisten uithangen.

  Overigens vult jouw reactie dit nieuws item ook weer leuk aan, dus ik zie jou uiteindelijk ook als een reageer-specialist!

 15. Bruin

  Maakt een vallende boom geluid als er niemand, ook geen dieren in de buurt zijn?

 16. JdV

  @Kadoendra: Kunt u de digitale DUIC dan niet bij bv mooi weer in uw tuintje lezen onder het genot van een drankje? Mag ik dan de aanschaf van een tablet, smartphone of laptop suggereren? Dan kunt u dat toch ook echt digitaal en sparen we weer wat bomen omdat er geen DUIC meer hoeft te worden gedrukt. Kunnen we met de besparing op papier met een gerust hart wat kappen bij Amelisweerd als compensatie.

 17. Binnenstadbewoner

  In mijn buurtje meegekeken met medewerker van de gemeente die op verzoek een gemeenteboom controleerde. Dat ging van: oke hij staat nog goed rechtop, er zitten veel bladeren aan dus prima in orde. Stelt niks voor.

 18. Kadoendra

  @JdV

  Het lang kijken naar een computer beeldscherm is vaak ook erg vermoeiend en daar een papieren DUIC krantje geen licht geeft is dit voor de ogen niet zo vermoeiend.

  Een papieren krant is net als een computerscherm een medium en al is een computerscherm moderner dan wil het nog niet zeggen dat een oud medium als een papieren krant geen andere waarde heeft boven een computerscherm.

  Best wel relaxed; een mooie zonnige dag in de tuin en de vogeltjes fluiten en even geen moderniteiten aan je hoofd!
  In bepaalde gevallen heeft zo’n ouderwets papieren krantje dus een meerwaarde en als je hem niet wil bewaren kan hij weer bij het oud papier.

 19. paul

  Wordt het Koniging Emma hekje herplaatst? Het vrijwel nog in takt…zou mooi zijn !

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).