Boom geplant in Zocherpark: ‘Iep voor de herstelde singel’ Boom geplant in Zocherpark: ‘Iep voor de herstelde singel’

Boom geplant in Zocherpark: ‘Iep voor de herstelde singel’

Boom geplant in Zocherpark: ‘Iep voor de herstelde singel’
De Utrechtse wethouder Lot van Hooijdonk plantte vrijdagochtend een nieuwe boom langs de singel. De kurkiep is een cadeau aan de stad van de Open Tuinendag om aandacht te vragen voor groen in de binnenstad.

De Utrechtse wethouder Lot van Hooijdonk plantte vrijdagochtend een nieuwe boom langs de singel. De kurkiep is een cadeau aan de stad van de Open Tuinendag om aandacht te vragen voor groen in de binnenstad.

Vast onderdeel van de Open Tuinendag Utrecht is de verwezenlijking van een ‘groen doel’ in de Utrechtse binnenstad. De afgelopen jaren is op verschillende plaatsen in het openbare groen een boom geplaatst. Vorig jaar moesten alle festiviteiten wegens corona worden afgelast, maar is de boom – een Spaanse Aak in het Griftpark – wel de grond ingegaan.

Verantwoordelijk wethouder voor groenprojecten Lot van Hooijdonk nam de schop ter hand het karwei te klaren. Zij werd bijgestaan door Arie van Rijssen, bedrijfsleider van Eijkelboom Utrecht, die de boom heeft geschonken.

De kurkiep ‘Ulmus minor Suberosa’ is een bewuste keuze, omdat het een opgaande boom is die past in het ontwerp voor deze plek. De boom is afkomstig uit de eigen kwekerij van de Eijkelboom op landgoed  Anderstein in Maarn.

Op zaterdag 26 juni vindt de tiende Open Tuinendag plaats. Een kleine vijftig particuliere tuinen en hoven in de Utrechtse binnenstad, waarvan de meeste niet openbaar toegankelijk zijn, openen dan hun poorten voor het publiek. De verwachting is dat de Open Tuinendag dit jaar door kan gaan.

6 Reacties

Reageren
 1. Koel Hoofd

  Nu maar hopen dat deze iep niet de iepenziekte krijgt.

 2. Hans

  1 boom is te weinig. Nederland heeft miljoenen bomen nodig.

  https://www.nporadio1.nl/nieuwsweekend/onderwerpen/76147-2021-05-01-hartekreet-voor-bomen-overal

 3. Wim

  En nu ook de gaten opvullen van bomen die gekapt zijn. Van de herplantplicht komt in het Zocherpark weinig terecht.

 4. cas

  Die hele singel is een aanfluiting geworden en heeft half de kwaliteit van wat mogelijk was. Zocher draait zich in zijn graf om als hij het resultaat ziet.

 5. Adriaan

  @KoelHoofd: Er zijn al jaren diverse iepziekte resistente varianten op de markt.
  Zochterpark…….., en dan zo die andere bomen planten dat Zocher zich in zijn graf zou omdraaien. Plant je volgens Zocher dan plant je in aantallen van 1, 3 of 7, maar nooit 2 of 8, plus dat de gedenkbeeldige verbindingslijnen tussen de bij elkaar geplante bomen nimmer evenwijdig lopen aan andere lijnen in de buurt, zoals water, paden of wegen.
  Tja, de wethouder is verantwoordelijk voor deze Zocher-misser, maar aan te rekenen valt het haar niet. Jammer is het wel, maar ja, ik ben beroepsgedeformeerd en tegelijk volop genietend van de herplante plek….
  Zo maar wat bomen planten en het dan des Zochers nomen, is dus niet aan de orde.

 6. Nina

  @ Hans

  De afgelopen drie eeuwen is het percentage bos in Nederland van 1-2% gegroeid naar 8-10%. Iedere eeuw ongeveer een verdubbeling. Dat gaat goed zo, als we de stijgende lijn doorzetten.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).