Boom op de Neude in Utrecht valt met wortel en al om; oorzaak is onbekend Boom op de Neude in Utrecht valt met wortel en al om; oorzaak is onbekend

Boom op de Neude in Utrecht valt met wortel en al om; oorzaak is onbekend

Boom op de Neude in Utrecht valt met wortel en al om; oorzaak is onbekend
In december 2021 viel een kastanjeboom op de Neude om. Bron: Instagram Politie Utrecht Centrum
Een boom die op de hoek van de Neude en de Potterstraat in Utrecht stond is in de nacht van woensdag op donderdag omgevallen. Het gevaarte is met wortel en al uit de grond gekomen.

Een boom die op de hoek van de Neude en de Potterstraat in Utrecht stond is in de nacht van woensdag op donderdag omgevallen. Het gevaarte is met wortel en al uit de grond gekomen.

Hoe de boom kon omvallen is niet bekend. Er zijn geen gewonden gevallen. Wel zijn bewegwijzeringsbordjes en een verkeersbord beschadigd.

Direct na het incident is begonnen met het verwijderen van de boom. De omgevallen boom was een dubbelbloemige paardenkastanje die in 1950 op de hoek van de twee straten geplant is. Donderdagochtend lagen er alleen nog maar een paar grote stammen op de plek waar de boom heeft gestaan.

Veelbesproken onderwerp

Bomen op de Neude is een veelbesproken onderwerp in Utrecht. In 2004 stonden er nog 25 bomen, maar dat aantal liep drastisch terug. De gemeente wilde dat zoveel mogelijk herstellen en constateerde in 2019 dat er plek is voor 19 bomen. 

Horecaondernemers en festivalorganisaties hadden daar echter hun twijfels bij, omdat het plein dan mogelijk minder geschikt wordt voor evenementen. Uiteindelijk is afgesproken om de bomen stapsgewijs te planten. Inmiddels is er inderdaad een aantal bomen geplant, maar dat moeten er dus nog meer worden.

46 Reacties

Reageren
 1. BOMEN zijn LEVENSGEVAARLIJK

  Uit voorzorg direct ALLE bomen ruimen.

 2. Rob H.

  De Neude is ook geen bos. Dan krijg je dit soort dingen.

 3. Aimée

  Er zitten ook bar weinig wortels aan, of ze zijn al volledig verrot. Arme boom.

 4. C.

  Betere bomen (laten) plaatsen en ze in een verder te veel versteende omgeving enige noodzakelijke ruimte geven? Uitgaande van het idee dat bomen voor mensen levensnoodzakelijk zijn!

 5. Len

  Nu die voor het postkantoor nog en we kunnen allemaal de prachtige aanstaande gevelversiering aanbidden, waarvan het smaakvolle neonlicht licht nog verder de stad in zal mogen reiken. Zodat wij vanuit elke hoek een diepe buiging kunnen maken, telkens als wij dit boven zichzelf uitgestegen toppunt van kunstzinnigheid en goede smaak op ons netvlies gepresenteerd krijgen.

 6. Adriaan

  Nul risico bestaat niet. Periodiek onderzoek VTA (=Visual Tree Assessment), kan dat risico verlagen, nul bestaat inderdaad alleen als je nul bomen hebt. Niet mijn idee, een bomenman.
  Bomen hebben echter een technische levensduur, burgers willen dat vaak niet zien en politici hebben geen kennis en zijn daar bang voor. Slapende heelmeesters, daar was iets mee…

  Al is de foto niet in detail genoeg, het lijkt alsof de wortels rondom zijn afgebroken. Dat is bijzonder. Rot? Of te veel omheen gegraven. Anyhow, het liep goed af.

 7. Pien

  Gelukkig dat de schade beperkt is gebleven en er geen gewonden zijn gevallen!

 8. Pensionado

  Aan plaatje te zien waren de hoofdwortels behoorlijk verrot. Effect daarvan zou je aan dun bladerdek en vroeg vallend blad moeten zien in de zomer. Opmerkelijk dat de groendienst dat niet heeft geconstateerd bij zo’n beeldbepalende boom….

 9. Barend

  Een van de laatste der mohikanen op de Neude. Eens een lommerrijk plein. Nu een kale stenen vlakte.

 10. Speak Up

  Natuurlijk kunnen die bomen al die evenementen, verstening, jarenlangen zware bouwwerkzaamheden e.d. niet aan.

  Oplossing is niet de bomen weg, deze heb je namelijk nodig> plek voor vogels , plek voor schaduw en verkoeling in de stad. Daarnaast hebben bomen een gunstig psychologisch effect op mensen.

  De oplossing is juist meer bomen, bomen meer de ruimte geven en van de Neude een plein maken waar mensen even tot rust kunnen komen, in plaats van nog een evenementen- en terrassenplein.

  Een stad heeft meer functies dan geld verdienen alleen.

 11. Don

  Let op er komt een onderzoek door de gemeente utrecht naar de boom voor het aanstaande wanstaltige kunstwerk op het postkantoor en tot ieders verrassing is die ook onveilig en moet onmiddellijk gekapt worden. Zijn de vrienden van Amelisweerd al gewaarschuwd kijken of die de boom nog kunnen redden.

 12. Luuk Upuuk

  Tja, kijk maar eens op streetview van Google. Opnamedatum juni 2019. https://www.google.nl/maps/@52.0934862,5.118115,3a,60y,119.58h,90t/data=!3m6!1e1!3m4!1saBABHRcVy4z9YAx312ZEBg!2e0!7i13312!8i6656?hl=nl

 13. Baliekluiver

  In kringen van festivaldirecteuren en horecaondernemers zal wel nu een klein flesje champagne zijn opengetrokken. Want die lui houden niet zo van bomen op de Neude. En ze weten daar ook dat van herplanten in Utrecht nooit iets terecht komt.

 14. Rietje

  Geef bomen dan ook de ruimte gezond te blijven. Alles is versteend, de hele grond ligt vol met zooi, is vervuild, wortels beschadigd door eindeloos gegraaf, enz enz. Bomen zijn hard nodig om de stad leefbaar te houden.

 15. Willem

  Die boom is compleet verrot, dat ziet een leek!
  De inpecties van de gemeente lijken nergens op. Gelukkig zijn er geen slachtoffers gevallen.
  Bomen in de stad, zeker op pleinen en langs de werf zijn levensgevaarlijk!

 16. Wies

  Zou Luuk de oorzaak hebben gevonden? Hopelijk leest de gemeente dit ook.

 17. Erwin

  @barend: een lommerijk plein?!?! Wsl bent u als nieuwe bewoner van Utrecht abuis met het Janskerkhof.

 18. woutvr

  Er zal toch wel meer bekend zijn over deze boom, dan in het artikel staat? Mager hoor…

 19. Wim

  @ Luuk Upuuk

  Dank. Dat plaatje zegt alles. Schande.

 20. Lombokker

  Wildplassen is dus niet voor niets verboden; maar de handhaving schiet nog tekort.

 21. Binnenstadbewoner

  Door puur geluk is niemand slachtoffer geworden. Dit had ook op een drukke zaterdagmiddag kunnen gebeuren, fietsers hadden zwaar geraakt kunnen worden of er had net een schoolklas kunnen lopen. Hoe waren de reacties dan geweest?

  Nu blijft dit incident beperkt tot een berichtje op DUIC maar bij slachtoffers zouden alle registers worden opengetrokken en direkt meegenomen worden in de aankomende gemeenteraadsverkiezingen.

  Daarom actie. Grote bomen elk jaar checken en twijfel = kappen en direkt herplanten. Het is hier geen bos. Risico’s zijn te groot met meer dan 25 miljoen bezoekers per jaar en Utrechters zelf die door de binnenstad lopen en fietsen.

 22. Pee

  Die bomen zijn nog niet zo lang geleden onderzocht, hebben ze zeker alleen staan ruiken aan die bomen.
  Zo krijgen die festival bonzen toch hun zin , dat er bomen weg moesten .
  En zoals iemand al eerder aangaf , je kan er vergif op innemen dat die boom die voor dat ” prachtige ” kunstwerk staat ook weggaat onder de noemer ziek of gevaarlijk.

 23. Vibje

  @Luuk Upuuk
  De oorzaak is dus niet onbekend…

  @Rietje en @Speak Up
  Helemaal mee eens!

 24. Fiederelsje

  @Rietje Helemaal mee eens. Met al dat graven en bouwen is het een wonder dat de boom er nog stond. Beplant de Neude met bomen, dan kunnen die naargeestige parasols ook weg.

 25. Ton

  @ Luuk Upuuk
  Duidelijk.
  Bedankt.

 26. paulus

  tsja,ook vanleven ga je dood…ook gevaarlijk….

 27. JdV

  Ach js, bomen in het centrum. Ongelukkige combinatie. Kunstboom terugplaatsen dan maar?

 28. Barend

  @ Erwin

  Ik woon een levenlang in Utrecht. De Neude had langs de randen mooie rijen kastanjes. Die zijn een voor een verdwenen tot de kale vlakte van nu is overgebleven.

 29. Scherpschutter

  Het plaatje van Luuk Upuuk zegt een hoop, als dat inderdaad de boom in kwestie is. Er lijkt hier sprake te zijn van zeer ernstige nalatigheid van de Gemeente, die van alle geluk mag spreken dat iemand die boom niet op z’n knar heeft gekregen.

 30. Speak Up

  @ Luuk Upuuk

  Stuur deze alsjeblieft door naar de voltallige gemeenteraad aub?!

  Gemeenteraadsleden die hier mee lezen, letten jullie op?

  Zeer ernstige nalatigheid van het aannemersbedrijf betrokken bij de verbouwing van het postkantoor.

  @ Misschuttert, dit was een project van ASR, de gemeente had hier weinig mee van doen.

  De opdrachtgever moet er voor waken dat er naargelang regelgeving en vergunningen gewerkt wordt.

  Wel had een ambtenaar van de gemeente hier veel alerter op moeten zijn.

  Mooi dat deze streetview foto nu een bewijsstuk is.

  Arme boom. In feite is dit een aanslag op het leven van de boom; en dat alles omdat er en geld verdient moet worden en er overal op bezuinigd moet worden.

 31. wollie

  bomen ❤️

 32. Jacques

  Lekkere inspectie door de gemeente! Tijdje geleden is ook al een boom omgevallen, bij een speeltuin nog wel. Als er binnenkort doden gaan vallen door die vallende bomen komen er megaclaims!

 33. Toine Goossens

  Uit de foto van Luuk Upuuk wordt alles duidelijk, die boom staat al jaren op omvallen. De bouwvakkers hebben er op verzoek van de horeca tegen aan geplast, kostte slechts enkele3 vaten bier.

  En akte! Het Neude is nu blijkbaar definitief verleden tijd.

 34. Scherpschutter

  @Speak Up

  Ik kan niet zeggen dat het me erg verbaast dat het u in het geheel ontgaat dat het hier gaat om het gegeven dat de boom in 2019 al heel erg scheef stond…en niet om de werkzaamheden eromheen op de afbeelding. We can’t all be the brightest bulb on the Christmas tree.

 35. Marko

  Er zijn er al meer gesneuveld. Het is wel duidelijk dat de kastanjes op de Neude aan het eind van hun krachten zijn. Daarmee zijn die bomen niet erg oud geworden. Decennia lang te lijden gehad van auto’s (parkeerterrein vroeger), beschadigd door allerlei evenementen enz. Goede timing van de boom om spontaan om te vallen. Er is vast al iemand bij de gemeente die nu een plan maakt om de boom die het zicht belemmert op dat postkantoor licht-ding dat er komen gaat uit het oogpunt van veiligheid preventief te ruimen.

 36. Koel Hoofd

  @Luuk Upuuk
  Op die streetview locatie in 2019 ligt de oude stoep er ook nog.
  Dat is nu klinkerbestrating, met wel heel erg weinig schade…
  Die ‘kwaliteitverbetering openbare ruimte’ en vernieuwingsdrift van de gemeente kon deze boom wel eens fataal geworden zijn.
  Een nachtvorstje was voldoende en de zwaartekracht maakte het af.

  En dan nu gelijk een enkeltje biomassacentrale want de gasprijzen gieren door het dak dankzij milieuactvisten (kernenergie uitstap), moraal predikende politici en gekke gunho Amerikanen.

 37. Paul

  Geen bomen op het neude ! Ruimte voor events !

 38. Massegast

  Inderdaad, felicitaties voor de festivalbazen. Maar voor de gewone Utrechter is het: dag Neude! Tot in de pruimentijd.

 39. Dirk

  De boom is gestorven aan liefdeloosheid :'( Aannemers, gemeente, en ondernemers, trek jullie portemonnee en geef gul voor prachtige grote bomen op de Neu om jullie gedrag een beetje goed te maken. Geldwolven, wegkijk-ratten en gierigheidswormen dat zijn het ongedierte van de stad.

 40. Dirk

  @barend @erwin inderdaad lommerrijk, zie bijv. https://www.ad.nl/utrecht/waar-je-nu-geniet-van-de-zon-op-een-terras-op-de-neude-werden-vroeger-moordenaars-geradbraakt~a991ed58/168570088/ en vele andere afbeeldingen als je even de moeite doet om te zoeken.

 41. onkl

  @Luuk Upuuk:
  Niet dat die aannemer zoveel liefde voor die boom lijkt te hebben, maar die boom stond al jaren voordat ze langskwamen scheef, dus dat lijkt niet door een lompe vrachtwagen (of tenminste: niet door een recente lompe vrachtwagen) te zijn veroorzaakt.
  https://goo.gl/maps/A8Ws8aQV59kUxXh99

 42. Arie

  70 jaar oud, voor veel mensen al een respectabele leeftijd.

 43. Brigitte Kooymans

  Arme boom, duidelijk ziek. Hij heeft amper wortels. De wortels horen zo groot als de kruin te zijn. Slechte controle , niet goed opgelet en bovenal veel te weinig ruimte, aarde om de boom. Bomen in de stad kan best maar wel met de juiste verzorging. Groenbeheer zou beter moeten weten. Zal wel weer een project worden met managers en veel geschreeuw en weinig wol . Veel conclusies en weinig echte aanpak. Voorlopig zal het nog wel kaal blijven, terwijl het nu de beste tijd om te planten is!

 44. Luuk Upuuk

  @ onkl, mijn commentaar met link was om aan te geven wat die boom toen te verduren had. De scheefgroei komt door het postkantoor. De boom kreeg daardoor weinig licht en is naar het licht gaan groeien. Kijk maar eens hoe de bomen op de werven allemaal hetzelfde gedrag vertonen en schuin naar het licht groeien.

 45. Johan

  @ Erwin

  Kennelijk ben jij geen echte Utrechter. Twintig jaar geleden stonden er nog 24 (vierentwintig) bomen. Nu nog 9, waaronder een paar sprietjes. De gemeenteraad heeft verordonneerd dat die oude aantallen terug moeten komen. Het bestuur lapt die motie aan zijn laars. Kroegen en festivals gaan voor in de stad van D66 en GL.

 46. BdV

  Een scheve boom is geen probleem zolang de wortels in goede staat zijn.

  De vraagt blijft natuurlijk of ruim een jaar betonplaten er voor hebben gezorgd dat de wortels zijn verrot. De aannemer zal dat niet direct aannemen (tenzij hij het het woord ruimhartig opvat), maar erop wijzen dat, in de tijd voor de betonplaten werden gelegd en door zwaar vrachtverkeer werden bereden, de grond om de boom ook al flink was aangestampt en dat hij bovendien een vergunning had.

  En was het niet zo dat bij de rode beuk bij het Rosarium werd aangegeven dat bij een bomengezondheidsonderzoek niet alle problemen van tevoren kunnen worden opgespoord?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).