Boom opgetuigd met fietsen op het Lucasbolwerk in Utrecht Boom opgetuigd met fietsen op het Lucasbolwerk in Utrecht

Boom opgetuigd met fietsen op het Lucasbolwerk in Utrecht

Boom opgetuigd met fietsen op het Lucasbolwerk in Utrecht
Foto: Bas van Setten
Mogelijk dachten een paar jolige voorbijgangers dat het Kerstmis was in plaats van Pasen, toen ze besloten deze boom op het Lucasbolwerk in Utrecht op te tuigen met fietsen. Voor de eigenaren van de rijwielen en sommige omwonenden was deze ludieke actie echter minder grappig.

Mogelijk dachten een paar jolige voorbijgangers dat het Kerstmis was in plaats van Pasen, toen ze besloten deze boom op het Lucasbolwerk in Utrecht op te tuigen met fietsen. Voor de eigenaren van de rijwielen en sommige omwonenden was deze ludieke actie echter minder grappig.

Zoals te zien is op de foto is tegen een boom op het Lucasbolwerk een stapel gemaakt van een aantal fietsen. Op het Twitteraccount van ‘Nobelstraat Utrecht’, dat wordt beheerd door bewoners van de Nobelstraat en het omliggende gebied, is te lezen dat zij niet konden lachen om deze grap.

“Als je denkt dat het niet gekker kan worden. Naast onze nachtrust wordt ook onze woonomgeving gesloopt.” Mogelijk is de stapel fietsen het werk van personen die een glaasje te veel op hadden.


Wil jij DUIC steunen en een set ansichtkaarten ontvangen met de beste foto’s uit het boek DUIC in 2021? Voor 7,95 euro krijg je twaalf kaarten, van elke maand in 2021 één ansichtkaart. Met de aanschaf van de kaarten heb je niet alleen een herinnering aan 2021 – om op te hangen, te bewaren of te versturen – maar steun je ook de lokale journalistiek in Utrecht.

21 Reacties

Reageren
 1. Koser

  Dit is vrij normaal in deze stad gezien andere plaatsen in de stad waar fiets parkeerders er net zo’n bende van maken. Deze jongens hebben de fietsen op een hoop gegooid i.p.v. her en der op de straat

 2. Dominique

  Er zou inmiddels een vaste politie surveillant moeten komen op het Lucasbolwerk. Als je overdag niet bedreigd wordt door de junks die het gebied tot hun reservaat hebben verklaard, dan wordt na zonsondergang de boel wel weer gesloopt.

  Gemeente, doe eens iets.

 3. P-trus

  Daders ws niet zo moeilijk te vinden. Daar zitten toch diverse studentenverenigingen (= vaak glaasjes teveel op)?!

 4. TJA…

  Leuk om naar te kijken. En het ruimt lekker op.

 5. Len

  Ik vind het wel mooi. Een spontane treffende representatie van het fietswalhalla/kerkhof wat Utrecht is. Gratis in elkaar gezet met lokale materialen, zonder dat een blik ambtenaren er eerst een plasje over moet doen en dan 2 ton verder er ineens een houten wigwam in de singel staat.

 6. Erwin

  @dominique:
  1. De gemeente gaat al een paar jaar niet meer over de politie (dankzij Opstelten)
  2. De politie is dermate kapot bezuinigd dat een vaste surveillant er niet meer in zit (dankzij Opstelten)

 7. Lekke Band

  Waarschijnlijk iemand die zijn stoep begaanbaar wilde houden, dit soort stapelacties zouden ze vaker in deze fietsjungle moeten doen.

  Hulde!

 8. NapoBonap

  Ach, als dit al ‘ernstige overlast’ is vpor de omwonenden, zegt dat meer over de verwende positie van de omwonenden dan over de baldadigheid van een paar grapjassen die gewoon even stout zijn. Ik vind het wel grappig eigenlijk…

 9. Massegast

  @Dominique — De overlast op het Lucasbolwerk gaat nog jaren duren en wordt pas aangepakt als de GGD het een gevaar voor de volksgezondheid in brede zin vindt worden. In de tussentijd wordt je mond gesnoerd met het waterbed argument. Dat gevaar voor de volksgezondheid was ook het omslagpunt voor het sluiten van de Tunnel in Hoog Catharijne (jaren 90) en het installeren van gebruikersruimtes en hostels. Geld was er voor, want dat klotste eind jaren 90 tegen de plinten door het verkopen van het energiebedrijf van de Gemeente Utrecht. Nu is blijkbaar het Lucasbolwerk aan de beurt om de overlast jarenlang te dragen. Het komt natuurlijk ook door aanzuigende werking van de Jellinek locatie aan de Wittevrouwenkade, die een aantal jaren geleden is opgestart. De omwonenden waren er al niet gerust op en ze hebben gelijk gekregen. Om een gebruikersruimte aan het Lucasbolwerk te vestigen en financieren zou in dit geval het 5% belang van de Gemeente Utrecht in het waterbedrijf Vitens te gelde kunnen worden gemaakt. Verder wens ik u en andere omwonenden veel sterkte en ‘draagkracht’.

 10. Realist

  Fietsen en bomen.. dat moeten Groen Linksers zijn geweest.

 11. Lexus

  Ik vind sommige reacties hierboven verbijsterend. Kennelijk weten sommige van die reaguurders dat het allemaal om verkeerd gestalde fietsen gaat. Maar wat dan nog? Zelfs dan geeft dit niemand behalve de overheid het recht om andermans eigendom weg te halen en elders neer te zetten (al geef ik toe dat ik voor mijn medeburgers en mezelf wel eens een fiets een stukje verplaats die in de weg staat). Maar je zult je fiets maar keurig tegen een gevel of in een rek hebben geplaatst en die vervolgens op een hoop gegooid tegen een boom moeten terugvinden. Want dat kan namelijk hier ook het geval zijn.

 12. Eva

  @NapoBonap als je het vernielen van andermans bezittingen normaal vindt. En het elke nacht tot 5.00 uur schreeuwen en omwonenden uit hun slaap houden ook. Dan zegt dat meer over jouw eigen verwendheid dat alles maar moet kunnen dan over de overlast die omwonenden ondervinden.

 13. Koel hoofd

  Adaptatie van de creatieve homo sapiens aan omstandigheden:
  Provinciaaltjes die van fietsen een paasvuur onder een boom opbouwen.
  Goed geintegreerd maar stemt geen GL.
  Laat die studenten maar schuiven ;-D

 14. Binnenstadbewoner

  Dat moet toch best wel veel werk geweest zijn. Geen bewoner of voorbijganger die even de politie gebeld heeft? Geen camerabeelden in hartje centrum langs een drukke doorgaande weg?

 15. Fiets juist stallen

  Heel hinderlijk zijn de mensen die de plek in nemen van een fiets rek, en hem daar NIET vastzetten, waarom zetten deze dan niet elders?? Altijd je fiets gewoon normaal vastzetten en er is niks aan de hand lijkt me !

 16. Lexus

  @Fiets juist stallen: pardon, ik ben de afgelopen decennia verschillende fietsen kwijtgeraakt die wel degelijk aan de ketting lagen en dus met minstens twee sloten vaststonden en verder keurig geparkeerd. Ik heb in et begin wel eens aangifte gedaan, maar ben er al snel achter gekomen dat dit alleen zin had voor de statistiek.

 17. Len

  @ Lexus, het is nou eenmaal geen perfecte wereld. Zodra je dat accepteert en er de lol soms een beetje van kunt inzien, ondanks dat het niet ‘hoort’, maakt dat het leven een stuk aangenamer. Zelfs met je persoonlijke fietstrauma’s.

 18. LH

  Je ziet op de foto een leeg fietsenrek. Dat het is zo gevormd, dat er fietsen in geplaatst kunnen worden, maar nu liggen ze allemaal tegen de boom. Zaterdagavond was ik daar en werd er al gerommeld met fietsen. Er lagen vele fietsen om die in de vroege avond netjes gestald waren. Probeer de daders op heterdaad te pakken en laat ze alles vergoeden.

  NanoBonap is ene internettrol.

 19. Ingrid

  De kunst laat ons onszelf zien …prachtig werk

 20. Lexus

  @Len: mensen zoals u schreeuwen meestal moord en brand wanneer hun zelf iets overkomt. Zo hadden we hier in Utrecht een architect, Mart van Schijndel, die vond dat de halve stad wel gesloopt kon worden en vervangen door (zijn) nieuwbouw. Tot er eens een door hem ontworpen pand gesloopt ging worden… In zoiets heb ik dan wel weer ontzettende lol.

 21. ARCHITECTUUR Utrecht

  @lexus. Top Designer en architekt Mart van Schijndel bedoelde met die uitspraak alleen de liefde loze gebouwen in de stad, zoals b.v de lelijkheid bij de Daalse Tunnel huisjes.
  Niet de historische of waardevolle panden.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).