Boot aangemeerd in Utrecht met plek voor opvang 200 Oekraïense vluchtelingen Boot aangemeerd in Utrecht met plek voor opvang 200 Oekraïense vluchtelingen

Boot aangemeerd in Utrecht met plek voor opvang 200 Oekraïense vluchtelingen

Boot aangemeerd in Utrecht met plek voor opvang 200 Oekraïense vluchtelingen
Op een boot aan de Keulsekade worden eind mei ruim 200 vluchtelingen opgevangen. Archieffoto Google
Aan de Keulsekade in Utrecht ter hoogte van het parkeerterrein van de Douwe Egberts-fabriek is afgelopen zondag een boot aangemeerd. Vanaf eind mei gaat de gemeente Utrecht daar 200 Oekraïense vluchtelingen opvangen. Het gaat met name om vrouwen, kinderen en ouderen.

Aan de Keulsekade in Utrecht ter hoogte van het parkeerterrein van de Douwe Egberts-fabriek is afgelopen zondag een boot aangemeerd. Vanaf eind mei gaat de gemeente Utrecht daar 200 Oekraïense vluchtelingen opvangen. Het gaat met name om vrouwen, kinderen en ouderen.

Buurtbewoners werden hierover door de gemeente geïnformeerd in een wijkbericht. Komende weken zal de boot gereedgemaakt worden voor de komst van de vluchtelingen. De boot is bedoeld voor langdurige opvang, met privacy, goede sanitaire voorzieningen en dagbesteding voor de bewoners. De vluchtelingen kunnen een periode van maximaal een jaar op deze plek blijven, en moeten hier meer zelfstandig kunnen wonen dan in de tijdelijke opvangplekken. De gemeente streeft ernaar om zo snel mogelijk 800 langdurige opvangplekken beschikbaar te hebben.

Hoeveel Oekraïense vluchtelingen worden nu opgevangen in Utrecht?

Intussen stromen de vluchtelingen Utrecht langzaam binnen. In de Jaarbeurs zijn inmiddels 2393 personen geregistreerd. Daar zijn ongeveer 370 veldbedden ingericht voor de eerste crisisopvang van maximaal 1 of 2 nachten. In Utrechtse hotels verblijven momenteel tijdelijk 140 mensen. Van daaruit worden de vluchtelingen verspreid over Utrecht en omliggende gemeenten, naar plekken waar ze langer kunnen verblijven. Momenteel zijn hiervan 739 mensen in Utrecht geplaatst, 1021 mensen in de regio en 466 buiten de regio. Via matching zijn 420 mensen ondergebracht bij gastgezinnen, 105 mensen verblijven in gemeentelijke locaties en ongeveer 215 mensen hebben zelf onderdak kunnen vinden.

Op dinsdag 10 mei organiseert de gemeente van 19.00 uur tot 20.30 uur een inloopbijeenkomst voor omwonenden. Deze bijeenkomst vindt plaats op de opvangboot langs de Keulsekade.

Gekoppelde berichten

8 Reacties

Reageren
 1. Jochie

  Mooie oplossing!

 2. LOESJE P.

  Vrijwel om de hoek bevindt zich de Schepenbuurt.
  Met Buurthuis de Boeg.
  Met erbij een groot grasveld met bankjes en wat speeltoestellen.
  Regelmatig activiteiten voor kinderen daar.
  In het midden van de wijk ligt het Aakplein met veel speeltoestellen en een apart deel voor o.a. voet en basketbal, skaten e.d.
  Wellicht een goed plan om dat door te geven aan de begeleiders van de vluchtelingen.
  Zodat in ieder geval de kinderen weer kind kunnen zijn.

 3. Hetty

  Prima initiatief ! Misschien kunnen er ook fietsen met goede sloten beschikbaar worden gesteld, zodat de bewoners even een stukje kunnen gaan fietsen en/of de stad in kunnen. Vlakbij is de Emmaus, en is er de Vredeskerk die meen ik een kledingbeurs en wekelijkse eettafel heeft, die wellicht nog wat voor de bewoners van de boot kunnen betekenen.
  Ik hoop, dat de bewoners hier in Utrecht weer een prettig leven kunnen gaan opbouwen, en van lieverlee de nare tijden achter zich kunnen laten.

 4. Geenstijl@Utrecht

  Fijn dat er voor deze mensen opvang is,het zullen wel allemaal vrouwen en kinderen zijn,want mannen mogen het land niet verlaten heb ik begrepen.

 5. RABE

  Goed geregeld. We moeten helpen waar we kunnen.

 6. Erin

  Hartverwarmende reacties en wat fijn dat draadjes niet meer gekaapt worden door scherpschutters enzo.
  Trots op m’n stadsie!!

 7. Scherpschutter

  Mon dieu….Luxe cruiseschepen huren om asielzoekers langdurig op te vangen? Wat gaat dat geintje wel niet kosten?

 8. Hans

  Scherpschutter: het is geen geintje als de Russen je huis kapotgeschoten hebben – daar zijn ze blijkbaar erg goed in – en je moet vervolgens zien de je je het vege lijf redt. En ja: daar mogen wij ruimhartig en royaal aan bijdragen. Maar zo gastvrij zijn wij niet. Zie de toestanden in Ter Apel. Nederlanders zijn een ongastvrij en beknepen zuinig volkje.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).