Boren naar 2,5 kilometer diepte om te kijken of de Utrechtse grond geschikt is voor aardwarmte Boren naar 2,5 kilometer diepte om te kijken of de Utrechtse grond geschikt is voor aardwarmte

Boren naar 2,5 kilometer diepte om te kijken of de Utrechtse grond geschikt is voor aardwarmte

Boren naar 2,5 kilometer diepte om te kijken of de Utrechtse grond geschikt is voor aardwarmte
Om te kijken of de Utrechtse bodem geschikt is voor aardwarmte, gaan er proefboringen gedaan worden aan de oostkant van de stad. Vanuit een toren die 30 meter hoog is wordt naar een diepte van zo’n 2,5 kilometer geboord.

Om te kijken of de Utrechtse bodem geschikt is voor aardwarmte, gaan er proefboringen gedaan worden aan de oostkant van de stad. Vanuit een toren die 30 meter hoog is wordt naar een diepte van zo’n 2,5 kilometer geboord.

Utrecht is al langer bezig om de stad te verduurzamen. Dit wordt onder meer gedaan door over te stappen op groene energiebronnen. Eén van de duurzame manieren om bijvoorbeeld huizen te verwarmen is door gebruik te maken van aardwarmte.

Het SCAN (Seismische Campagne Aardwarmte Nederland) programma onderzoekt de Nederlandse ondergrond om de potentie voor aardwarmte in beeld te brengen. Dit gebeurt in gebieden waar nog maar weinig over bekend is, waaronder in Utrecht. Het gebied waar geboord gaat worden is enkele vierkante kilometers groot en ligt ten oosten van de gemeente Utrecht en in De Bilt én Zeist. De precieze locaties moeten nog bekend worden.

Verkenning

De komende maanden gaat SCAN samen met de verschillende gemeenten kijken waar geboord kan worden. Hierbij wordt rekening gehouden met veiligheid, water, natuur en archeologische en landschappelijke waarden. Tijdens de verkenning worden onder andere de bewoners van het gebied op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen.

Wanneer uiteindelijk een plek gevonden is waar een proefboring kan worden gedaan, wordt eerst een boortoren van zo’n 30 meter opgebouwd. Vanuit daar wordt naar een diepte van zo’n 2,5 kilometer geboord. Zodra de werkzaamheden zijn afgerond, wordt alles weer afgebroken en het wordt terrein teruggebracht naar originele staat. Het boren zelf duurt enkele weken, maar de werkzaamheden eromheen duren van zes maanden tot een jaar.

14 Reacties

Reageren
 1. Lombokker

  Laten we hopen dat het wat oplevert. Wie weet, misschien vinden ze wel gas of olie! Dan kunnen we weer gezellige acties gaan voeren.

 2. Mark

  Top! Hopelijk zijn de boringen succesvol en kan er snel aardwarmte worden ingezet als energiebron voor de stadsverwarming

 3. Kadoendra

  Voor degene die meer willen weten over aardwarmte;

  https://www.deingenieur.nl/artikel/europese-aardwarmte-goed-voor-500-gw-elektriciteit

 4. Nina

  Ik ben geen wetenschapper, maar het onttrekken van warmte aan de aarde blijft vast niet zonder gevolgen.

 5. Martin van Nieuwenhoven

  Proefboring zijn niet zonder risico’s voor de omgeving. De mijnbouwbedrijven die dit uitvoeren weten dat ze hiermee aardbevingen kunnen induceren. Ook onomkeerbare bodemverontreinigingen zijn niet uitgesloten.
  Kijk voor meer informatie op de website van Bewonerscollectief Aardwarmte Nieuwegein: http://www.ban-groep.nl

 6. Katja

  @Nina, de aarde geeft al miljarden jaren warmte af, dus de kleine tijd dat de mensheid deze planeet terroriseert kan er best wel van af.

 7. Lachgas

  Ongetwijfeld zullen kenners zeggen dat dit veilig is, komen we er aantal jaren achter dat er problemen mee zijn. Ondergrond koelt af bv. Dus een techniek eaar de gevolgen nog niet bekend zijn.

 8. Is

  Is dit niet schadelijk voor funderingen?

 9. Erwin

  @nina: ja waarschijnlijk wordt de aarde kouder dus zullen we warme schoenen moeten aantrekken

 10. Kees

  @nina. Inderdaad, progressie hoeft niet altijd goed te zijn.

 11. Scherpschutter

  @Nina

  Ongetwijfeld dat uw overheid dat zorgvulding heeft uitgezocht. In Groningen ging tenslotte ook niets mis met gaswinning dankzij uw overheid, precies zoals beloofd werd.

 12. Koel Hoofd

  Ik ga me echt helemaal kapot lachen als ze gas vinden!

  Maarre…in Zeist en De Bilt woont wel een betere kwaliteit jurist dan in Utrecht en de uitlopers van de Heuvelrug zijn heilig voor die mensen.
  Dus die boor locatie vinden gaat nog wel een probleempje worden.

 13. RABE

  Kijk even naar Groningen. Blijf van de bodem af.

 14. Scherpschutter

  @Koel Hoofd

  De gas gedachte is een interessante.

  Het curieuze hier is namelijk dat ze maar tot 2.5 km diep boren. Dat is eigenlijk veel te ondiep. Normaliter moet je in Nederland tot 4 km diep gaan om voldoende aardwarmte tegen te komen …Waarom zou je door het hele land voor 80 miljoen Euro gaten laten boren die niet diep genoeg zijn om het doel te bereiken dat je voor ogen hebt..?

  Het is maar een theorie hoor, maar je weet dat als je als politiek in Utrecht (en Nederland) naar gas laat boren (al is het maar om te zien of het er is) dat de vele milieugekkies beginnen te stuiteren. Boren naar duurzame aardwarmte is dan een acceptabele dekmantel. Nogmaals: het is slechts een theorie, maar er is wel iets vreemds aan deze situatie. Zeker omdat je op 2.5km diepte normaliter gas tegenkomt….Het Groninger gasveld bijvoorbeeld zit op 2600 meter.

  Ik heb het flauwe vermoeden (geheel fact-free) dat dit wel eens een verkapt gasexploratieprogramma kan zijn.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).