Bouw megabioscoop Jaarbeursplein van start | De Utrechtse Internet Courant Bouw megabioscoop Jaarbeursplein van start | De Utrechtse Internet Courant

Bouw megabioscoop Jaarbeursplein van start

Bouw megabioscoop Jaarbeursplein van start
megacomplex dat bij de jaarbeurs verrijst

megacomplex dat bij de jaarbeurs verrijst

De bouw van de megabioscoop aan het Jaarbeursplein is vanochtend van start gegaan. Over ruim een jaar moet de grootste bioscoop van Nederland klaar zijn voor gebruik.

‘Kinepolis Jaarbeurs’ krijgt 14 zalen en rond de 3.300 stoelen. Naast het reguliere filmprogramma is een aantal zalen ook inzetbaar voor events of congressen. Ontwikkelaar Kinepolis mikt in Utrecht Jaarbeurs op ruim 1 miljoen bezoekers per jaar. De opening staat gepland voor begin 2017.

IMAX

Veelgestelde vraag over de megabioscoop is of er ook een IMAX-zaal komt in het complex. Kinepolis heeft recentelijk aan DUIC laten weten dat het nog te vroeg is om uitspraken te kunnen doen over de technische installaties in de megabioscoop.

21 Reacties

Reageren
 1. Rietje

  Ik ben zeer zeker niet wars van moderne architectuur en snap dat functionaliteit soms voor schoonheid gaat, maar hemeltje lief wat een lelijk gebouw weer. Wat jammer.

 2. Tom

  Ik snap niet waarom bioscopen altijd op gigantische zeecontainers moeten lijken. Bij de City kon het toch ook anders? Het lijkt soms wel of vroeger echt alles beter was…

 3. henk

  @Rietje: Ziet er in mijn optiek nog altijd 100x beter uit dan al die verschrikkelijke jaren 60 en 70 bouw die de omgeving van de jaarbeurs ontsierd.

 4. Sceptist

  De high-end afwerkplek van lombok in the making?
  of gaan ze echt films kijken?

 5. Job

  Rietje,

  Lelijk? Dat is echt uw mening, heel erg mooi is het inderdaad niet. Maar naast de Jaarbeurs is niks lelijk, toch wel, Beatrixtheater!

 6. Freek

  1 miljoen bezoekers per jaar, dat betekent dat elke stoel dagelijks gemiddeld 0,8 keer bezet is (ook door de week en in de zomervakantie). Ten koste van welke andere bioscopen gaat dit, of gaat heel Utrecht 3 keer per jaar vaker naar de bioscoop?

 7. Y

  Nou ik vond het zeker een mooi gebouw! En ik zal er straks zeker gebruik van maken want man man wat heeft dit lang geduurd om een echte bioscoop te bouwen in Utrecht!

 8. joep

  Heel het nieuwe stationsgebied aan die kant lijkt wel erg vergelijkbaar te worden met de voetgangersgebieden rond de Amsterdam Arena..

  Weinig groen, veel hoogbouw kantoren, op zichzelf staande grote publiekstrekkers (theater, megabioscoop, casino) en dat alles in een winderig voetgangersgebied. Ingeklemd tussen een groot station en een grote parkeervoorziening vlakbij de snelweg.

  Hoe betrek je zoiets in hemelsnaam bij de binnenstad? Dit klinkt in alle opzichten als een eiland. Zeer afgescheiden van de oude stad, een plek gericht op buitenstaanders bovendien.

 9. Dirk

  Heel mooi is het niet, maar lelijk kun je het ook niet noemen. Misschien wat massaal, maar dat is de implicatie van een megabioscoop.

  Over lelijk gesproken: de ciybioscoop is pas lelijk als je kijkt wat voor prachtig pand het vroeger was (en hoe het indertijd in de omgeving paste).

 10. Willem

  Je vraagt je inderdaad af waar de bezoekers vandaan moeten komen.
  Which reminds me: hoe doet de Sterrenkijker het eigenlijk? Loopt dat een beetje?

 11. Rietje

  @ Henk & Job
  Dus het is niet zo erg dat het lelijk is omdat de rest er om heen nog lelijker is ? Ehm…
  In het kader van ‘we gaan het gewoon niet eens meer proberen’??

 12. Freek

  @joep: Heldere analyse, alsof ze dit voor ogen hebben. Niet echt een gezellig vooruitzicht.

 13. Karenlee

  “Veelgestelde vraag… is of er IMAX komt. Kinepolis heeft…. laten weten dat het nog te vroeg is om uitspraken te kunnen doen over de technische installaties.”

  IMAX vraagt niet alleen om bepaalde technische installaties, maar ook om bepaalde zaal afmetingen. Zijn ze dan al palen aan het slaan voordat de blauwdrukken af zijn? En wat iemand anders zeg – krijgen we eindelijk DE lang-besproken megabioscoop en er zit misschien niet eens een IMAX zaal in? Belachelijk!!!

 14. sander

  @karenlee

  Blijkbaar is dit een rechten probleem. Pathe heeft de imax rechten voor Nederland. Maar ik ben het met je eens dat dat voor Utrecht echt een aanwinst zou zijn.

 15. Thijs

  Er zit volgens mij geen IMAX in, maar IMAX is sowieso niet echt IMAX…

  Pathe heeft zo ver ik weet exclusief IMAX in Nederland… maar IMAX in Nederland is sowieso een verwaterde standaard om het merk verder uit te kunnen rollen met schermen die niet zo groot als klassieke IMAX zijn…

  Qua kwaliteit lijkt het me niet onwaarschijnlijk als andere technieken ook op het niveau van IMAX komen.

  Als Kinepolis dit goed aanpakt zal het bioscoop kijken er erg op vooruit kijken…

  Overigens @freek die 0,8 stoelen zijn natuurlijk over de hele dag, er zullen meerdere voorstellingen zijn dus stoelen kunnen ook twee keer bezet zijn 🙂

  En ik denk dat door de verloedering van het Utrechtse bioscoop landschap Utrecht onder zijn maat heeft gepresteerd qua bioscooppubliek. Nu er weer een nieuwe (hoge) kwaliteits bioscoop in het centrum komt zal het me niet verbazen als mensen vaker naar de bios willen.

 16. beestje

  Gezellig nog zo’n blokkendoos die gevuld moet worden. En de aanvoer?Met de auto, vrees ik. De binnenstad moet autoluw. Nou dan prop je toch gewoon de aanvoerwegen vol met blik. Er is nu af en toe al geen doorkomen aan.

 17. Joris

  @beestje, Het station, incl bus en tramhaltes ligt min of meer naast het ding, dus niet al het publiek hoeft met de auto te komen….

  @henk, Het probleem met het gebouw is juist dat het net zo lelijk wordt als de jaarbeurs. Zelfde lelijke golfplaten, die er het eerste jaar nog fris geverfd uit zullen zien, maar al snel een grauwe waas zullen krijgen. Maar het past wel lekker bij de achtergrond zullen we maar zeggen.

  Ik vind het een gemiste kans!

 18. beestje

  @Joris, dat zou je denken. Maar de realiteit is veel weerbarstiger. Fly-over, transferia, en alle knippen ten spijt. Vanaf 16.00uur kan ik al met moeite mijn straat uit. En dan is er nog niet eens een beurs. Ik woon al 43jaar op een knooppunt en mag me zo langzamerhand ervaringsdeskundige noemen. Heb je wel eens gezien hoeveel autoverkeer er op donderavond richting de stad gaat?

 19. Tja

  Het nieuwe stationsgebied is gewoon Hoog Catherijne revisited. Gewoon verder gaan met exact hetzelfde conceptdenken als ind e jaren zestig/ zeventig. Alles gericht op consumentisme en snel geld verdienen, niet nadenken over de toekomst en dus een hoop lelijkheid neerplempen. Is er in Utrecht eigenlijk nog wel een welstandscomissie die ontwerpen doorlicht?

  Het enige wat nog soelaas zou kunnen gaan bieden is over tien jaar, als iedereen de nieue gebouwen al weer uitkotst, al deze lelijkheid, incl grote stukken van het stadskantoor en TiVre, van “groene” gevels, voorzien van verticale parken, te voorzien.

 20. Jeroen

  Freek, jouw berekening gaat ervan uit dat iedere zaal maar 1 voorstelling per dag zou hebben. Het complex moet dagelijks minstens 2740 bezoekers hebben om de 1 miljoen bezoekers te krijgen. Met drie voorstellingen per dag hoeven ze plots nog minder dan 1/3 vol te zitten per voorstelling. Dat is andere koek dan 80%

 21. Pam

  @ freek… hoezo mogen er alleen mensen uit Utrecht daar komen ? De stads regio utrecht heeft nu bijna 700.000 inwoners en later bijna 1 miljoen…bovendien wonen ongeveer 13 miljoen Nederlanders om minder dan 1 uur reistijd van CS …
  Weetje hoeveel bezoekers HC heeft per jaar …ruim 20 miljoen..

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).