Bouw nieuw kantoorgebouw van 10.000m2 langs de A2 met bijzondere trap gestart | De Utrechtse Internet Courant Bouw nieuw kantoorgebouw van 10.000m2 langs de A2 met bijzondere trap gestart | De Utrechtse Internet Courant

Bouw nieuw kantoorgebouw van 10.000m2 langs de A2 met bijzondere trap gestart

Bouw nieuw kantoorgebouw van 10.000m2 langs de A2 met bijzondere trap gestart
Beeld: Paul de Ruiter Architects
De bouw van het nieuwe kantoorgebouw Helix langs de A2 in Leidsche Rijn is van start gegaan. Het gebouw van 10.000 m2 kenmerkt zich door een bijzondere trap die van buitenaf zichtbaar wordt.

De bouw van het nieuwe kantoorgebouw Helix langs de A2 in Leidsche Rijn is van start gegaan. Het gebouw van 10.000 m2 kenmerkt zich door een bijzondere trap die van buitenaf zichtbaar wordt.

Het gebouw, ontwikkeld door gebiedsontwikkelaar AM, is ontworpen voor bedrijven die op zoek zijn naar een werkomgeving met een gezond binnenklimaat en een bijzondere architectonische uitstraling.

Helix is ontworpen door Paul de Ruiter Architects. De spiraalvormige trap geeft Helix een bijzondere uitstraling. Levi Boerman, ontwikkelingsmanager AM: “Ondanks dat we gezien de huidige omstandigheden geen feestelijke start bouw kunnen vieren, zijn we als ontwikkelaar blij dat de bouw van dit nieuwe multi-tenant kantoorgebouw Helix volop aan de gang is en zien we naar uit naar een gezamenlijk moment als deze gezonde nieuwe werkomgeving is gerealiseerd.”

Beeld: Paul de Ruiter Architects

Het kantoorgebouw heeft vier kantoorlagen en twee inpandige parkeerlagen met ruimte voor zo’n 150 auto’s. De oplevering vindt naar verwachting in het tweede kwartaal van 2021 plaats.

De architect, Paul de Ruiter, vertelt: “De iconische spiraalvormige trap in het atrium – zichtbaar vanaf de snelweg – is het hart van het gebouw en stimuleert beweging. Daarnaast draagt de trap bij aan een gevoel van verbondenheid tussen de medewerkers van de verschillende bedrijven die hier gaan werken.”

Aan de straatkant van het gebouw komt een uitnodigende lobby, een restaurant en een vergadercentrum. Ruim zestig procent van de beschikbare verhuurbare meters is inmiddels verhuurd aan de internationale office provider Regus en IT-software bedrijf 2AT.

22 Reacties

Reageren
 1. Tim

  Wat mij betreft is het gewoon een zoveelste snelwegdoos waar toevallig een leuke trap in wordt geplaatst. Iets met een aap en een gouden ring.

 2. Scherpschutter

  Een schitterend pand! Een van de weinige architectonische lichtpuntjes in Utrecht vandaag de dag.

  Maare… Slechts 150 parkeerplekken op 10.000m2? Ik wens de huurders straks veel succes met het aantrekken van gekwalificeerd personeel…

 3. Sjaak

  Hahaha

  Nu wordt het bijzonder.

  Een compleet niet bijzondere rechthoekige doos met rechthoekige ramen is volgens missert een een architectonisch lichtpuntje.

  Maar een gebouw als het Beatrixgebouw, mits opgepoetst en in oorspronkelijke staat teruggebracht, mag plat? Gekker moet het niet worden. Net nu fifties en sixties architectuur langzaam aan steeds meer waardering gaat krijgen.

  Ik denk persoonlijk dat deze inwisselbare glazen schoendoos over 50 jaar er echt niet meer zo mooi uitziet en minder eeuwigheidswaarde blijkt te hebben dan een gemiddeld gebouwtje.

 4. Dion

  @Scherpschutter:
  Het is een paar minuten lopen van het trein- en busstation Leidsche Rijn Centrum…

 5. erwin

  @Scherpschutter: vanuit het centrum van Utrecht is het 10 minuten fietsen. Prima te doen hoor, en nog gezond ook! mocht je niet van fietsen houden, vanaf het station LR is het 3 minuten lopen.
  Veel plezier met je auto hahaha

 6. Koel Hoofd

  @Dion Dankzij corona weet men nu dat men enorm risico op ziektes loopt in het openbaar vervoer. Het is geen rampenfilm meer maar realiteit en dat zal nog zeker 2 jaar duren. Het OV is ook niet gebouwd, noch om te bouwen voor massa transport van individuen op 1.5m afstand.
  Sta dus niet raar te kijken als het aantal auto’s in de toekomst zal toenemen ten koste van het OV gebruik. Want het eige vege lijf redden door de gezondheid te waarborgen vind 95% toch echt belangrijker dan het klimaat redden.
  Kortom, Scherpschutter heeft hier echt gelijk.

  In het algemeen: de kantoorruimte is op de plaatjes ingericht een kantoortuin, een onomstotelijk bewezen zeer ongezonde werkplek voor mensen. Als de architecten een beetje gezond verstand hebben maken ze er kantoorkamers in, net zoals vroeger.

 7. Erwin

  @koelhoofd: de kantoortuinen zullen vervangen worden door thuiswerk. Als er iets gebleken is in deze coronacrisis dat is het wel dat de dienstensector makkelijk vanuit huis kan werken.
  Derhalve onzin dat het aantal auto’s zal toenemen, eerder het tegendeel.

 8. Scherpschutter

  @Dion en Erwin

  Ja. Precies genoeg tijd om met een Hollandse bui op je maatpak en handgemaakte stappers als een verzopen kat op kantoor te arriveren. Precies waar hooggekwalificeerd personeel (dat de banen voor het oprapen heeft) op zit te wachten natuurlijk. Een werkgever waar je niet met de leaseauto kunt komen…

  Daarnaast heeft Koel Hoofd uiteraard ook nog wel een extra uitstekend punt dat perfect in de huidige tijdsgeest past. Het O.V. is (de komende jaren) done…

 9. Jozias

  @ Scherpschutter, misschien moet je wat minder waarde hechten aan je maatpak en je handgemaakte stappers.

  Dat is toch alleen maar om zogenaamd status te hebben bij de ander.

  Status die je kennelijk niet hebt zonder dat pak. Moet je toch te denken geven,

  Dus kennelijk maak je jezelf heel druk om wat de ander ergens van vindt.

  Ik haal mijn waarde van binnen uit. Ik overtuig mensen van mijn ideeën en creativiteit en wat ze van mijn uiterlijk vinden, moeten ze vooral zelf weten. Als ze mij maar waarderen als mens zijnde. Gelukkig overtuig ik mensen best snel en heb ik snel een goede band en klik met mensen. Ik loop trouwens in hele mooie vintage handgemaakte pakken, maar dan uit de seventies en eighties.

  Ik heb er zelf geen enkele moeite mee om in een mooi pak op de fiets te stappen (heerlijk in de ochtend en namiddag op de fiets, even lekker de wind door de haren) en als er een klein buitje is, droog je jezelf toch af? Ik heb een pak van een stof die lekker snel droogt. En die regen, dat gebeurd minder dan mensen denken, mensen die iedere dag van het jaar met de fiets gaan (korte afstand) hebben tussen de 5 en 15 x kans om in een bui terecht te komen, per jaar! Ik ben afgelopen jaar 4 x nat geworden op de fiets.

  En als het echt hoost, ga je lekker met het OV, bus en trein op 3 minuten.

 10. Koel Hoofd

  @Erwin,
  Daar moet je niet klakkeloos vanuit gaan.
  Er zijn mensen die de luxe hebben van een thuiskantoor of thuiswerkplek.
  De meeste mensen hebben dit echter niet en zijn slachtoffer van de afleiding die de thuisomgeving meebrengt. Daarom beoordelen de thuiswerkers op dit moment hun eigen productiviteit met slechts een 5, dat is dus een onvoldoende! Men weet echter nu nog niet wat hun werkgever er van vindt, die kon het wel eens een 4 geven omdat deadlines niet gehaald worden waardoor klanten hun heil ergens anders zoeken. Dat komt pas tot uiting in de jaarcijfers, wanneer niet alle slechte resultaten te zijn herleiden naar corona.
  Daarnaast is ook al 30 jaar lang bekend dat mensen graag echte sociale contacten onderhouden met hun collega’s in plaats van virtuele, en ook graag op de hoogte willen zijn van de laatste kantoorroddel. Dus als men weer op kantoor mag werken, zullen de files in gelijke tred toenemen.

  @Jozias,
  Je haalt je eigen argument onderuit door toe te geven dat je in handgemaakte maatpakken loopt.

 11. Bill

  Simpele snelwegarchitectuur, hier word ik niet echt warm of koud van. De Diamant als buurman, waar de FNV zit, geeft het gebeuren nog wat smoel, de rest van de A2- wand aan de Leidsche Rijn kant is een aanfluiting. Zeker de nieuwbouw bij de Haarrijnse plas aan de A2 is ronduit verschrikkelijk en zeker geen visitekaartje als je vanuit Amsterdam naar Utrecht rijdt. (DHL, etc..) Hoe kan het dat de Commissie Welstand geen eisen aan de architectuur heeft gesteld op de deze plekken? Of heeft er weer een ambtenaar op het Stadskantoor lopen slapen?!

 12. Ton

  Wat een last ! Nooit eens even lekker de regen in vanwege je ‘maatpak’ en ‘handgemaakte stappers’ . Ik ben blij dat ik niet ‘hooggekwalificeerd’ ben en dat mijn kleren en mijn schoenen wel gewoon tegen een buitje kunnen; dat ik ook kan genieten van mijn eigen wenteltrap. Je zou maar zo ‘hooggemankeerd’ zijn.

 13. Bromsnor

  Bromsnor denkt dat het gebouw later mooi kan dienen als kinderspeelparadijs met die glijbaan.

 14. Jozias

  @ KH

  Nee hoor. Begrijpend lezen is lastig trouwens. Maar ik haal nergens mijn eigen argument onderuit; ik maak juist een punt.

  Ik loop en fiets af en toe in 2e hands vintage pakken,
  waarbij het mij een worst zou wezen of ze nat worden.

  Die pakken koop ik voor best weinig geld, maar die staan me een partij sexy en goed ;). Ik koop dus zeker niet voor de status, want ga ook casual gekleed naar mijn werk. Ook soms in T-shirt met sneakertjes aan.

  Ik vind het maar triest dat je je leven zo laat beperken, alleen maar om in je dure handgemaakte maatpakje met stappers te kunnen lopen.

  Nooit de lekkere frisse regen op een warme lente of zomerdag kunnen voelen. De geuren die je dan soms ruikt. Nooit lekker op de fiets naar je werk met de wind door je haren en gewoon ook even tussen de mensen. Of soms even een omweggetje maken door de natuur. Lekker in beweging.

  Ik vind voor korte stukjes een auto pakken dom, nergens op slaan en het kost je ook nog eens onnodig veel tijd en qua tijd ben je vaak niet echt sneller. Al die handelingen die al nodig zijn on de auto te pakken en te parkeren, de opstoppingen, verkeerslichten, energie die je nodig hebt om op te letten in het verkeer, de kosten die je moet maken (brandstof, verzekering, eventuele boetes soms, afschrijving, reparaties, apk).

  En dan even ingaand op je reactie op Erwin.

  Ik heb toch echt hele andere cijfers gezien, waarin mensen toch vooral ook de voordelen van het thuiswerken benoemen. Kijk, je moet natuurlijk wel even in acht nemen dat nu soms de partner ook aan het thuiswerken is en de kinderen en de huisdieren nu ook nog thuis zijn. Dat zou wel een kunnen afleiden. Dat is in een normalere situatie niet aan de hand.

  En mensen zijn ook gewoon dom bezig. Die denken dat het een goed idee is om allemaal aan de keukentafel te gaan zitten met z’n allen. Net of je in huis zo weinig plek en ruimte hebt. Er zijn sowieso al 2 slaapkamers, minimaal als je kinderen hebt en in een woonhuis is er ook meestal nog en zolder (in een flat heb je dat dan weer niet(. Ik ben opgegroeid in een doorsnee rijtjeshuis, niet heel groot ene bijzonder, maar wij hadden 3 slaapkamers en een klein kamertje wat eerst de babykamer was en later een kantoortje. Verder nog een zoldergedeelte en natuurlijk de woonkamer. Een er is ook nog een keuken. Met het lekkere weer kan je ook nog een deel van de tijd eventueel in de tuin of op het balkon gaan zitten. Dus je kan ook gewoon even slim en praktisch aan de slag gaan. Zet een campingtafeltje of tuintafeltje ergens in dat huis neer, als je al geen bureau hebt, wat de meeste mensen echt wel hebben.. Laat wat oudere kinderen gewoon in hun slaapkamertje werken aan een bureautje en ga af en toe kijken of het goed gaat en check hun werk en loop langs voor vragen. Kinderen zitten helemaal niet te wachten op de hele tijd 1 op 1 begeleiding. Het leidt eerder af dan het iets toevoegt.

  Misschien werken mensen die thuis werken soms in een iets rustiger tempo. Daar staat tegenover dat het thuis toch echt vaak rustiger is dan al die moderne kantoortuinen tegenwoordig (gruwel) en je dus niet afgeleid wordt door (bellende) collega’s. De reistijd ben je ook al kwijt, dus je kan ook daadwerkelijk rustiger aan doen. En misschien is het je ontgaan, maar wat minder doen en dingen rustiger doen is juist goed voor je hersens, in plaats van gespannen werk af te raffelen. De kwaliteit van het werk hoeft dus zeker niet per sé achteruit te gaan. Maar ja, de kwaliteit telt tegenwoordig niet meer echt. Alleen nog maar de productiviteit lijkt te tellen.

  Op kantoren werken mensen maar ongeveer 3,5 uur effectief. Dat is al zo vaak bewezen. En wie werkt er trouwens ‘voor’ de baas. Ik werk voor een bedrijf en voor de kwaliteit van wat ik doe. Ik werk zeker niet ergens om de ‘baas’ te pleasen. De ‘baas’ stuurt het bedrijf aan en leidt het bedrijf (of de afdeling) . Dat is heel iets anders.

  Dan even ontopic.

  Zal lekker gezond zijn qua luchtkwaliteit rondom die gebouwen, pal naast de vluchtstrook. Nu zullen al die kantoorknaapjes en dames niet echt buiten komen, want ze zitten natuurlijk de hele dag te zwoegen voor de baas (als moderne slaafjes; leuke knipoog naar mijn eerdere opmerking). Even frisse lucht door een raampje open te zetten zal er ook niet bij zijn. Je zit dus de hele dag in een gesloten luchtstsysteem. Vet ongezond. Of als de lucht van buiten aangezogen wordt, moet hij wel heel erg grondig gefilterd worden en dan is vast de luchtkwaliteit nog heel erg laag. Ik snap daarom die kantoorgebouwen naast de snelweg niet. En ik snap ook niet waarom die hele woonwijk daar zo dicht tegen de snelweg aangebouwd is. Kan niet goed zijn.

  Misschien moet S.S. daar maar gaan solliciteren als hij het zo’n mooi gebouw vindt. Kan hij er iedere dag inzitten en die wenteltrap op en af lopen in zijn dure maatpak en zijn stappers. Misschien zien mensen hem wel lekker belangrijk zijn op die trap.

 15. Frits

  @ Scherpsch……

  Lekker kwaliteit koop je dan. Pakken en stappers die verpest zijn als ze nat worden.

  Ik denk dan dat je afgezet wordt en een kat in de zak koopt; dat allemaal door die pakken- en schoenen-man van je.

 16. Wim

  Kantoortuin is niet meer van deze tyd gewoon weer kantoortje voor 2 personen kan je elkaar niet besmetten

 17. Wim Vreeswijk

  Vraag 1. Wat is het prijskaartje geweest van dit prestigieuze gebouw langs de A2 ?
  Straks zijn al die medewerkers gewend aan comfortabel telewerken in hun fiscaal aftrekbare werkruimte thuis en komt dit pand wellicht grotendeels leeg te staan. Is daar al een plan B voor bedacht?

 18. Hans Versne

  Ik hoop dat het ook snel verbouwd kan worden tot apartementen.

 19. Scherpschutter

  Frits 10:58

  Nou Frits, ik ga gewoon lekker met de auto naar mijn kantoortje hoor. Maak je over mij geen zorgen. 😉

 20. Martien Schwencke

  Wilt u wat zeggen??nee hoor ik zeg even niks.
  Voel mij verdrietig.

 21. Luuk Upuuk

  Hèhè, eindelijk wordt er iets aan het tekort van kantoorruimte in Utrecht gedaan. Is beter dan leegstaande woningen tot kantoor omtoveren.

 22. Sjaak

  @ Luuk Upuuk

  Ben je nu serieus?

  Er staan duizenden vierkante meters aan kantoorruimte leeg in Utrecht. De bedrijven verkassen immers iedere 15 jaar van een verouderd bedrijventerrein naar een nieuw bedrijventerrein en dat gaat al 30/ 40 jaar zo. De vorige panden blijven altijd langdurig leegstaan en worden in veel gevallen al 10 jaar door leegstandsbeheerders beheerd.

  Aan woonruimte is wel een echt ernstig tekort. Die kantoorpanden kunnen beter meteen als woonpanden gebouwd worden; alleen dan niet op de vluchtstrook.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).