Bouw van 135 tijdelijke woningen op Befu-terrein in Utrecht na vertraging nu gestart Bouw van 135 tijdelijke woningen op Befu-terrein in Utrecht na vertraging nu gestart

Bouw van 135 tijdelijke woningen op Befu-terrein in Utrecht na vertraging nu gestart

Bouw van 135 tijdelijke woningen op Befu-terrein in Utrecht na vertraging nu gestart
Beeld: Gemeente Utrecht
De bouw van 135 tijdelijke woningen op het Befu-terrein in Hoograven in Utrecht is begonnen. De woningen hadden vorig jaar al opgeleverd moeten worden, maar de oplevering liep vertraging op. Die staat nu gepland voor eind 2024.

De bouw van 135 tijdelijke woningen op het Befu-terrein in Hoograven in Utrecht is begonnen. De woningen hadden vorig jaar al opgeleverd moeten worden, maar de oplevering liep vertraging op. Die staat nu gepland voor eind 2024.

Utrecht wilde vorig jaar duizend tijdelijke woningen bouwen, onder meer aan de Pagelaan en het Befu-terrein. De grond is eigendom van de gemeente, maar er kunnen geen plannen gemaakt worden voor permanente woningbouw vanwege de mogelijke verbreding van de A12. Daarom komen er tijdelijke woningen voor een periode van maximaal tien jaar, die zijn bedoeld om de woningnood iets te verlichten.

Het plaatsen van deze flexwoningen liep om meerdere redenen vertraging op. De gemeente kwam uiteindelijk tot de conclusie dat er in 2023 geen duizend tijdelijke woningen bij zouden komen in de stad.

Tekst loopt door onder de afbeelding

Het Befu-terrein, waar de tijdelijke woningen gaan komen

Drie gebouwen

De bouw op het terrein van de voormalige Betonmortel Fabriek (Befu) is nu dus wel begonnen en moet eind dit jaar klaar zijn. Er komen drie woongebouwen: twee van vier lagen en één L-vormig gebouw van vijf lagen. Er komen 28 studio’s, 103 tweekamerwoningen en 4 driekamerwoningen. Verder komen er een gezamenlijke ruimte, een gedeeld binnenterrein en een fietsenstalling in het gebouw.

De huurders van deze tijdelijke woningen zijn volgens de gemeente mensen ‘die bewust kiezen voor deze manier van gemengd wonen’. Het gaat, naast reguliere woningzoekenden, onder meer om mensen die uit een maatschappelijke opvang komen en statushouders. In het gebouw komt een werkruimte voor professionals en er is een ‘allround beheerder’. “Begeleiding, ondersteuning en laagdrempelig contact is daardoor dichtbij.”

Tekst loopt door onder de afbeelding

Beeld: Gemeente Utrecht

Eind 2024

Deze week worden de eerste funderingswerkzaamheden uitgevoerd. Woonin en Daiwa House Modular Europa, die de woningen bouwen, verwachten dat de eerste woningen in juni op het terrein worden neergezet en in oktober worden opgeleverd. De oplevering van het laatste woongebouw moet in december gebeuren.

Dennis de Vries, wethouder Wonen: “Na de start bouw van tijdelijke woningen aan de Pagelaan is dit opnieuw goed nieuws. Het betekent dat we op korte termijn weer een groot aantal Utrechters kunnen helpen aan een woning – een beetje verlichting op de hele krappe woningmarkt.”

Locaties

In Utrecht zijn meerdere locaties aangewezen waar tijdelijke woningen moeten komen. Op dit moment liggen er onder meer plannen voor de Pagelaan en het Befu-terrein in Hoograven, Wetering-Zuid in Leidsche Rijn en Tussen de Rails in Lunetten.

Gekoppelde berichten

12 Reacties

Reageren
 1. Jac

  Ben héééél benieuwd hoe tijdelijk tijdelijk is.

 2. WJM

  Jac. Niets is zo definitief als een tijdelijke vergunning!!

 3. Len

  Hey en wat nou als je er nog een paar lagen bovenop zet, dan haal je misschien wel je quotum.

 4. Wim

  @ Len

  👍

  #utrechtzoplatalseendubbeltjestad

 5. Koel Hoofd

  Tijdelijk vanuit bestuurlijk perspectief?
  Een jaartje of 40, waarvan er 30 zullen worden besteed aan “overleg op bestuurlijke niveaus”…en
  dan volgen er nog eens 10 “we zijn er actief mee bezig” jaren voordat er een bulldozer wordt ingehuurd.

 6. Mvk

  Bouw inderdaad wat hoger, kunnen er meer mensen terecht.

  Wat houdt tijdelijk in voor deze woningen? 2 jaar? 5? 10? 50(we hebben het over onze gemeente he)…?

  Er staat voor Utrechters, is dit waar? Maak ik dan als echte Utrechter wel kans? Heb ik voorrang op mensen die van buiten Utrecht komen?

  Is het betaalbaar?

 7. Scherpschutter

  Waar de absoluut minst gekwalificeerden in een maatschappij om vastgoedontwikkelaar en vastgoedexploitantje te spelen (ambtenaren) tóch zelf vastgoedontwikkelaar en vastgoedexploitantje gaan spelen, en dat bovendien doen met een gratis verkregen zak geld van belastingbetalers, weet je 3 dingen zeker;

  1) De problemen op de woningmarkt zijn pas net begonnen;
  2) Niets zo is permanent als een tijdelijke overheidsmaatregel en;
  3) Het project wordt een totale faal die de belastingbetaler een enorme verliespost zullen gaan opleveren.

  Er is een reden waarom socialisme nog nooit in de historie van de mensheid een functionerende maatschappij heeft opgeleverd. Wanneer leren we de les nu eens?

 8. Utrechtse Jantje

  Nou de plek bouwrijp is , verspil dan geen geld en tijd , en bouw in een keer wat goeds en dat permanent kan blijven staan , met ‘n grote parkeergarage onder het hele complex , ben je gelijk van twee problemen in een keer af ….Dan wil iedereen daar graag wonen voorspel ik …..

 9. Herman

  Zullen we poule opzetten hoe lang deze huizen blijven staan?
  Ik.gok tot minstens 2089, dus minstens 45 jaar, al is de volgende eeuw wisseling ook zo maar haalbaar na wat knip en opknap werk.

 10. Raatelaer

  “..vanwege de mogelijke verbreding van de A12.”

  De bouw van permanente woningen op Befu-terrein is niet mogelijk omdat er eerst een geluidscherm aangebracht moet worden. Tijdelijke bewoning mag weer wel (voor max 10 jaar) want dat luistert naar minder strenge regels.

 11. Paul

  Waarom worden er hier geen geluidsschermen langs de A12 gezet?

 12. Bennie

  @ Paul

  Omdat dat deel uitmaakt van het project verbreding ring Utrecht. Zoals bekend houdt Groen66 dat tegen en gebeurt er dus niets. Die woningen staan daar tot Sintjuttemis.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).