Bouw van eerste zonneveld in Utrecht is gestart; gaat stroom opwekken voor rioolwaterzuiveringsinstallatie Bouw van eerste zonneveld in Utrecht is gestart; gaat stroom opwekken voor rioolwaterzuiveringsinstallatie

Bouw van eerste zonneveld in Utrecht is gestart; gaat stroom opwekken voor rioolwaterzuiveringsinstallatie

Bouw van eerste zonneveld in Utrecht is gestart; gaat stroom opwekken voor rioolwaterzuiveringsinstallatie
De aanleg van het zonneveld aan de Meijewetering in Utrecht is begonnen. Het is het eerste zonneveld in Utrecht en moet vanaf eind dit jaar 500.000 kilowattuur stroom per jaar gaan opleveren, genoeg voor 140 huishoudens. De stroom van het zonneveld gaat echter gebruikt worden voor de rioolwaterzuiveringsinstallatie.

De aanleg van het zonneveld aan de Meijewetering in Utrecht is begonnen. Het is het eerste zonneveld in Utrecht en moet vanaf eind dit jaar 500.000 kilowattuur stroom per jaar gaan opleveren, genoeg voor 140 huishoudens. De stroom van het zonneveld gaat echter gebruikt worden voor de rioolwaterzuiveringsinstallatie.

Het zonneveld is een initiatief van bewoners van Terwijde. Zij hebben samen met energiecoöperatie Energie-U en hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden plannen gemaakt en nu is dus de aanleg van het zonneveld begonnen. Dat komt op een strook grond van 50 bij 200 meter, naast de rioolwaterzuiveringsinstallatie bij bedrijventerrein De Wetering. Het zonneveld gaat bestaan uit 972 extra grote zonnepanelen.

Als eerst wordt een transformatorhuisje geplaatst dat nodig is voor de stroomkabel naar de rioolwaterzuivering. Vervolgens worden funderingsplaten en hekken geplaatst. Als die geplaatst zijn, komen er stellages waar de zonnepanelen opgelegd kunnen worden. Volgens Energie-U zijn er ‘wat uitdagingen met de levering van materialen’, maar het is de bedoeling dat het zonneveld nog dit jaar af is.

Elektriciteitsnetwerk

Vorig jaar bleek dat het elektriciteitsnetwerk van Utrecht bijna de maximale capaciteit had bereikt, waardoor er tijdelijk geen ruimte was voor nieuwe aanvragen voor het transport van groene stroom van bijvoorbeeld wind- of zonneparken of grote zonnedaken. Het zonneveld aan de Meijewetering heeft echter geen last van deze problemen; de stroom gaat met een kabel direct naar de rioolwaterzuivering. Het elektriciteitsnetwerk is voor dit project dus niet nodig.

Gekoppelde berichten

13 Reacties

Reageren
  1. Zonnewende

    Toch jammer dat er grond opgeofferd wordt voor zonneweides. Beter zou zijn om eerst eens alle daken vol te leggen met zonnepanelen en de grond te laten verwilderen tot natuur.

  2. Dick den Oudsten

    Ondertussen wordt de grond, totaal arm, dood, en kan er nooit meer iets op groeien als je het niet vermengd . Kernenergie heeft nog maar 0,50 procent van het afval dan dat in de tijd van Hiroshima’s atoombom . Zet een goed, superbeveiligde kerncentrale neer. Veel verstandiger !

  3. Rob H.

    @Dirk: Als we nu beginnen, dan staat de kerncentrale er pas over dertig jaar! Als we geluk hebben.

    Wat doen we in de tussentijd?

  4. Scherpschutter

    @Dick den Oudsten

    Kerncentrales hebben forse hoeveelheden water nodig. Dat gaat niet op die locatie. Haarijnseplas ben je in een paar weken al doorheen. Kerncentrales liggen daarom vrijwel altijd aan zee of aan een rivier of groot kanaal.

    Vanzelfsprekend zijn er wel andere geschikte locaties in Utrecht (langs het Amsterdam Rijnkanaal bijvoorbeeld) en heeft u sec bezien uiteraard volkomen gelijk dat het veel verstandiger zou zijn om te kiezen voor een ultraveilige kerncentrale.

    Wederom een enorme gemiste kans dus inderdaad! Een kerncentrale heeft slechts 0,2 km2 aan oppervlakte nodig om dezelfde energie op te wekken als 1.570 km2 aan windmolenparken of 231 km2 aan zonneparken!

    Om even aan te geven wat voor een totaal kansloze technologie politici hier gaan installeren… En om even aan te geven wat voor een veel betere alternatieven er zijn voor de totale landschapsverwoesting van D66 en GroenLinks met stenentijdperktechnologie die er niet klaar voor is.

    En dat allemaal om een hypothetische(!) 0.0007% minder globale temperatuurverhoging te realiseren (nominaal duizendsten van een enkel graadje Celsius), en dan ook nog enkel en alleen ALS de per definitie niet halen Nederlandse doelstellingen ALLEMAAL gehaald worden. Het is werkelijk zo knotsgek dat je je afvraagt wat voor een zwarte magie er gebruikt wordt om mensen te overtuigen van dit soort potsierlijke flauwekul…

  5. Wim

    Zonnepaneel parken moeten niet boven een weiland worden geplaatst maar boven parkeerterreinen , dat dient de parkeerders die uit de zon staat en zorgt dat de ruimte dubbel gebruikt wordt.
    Maar dit zal wel niet gewaardeerd worden door de autohaters.

  6. K.

    Helemaal eens met Zonnewende; eerst de daken vol maken..!!

  7. Nelisch

    Zonde van de grond? Geloof mij maar; naast een waterzuiveringsinstallatie wil je niet wonen of werken…. ik fiets er regelmatig langs. Die lucht is prima te harden als je er eventjes langs rijdt maar ik moet er niet aan denken om daar in mijn tuintje te zitten in het weekend.

  8. bureaulesswatts

    ” gaat stroom opwekken voor rioolwaterzuiveringsinstallatie”

    moet zijn : ” gaat stroom opwekken voor rioolwaterzuiveringsinstallatie , gedurende 1000 van de 8760 uur per jaar ( 11 ,4% ) ”

  9. Hans

    Deze strook grond nabij de waterzuivering ligt al jaren ongebruikt. Muv een strook waar allerlei kabels en leidingen liggen. Op deze grond kan daardoor niets gebouwd worden. Wat is er dan slimmer om die naastliggende reststroken toch nog een nuttige tijdelijke functie te geven. In dit geval een (kleine) zonneweide.
    Hoe kun je het bedenken om op deze plek een kerncentrale te willen plaatsen. Dan ben je echt niet wijs.
    Woningen van Terwijde liggen op ongeveer 50 meter ervandaan.. Het is een goed en doordacht plan!

  10. Koel Hoofd

    Er passen 66 huizen met tuintjes op dat stukje bouwgrond, of een paar honderd appartementen, of barakken wat ze tegenwoordig flexwoningen noemen, en zelfs een AZC.

  11. Massegast

    Wat netjes uitgedrukt @Scherpschutter: ‘potsierlijke flauwekul’. In Utrecht werd in de arbeiderswijken van voorheen ‘ze zien ze vliegen’ gezegd.

  12. Knuppel

    @Koel Hoofd Of 3 Aldi’s, een dikke parkeerplaats, een kleine Taj Mahal, 7 hondenkennels, 200m snelweg zonder extra stroken óf een enorm complex waar ze lucht omzetten in kleffe puddingbroodjes. Wat is je punt?

    Mooi dat dit in samenspraak met bewoners is gedaan.

  13. Lexus

    @Scherpschutter: inderdaad, u kunt slechts als individu slechts één achtmiljardste deel bijdragen aan de oplossing van het klimaatprobleem. Maar u doet het niet (net als de meeste aardbewoners trouwens). Integendeel, u bevordert het probleem doelbewust. Succes ermee.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).