Bouw woningen naast Dafne Schippersbrug stilgelegd na faillissement bouwer | De Utrechtse Internet Courant Bouw woningen naast Dafne Schippersbrug stilgelegd na faillissement bouwer | De Utrechtse Internet Courant

Bouw woningen naast Dafne Schippersbrug stilgelegd na faillissement bouwer

Bouw woningen naast Dafne Schippersbrug stilgelegd na faillissement bouwer
Het bouwproject Ronduit Utrecht met 40 woningen ligt stil. De bouwer Noordersluis uit Lelystad is vorige week failliet verklaard. Ronduit Utrecht ligt aan het Amsterdam-Rijnkanaal vlakbij de Dafne Schippersbrug en is gelegen in de nieuwe wijk Leeuwesteyn.

Het bouwproject Ronduit Utrecht met 40 woningen ligt stil. De bouwer Noordersluis uit Lelystad is vorige week failliet verklaard. Ronduit Utrecht ligt aan het Amsterdam-Rijnkanaal vlakbij de Dafne Schippersbrug en is gelegen in de nieuwe wijk Leeuwesteyn.

Een medewerker van vastgoedontwikkelaar Linq uit Amsterdam bevestigt dat de bouw is stilgelegd. Hij stelt dat de regie nu bij Woningborg ligt, een organisatie die voor garantstelling zorgt dat nieuwbouwwoningen worden afgebouwd bij een faillissement van de ondernemer vóór oplevering.

Ronduit Utrecht bestaat uit 32 herenhuizen, 7 appartementen en 1 penthouse. De kopers van de huizen zijn geïnformeerd en de hoop is dat er een snelle doorstart komt voor de bouw.

Op 2 juli werd het faillissement van Noordersluis uitgesproken. “Het waren heel lastige jaren. Of de economie is slecht en er wordt niets gebouwd”, aldus Lammert Boeve, algemeen directeur. “Of de economie trekt – zoals nu – zo hard aan dat er een enorm tekort is aan menskracht en materialen. Op die manier kosten projecten veel meer dan ze je opleveren.”

Het is de vraag hoe lang de bouw stil zal liggen. De woningen moesten in de zomer van 2020 klaar zijn. Dat zal waarschijnlijk worden uitgesteld.

17 Reacties

Reageren
  1. Tim

    Te triest voor woorden dat er in deze tijden van woningnood nog zo veel ruimte verkwanseld kan worden aan zo weinig woningen en veel te veel groen. Is het al te laat om nog terug naar de tekentafel te gaan?

  2. Hadjememaar

    Hoe kan je nou in deze tijden failliet gaan? Het is een “sellers market” voor aannemers in de bouw.

  3. Berend

    Misschien dat het goedkoper was te stoppen en opnieuw mee te doen doen met de prijzen van nu? In ieder geval bijzonder.

  4. Sander

    groen is wel belangrijk voor de leefbaarheid.
    Gemeente kan beter ophouden te speculeren met grond over de rug van de burger.

  5. Cor

    @Tim: Ja laten we er een groot ghetto van maken, al dat vervelende groen. Stel je voor dat het nog eens een leefbare omgeving wordt.

  6. Jan

    Tim, hoe ziet jouw ideale stad eruit? In wat voor een omgeving zou je als kind graag opgroeien? Als ontwerper ben ik daar benieuwd naar.

  7. Herman

    Dat groen is best lastig, kost weer veel geld om te onderhouden, juist daar bezuinigd de gemeente op. Ook is grond schaars, dus graag zo compact en hoog mogelijk bouwen.

    Weinig groen is dus win win, ten eerste veel meer woningen en dus opbrengsten en ten tweede minder onderhoud dus minder kosten.

  8. Jan

    Tim is een beetje gek en denk dat er 5 ton voor een huis in leidsche rijn gevraagd kan worden als het allemaal op elkaar gestapelde bouwblokken zijn zonder groen. Daarnaast is het interessant om na te denken over de term woningnood. Is het niet zo dat er teveel particuliere huizen gekocht worden als investering en een groot gat zit tussen sociale huur en particuliere huur? Waardoor woningnood eigenlijk betekend: een tekort aan betaalbare woningen zowel voor huur als koop?

  9. Wim Vreeswijk

    En door het abjecte rentebeleid van ECB-baas Draghi zijn de huizenprijzen absurd onbetaalbaar geworden. Het is dan ook één grote zeepbel geworden met de huizenmarkt. Als in oktober de brexit doorzet kunnen we in Engeland weer normale rentebijtelling krijgen voor de spaarders en gepensioneerden en ont-staat er wellicht een enorme kapitaalsvlucht richting Engeland. Het blijft dus voorlopig spannend in Europa.

  10. Mark

    Jan, ik hoor het argument zo vaak. “Woningen worden opgekocht”….daardoor woningen onbereikbaar etc. etc Ik zie alleen nooit cijfers. Ik ben wel eens benieuwd of er cijfers bekend zijn. Want als ik alles moet geloven zou mijn hele staat opgekocht moeten zijn.

  11. Koel Hoofd

    @Wim Vreeswijk Interessant argument, UK het nieuwe Zwitserland.

  12. JdV

    @jan: er is geen woningnood in NL. Er zijn voldoende woningen, zowel huur als koop, om iedereen te huisvesten. Ook zijn er voldoende betaalbare woningen. Kijk maar eens op Funda buiten de grote steden. Probleem is echter dat mensen voor te weinig geld op een te dure plek willen wonen. En dat kan niet. Maar als jij voor tussen de 150k en 200k een huis wil kopen staan er meer dan 10.000 huizen te koop in NL.

  13. Wouter

    Sterkte aan eenieder die hier een woning heeft gekocht.

    Dit betrof een project waar de gemeente in de aanbesteding had vastgelegd dat een aanzienlijk deel van de woningen bereikbaar was voor middeninkomens, die het nu waarschijnlijk moeilijk gaan krijgen door de extra dubbele lasten.

  14. Tee

    @Hadjememaar; onder welke steen heb jij gelegen de afgelopen 2 jaar? Dergelijke projecten zijn op de bodem van de markt voor spotprijzen, onder druk van de vastgoedontwikkelaars aanbesteed en kunnen niet meer gerealiseerd worden. Bouwmaterialen die tot 50% duurder zijn geworden en de weinige “handjes” welke er nog zijn, die met droge ogen € 75,00 p/h durven te vragen. Ontwikkelaars leggen het probleem vervolgens bij Woningborg neer en iemand anders mag het afbouwen voor veel meer geld. Wie zijn de grote winnaars in deze?

  15. Hadjememaar

    @Tee, je hoeft niet grof te worden hoor. De omslag tussen een vraag gedreven markt en een aanbod gedreven markt was vijf jaar geleden. Stel dit project is vijf jaar geleden aanbesteed, dan zijn de verkoopprijzen van de huizen inmiddels met 50% gestegen. Maar in de huizenmarkt gaat het niet zo. Er wordt pas gebouwd als de huizen verkocht zijn. Als er nu gebouwd wordt, zijn de huizen ongeveer een jaar geleden verkocht. Dus de ontwikkelaar zit goed. Naar goed gebruik zal de ontwikkelaar zich via een bouwer ingedekt hebben tegen de bouwkosten, dat zal zo’n anderhalf geleden gebeurt zijn. Klaarblijkelijk heeft het bouwbedrijf zich niet ingedekt tegen hogere kosten en ook geen rekening gehouden met schaarste, terwijl dat soort problemen al een paar jaar spelen. Ik kan niet anders oordelen dan dat de bouwer jammerlijk heeft gefaald. Als het goed is hebben de kopers een deal met de projectontwikkelaar en die is niet failliet (hoop ik)

  16. Anne Marie ten Berge

    @JdV, Er is geen woningnood? U heeft last van een waanidee. Wilt u mij dan eens uitleggen ? Als iemand 6 tot 8 jaar ingeschreven staat bij Woningnet en nog niet in aanmerking komt voor een betaalbare woning dan heet dat toch echt wel: WONINGNOOD. en dat komt omdat er teveel vraag is en te weinig aanbod. Een kind begrijpt dit. U zult dit pas begrijpen wanneer u zelf buiten schuld dakloos bent.en een woning zoekt.

  17. Een van de onderaannemers

    Wij zijn nu alweer een paar maanden verder.
    Maar alsnog een reactie.
    Iedereen heeft het maar over hoe erg het is voor de bewoners etc.
    Maar niemand staat stil bij het feit dat het voor de onderaannemers van dit falliet bouwbedrijf is. Wij zijn ook één van deze onderaannemers.
    En moeten alle zeilen bijzetten om staande te blijven. En het gaat om héél veel geld.
    Zo’n bouwbedrijf wordt gecontroleerd of zij wel kapitaal krachtig zijn om de projecten die zij onder handen hadden uit te kunnen voeren.
    En dan nog geen jaar later blijkt dat het helemaal mis is.
    Zelfs de curator was kort en krachtig absoluut geen doorstart.
    Dan is mijn gedachte ; heeft de bank en boekhouders verkeerde en onjuiste informatie gegeven.
    Want dit kan absoluut niet in zo’n korte tijd.
    En dan de weinige informatie die je krijgt ,als gedupeerde. Ik vind het ronduit schandalig.
    Er moeten andere regels komen , ook wat betalings termijnen betreft.
    60 dagen is niks in de bouw dan kan dat snel oplopen , helemaal als je 10 man daar heeft lopen.
    Als je naar de bakker of slager gaat moet je ook gelijk afrekenen.
    Dan had de schade voor ons ook flink beperkt gebleven.
    Ik hoop dat deze eigenaar van dit bedrijf eens goed nadenkt wat hij ons als onderaannemers heeft berokkend.
    Al had hij maar de moeite genomen om elk bedrijf zelf te informeren. Niks van dit alles.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).