Kanaleneiland en Hoog Catharijne in tentoonstelling Centraal Museum | De Utrechtse Internet Courant Kanaleneiland en Hoog Catharijne in tentoonstelling Centraal Museum | De Utrechtse Internet Courant

Kanaleneiland en Hoog Catharijne in tentoonstelling Centraal Museum

Kanaleneiland en Hoog Catharijne in tentoonstelling Centraal Museum
De tentoonstelling Dromen in beton opent op 28 september in het Centraal Museum. Het gaat over twee ‘utopische bouwprojecten’ en hun levensloop: Kanaleneiland en Hoog Catharijne. Naast onder andere kunst, tekeningen, films en krantenartikelen organiseert het Centraal Museum debatten over de tentoonstelling. 

De tentoonstelling Dromen in beton opent op 28 september in het Centraal Museum. Het gaat over twee ‘utopische bouwprojecten’ en hun levensloop: Kanaleneiland en Hoog Catharijne. Naast onder andere kunst, tekeningen, films en krantenartikelen organiseert het Centraal Museum debatten over de tentoonstelling. 

De bouw van Kanaleneiland is representatief voor de wederopbouw in de jaren vijftig. Duizenden Utrechters kregen in Kanaleneiland een ruime woning, voorzien van de modernste gemakken.

Hoog Catharijne was op papier in 1962 het ideale winkel-, kantoor- en woningcomplex naar voorbeeld van de Amerikaanse ‘mall’. Het moest fungeren als knooppunt tussen de Utrechtse binnenstad en het station en stond daarmee in verbinding met heel Nederland.

De tijd liet zien dat de praktijk weerbarstig is en beide projecten gingen in een
neerwaartse spiraal.

Tentoonstelling

In de tentoonstelling gaan iedere zondagmiddag specialisten in gesprek met bezoekers. Samen met architecten, stedenbouwers, historici, politici en kunstenaars wordt gediscussieerd over toekomstbestendig bouwen.

De eerste zondagen wordt er vooral naar het verleden gekeken. In de weken daarna wordt er verder ingegaan op Utrecht als stad van de toekomst. Onder andere Joris Luyendijk en Ella Vogelaar zullen een bijdrage leveren.

Utopisch

Het stedelijke concept van Kanaleneiland wordt duidelijk in verschillende ontwerpschetsen. Kanaleneiland moest het moderne naoorlogse leven vormgeven. Tevens is design te zien uit de jaren vijftig en zestig, een periode waarin iconische ontwerpers actief waren.

Verder is te zien hoe Hoog Catharijne eruitzag, toen Prinses Beatrix het in 1973 opende. De donkere kant wordt ook uitgelicht, het ging niet zonder slag of stoot. Oude panden moesten wijken voor het nieuwe winkelcentrum en dat leidde tot felle protesten. Met name de sloop van het gebouw van de verzekeringsmaatschappij De Utrecht, een belangrijk voorbeeld van Jugendstil in Nederland, leidde tot woede bij de lokale bevolking.

In het laatste deel van de tentoonstelling laat het Centraal Museum zien hoe de meningsvorming over deze bouwprojecten bij veel mensen werd gevormd.

2 Reacties

Reageren
  1. Karl Primarks

    Leerzaam! De geschiedenis herhaalt zich nooit precies hetzelfde, maar het nieuwe stationsgebied, Leidsche Rijn Centrum, Healthy Urban Quarter en de MWK-zone zouden zomaar eens de Kanaleneilanden en Hoog Catharijnes van de toekomst kunnen worden.

  2. Kadoendra

    De vergelijking Kanaleneiland met Hoog Catharijne is wel erg kort door de bocht.
    Het gaat slechts voor de oude Utrechtse stations wijk op dat daar veel oude Utrechtse historie is gesloopt en mijn inziens is dit slechts doordat een projectontwikkelaar alles daar voor het zeggen had.
    De projectontwikkelaar is nooit bezig geweest met een mooie en aantrekkelijke stad waar ruimte is voor goede architectuur, maar slechts met zoveel mogelijke winsten en dit viel in hun ogen te behalen met visueel goedkope architectuur die voor flink veel geld weer verhuurt konden worden.
    De gemeente Utrecht heeft een groot gedeelte van zijn centrum in de tijd van het bouwproject Hoog Catharijne weggegeven aan 1 projectontwikkelaar en aan 1 winkelverhuurbedrijf.
    Dat Klépierre tot op vandaag nog alles kan zeggen over het NS station is hier ook nog een gevolg van.
    Het zal mij niet verbazen als de oude politiek die het toentertijd voor het zeggen hadden in Utrecht flink in de steekpenningen zijn gevallen…………..

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).