Croesestraat en Vondellaan: Van nostalgie naar nieuwbouw | De Utrechtse Internet Courant Croesestraat en Vondellaan: Van nostalgie naar nieuwbouw | De Utrechtse Internet Courant

Croesestraat en Vondellaan: Van nostalgie naar nieuwbouw

Croesestraat en Vondellaan: Van nostalgie naar nieuwbouw
Foto: Robert Oosterbroek
Het gebied rond de Vondellaan en de Croesestraat heeft de afgelopen jaren een complete metamorfose ondergaan en is daarmee een niet direct zichtbaar, maar boeiend stukje Utrecht geworden. Er is architectuur van internationale allure te zien.

Het gebied rond de Vondellaan en de Croesestraat heeft de afgelopen jaren een complete metamorfose ondergaan en is daarmee een niet direct zichtbaar, maar boeiend stukje Utrecht geworden. Er is architectuur van internationale allure te zien.

De bouw van station Utrecht Vaartsche Rijn heeft zeker bijgedragen aan de upgrade van het gebied bij de Vondellaan en de Croesestraat, net als aan de ontwikkelingen rond Rotsoord.

Op de hoek van de Vondellaan en de Croesestraat stond de in Amsterdamse Schoolstijl opgetrokken Dr. De Visserschool. In de Croesestraat zorgde een stenen muur voor afscheiding van een aantal gebouwen van de faculteit Pharmacie en Chemie. Op het middenterrein stonden barakken met daarin onder meer laboratoria.

Toen de Universiteit eind jaren negentig de meeste faculteiten naar de Uithof verhuisde, gingen de gebouwen en barakken tegen de grond. Op het vrijgekomen terrein hebben drie architectenbureaus in 1998 bijzondere nieuwbouw neergezet.

Francine Houben ontwierp wooncomplex VONDELPARC in Utrecht en nu ook een bibliotheek in New York City

Op de hoek waar de Dr. De Visserschool stond en langs de Croesestraat heeft architectenbureau Tangram op ingenieuze wijze 67 eengezinswoningen, de Open Universiteit en een Albert Heijn-vestiging gebouwd. Hoogbouw aan de Croesestraat was geen optie, dat doe je niet in deze intieme straat tegenover boerderijachtige huisjes met rood-wit-groene luiken, pannendaken, dakkapellen en voortuintjes.

De woningen – zo bedacht Tangram – staan hier niet op elkaar maar achter elkaar, aan een binnenstraat. Alleen het kopgebouw heeft negen verdiepingen. Bijzonder is dat elke woning een parkeerplaats onder het gebouw heeft, een extra berging en een balkon of dakterras. Het complex werd in 2001 opgeleverd en is alleen te bezichtigen onder leiding van een Gildegids.

Scholen- en wooncomplex

Aan het Tangram-gebouw vast zit het Grafisch Lyceum Utrecht (GLU) en X11, een vmbo-school. Het scholencomplex is gebouwd door architect E. van Egeraath. Hij werkte het liefst met natuurlijke materialen en wilde die ook zichtbaar houden. Technisch gezien leverde dit nogal wat problemen op. De steenwol achter de glazen façade verkruimelde namelijk door de hitte. En dat gruis leverde weer problemen op voor de gezondheid van docenten en studenten. De ramen mochten niet meer open. Uiteindelijk moest alle steenwol in plastic verpakt worden.

Achter het GLU ligt het VONDELPARC, een wooncomplex ontworpen door Francine Houben van Architectenbureau Mecanoo. Houben is wereldberoemd door de bouw van de bibliotheek in Birmingham, het station in Delft en het Hilton Hotel bij Schiphol. Zij en haar bureau werken nu aan een bibliotheek in New York City.

Maar haar werk is dus ook gewoon te bewonderen in Utrecht, in het VONDELPARC-complex. Loop eens door de binnenstraten hier en geniet van de gesinterde bakstenen, de diversiteit in raampartijen, de leuke hoogteverschillen en binnenhofjes en vooral van de rust in dit autovrije gebied.

gildeutrecht.nl

1 Reactie

Reageren
  1. herman

    Leuk artikel, maar wat meer foto’s en een plattegrond zouden het nog leeswaardiger maken.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).