Utrecht volgens Jos van Veldhoven: ‘Het Janskerkhof is het mooiste plein van Nederland, maar het leeft niet’ - De Utrechtse Internet Courant Utrecht volgens Jos van Veldhoven: ‘Het Janskerkhof is het mooiste plein van Nederland, maar het leeft niet’ - De Utrechtse Internet Courant

Utrecht volgens Jos van Veldhoven: ‘Het Janskerkhof is het mooiste plein van Nederland, maar het leeft niet’

Utrecht volgens Jos van Veldhoven: ‘Het Janskerkhof is het mooiste plein van Nederland, maar het leeft niet’
Jos van Veldhoven (66 jaar) neemt dit jaar na 35 jaar afscheid als artistiek leider en dirigent van de Nederlandse Bachvereniging. Onder zijn leiding werd er van Amerika tot Japan opgetreden en in 2007 werd hij benoemd tot ridder in de orde van de Nederlandse Leeuw om zijn baanbrekende werk voor de oude muziek. Van Veldhoven woont sinds 1971 in Utrecht.

Jos van Veldhoven (66 jaar) neemt dit jaar na 35 jaar afscheid als artistiek leider en dirigent van de Nederlandse Bachvereniging. Onder zijn leiding werd er van Amerika tot Japan opgetreden en in 2007 werd hij benoemd tot ridder in de orde van de Nederlandse Leeuw om zijn baanbrekende werk voor de oude muziek. Van Veldhoven woont sinds 1971 in Utrecht.

U neemt dit jaar na 35 jaar afscheid van de Nederlandse Bachvereniging. Als u terugkijkt naar al die jaren, wat ziet u dan?

“Een ongelooflijk interessant en gevarieerd berglandschap. Pieken waren bijvoorbeeld het opnemen van cd’s of het project All of Bach. Het is ook interessant om de ontwikkelingen van Bachs muziek te zien. Bach is ook voor mij niet stil blijven staan; ik voer stukken nu heel anders uit dan toen ik jong was.”

In het project All of Bach wordt wekelijks een concertopname van de Nederlandse Bachvereniging online geplaatst, voorzien van achtergrondinformatie over het werk van Bach. Hoe ontstond het idee voor dat project?

“Het begon letterlijk aan de keukentafel. Ik stelde voor groots in te zetten op het honderdjarig jubileum van de Bachvereniging in 2021. Dat is aardig gelukt; nu bereiken we wereldwijd vier miljoen mensen met het project. Ik vind het fascinerend dat we via internet met mensen communiceren die we nog nooit hebben ontmoet, zo kijken er 400.000 Canadezen, terwijl we nog nooit in Canada zijn geweest.”

Woensdag 21 maart zal u in TivoliVredenburg voor de laatste keer Bachs Matthäus-Passion dirigeren. Kijkt u ernaar uit?

“Ontzettend. Ik heb alle kinderenkoren die de Matthäus-Passion zingen uitgenodigd om alle koralen te komen meezingen. Meestal mogen kinderen alleen in het openingskoor en het slotstuk van het eerste deel meezingen, waardoor ze nooit de hele uitvoering meemaken – dat terwijl ze het stuk heel goed kennen. Het lijkt me mooi honderden kinderen samen te brengen die een passie voor Bach hebben en ze zo iets van mijn liefde voor de componist te kunnen doorgeven.”

Eerste keer in Utrecht

“Ik ben geboren in Den Bosch. Eind jaren vijftig ging ik voor het eerst met mijn ouders op bezoek bij tante Fien in Utrecht. We gingen naar lunchroom Ruteck’s op de hoek van de Potterstraat en Oudegracht. Ik vond het overweldigend in de grote stad.”

Tot rust komen

“Dat doe ik in de Abraham Dolehof, tegenover nummer zes in de Lange Nieuwstraat. Als je door de poort loopt, zie je de Domtoren prachtig staan en hoor je het carillon. Net alsof je in Zuid-Frankrijk staat.”

Beste optreden

“Op 31 augustus 1982 op het festival Oude Muziek ’s avonds laat in de Senaatszaal van het Academiegebouw aan het Domplein. Bruce Dickey speelde op een instrument dat ‘cornetto’ heet. Voor mij een ontdekking. De cornetto wordt met een menselijke stem vergeleken. Wat ik hoorde was van betoverende schoonheid. Het was afgeladen vol, mensen hingen zo ongeveer in de gordijnen.”

Culinair genieten

“In de artiestenkantine van TivoliVredenburg wordt er fantastisch gekookt. Als je niet optreedt kun je er uiteraard niet eten, maar toch verdienen die jongens een compliment. Ze zijn heel creatief: koken met veel groentes en maken lekkere toetjes.”

Utrecht mist…

“Een mooi historisch plein. Met het Janskerkhof hebben we het mooiste plein van Nederland, maar het leeft niet. De auto’s moeten weg en er moeten juist restaurants, cafés, fonteinen en markten bij.”

Trots

“Hoe Utrecht met de oude muziek omgaat. Het is relatief een kleine stad, maar haalt toch het wereldtoneel met de Nederlandse Bachvereniging, Festival Oude Muziek en de programmering van TivoliVredenburg.”

Utrecht is…

“Mijn stad geworden.”

5 Reacties

Reageren
 1. Cico

  Janskerkhof heeft nou net toevallig de leukste plantenmarkt ooit, overal cafés en volgens mij ook een fontein. Maar hij heeft zeker gelijk over de auto’s, dat degradeert het geheel tot een parkeerdeck.
  Er mag ook wel eens flink gesnoeid worden, het is er nu schaduwrijk bos en je ziet de fraaie gevels niet. Wortels krijgen ook nauwelijks ruimte, beter een paar bomen goed behandelen. Ze staan er puur voor de esthetiek, niet om een ecologisch evenwicht oid.
  Nu we toch bezig zijn: vervang de busbaan met een tram voor bestemmingsverkeer. Pleinen zijn per definitie een verblijfsruimte. Dat kan je niet combineren met de ultieme doorgaande route (busbaan). De drukke busbaan vormt nu een barrière, zowel visueel als belemmering voor de route.
  De Uithoflijn gaat al veel opvangen en regionale bussen hoeven niet dwars door de stad. Bijkomend voordeel: weg met dat afschuwelijke rode asfalt, klinkers terug.
  Ook meer ruimte voor Willibrord, het meest miskende standbeeld van Nederland. De beste man heeft echt zijn best gedaan, die verdient geen rol als fietsenstalling op een zeer onoverzichtelijk kruispunt.
  Sorry voor de tekstmuur. Vredeburg is historisch gezien altijd een kolere plek geweest, dat mag van mij wel blijven. Terwijl Janskerkhof juist een schitterend plein is en meer aandacht verdient.

 2. Sjaak

  Busbaan over JKH afbreken, doorgaan verkeer onmogelijk maken, parkeerplaatsen weg: dan kan het nog wel eens wat worden met dit plein…

 3. Berend

  Eens, weg met die fietsen en auto’s. Geen gezicht. Maak er een mooi stadsplein van.

 4. Luuk Upuuk

  Maak er weer een kerkhof van dan St Barbara het crematorium krijgen .

 5. cas

  Het is een nogal slapend gebied rondom het Janskerkhof. Alleen die paar kroegjes in de hoek zijn het enige vertier dat overdag te vinden is op deze locatie.
  Zonder koffietentjes, kleding ketens en burger restaurants is het verdoemd tot een stil plein waar een vleugje wind de enige opleving is. Eigenlijk een ideaal plein voor Utrecht qua kansen. Vrij van de drukte en identiteitsloze massa toeristen, maar helaas te sober voor de stadsbewoner die even wil ontsnappen aan de dagelijkse hectiek.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).