Utrechtse regisseur Aiman Hassani wil ‘meer kleur’ in 48 Hour Film Project Rotterdam | De Utrechtse Internet Courant Utrechtse regisseur Aiman Hassani wil ‘meer kleur’ in 48 Hour Film Project Rotterdam | De Utrechtse Internet Courant

Utrechtse regisseur Aiman Hassani wil ‘meer kleur’ in 48 Hour Film Project Rotterdam

Utrechtse regisseur Aiman Hassani wil ‘meer kleur’ in 48 Hour Film Project Rotterdam
12 Angry Arabs
‘Meer kleur’, dat wil de Utrechtse regisseur Aiman Hassani, zien tijdens het 48 Hour Film Project Rotterdam. Met zijn inzending ’12 Angry Arabs’ wil hij dat streven tijdens het project in de praktijk brengen.

‘Meer kleur’, dat wil de Utrechtse regisseur Aiman Hassani, zien tijdens het 48 Hour Film Project Rotterdam. Met zijn inzending ’12 Angry Arabs’ wil hij dat streven tijdens het project in de praktijk brengen.

Tijdens het 48 Hour Film Project Rotterdam gaan makers de uitdaging aan om binnen 48 uur een film van vier tot zeven minuten te produceren. Samen met zijn team Dop Erop, is regisseur Aiman Hassani afgelopen weekend deze 48 uur ingegaan. Morgen zal de zeven minuten durende film in Rotterdam in premiere gaan.

“Ik vind het zelf jammer dat er zoveel blank te zien is in de filmindustrie”, vertelt Hassani. “De uitspraak van actrice Viola Davis spreekt mij erg aan, zij won een Emmy Award en zei: “You cannot win an Emmy for roles that are simply not there.” In andere woorden, als er alleen maar rollen worden geschreven voor blanken dan hebben mensen met een donkere huidskleur überhaupt geen kans. Het lijkt alsof ze hier niet alleen doelt op de mogelijkheden in de filmindustrie maar het gaat om een breder perspectief in de maatschappij.

“Na het meedoen met een aantal edities van het 48 hour project, zagen de posters van de films er vaak heel bleekjes uit, met soms wat kleur hier en daar. Mijn droom is om dit te veranderen”, vertelt Hassani.

Meer rollen voor mensen met een gekleurde huidskleur, dat was een belangrijke reden voor Hassani om mee te doen aan het project. Met deze motivatie regisseerde hij 12 Angry Arabs waarin de rollen door Arabische mannen worden vertolkt. Het is geïnspireerd op de klassieker 12 Angry Men, waarin een jury moet beslissen over de uitspraak van een jongen die zijn vader misschien vermoord zou hebben. In 12 Angry Arabs bestaat de jury uit 12 beledigde Arabische leden. Zij moeten beslissen over de straf van Wilders naar aanleiding van een actie van Wilders waarbij hij haatdragende t-shirts verkocht op een anti-islam rally. Dit was zo heftig ontvangen in het land dat de keuze is gesteld om 12 arabieren te laten beslissen over zijn straf. “In het geval van deze zaak is het duidelijk dat Wilders schuldig is aan zijn daden”, vertelt Hassani.

Of de jury over het vonnis van Wilders kan beslissen is morgen te zien tijdens de premiere in cultuur huis Lantaren Venster in Rotterdam.

1 Reactie

Reageren
  1. Maarten Almekinders

    De Talentdag van het NFF op 26 september nodigt van harte makers met verschillende culturele achtergronden uit om deel te nemen. Zelf ben ik organisator van De Proeftuin in de ochtend. Een goeie stap voor makers om aan de slag te gaan met een filmplan of andere makers te ontmoeten. https://www.filmfestival.nl/profs_nl/festival/2016/professionals-programma/talentdag/
    NB Aiman kan daar over meepraten. Succes Aiman!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).