De fusie van STVU en Tennisclub Rijnsweerd, twee tennisverenigingen in Utrecht-Oost, gaat mogelijk niet door. Volgens de verenigingen ligt de schuld daarvan bij de gemeente. De twee clubs maken zich grote zorgen omdat de uitgifte van de grond door de gemeente te lang op zich laat wachten.
Tennisclub Rijnsweerd (TCRW) en tennisvereniging STVU zijn van plan om te fuseren. TCRW moet namelijk van de huidige plek weg omdat er vanaf 2020 geen ruimte meer is door de geplande verbreding van de A27. De eigenaar van het tenniscomplex is uitgekocht door Rijkswaterstaat. TCRW was huurder van het complex. De verenigingen zijn al vanaf 2015 in gesprek met de gemeente, die sinds het begin aanstuurt op een fusie.
De twee verenigingen zien een fusie zitten. Er moeten dan wel extra tennisbanen aangelegd worden bij STVU op het aangrenzende parkeerterrein. De tennisclubs schrijven in de brief: “Er is breed draagvlak voor de fusie bij de twee verenigingen, ondanks het feit dat er een flinke lening afgesloten moet worden.” Alleen komt de fusie volgens de twee clubs nu in gevaar. De gemeente zou namelijk te traag handelen.
Papierwerk
In de brief aan het gemeentebestuur is te lezen: “Wij maken ons grote zorgen of onze fusie gerealiseerd kan worden omdat de uitgifte van de grond die hiervoor benodigd is, door de gemeente, (te) lang duurt. De gemeente dreigt de reden te worden dat de fusie niet door kan gaan.” De gemeente is naast de aanjager van de fusie ook grondeigenaar en vergunningverlener. Het benodigde papier- en voorbereidingswerk voor de gronduitgifte en de extra tennisbanen moet voor 1 oktober gerealiseerd zijn.
“Deze datum is voor ons essentieel, omdat TC Rijnsweerd per 1 januari niet meer op haar huidige locatie kan spelen en de aanleg van de nieuwe banen vóór de vorstperiode gerealiseerd moet zijn. De aanleg van 3 nieuwe banen is noodzakelijk om voldoende capaciteit aan leden van beide verenigingen te kunnen bieden.”
‘Ernstig in gevaar’
De verschillende afdelingen van de gemeente werken volgens de tennisclubs niet goed samen. “Ook de communicatie met de vereniging kan sneller en duidelijker. Een eerder verzoek om vanuit de gemeente een projectleider aan te stellen is afgewezen. We werken nu met wisselende aanspreekpunten die erg hun best doen, maar niet de tijd, kennis of positie lijken te hebben om de voortgang te bewaken en risico’s te beheersen.”
De verenigingen maken zich nu ernstige zorgen: “De vertragingen die steeds weer optreden aan de kant van de gemeente zorgen ervoor dat het bijna onmogelijk wordt om voor 1 januari 2020 de aanleg van de extra banen te realiseren en brengen daarmee de fusie ernstig in gevaar.”
De tennisclubs geven aan dat ze nog weinig vertrouwen hebben in de werkwijze van de gemeente. Ze roepen het gemeentebestuur nu middels de brandbrief op om start- en doorlooptijden uit de huidige planning naar voren te halen of te versnellen, waardoor de verenigingen begin augustus 2019 kunnen starten met de aanleg van de banen. Ook zou er een projectleider aangesteld moeten worden die de planning bewaakt en de verenigingen proactief informeert.
Update: D66 Utrecht zal donderdagmiddag mondelinge vragen stellen over de brief aan de wethouder.
1 Reactie
ReagerenIk heb de indruk dat ledenaantallen bij tennisclubs terugloopt, alle wachtlijsten zijn opgelost en er is overal plaats. Nu zitten daar niet ver van elkaar nu 4 clubs, de 2 bovenstaande, een club vlak bij de atletiekbaan en Rhijnauwen… Is er behoefte aan het bestaan van deze 2 kleine clubs in Utrecht of kunnen de leden overstappen naar de andere 2 clubs in de buurt…