Brandbrief: Wethouders willen meer geld van Rijk voor vluchtelingenopvang | Brandbrief: Wethouders willen meer geld van Rijk voor vluchtelingenopvang – De Utrechtse Internet Courant

Brandbrief: Wethouders willen meer geld van Rijk voor vluchtelingenopvang

Brandbrief: Wethouders willen meer geld van Rijk voor vluchtelingenopvang
Wethouders van de grote vier steden in Nederland willen honderden miljoenen meer voor de opvang van vluchtelingen. Dat schrijven ze in een brandbrief aan de ministers Dijsselbloem en Plasterk, die de Volkskrant vanochtend heeft gepubliceerd.

Wethouders van de grote vier steden in Nederland willen honderden miljoenen meer voor de opvang van vluchtelingen. Dat schrijven ze in een brandbrief aan de ministers Dijsselbloem en Plasterk, die de Volkskrant vanochtend heeft gepubliceerd.

De Utrechtse wethouders Everhardt (werk en inkomen) en Kreijkamp (financiën) en hun collega’s dreigen een akkoord met het Rijk over de opvang van asielzoekers te verscheuren als de regering niet meer geld beschikbaar stelt. De steden spraken eind vorig jaar met het rijk af 8000 asielzoekers met een verblijfsvergunning op te vangen. Maar voor de huisvesting, scholing, werkbemiddeling en integratie zeggen de grote vier honderden miljoenen meer nodig te hebben dan het Rijk biedt.

“Het is immers onverantwoord om mensen in een stad te huisvesten zonder hen te kunnen helpen bij het leren van de taal en het vinden van werk, zonder passend onderwijs te kunnen bieden aan hun kinderen en zonder juiste zorg,” schrijven de gemeenten in de brief. Voor zogeheten statushouders is er op dit moment alleen geld voor huisvesting. Op deze manier “weten we zeker dat we mensen voorbereiden op een leven buiten de maatschappij, met een levensgroot risico op langdurige afhankelijkheid van een uitkering. Die verantwoordelijkheid willen en kunnen wij niet nemen.”

Lees de volledige brief hier.

7 Reacties

Reageren
 1. Wim Vreeswijk

  4 wethouders van de 4 grootste steden willen honderden miljoenen extra voor de opvang van vluchtelingen. Hoe denkt van Zanen dat te realiseren met de huidige 1000 miljoen schuld die onze stad al zowiezo heeft? Of is de belastingbetaler voor de zoveelste keer de klos !

 2. J. de Vries

  In principe kan er nog genoeg worden bezuinigd in Utrecht om er voor te zorgen dat de vluchtelingen op zo kort mogelijk termijn een huis, meubilair, lidmaatschap van sportverenigingen, taalonderwijs en allerlei andere noodzakelijkheden krijgen. De ouderen in de stad kunnen best wat meer inleveren, de belastingen kunnen omhoog, de parkeertarieven zijn nog niet de hoogste van het land, precariorechten en toeristenbelasting kunnen hoger en wat te denken van de invoering van een lokale fietsbelasting?
  Alles om het deze arme mensen zo snel mogelijk te maken te integreren en nuttig onderdeel van de samenleving te vormen.

 3. [email protected]

  Aha, dus de werkenden moeten opdraaien voor politieke hobby’s van Jan van Zaniken en consorten, gewoon lekker de boel nog zwaarder belasten, vraag mij af hoelang de mensen in Nederland dit nog tolereren.

 4. Wim Vreeswijk

  Zouden we eerst niet even gaan screenen of de vluchtelingen wel èchte vluchtelingen zijn voordat we weer honderden miljoenen in een bodemloze put plempen?

 5. J. De Vries

  @Wim Vreeswijk. Wachten is niet nodig. Des te sneller deze mensen een adres en verblijfsvergunning krijgen des te eerder mogen ze stemmen en kunnen ze de PvdA, groen links en D66 aan de zo broodnodige stemmen helpen zodat ze niet helemaal worden weggevaagd in de golf van ontmulticulturalisatie die NL te wachten staat.

 6. Hendrik Hooivork

  Ik zie nog steeds geen massale demonstraties als in de 80-er jaren, dus ik neem aan dat de Nederlandse bevolking het er mee eens is.

 7. Wim Vreeswijk

  @J. de Vries
  We gaan juichend met z’n allen naar de knoppen, dat is duidelijk!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).