Brandpunt maakt reportage over multicultureel Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Brandpunt maakt reportage over multicultureel Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Brandpunt maakt reportage over multicultureel Utrecht

Brandpunt maakt reportage over multicultureel Utrecht
De Kanaalstraat in Utrecht
Het TV-programma Brandpunt maakt in aanloop naar de verkiezingen een driedelige serie. ‘Op Eigen Kracht’ gaat over de veerkracht van kiezers in verschillende Nederlandse plaatsen. In de eerste aflevering is Utrecht aan de buurt.

Het TV-programma Brandpunt maakt in aanloop naar de verkiezingen een driedelige serie. ‘Op Eigen Kracht’ gaat over de veerkracht van kiezers in verschillende Nederlandse plaatsen. In de eerste aflevering is Utrecht aan de buurt.

Enkele vragen die worden gesteld in de aflevering zijn: ‘Waarom lukt het in Lombok wel een wijk te vormen die lijkt op een multiculturele droom terwijl Overvecht in rap tempo achteruit gaat?’ en ‘Waarom is een volksbuurt als Ondiep aan het verdwijnen en waarom zijn er veel Nederlanders met een buitenlandse afkomst die zich in Vinex-wijken als Leidsche Rijn “nooit Nederlander genoeg” voelen?’

Brandpunt wil weten wat de drijfveren, motieven, wensen en verwachtingen van de inwoners van deze zo verschillende wijken in Utrecht zijn. De uitzending is aanstaande dinsdag 21 februari om 20.25 uur te zien op NPO 2.

17 Reacties

Reageren
 1. JdV

  Lombok een multiculturele droom? Zeker niet regelmatig de artikelen op DUIC gelezen over diefstallen, drugshandel, overlast van scheurende petjes en andere heerlijkheden die deel uitmaken van deze droom. Nachtmerrie zou beter zijn.
  Overigens denk ik dat de mensen van Brandpunt in het kader van deze rapportage verschillende wijken gaan bezoeken. Wel goed de auto’s afsluiten en oppassen dat je spulletjes niet worden ontvreemd tijdens deze excursies. Je zal niet de eerste verslaggever zijn die berooid thuiskomt 🙂

 2. Ronbie

  Nou Brandpunt is dat zo! Zeker niet in de avond uren gefilmd .of op vrijdag middag rond de moskee waar openlijk word gerondseld .zelfs ik Ben aangesproken door een zogenaamde collectant die mij ging vertellen over de heilige oorlog .de man had ER wel hele vreemde gedachtes over.nee! 15 jaar geleden leefde iedereen naast elkaar en met elkaar maar helaas is deze tijd voorbij .

 3. Athe

  De veronderstelling dat Overvecht in rap tempo achteruit gaat is niet gebaseerd op feiten. Liquidaties in het recente verleden zijn vast een kapstok voor dat idee, maar gaan we Amsterdam om dezelfde reden nu ook de grond in boren? Nee dus.
  Ik ben vier dagen per week in Overvecht, en ik kijk vaak vol trots om me heen daar vanwege de mogelijkheden en de mensen in de wijk.

 4. Berend

  Bwahahaha, de multiculturele droom die Lombok heet. Man, man, man. Je zou bijna Wilders & co gelijk gaan geven als ze het hebben over de linkse staatsomroep.

 5. g.g. briede'

  Overvecht is een multiculti wijk waar heel veel gebeurt en de onderlinge samenhang vanuit diverse organisaties wordt opgebouwd ipv afgebroken wat met zo’n Brandpunt opmerking weer gebeurt. Zo jammer voor onze Buurtkamer, de Verbinding en andere initiatieven.

 6. Paul

  Athene

  Trots op Overvecht? Opbouwen?

  35 jaar geleden toen ik er woonde was het een nette en moderne buurt. Heden ten dage is het een afvalputje in het groot geworden zoals Kanaleneiland. Veel (a)sociale bewoners met Marokkaanse jeugdig tuig die de buurt in een houdgreep houdt.

  De eens zo gezellige Nederlandse volksbuurten (Oudwijk,Wittenvrouwen ,Vogelenbuurt,Ondiep en het Centrum) zijn in rap tempo ontmanteld en nu bemand door yuppen en onbetaalbaar geworden. De oude bewoners worden ” verbannen: naar Overvecht, Zuilen,Leidse Rijn en Nieuwegein.

  Met “dank” aan de linkse partijen die zogenaamd voor de minder bedeelden opkomen.

  Ook dat was 35 jaar geleden…de praktijk is nu heel anders…..salonsocialisten zijn het!

 7. Y

  @paul

  Dus jij noemt het Nederlandse tuig van ondiep,vogelenbuurt en oudwijk gezellig en die van Overvecht (Marokkaanse tuig) niet?
  Geloof mij zoveel verschil in die tuig zit er niet;)

 8. Lombokker

  In lombok wonen maar een beperkte hoeveelheid allochtonen. De mensen die je in de kanaalstraat ziet komen uit andere wijken. Dat is de reden dat lombok een fijne (woon)wijk is. Ze Zouden beter kunnen gaan filmen in Overvecht en kanaaleiland. Alleen die moskee doet het goed in de beelden…

 9. Jeroen

  Overvecht valt wel mee. Ja er was pas een moord maar dat gebeurt ook in het nette Maarssen. En Overvecht kan je niet vergelijken met Lombok, Overvecht is bijna een dorp in plaats van een wijk. Meer mensen zie ik er huizen kopen Overvecht, ik ben er een van.

 10. Claudia

  Lombok een multiculturele droom?? Dat moet dan zeker een andere Lombok zijn dan die ik ken..

 11. Gregor

  Ga maar eens praten met de enige autochtone winkeliers in de Kanaalstraat. Ben benieuwd of het beeld van een geslaagde multiculti wijk in Lombok dan nog steeds stand houdt. De buurten in Lombok die wel geslaagd zijn, tellen de minste schotelantennes. Het is maar een constatering. Die nieuwe moskee is een ramp gebleken; ronselpraktijken, pandjesmelker, bedreigingen etc. Het ooit zo stabiele evenwicht in de wijk is met dat nieuwe kolossale gebedshuis volledig ontwricht. Het wordt er ieder jaar niet beter op!

 12. Jasper Fastl

  Fijn om in de reacties te lezen dat de bewering over Overvecht klinkklare nonsens is. Wat niet wil zeggen dat er niet genoeg vraagstukken in Overvecht zijn die opgepakt (moeten) worden.

  Even kort voor @Paul: sinds 2000 is Overvecht er op de meeste punten op vooruit gegaan. Enne: in de 10 jaar dat ik hier nu woon ben ik nog nooit in een houtgreep gehouden, noch door mijn Marokkaanse, noch door mijn Turkse, noch door mijn Surinaamse, noch door mijn Tunesische buren.

 13. cas

  Generatie 1: heeft zich nooit aangepast, hebben ook niet zoveel kansen/mogelijkheden gehad daartoe.
  Generatie 2: Heeft zich goed aangepast. Geboden mogelijkheden aangegrepen en zich gemengd met de maatschappij.
  Generatie 3: heeft volledige beschikking over alles wat Nederland te bieden heeft. Heeft geen zin om zich aan te passen en kansen te benutten.

  …. dus nu kijken wat generatie 4 brengt…

 14. M. Berends

  Lombok was eens gezellig , nu allang niet meer, moeder van 90 al 2 x van tas beroofd door Marrokaanse jochies. Als je door s
  Kanaalstraat loopt wordt je bespuugd en uitgescholden. Politie durft daar niet te handhaven, ze hebben hun eigen regels. Voor de ouderen is er in de wijk alles wegbezuinigd. Moeder vereenzaamd durfd niet meer op straat, , bus rijdt niet meer. Door het driedubbel parkeren waar niet op gehandhaaft werd kon die er toch niet door. . Uitzending klopt totaal niets van.

 15. M. B

  Lombok was eens gezellig , nu allang niet meer, moeder van 90 al 2 x van tas beroofd door Marrokaanse jochies. Als je door
  Kanaalstraat loopt wordt je bespuugd en uitgescholden. Politie durft daar niet te handhaven, ze hebben hun eigen regels. Voor de ouderen is er in de wijk alles wegbezuinigd. Moeder vereenzaamd durft niet meer op straat, , bus rijdt niet meer. Door het driedubbel parkeren waar niet op gehandhaaft werd kon die er toch niet door. . Uitzending Geeft totaal verkeerd beeld

 16. M.B

  De gezellige multiculti Lombok is allang verleden tijd. Als vrouw durf ik er niet meer te komen . Je wordt uitgescholden , ze vragen wat je er komt doen. Mijn moeder van 90 is 2 x van haar tas beroofd door marrokaanse jongens op scooter met letsel tot gevolg.
  Buslijn opgeheven, auto,s stonden altijd driedubbel geparkeerd en men durfde er niet te handhaven. Er gelden er andere regels en wij laten dat gebeuren. Voor ouderen als mijn moeder die er noodgedwongen woont is alles wegbezuinigd, komen nergens meer vereenzamen en voelen zich zeer onveilig.

 17. de vries

  Och, wat een misvatting…’Lombok, een wijk die lijkt op een multiculturele droom’ . Misschien was dit in de jaren ’80- ’90 van de vorige eeuw aan de orde maar anno 2017 is dit ook een wijk met grote problemen; drugsoverlast en criminaliteit. Brandpunt heeft zich in de luren laten leggen door de ‘mooi-weer’ berichten. Blijkbaar komen de Brandpuntverslaggevers niet uit Utrecht-stad of men woont in de betere Utrechtse wijken. Kanaleneiland, Overvecht, Hoograven, Lombok, delen van Leidsche Rijn: men doet niet voor elkaar onder qua criminaliteit en overlast.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).