BROEI. Dat is de naam van een nieuwe horecazaak op de Oosterkade. Het is van dezelfde eigenaren die ook het tegenover gelegen restaurant Vaartsche Rijn exploiteren. DUIC bracht een bezoek aan BROEI en sprak met Danny Simon.
Het is woensdagmiddag, even na drie uur. Op een bank zitten twee jonge vrouwen wat te kletsen, een grote kop thee in de hand. Aan een tafel zit een meisje een tijdschrift te lezen en in de grote zwarte fauteuil eten twee vrienden een broodje. Pas een week is BROEI open, maar het publiek weet de horecazaak op de Oosterkade al aardig te vinden.
Het is niet dat BROEI op een specifieke doelgroep mikt, maar het is duidelijk dat er veel twintigers en dertigers komen, zal Danny Simon (42) even later zeggen. Samen met Stijn Knaapen (28) is hij één van de twee eigenaren van zowel restaurant Vaartsche Rijn als BROEI.
Architectenbureau Man & Paard
Al een aantal jaar zit op deze plek architectenbureau Man & Paard. Simon, zittend aan de lange houten tafel achterin de zaak: “Vorig jaar raakte Stijn en ik in gesprek met de mensen van Man & Paard. Zij wilden hier graag een horecagelegenheid beginnen. Twee maanden geleden zijn we pas echt gestart. Dit heeft geleid tot BROEI: een plek om te werken, te ontspannen, te lunchen of gewoon gezellig met vrienden samen te komen.”
Simon vertelt dat alle meubels van BROEI afkomstig zijn van Man & Paard. “Al eerder hebben hier horecazaken gezeten, maar nu communiceren we dat ook meer naar buiten. BROEI staat nu duidelijk op de gevel.”
Er heeft geen grote verbouwing plaatsgevonden, maar de inrichting is wel aangepast. “We hebben bijvoorbeeld planten neergezet en op de muur hebben we krijtbord aangebracht.” Ze zijn nog bezig met een terrasvergunning. In september moet die er zijn. Dan komt er ook een openingsfeestje. In augustus is toch iedereen op vakantie, zegt Simon.
Creatieve broedplek
Wilco Admiraal is de barista van BROEI, dat flexwerkers de ruimte biedt om hier te werken. Binnen zijn er ongeveer 30 zitplaatsen, schat Simon. “Je kunt hier terecht voor een lunch en een goede koffie. We verkopen voedzame en simpele, maar lekkere gerechten en alles onder de tien euro. Maar BROEI is meer dan een standaard horecazaak.”
De horeca is namelijk maar één onderdeel van het concept, zegt Simon. Hij laat de term ‘creatieve broedplek’ vallen. “BROEI is ook een podium voor creatievelingen. Zo hangt aan onze ‘Wall of Frame’ werk van zo’n tien jonge kunstenaars. Die zijn vaak pas net afgestudeerd en krijgen hier de ruimte om te exposeren. Ja, hun werk is ook te koop.”
BROEI, aan de Oosterkade 24, is open van woensdag tot en met zondag, van 10.00 uur tot 18.00 uur. Vanaf september is de zaak ook geopend in de avonduren.




1 Reactie
ReagerenToch mooi hoe de Ooster- en Westerkade zich ontwikkelen als verlengde (of entree) tot de stad. Diverse jaren geleden zaten er op wat winkels na nog geen openbare plekken. Nu is er Broei, Orloff aan de Kade, Vaartsche Rijn, Goede Vrijdag en Keuken.