Broese Boekverkopers klaagt gemeente Utrecht aan vanwege gedwongen verhuizing | De Utrechtse Internet Courant Broese Boekverkopers klaagt gemeente Utrecht aan vanwege gedwongen verhuizing | De Utrechtse Internet Courant

Broese Boekverkopers klaagt gemeente Utrecht aan vanwege gedwongen verhuizing

Broese Boekverkopers klaagt gemeente Utrecht aan vanwege gedwongen verhuizing
Broese Boekverkopers op de Stadhuisbrug. Foto: Arjan den Boer
Broese Boekverkopers heeft de gemeente Utrecht aangeklaagd omdat het huurcontract volgens hen om een ongeldige reden eind 2016 wordt opgezegd.

Broese Boekverkopers heeft de gemeente Utrecht aangeklaagd omdat het huurcontract volgens hen om een ongeldige reden eind 2016 wordt opgezegd.

Vorige week werd bekend dat de bibliotheek naar het oude postkantoor op de Neude zal gaan verhuizen. Tijdens de persconferentie werd toen ook verteld dat de huur van Broese Boekverkopers per 31 december 2016 zal worden opgezegd. “Dat was niet de afspraak”, zegt Erik van Doorn, eigenaar van Broese Boekverkopers.

Van Doorn en zijn vrouw hebben vorig jaar maart het pand van de failliete winkelketen Polare overgenomen en gaven het de oude naam ‘Broese Boekverkopers’ terug. Als er voor 1 januari 2015 geen duidelijkheid zou zijn over de hervestiging van de bibliotheek, zou Broese een contractverlening van vijf jaar krijgen van de gemeente Utrecht. Maar dat gaat nu niet meer door, per 31 december 2016 moet Broese uit het pand aan de Stadhuisbrug.

Rechtszaak

“De gemeente wil nu gewoon onder dat contract uit. Als wij hadden geweten dat we er maar voor 2,5 jaar konden zitten, hadden we de overname natuurlijk nooit gedaan”, zegt Van Doorn. “Daarom hebben we nu een rechtszaak tegen de gemeente aangespannen. Binnen drie maanden verwachten we een datum voor de zitting te horen.”

Volgens Van Doorn hebben ze een sterke zaak. “Kijk, er was gewoon nog geen duidelijkheid voor 1 januari 2015. Ik snap dat ons pand een gewilde locatie is om samen met het pand van de bibliotheek te verkopen, want wij hebben bijna de gehele benedenverdieping. De gemeente wil graag alles tegelijk verkopen. Maar ze kunnen ons er niet zomaar uitzetten.”

Van Doorn merkt dat Broese nu tegen grenzen aanloopt: “Wij willen nu graag investeringen doen, maar dit gedoe houdt ons tegen. Wij willen graag verder, er komen steeds meer klanten; de medewerkers zijn enthousiast. Maar als wij geen zekerheid hebben, durven we dat risico nu niet te nemen.”

Mogelijk nieuwe locatie lastig

Broese staat open voor een nieuwe locatie, “de afspraak is ook dat de gemeente ons daarbij zal helpen”, zegt Van Doorn. “Zo hebben we al gekeken naar het pand waar nu de City Bioscoop zit. Maar daar zouden we 80 procent aan etalageruimte inleveren. Daarnaast zouden we ook minder omzet maken omdat we daar minder winkel-oppervlakte hebben. Dan komt het dus neer op minder vierkante meters tegen een hogere prijs, dat gaat gewoon niet.”

Ook zegt Van Doorn al andere locaties in de stad te hebben bezichtigd, “maar er zijn weinig locaties in het centrum beschikbaar waar wij een winkel kunnen bedrijven met het aantal meters van nu. En we kunnen gewoon niet alles bekostigen. Daarom hopen we door de zitting nog minimaal vijf jaar in ons pand te kunnen blijven zitten.”

genaar Erik van Doorn bij de heropening van Broese Boekverkopers op 11 april. Archief DUIC
Eigenaar Erik van Doorn bij de heropening van Broese Boekverkopers op 11 april. Archief DUIC

27 Reacties

Reageren
  1. Idee?

    Kan Broese niet, samen met de bieb, in het oude postkantoor aan de Neude?

  2. Joop

    Wat een gotspe om Broese in de City-bioscoop te willen proppen. Stelletje cultuurbarbaren zijn het bij de gemeente. Op die manier dachten ze natuurlijk Jos Stelling de voet dwars te zetten en De Kade een extra zetje te geven.

  3. Atilla Vigh

    Zo zie je maar dat overheden geen eigendom van panden mogen zijn. En ook niet aan grondpolitiek mag doen (=lees geen geld verdienen aan gronduitgifte). Een overheid moet zich bemoeien met de verdeling van de bestemming, niet de invulling. Wat ze nu doen is puur communistisch (op de Chinese manier). Gewoon grondwettelijk vastleggen.

  4. jos stelling

    Voorstanders van `de Kade` bioscoop in Wijk C willen het City theater nu een andere bestemming geven. Andre van Schie (VVD) twitterde daarom de mogelijkheid om Broese in de City (`tenslotte vrije ondernemers oid`) de ruimte te geven. Kunnen we de politici niet vragen om onze stad wat met rust te laten en `voorwaarde scheppend` het verder aan de Utrechters over te laten. Om die reden hebben we DomUnder en hadden we dit dit weekend een groot feest. Politici zijn passanten zonder enige vorm van aansprakelijkheid.

    Zet de HKU en het Ned. Filmfestival bij de Biep op de Neude, ultieme synergie. Stop met `de Kade` ivm veel te veel bioscoop stoelen (kannibalisme) en maak van de City een culturele (film e.d.) ontmoetingsplek met een plek voor een (ongesusidieerd) `t Hoogt. Sprekend over ‘Utrecht filmstad’ moeten we de City behouden.

  5. RobH

    Wil je Broese wederom om zeep helpen, dan stop je het in een pand dat er niet geschikt voor is en dat volledig uit de loop ligt. Broese in City, wat een beroerd idee…

  6. mgeld

    Uitstekend idee; Broese bij de bieb in het oude postkantoor. Je was me net voor met je idee, IDEE.

  7. Utrechter

    De gemeente heeft niet door hoe belangrijk een winkel als Broese is voor de aantrekkelijkheid van de binnenstad voor heel veel mensen. Op deze plek de zoveelste vestiging van een kledingfiliaalbedrijf is killing. Ze moeten deze ondernemers koesteren. Ik heb steeds minder reden om in de binnenstad te komen.

    Schande.

  8. Tja

    De gemeente Utrecht begaat wel miskleun op miskleun zeg. Tuurlijk is Broese in City bedoeld om Stelling te dwarsbomen en Kade te realiseren. Kan iemand eens uitzoeken waarom Kade/ Artplex er koste wat kost moet komen? Waarom idd niet ‘t Hoogt in de City, maar dan zonder exploitatiesubsidie? Of Broese in een van de winkelruimtes die in de glazen aanbouw/ stolp komt aan Oude Gracht bij bieb Neude. Beter san een Primark of H en M of andere slavendrijvende textielketen.

  9. Jack

    Een Apple Store past natuurlijk prima in het gebouw aan de Stadhuisbrug! 😉

  10. Otto Nelemans

    In een geleidelijk, maar rap tempo wordt Utrecht beroofd van zijn iconen. Ik kan er vele opnoemen in de jaren dat ik hier nu sinds 1965 woon. vele prachtige winkels, een sieraad voor de stad moeten wijken voor exorbitante huren en / of ijdele gemeentefunctionarissen die zo nodig hun naam willen verbinden aan het imago van de stad. Nu moet Broese eraan. Jos stelling wordt de keel dicht geknepen. Het intieme filmcomplex ‘t Hoogt moet eraan en dat alles in naam van de vooruitgang. Meneer de burgemeester wordt eens wakker uit die tour de france roes!!!!!!!

  11. pauline

    Wat een knullige bestuurders zitten er in Utrecht. Broese hoort op die plek. Het is een heen en weer gaan van besluiten; gezwets (oh ja dat heet academische discussie …ahum).

    Wat voor een geheime agenda hebben ze toch met de hoek. Eerst Mobach eruit en daarmee een van de laatste kwaliteitswinkels in Utrecht. Nu dan de bibliotheek eruit.

    Er moet zeker een groot iets als Apple in komen. Nou dan gaat de kracht van de winkels op de stadhuisbrug eruit.
    De kracht van goede unieke kwaliteitswinkels in Utrecht wordt steeds verder om zeep geholpen. Straks resteren al die eenheidswinkels uit Europa met ertussendoor armoedzaaier winkels als action, kruidvat en wibra.

    Immers goedkoop is duurkoop en duurkoop is goedkoop.

  12. helena

    Ja Broese samen met de bibliotheek naar oude Postkantoor dat had ik eerder ook al bedacht! 🙂

  13. Herman

    Wie is de eigenaar van het huidige pand waarin nu de Bieb en Broese zitten?

    Wat wil men met dit pand, plint verhuren voor eet– en vreetschuur nummer 573? En de bovenverdieping leeg laten staan?

    Die boven verdieping is nauwelijks verhuurbaar, winkels willen op de begane grond zitten, alleen heel sterke winkels krijgen klanten een trap op, maar dan moet er ook wel iets heel bijzonders boven worden aangeboden.

  14. Gerry Jöris

    Broese hoort in dit pand. Hoop dat dat alsnog mogelijk blijkt!

  15. Atilla Vigh

    De Bibliotheek zou oorspronkelijk verzelfstandigd worden (dus geen geld meer van de gemeente = belastingbetalers). Ik ben benieuwd of dat ipv Bibliotheek++ op het Smakkelaarsveld nu in het oude pand van het Postkantoor ook doorgaat? Ik hoor daar helemaal niets over.

    Polare (samenvoeging van vele boekhandels in NL) is failliet gegaan. Enig idee waarom? De meeste mensen die hier piepen dat zowel de boekhandel moet blijven of zelfs samen moet gaan met de bibliotheek in het oude Postkantoor, zijn juist die mensen die ebooks lezen.

    Waarom niet accepteren dat boeken en al het andere gedrukte materiaal elektronisch beschikbaar zal zijn. Het is net zo als de platenindustrie, nu is er nog een opwelling van vinyl, maar neem van mij aan, over tien jaar bestaan er geen fysieke mediums meer voor boeken, muziek en beeldmateriaal. Alles wordt gestreamt. En daar kun je het wel niet mee eens zijn, maar het is een feit. Tussenhandel zal verdwijnen.

    Overigens voorspel ik ook dat de volgende schakels in de keten gaan verdwijnen, uitgevers, muzieklabels en tv zenders. Je ziet het nu al een beetje in de muziekindustrie. Over 10 jaar neem je direct van de producent/artiest/kunstenaar het product af. Daar heb je helemaal geen tussenhandel voor nodig. Burgers (zowel de aanbieders als afnemers) moeten zich bevrijden van de tirannie van de commercie en grote centralistische instituties en het internet is een prachtig vehikel om dat te bereiken. Het zal met horten en stoten gaan, maar het gaat gebeuren.

  16. jos stelling

    Dat is allemaal waar Atilla en dat geldt ook zeker voor de films. Anderzijds vereenzaamt/ verindividualiseert de maatschappij daardoor ook en wordt de behoefte aan ontmoetingsplekken weer evenredig groter.De Utrechtse binnenstad is relatief klein en overzichtelijk. Alles is op loopafstand te behappen en feitelijk ons aller huiskamer. De stad is van de mensen en van niemand anders. Als Broese daar zou verdwijnen is dat heel ernstig. Vooral voor hen die hier in Utrecht is geboren of getogen. Deze stad is te bijzonder om hem/haar als hoer te verkwanselen.

  17. R

    Wat ik werkelijk waar met mijn verstand niet bij kan, is dat een rijksmonument wat al volledig is ingericht als bioscoop, wat tegelijk een schitterend voorbeeld is van een vooroorlogse bioscoop, wat tegen beperkte prijs is terug te brengen in oude staat waarmee het een schitterende arthouse bioscoop zou kunnen worden, dat men zo’n UNIEK pand inwendig wil SLOPEN ten behoeve van winkelruimte.

    Winkelruimte, van die vierkante meters waarvan in de stad duizenden vierkante meters leeg staan; met daarboven van die nooit meer verhuurde verdiepingen. Je zou met gemak 20.000 extra mensen in de stad kunnen laten wonen als je al die leegstand in/boven winkels om zou bouwen naar woningen.

    Maar nee, blijkbaar moet bioscoop de Kade per sé een succesverhaal worden. Een andere reden tot de sloop van bioscoop de City, want dat is waar verbouw tot randomstore op neer komt. Alsof Broese het in de City zou overleven, waarna leegstand van vele decennia volgt. Alleen cultuurhaters kunnen zoiets verzinnen. 🙁

  18. Cees Verploeg

    Natuurlijk wil Broese niet in de City zitten. Kunnen ze de winkel beter meteen opheffen. Maar belangrijker is dat de gemeente (lees in deze vooral D66 en VVD) kennelijk een winkelbestemming voor dit pand op het oog hebben. Dit moet absoluut voorkomen worden. Laten mensen met hart voor de stad hun krachten bundelen om deze historische vergissing tegen te houden.

  19. Atilla Vigh

    @Jos helemaal gelijk dat de individualisering een hoge vlucht neemt. Dat is niet alleen het geval bij bibliotheken en boekwinkels. Alle retail wordt geraakt, zelfs overheidsorganisaties schieten in de internetisering. Dat vind ik vanuit een kosten en effectiviteitsstreven een goede zaak. Het is zinloos om 45 minuten te doen over de aanvraag voor een paspoort, of 5 minuten over de aankoop van een product (omdat er nog wachtenden voor je bij de kassa staan).

    Ik denk dat de burgers zelf weer het voortouw moeten nemen naar een meer ont-moeten “zonder te moeten”. Waar mensen vandaag niet op zitten te wachten is een verplichte samenkom bijeenkomsten. Dat werkt gewoon niet en ik denk ook niet dat je er veel animo voor gaat creeeren. Vaak wordt het verenigingsleven aangehaald als basis voor intermenselijke relaties, maar je ziet gewoon bij alle vormen daarvan de aanwas gigantisch afnemen en deze vorm van samenkomen vergrijst. Ik heb ook geen kant-en-klare oplossing, maar hou mijn hart vast. Ik zie de samenleving op veel plekken zo los worden dat we niet meer samen-leven. Dat gaat een overheid of private organisatie niet oplossen: we moeten het echt samen doen en met name ook willen.

  20. Arjan den Boer

    Er was geen scenario voor de bibliotheek waarin Broese kon blijven (hetzij een uitbreiding op Stadhuisbrug, hetzij een andere locatie). Er is geen reden waarom de gemeente had pand zou moeten houden als de bibliotheek er uit is.

    Het is natuurlijk wel van groot belang dat Broese een gelijkwaardige nieuwe locatie vindt, en wel zo netjes als de gemeente daarbij helpt!

    Het is eigenlijk heel simpel: ook Broese moet naar het postkantoor om samen met de bieb een boekenparadijs te vormen! En de mogelijkheid is er gewoon, er zijn verschillende winkels voorzien aan de achterzijde langs de gracht. Hopelijk lukt het Breose net als de bieb om dit binnen hun budget voor elkaar te krijgen.

  21. Ramon

    Is het Vinkenburg pand geen optie, is volgens mij van de gemeente. Is al winkel ruimte, behoorlijk groot en een goeie locatie

  22. Frederik Hendrik

    Met die individualisering valt het wel mee denk ik. Fietste 2 uur geleden over Ledig Erf en daar zaten heel wat mensen samen een drankje te nuttigen. En een filmdoek in een donkere zaal of een concert zal altijd beter zijn dan thuis naar een schermpje kijken of een plaatje luisteren. Daarnaast is het lezen van een boek de individuele bezigheid pur sang. Qua e-books, dat zal op den duur wel meevallen. Net als de herintrede van vinyl-LP’s zullen er weer nieuwe liefhebbers komen voor aangenaam geurende boeken in mooie omslagen in grote boekenkasten.

    De bibliotheek, ik moet zeggen dat ik daar een aantal jaar geleden ben afgehaakt. Ik koop liever een (2e-hands) boek. Juist het verdwijnen van De Slegte (ook al prachtig oud pand) vond ik heel treurig. Misschien dat De Slegte daar in wil, nu het op de weg terug is?

    Wat mij meer angst inboezemt is de vraag, wat gaat er met dat prachtige pand gebeuren? Ooit de eerste vestiging van Vroom & Dreesmann, vandaar ook het naar Parijs’ voorbeeld gemodelleerde ontzettend mooie glas-in-lood dak. Dat is eigenlijk het enige wat het pand bijzonder maakt, behalve dat het groot is. Hopelijk blijft met zijn vingers daarvan af.

    Ik vind Stellings plan met de City nog steeds geweldig. Als de stad dan de Voorstraat en de Wittevrouwenstraat fietsers/voetgangersgebied maakt (dus auto’s exit), met nog wat groen erbij is het helemaal tiptop. Stukje extra binnenstad, waar veel mensen plezier van zullen hebben. Dat sluit dan direct aan bij het beginstuk van de Biltstraat, dat zich al in die richting ontwikkelt, dus waar de uitzendbureaus gelukkig verdwijnen en de restaurantjes en leuke winkeltjes oppoppen.

    Ja, de stad is van ons, niet alleen de straten en pleinen, maar ook de bepalende gebouwen en wat daar in zit. Die behoren ook tot de ziel van de stad. Niet de zoveelste kledingzaak (zie pand De Slegte). Laat staan een Apple-store. Ga naar internet, als je zoveel van appletje houdt.
    Ik pleit voor een wethouder ‘cultuurbehoud’.

  23. Marko

    Waarom kan Broese zich niet vestigen in de Sint Willibrorduskerk in de Minrebroederstraat? Die kerk gaat binnenkort dicht en het zou heel gaaf zijn om in navolging van Maastricht en Zwolle een grote boekhandel te hebben in een voormalig religieus gebouw? Dit kan een echte publiekstrekker worden op die locatie.

  24. WP

    http://www.duic.nl/nieuws/stadhuisbrug-krijgt-de-oude-vd-zn-allure-terug/

    Hoop dat het er nog in zit dat het gebouw juist weer in volle glorie terug komt.

    Broese moet een goede plaats krijgen in het centrum, maar laten we niet doen alsof Broese perse in het gebouw moet blijven vanwege historische redenen, want dat is geschiedsvervalsing. Broese in The City is natuurlijk belachelijk en een beetje kinderachtig om te voor te stellen. Er is vast nog wel een ander mooi pand, of in de nieuwe bieb. De gemeente en Broese zouden hier toch samen uit moeten komen zonder rechtsgang…

  25. WP

    https://nl.wikipedia.org/wiki/Broese

    Mooie wiki waarin ook alle historische locaties van Broese (Kemink) genoemd zijn. Niet dat ik voorstel dat ze weer in één van die panden zouden moeten, maar het geeft ook aan hoe vaak ze al wel niet verhuisd zijn. Ik heb ook niet het idee dat Broese het heel erg vindt om te verhuizen, ze willen alleen natuurlijk een vergoeding zien.

  26. MichielK

    Het is inderdaad niet zo dat Broese perse aan de plek op de Stadhuisbrug is gebonden, maar de winkel verdient wel een mooie centrale plaats in het centrum. Een plek in het oude postkantoor klinkt logisch, maar klaarblijkelijk denkt de gemeente daar anders over anders was dat al lang uit de onderhandelingen gekomen. Het idee van Marko vind ik wel erg aantrekkelijk klinken. Het ligt weliswaar wel iets buiten de reguliere looproute voor winkelaars, maar de locatie is mooi genoeg om mensen naar de Minrebroederstraat te lokken. Daarnaast is het voor Broese een mooie plek om de verdere ambities te kunnen waarmaken. Het is zowel de heer en mevrouw Van Doorn als de stad Utrecht gegund.

  27. Otto Nelemans

    Die kerk is een mooi idee, maar ik weet niet wat men er bij Bijleveld over gaat denken. Dat zijn dan plotseling de overburen. Op de huidige plek blijven is van groot belang voor de kwaliteit van de omgeving. Na het verdwijnen van o.a. Shabanou, Nooteboom, Mobach en de oude design lampenwinkel ( het begon al met café de Neut) is verblokkering niet ver weg meer.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).