Broese verhuist toch naar voormalig postkantoor op Neude | De Utrechtse Internet Courant Broese verhuist toch naar voormalig postkantoor op Neude | De Utrechtse Internet Courant

Broese verhuist toch naar voormalig postkantoor op Neude

Broese verhuist toch naar voormalig postkantoor op Neude
Broese Boekverkopers verhuist begin volgend jaar toch naar het voormalige postkantoor op de Neude. Het voormalige postkantoor wordt momenteel omgebouwd tot een multifunctioneel complex, waarin ook de nieuwe Centrale Bibliotheek, een foodmarkt van Albert Heijn, diverse winkels en horeca worden gevestigd.

Broese Boekverkopers verhuist begin volgend jaar toch naar het voormalige postkantoor op de Neude. Het voormalige postkantoor wordt momenteel omgebouwd tot een multifunctioneel complex, waarin ook de nieuwe Centrale Bibliotheek, een foodmarkt van Albert Heijn, diverse winkels en horeca worden gevestigd.

Eigenaren Erik en Sandra van Doorn vertellen: ”Broese kijkt er naar uit om op deze inspirerende locatie een onderscheidende boekhandel voor de stad Utrecht neer te zetten, zowel in formaat als in kwaliteit zoals die sinds jaar en dag van ons wordt verwacht. Ook is het prettig dat de gewaardeerde samenwerking met de bibliotheek op deze wijze weer onder één dak voortgezet kan worden. Een boekenpaleis gericht op de toekomst dat een ‘City of Literature’ waardig zal zijn.”

Neude

Een eventuele verhuizing van boekhandel Broese leek eerder van de baan. Broese zag een verhuizing naar het voormalig postkantoor aan de Neude wel zitten, maar het leek er niet in te zitten. Het is nu toch gelukt.

“Wij zijn blij dat Broese Boekverkopers, een begrip in Utrecht en omstreken, ervoor kiest om in dit monumentale pand de boekhandel opnieuw vorm te geven”, zegt Dick Gort CEO a.s.r. real estate, eigenaar van het gebouw. “Samen met Broese en de al eerder gecontracteerde huurders maken wij het mogelijk om na vele jaren renoveren en verbouwen, het iconische gebouw Post Utrecht terug te geven aan de inwoners van Utrecht. Daar zijn wij oprecht trots op.”

Broese

Broese Boekverkopers heeft in Utrecht een geschiedenis in boekverkoop die teruggaat naar 1845. De boekhandel is ruim 40 jaar gevestigd aan de Stadhuisbrug. Broese kiest nu voor de locatie Post Utrecht om een vernieuwende boekhandel neer te zetten en betrekt in totaal circa 1550 m².

Naar verwachting wordt Post Utrecht vanaf het derde kwartaal 2019 gefaseerd opgeleverd en kan het pand het eerste kwartaal van 2020 in gebruik worden genomen. Naast Broese worden ook Bever Sport en Sostrene Grene aan de zijde van de Oudegracht gevestigd.

Albert Heijn opent aan de zijde van de Potterstraat in het souterrain een foodmarkt. De entree van de Centrale Bibliotheek en de openbare fietsenstalling zijn te bereiken aan de kant van de Neude.

Gekoppelde berichten

16 Reacties

Reageren
 1. Hugo Aylva

  Aan de ene kant heel jammer dat de huidige locatie wordt verlaten, Broese op die plek blijft een begrip. Anderzijds is de nieuwe locatie wel een prachtige aansprekende plek, waar Broese eindelijk kan investeren in een mooie nieuwe winkel. Als je kijkt naar hoe Donner in Rotterdam en Scheltema in Amsterdam hun nieuwe panden hebben vormgegeven, dan belooft dat heel veel goeds voor Broese!

  Wat ik me alleen afvraag: is de nieuwe locatie groter of kleiner dan de huidige locatie?

 2. Fred

  Mooi! En wat gaat er dan met de oude panden van de bieb & Broese gebeuren?

 3. Herman

  Mooie onderhandelingen, zogenaamd niet, dan beetje wel, dan toch maar niet en toch maar wel…..

  Hopelijk zijn beide partijen tevreden, met deze toch wel logische oplossing.
  Broese, maar ook de bibliotheek, zullen wel hard aan de slag moeten om te overleven. Als ze niet oppassen blijven ze beide in het eind van hun levenscyclus…..

  Ondertussen komt mooi pand op prachtige plek beschikbaar!

 4. Binnenstadbewoner

  @Fred, Horeca natuurlijk.

 5. Erwin

  @Herman: einde levenscyclus? Huh? Waarom?
  Bibliotheken zijn booming, zaken als Donner ook, dus waar heb je het over..?

 6. Gerard Brugmans

  @Herman en @Fred, ja, ik ben bang dat de utrechtse horeca cowboys al plannen aan smeden zijn voor het oude Broese/Bieb pand. Ik gok op een ‘uniek’ concept op de begane grond, iets met koffie, hamburgers en 378 soorten bier, en dan op de verdiepingen dure kamertjes voor Airbnb typjes die graag uitzicht op de gracht willen hebben, want daar kun je er ook nooit genoeg van hebben!
  Overigens wens ik de mensen van Broese veel succes op hun nieuwe lokatie!

 7. Gerben

  @Gerard Brugmans, ik neem aan dat je een zeer UNIEK idee hebt! Ik zou zeggen, maak businessplan, zoek financiers, en voer het uit. Ben erg benieuwd.

 8. Ton

  Inderdaad Gerard, als de oude Bib/Broese/V&D een horecabestemming zou krijgen wordt het niet alleen ‘uniek’ maar ook ‘onderscheidend’ en een ‘concept’ zoals alle nieuwe horeca tegenwoordig. En die dure kamertjes erboven heten dan ‘boetiekhotel’ of ‘designhotel’ .
  Overigen krijgen die Airbnb gasten dan ook naar binnen een mooi uitzicht op die prachtige centrale ruimte over 4 verdiepingen onder een fraaie lichtkoepel. Tamelijk uniek.

 9. mark

  Gerard, wat is er mis mee dan? Het is zeker ook niet mijn ding, maar kennelijk is er markt voor. Het enige nadeel, het wordt wat druk in het centrum. Zolang mensen dit willen.

  Wat is het alternatief? iets dat geen geld oplevert en gesubsidieerd moet worden? Dat vinden de meesten ook weer niks. Ik ben dan ook zeer geïnteresseerd in jouw ideeën. Ik beschik over een aardig netwerk van investeerders,….dus kom maar op!!

 10. Herman

  @Erwin, misschien is er nog een welvarende grote groep mensen van middelbare leeftijd die nog boeken koopt en leent.

  Maar gister nog alarmerende berichten over de jeugd en boekenlijsten. De jeugd wil niet meer lezen en doet dat steeds minder.

  Naast boeken hebben ook andere gedrukte media zoals kranten en tijdschriften het zwaar.

  Als.de bieb en boekenwinkels denken te overleven op de huidige wijze dan zijn beide binnen 25 jaar verdwenen dat bedoel ik met laatste fase levenscyclus.

 11. Gerben

  @herman. Inderdaad.Kijk maar naar de laatste boekwinkels die sluiten, wijze kater, literaire.Het is lastig.Lage marges.En helaas gaan “we” dat niet subsidiëren.Blijft ondernemen en in een veranderende maatschappij en wereld zullen er andere keuzes moeten worden gemaakt.Ik wens Broese uiteraard veel succes op hun nieuwe plek.

 12. Erik van Doorn

  @HugoAylva Groter ! Een paar honderd m2. Overigens vonden (en vinden) wij de Stadhuisbrug een heerlijke locatie, maar als je nu al weet dat het huurcontract niet verlengd gaat worden ben je verplicht te zoeken naar alternatieven. En mooier dan dit komen ze niet voorbij….

 13. JdV

  Nu maar afwachten tot de eerste oproep voor een crowdfunding op DUIC verschijnt voor de zoveelste ondernemer die zijn unieke concept bij geen enkele bank gefinancierd kan krijgen en dus op zoek gaat naar idealistische/goedgelovige inwoners met te weinig verstand en te veel cash.

 14. Erik van Doorn

  @JvD: crowdfunding gaat niet gebeuren ! Wij doen het helemaal zelf, of niet. Maar wel dus.

 15. Hugo Aylva

  @Erik van Doorn: begrijpelijk, en echt een hele mooie nieuwe locatie. Ben heel benieuwd hoe mooi het gaat worden. Veel succes!

 16. Jan van Hassel / Antiquariaat Aleph

  Als antiquariaat wordt je geacht een beetje achter te lopen, en, inderdaad, dat wist ik nog niet: Buurman Broese gaat verhuizen! We zullen jullie missen bros ‘n sisses! Blijf al die klanten die naar een boek zoeken dat al twee jaar geleden verschenen is en niet meer leverbaar naar ons verwijzen, ook al is het een stukje verder wandelen. En Veronica bereikt ook al de pensioengerechtigde leeftijd, dat had ik helemaal niet gedacht!
  Nou ik tòch online ben: wij blijven zitten waar we zitten hoor, ook al is het pand verkocht aan een even charmante Russische dame. From Russia with love, zullen we maar zeggen..

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).