Broese overweegt gerechtelijke stappen tegen gemeente: “Als we dit geweten hadden, waren we er nooit aan begonnen” | De Utrechtse Internet Courant Broese overweegt gerechtelijke stappen tegen gemeente: “Als we dit geweten hadden, waren we er nooit aan begonnen” | De Utrechtse Internet Courant

Broese overweegt gerechtelijke stappen tegen gemeente: “Als we dit geweten hadden, waren we er nooit aan begonnen”

Broese overweegt gerechtelijke stappen tegen gemeente: “Als we dit geweten hadden, waren we er nooit aan begonnen”
In november heeft de gemeente bekend gemaakt dat de huur van boekhandel Broese op de Stadhuisbrug eind 2016 verloopt. Broese geeft aan het vertrek, indien nodig, juridisch aan te vechten: “Het is een koude douche. Als wij dit hadden geweten dan hadden wij Broese niet overgenomen”, aldus eigenaar Erik van Doorn tegenover DUIC.

In november heeft de gemeente bekend gemaakt dat de huur van boekhandel Broese op de Stadhuisbrug eind 2016 verloopt. Broese geeft aan het vertrek, indien nodig, juridisch aan te vechten: “Het is een koude douche. Als wij dit hadden geweten dan hadden wij Broese niet overgenomen”, aldus eigenaar Erik van Doorn tegenover DUIC.

Van Doorn en zijn vrouw hebben de winkel een jaar geleden overgenomen van de failliete winkelketen Polare en gaven het de oude naam ‘Broese boekverkopers’ terug. Broese is in hetzelfde gebouw als de Centrale Bibliotheek gevestigd. De bibliotheek wil al jaren moderniseren en heeft daarvoor meer ruimte nodig. Het pand aan de Stadhuisbrug is een potentiële optie alleen zal Broese daarvoor dan plaats moeten maken.

De gemeente heeft de huurovereenkomst met Broese op de Stadhuisbrug opgezegd om de handen vrij te hebben voor het eventueel kunnen uitbreiden en herhuisvesten van de Centrale Bibliotheek. Maar ook als de Centrale Bibliotheek hier uiteindelijk niet komt dan zal Broese alsnog moeten verhuizen.

Vijfjarig contract

Broese zou een contract van vijf jaar krijgen als er voor 1 januari 2015 geen duidelijkheid zou zijn over de hervestiging van de bieb. “Wij moeten nu weg en dat klopt niet met wat er in het contract staat”, aldus Van Doorn.

Van Doorn legt uit dat er naast de juridische argumenten ook emotionele en economische argumenten zijn om de boekhandel te laten bestaan: “Er komen veel mensen op de winkel en daarmee ook op de omgeving af. In december hadden wij nog 35.000 betalende klanten”, aldus Van Doorn.

Van Doorn geeft aan in gesprek te willen met de gemeente, zodat beide partijen zonder gezichtsverlies verder kunnen. Als de gemeente niet meewerkt dan worden er juridische stappen ondernomen. Het CDA en de PvdA hebben inmiddels al schriftelijke vragen ingediend bij het college. De partijen vinden dat er meer duidelijkheid moet komen over de situatie.

Gekoppelde berichten

18 Reacties

Reageren
 1. Katy

  Hoe lang duurt dat gesol nog van de gemeente…!
  Het zijn denkers en zieners van en op korte termijn, dit blijkt steeds opnieuw.

 2. pauline

  Gemeente is niet oprecht. Feitelijk willen ze de hele hoek op de stadhuisbrug leegmaken voor een grote winkel. b.v. Apple. Het draait om geld en niet om goede en leuke winkels in het hart van Utrecht te behouden.

  Utrecht verarmt. Alleen simpele winkels en junkfoodwinkels gaan de boventoon voeren.
  Om te winkelen gaan wij in ieder geval steeds vaker naar Duitsland of Denemarken.

 3. PvC

  Beloftes niet nakomen. Daar is de gemeente Utrecht aardig goed in.

 4. Rob van der Hilst

  Een van de charmes van Utrecht – er zijn er, o.a. volgens de Washington Post, vele – is de variëteit aan meestal kleine(re) en niet-zelden specifiek gethematiseerde boekwinkels.

  En dit ondanks het oprukken van het e-boek, wat overigens wel betekent dat de particuliere cultuurdragers – want zo zijn de bedrijvers van de boekwinkels zonder meer te kwalificeren – alle zeilen moeten bijzetten om economisch te kunnen overleven
  (Hint dus ten grootte van die spreekwoordelijke baksteen: KOOP DAAR DUS UW BOEKEN).

  Het belang van grote speler Broese in de Utrechtse boekverkoperij is, dat het het trekpaard voor de gehele Utrechtse boekverkoopsector is. Hoe dat werkt?
  Ongeveer zo: het over-all boekenaanbod van een grote speler als Boese geeft aan potentiële kopers gewoon lol om van daaruit in gespecialiseerde kleinere boekwinkels te duiken.

  Het valt te vergelijken met een grote supermarkt die wel vijf soorten paté verkoopt, terwijl de tegenoverliggende speciaalzaak wel twintig soorten heeft. Voor elke smaak (en portemonnee) wat wils dus.

  Hoe belangrijk Broese wel is kwam nog niet eens zo lang geleden aan het licht. Toen ‘Polare’, de voorganger van de winkel aan de Stadhuisbrug, onverwacht zijn deuren moest dichtdoen – in feite een uitermate en op locaal niveau merkbaar gevolg van de neoliberale gekte – draaiden de ” resterende kleine(re) boekwinkels vliegensvlug een soort gidsje in elkaar om potentiële kopers maar warm te houden voor het aankopen van boeken ‘al was het maar elders dan alleen aan de Stadhuisbrug’.

  Door het dreigende verdwijnen van ‘paraplu’ Broese boven de Utrechtse boeksector dreigt er meer kapot te gaan dan ‘slechts’ één, de enige grote speler op dit terrein.

  En dit zou de Utrechtse gemeenteraad laat staan het College van B&W echt wíllen?

  Kom op mensen!

 5. Jorrit

  Broese moet blijven. Ik zit niet te wachten op nog een keten aan de Oudegracht. Langzaam maar zeker verandert het centrum van Utrecht in een zielloze plek en dat moet echt ophouden. Breng wat leven terug in het centrum, bijvoorbeeld door de bibliotheek op de Neude in het oude postkantoor te vestigen.

 6. aat grinwis

  Waarom Broese niet samen met de Bieb in het oude postkantoor ?
  Zij kunnen elkaar daar dan toch prima “kruisbestuiven”…..
  En als dat om welke mystieke reden dan ook niet kan: een grote mooie trap in het midden van Broese naar de Bieb….beiden blijven dan lekker zitten…..Koffie, thee en een broodje in de zaak ernaast en Klaar-is -Kees !

 7. Jan-Kees Verschuure

  Broese en Bieb samen in 1 gebouw: prima oplossing voor twee krimpende branches. Hopelijk beseffen alle partijen (inclusief de gemeente), dat zij een gezamenlijk belang hebben.

 8. Herman

  Raar verhaal, juist de combi bieb-boekhandel is zo mooi. Zowel inhoudelijk boeken kopen en lenen in een pand en commercieel boekhandel op A-locatie (de plint) en bieb op B-locatie (de verdieping boven de plint) is ook goed. Een bieb hoeft niet op een A-locatie te zitten.

  Daarnaast mag het gezeur om die bieb te verbouwen of verhuizen wel eens ophouden. De bieb, hoe jammer ook, is een aflopende business.
  Ooit was de bieb een kamer waar een oudere bepaalde wat je mocht/moest lezen, daarna kwam de eerste fase van de emancipatie je mag zelf iets uit een kast pakken, nu de volgende fase. Via I-net, E-reader kun je thuis helemaal vrij bepalen wat je leest.

  Er zullen vast biebs overblijven om erfgoed e.d. te converseren en universiteitsbibliotheken, maar de publieksfunctie van de openbare bieb zal over 25 jaar grotendeels verdwenen zijn.

 9. Ton C. Kroon / BiebOpNeude

  Het is spijtig te lezen dat je relatie met bibliotheken niet altijd optimaal is geweest en je ook weinig hoop hebt voor de toekomst Harman ;-). Heel veel andere mensen staan daar anders in. Sterker nog, velen zien inmiddels een grote toekomst voor bibliotheken. De rol van ‘boekenkast’ zal inderdaad minder prominent worden maar er is veel werk aan de winkel als het gaat om het waarborgen van onafhankelijke informatie, het binden van gemeenschappen etc.
  Het ‘gezeur’ over het verbouwen van de bieb is overigens geen gezeur. Het huidige pand moet nodig onder handen genomen worden na veertig jaar matig onderhoud. Het wordt pas gezeur als onomstotelijk zou zijn aangetoond dat de verhuizing van de bieb onmogelijk of overtuigend ongewenst is. Het zou geweldig zijn als de wat troebele sfeer rond de verhuizing van de bieb naar de Neude eindelijk doorbroken werd door de gemeente en de bieb met een goed onderbouwd plan. Dat zou voor veel partijen een einde maken aan onzekerheid en voor Broese kunnen leiden tot meer zekerheid over de toekomst. Wij hopen in ieder geval op een gouden toekomst voor Broese, met of zonder de bieb in het zelfde pand, op de stadhuisbrug, of… op de Neude…

 10. Lauk

  Wat zijn toch de achterliggende belangen achter dit gedoe? Welke aap komt er straks uit de mouw? Bibliotheek – opgefrist en uitgebreid met nieuwe functies – en Broese blijft op deze plek. Wat willen Utrechters anders? Zo blijft Utrecht en m.n. de binnenstad voor velen een aantrekkelijke plek. Is ‘een Apple-store’ een gerucht of weet iemand hier meer van? Ik moet er niet aan denken. Gemeenteraad (of toch in ieder geval de burger-vertegenwoordigende en denkende leden ervan) doe uw plicht en vraag door…

 11. Herman

  @Ton, blijkbaar ben jij zo belezen dat je uit mijn reactie kunt lezen dat ik een niet optimale relatie met biebs heb. Raar op basis waarvan je dit kunt afleiden. Geeft wel aan uit welke arrogantie de zogenaamde bieb aanhangers redeneren.

  Ik heb vele jaren met veel plezier boeken uit de bieb gehaald en mijn vader vond het raar dat ik zelf mocht kiezen. Mijn kinderen op hun beurt vinden het raar dat je naar een bieb moet om info of leesplezier te vinden. dat noemen we ontwikkeling. Diezelfde ontwikkeling die ervoor gezorgd heeft dat we geen turf meer steken of kolenboeren rondrijden met hun handel. Diezelfde ontwikkeling die ervoor zorgt dat er geen typemachine’s meer worden verkocht.

  Dit noemen we ook wel vooruitgang, daar kun je het wel of niet mee eens zijn, je kunt het jammer vinden of leuk, maar het is de realiteit.

  Diezelfde realiteit die ervoor zorgt dat de meeste biebs en boekwinkels zullen verdwijnen. Bewonderenswaardig dat je je hard maakt voor een verbeterde bieb (de huidige is overigens 10 tot 15 jaar geleden drastisch opgeknapt en geen 40 jaar, lees eens een boek zou ik zeggen). Maar dit zijn achterhoede gevechten, wordt wakker en ga in 2015 leven.

 12. Bob

  Belachelijk handelen van de gemeente dit. Broese moet gewoon blijven op de hoek van de stadhuisbrug, mooie, échte Utrechtse boekenhandel.

 13. Mia Amram

  Het aantrekkelijke en eigen van Utrecht zijn behalve onze mooie historische binnenstad met zijn grachten, musea, horeca ook de leuke winkels die je nergens anders vindt.
  Het winkelaanbod is nog steeds onderscheidend want anders dan in andere steden maar… telkens als er een zelfstandige winkel verdwijnt, gaat onze stad meer op de standaard lijken, de eenheidsworst, het overal hetzelfde. Ik hoef de ketens niet op te noemen.
  Dat de Gemeente Utrecht zich zo weinig aantrekt van die ondernemers die de stad “smoel” geven, is onbegrijpelijk.
  En onfatsoenlijk dat men eerst niet meer zijn best heeft gedaan Mobach op de Choorstraat te behouden en zich nu niet aan zijn afspraken houdt met de nieuwe Broese. Een ijkpunt in het centrum voor veel Utrechters.
  Ik wens de heer en mevrouw van Doorn heel veel succes!

 14. lauk

  @Herman. Argumenten als ‘dat is de realiteit’ of ‘dat is de vooruitgang’ suggereren blinde processen. Bewuste mensen maken (collectief) keuzen, daar hebben we een democratie voor (krakkemikkig, maar beter dan geen). Vooruitgang kan allerlei kanten uit, en ‘de realiteit’ is gemaakt door mensen. Kortom: ogen open, alle kanten uitkijken, overleggen en respect voor ieder die er anders over nadenkt.

 15. hannah

  Utrechters, kom eens een dagje winkelen in Arnhem , ooit een van de beste winkelsteden van het land.
  Langzaam maar zeker wordt de hele binnenstad leeggetrokken,
  eerst verdween de Bijenkorf , toen kregen de boekhandels het moeilijk, Polare verdween, De Slegte verdween. Als er iets verdwijnt , verdwijnt er steeds meer en binnen de kortste keren
  wandel je alleen nog tussen Primarkwinkels. Gemeente van Utrecht , denk na!

 16. Jiri

  Welkom in de real world Broese. Subsidie, in welke vorm dan ook, zorgt voor scheefheid en lui ondernemersgedrag. Met als gevolg…. Polare. Scherp zijn en verder kijken Broese. Als jullie concept zo goed is komen de klanten vanzelf wel. Staan genoeg pandjes leeg, waarvan ik zeker weet dat de huur vele malen lager is dan waar jullie nu zitten. Kom op, ondernemen!

 17. edward

  Een goede binnenstad met winkels waar je naar terug wilt
  is een investering . Ik ken iemand die speciaal de trein neemt
  om een halve dag bij Broese rond te dwalen. Daar zullen er meer van zijn. Ook voor andere winkels geldt dat. Een goede binnenstad trekt toerisme. Zelf trekken wij ook naar aantrekkelijke binnensteden .

 18. Ton

  @Herman: Lees even wat @Lauk schrijft dan hoef ik dat niet te herhalen. En voor het overige: Poets je gevoel voor humor een klein beetje op, en laat je niet lijdzaam meeslepen in wat ‘de vooruitgang’ voor je bedenkt. ‘De vooruitgang’ heeft zo zijn redenen om sommige zaken te bevoordelen en andere zaken te slopen of te vergeten. Veel mensen worden niet zo blij van wat ‘de vooruitgang’ brengt of wegneemt. Daarom willen ze wat sturing geven. Als ik me niet vergis wil jij ook graag aan het stuur trekken. Je wilt hooguit een andere kant op dan ik.Of misschien gewoon passagier zijn van bus die ‘vooruitgang’ heet. Dat is je goed recht. Maar verwijt het anderen niet dat ze proberen de vooruitgang niet van de weg te laten raken door hen arrogantie te verwijten of te zeggen dat ze zeuren. Je kunt vast beter dan dat…

  Tot slot kan ik je verzekeren dat ik in 2015 leef en inmiddels ongeveer anderhalf jaar dagelijks bezig ben met de bieb op de neude, het bestaansrecht van bibliotheken, hun functie in de toekomst etc. Ik heb geen zin om al deze tijd te stoppen in iets dat over 10 jaar nutteloos zal blijken. Mijn overtuiging dat bibliotheken in de toekomst een belangrijke rol te spelen hebben echter (let op: ‘belangrijke’ is niet per se hetzelfde als ‘grote’) is alleen maar groter geworden. Daar mag je gemotiveerd of achteloos afstand van nemen. Maar als je wilt kun je ‘de arrogantie van de biebaanhanger’ ook testen in een live gesprek. Verbaal de degens kruisen? Noem kroeg en tijdstip, dan gaan we het gesprek aan…

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).