Broese wint rechtszaak van gemeente Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Broese wint rechtszaak van gemeente Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Broese wint rechtszaak van gemeente Utrecht

Broese wint rechtszaak van gemeente Utrecht
Broese Boekverkopers mag blijven zitten op de Stadhuisbrug. Dat heeft de rechter vanmorgen bepaald nadat er onduidelijkheid tussen de twee partijen was ontstaan over het huurcontract. De winkel mag er nog 10 jaar blijven zitten.

Broese Boekverkopers mag blijven zitten op de Stadhuisbrug. Dat heeft de rechter vanmorgen bepaald nadat er onduidelijkheid tussen de twee partijen was ontstaan over het huurcontract. De winkel mag er nog 10 jaar blijven zitten.

De gemeente wilde als pandeigenaar de boekenwinkel als huurder uit het pand weghebben. In hetzelfde pand zit namelijk ook de bibliotheek Utrecht en die verhuist naar de Neude. De gemeente wil het pand dat dan deels leeg komt te staan in zijn geheel in een keer verkopen.

Eigenaar Erik van Doorn was het hier niet mee eens en wees de gemeente op de huurovereenkomst die ze hadden gesloten. Als er voor 1 januari 2015 geen duidelijkheid zou zijn over de hervestiging van de bibliotheek, zou Broese een contractverlening van vijf jaar krijgen van de gemeente Utrecht. Hier probeerde de gemeente onderuit te komen, maar daar stak de rechter vanochtend een stokje voor.

Van Doorn was vanochtend nog niet bereikbaar voor commentaar.

Gekoppelde berichten

17 Reacties

Reageren
 1. Mia Amram

  Geheel terecht, gefeliciteerd mijnheer en mevrouw Van Doorn!

 2. Frank

  Prima. De gemeente heeft er een handje van te marchanderen met de eigen regels, wat tot gevolg heeft dat zij voortdurend in de gaten gehouden wordt of moet worden bij het nemen van maatregelen, beslissingen en besluiten. Goed dat deze misstap door de rechter gecorrigeerd wordt.

 3. Mimi

  Niet meer dan terecht en zoals Frank al aangeeft: jammer dat er weer eerst zo’n hele procedure voor nodig is om de gemeente zich aan haar afspraken te laten houden. GO Broese!

 4. Ineke

  Broese gefeliciteerd! Zo blijft ook de Oudegracht nog een heel klein beetje divers en aantrekkelijk in winkelaanbod.

 5. Rietje

  Goed nieuws !!

 6. Louise

  Broese van harte gefeliciteerd met dit goede nieuws! Ook voor de klanten fijn dat ze op de vertrouwde plek terecht kunnen.

 7. Eliane Mendes

  Terechte overwinning en zo’n begrip van een boekwinkel ‘hoort’ gewoon op die plek. Jammer dat de gemeente zich zo onsportief heeft opgesteld, goed dat de rechter daar tegen is gegaan.

 8. herman

  Goed nieuws!
  Kan Broese lekker blijven zitten en dus de Bieb ook.

  Dat laatste is nog beter nieuws, de beste en goedkoopste oplossing. De bieb is in de laatste fase van zijn levenscyclus terechtgekomen, dus een likkie verf erover en over 25 jaar wordt het laatste boek teruggebracht.

  Geen dure verbouwing van het oude postkantoor op het Neude nodig. dat gebouw kan nu commercieel gebruikt worden en mooie daarvan is dat dit geld oplevert in plaats van belastinggeld opslokt.

 9. Dennis Smit

  Heel goed dat de boekverkopers niet worden vervangen door alweer een stel broekverkopers! Teleurstellend dat de gemeente dit zo ver heeft laten komen.

 10. Marja

  Wat een fantastisch nieuws! Dat is een felicitatie waard.

 11. Willem

  Als ze 10 blijven zitten kan de zaak wel een opknapbeurt gebruiken. Leuke coffeecorner erbij, boeken wat mooier presenteren, zaak afstoffen, wat personeel vervangen.

 12. gerard

  als ze contractverlenging krijgen voor vijf jaar, vanaf 2015, hoezo mogen ze dan nog 10 jaar blijven zitten?

 13. Arjan den Boer

  Even een klein tegengeluid: hoewel ik Broese een warm hart toedraag en vind dat de gemeente moreel verplicht is mee te helpen een even goede nieuwe locatie te vinden, is dit jammer voor het gebouw.

  Het idee was namelijk dat met het vertrek van de bibliotheek het oude V&D-warenhuis weer een eenheid kan worden en de vide weer open kan worden gemaakt tot op de begane grond. Nu zijn de winkels beneden en de ruimtes boven (bibliotheek) zodanig losgekoppeld dat bijna niemand het meer als één gebouw ervaart.

  Uiteraard zal het aan de koper liggen wat er precies van het gebouw gaat worden. Hopelijk kijkt de gemeente bij de verkoop ook naar de plannen die de koper heeft.

  Het mooiste zou misschien zijn als Broese in het gerestaureerde, opengemaakte gebouw terug kan keren als onderdeel van een soort winkelgalerij. Hoewel ik nog wel twee andere mooie plekken voor Broese weet: bij de bibliotheek in het postkantoor aan de Neude of op de begane grond van de Neudeflat.

 14. Frank van der Pol

  Het een sluit het ander niet uit Arjan. Ik denk dat Broese met wat jij beschrijft als opties op zich misschien ook geen probleem heeft. Maar als het contract niet verlengd werd, had Broese een oplossing (en de omzetderving die dat oplevert) zelf moeten bekostigen.

  Anders gezegd: de Gemeente Utrecht kan best aan Broese voorstellen om het contract open te breken, maar zij zullen dan wel met een royale compensatie over de (Stadhuis-)brug moeten komen.

 15. Cor

  Daar ben ik het helemaal mee eens Arjen.Het steekt me al

  jaren dat het zo verkruimeld is.

 16. WP

  @Arjan den Boer,

  Dat zat ik inderdaad ook direct te denken… De rechter heeft absoluut recht gesproken in deze. De gemeente heeft gewoon lopen klungelen… Het lijkt me dat Broese nu alsnog wel ergens anders naar toe gaat, met het verschil dat ze nu voor een vergoeding kunnen onderhandelen. Ik denk dat Broese (Van Doorn) niet zo heel erg principieel is. Maar we zullen het zien. Ik zie in elk geval het oude warenhuis graag weer in volle glorie.

 17. Martin

  Het is makkelijk procederen en kosten maken met (belasting)geld.
  In het belang van de Utrechters ware het beter (én goedkoper) wanneer de gemeente haar eigen regels/overeenkomsten naleeft…. Soms, zoals nu, waren die duidelijk en is procederen dom, duur en zorgen dat het minder betrouwbare imago blijft bestaan….

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).