BRU: “Zorgen van PvdA om veiligheid buschauffeurs niet nodig” | De Utrechtse Internet Courant BRU: “Zorgen van PvdA om veiligheid buschauffeurs niet nodig” | De Utrechtse Internet Courant

BRU: “Zorgen van PvdA om veiligheid buschauffeurs niet nodig”

BRU: “Zorgen van PvdA om veiligheid buschauffeurs niet nodig”

PvdA-raadsleden Marleen Haage en Sytse Koopmans maken zich zorgen om de veiligheid van de Utrechtse buschauffeurs. Die zou volgens hen in het geding komen met de komst van de nieuwe OV-concessie die per december van start gaat. De raadsleden hebben daarom schriftelijke vragen aan het college gesteld.

“Uit gesprekken met leden van de vakbond en werkbezoeken aan de buschauffeurs, heeft de PvdA signalen opgevangen dat bepaalde bestaande regelingen rondom de veiligheid van buschauffeurs niet zijn opgenomen in het nieuwe bestek”, vertelt Koopmans.

De PvdA geeft aan zich zorgen te maken over onder andere de directe lijn van buschauffeurs met de meldkamer van de politie, het cameratoezicht op Utrecht Centraal, het bedrijfsopvangteam en enkele ARBO-voorwaarden. Koopmans: “Dat zijn regelingen die nu juist goed lopen, maar nu niet als zodanig in het bestek staan. Wij vrezen daarom dat die afspraken komen te vervallen omdat er geen geld voor is gereserveerd.”

Volgens Renske Bakker, woordvoerder bij Bestuur Regio Utrecht, is niets minder waar. “In zowel het oude als het nieuwe bestek staat letterlijk dat sociale veiligheid een basisvoorwaarde is voor het openbaar vervoer. De eisen voor die sociale veiligheid staan ook in de nieuwe versie.”

Bakker denkt dat het een hardnekkig misverstand betreft. “Er is helemaal geen noodknop die direct in verbinding staat met de politie, nu niet en straks ook niet. Er is wel een noodknop, maar die staat in verbinding met de verkeersleider en die kan dan eventueel weer contact opnemen met de politie. Ook het camera-toezicht wordt gewoon geregeld. Tenminste, de camera’s in bussen, trams en haltes. De camera’s op Utrecht Centraal vallen onder de openbare ruimte en dus onder de gemeente. Ze zijn daarom dus ook niet opgenomen in het bestek. Wel hebben we camera’s voor verkeersmanagement, wellicht dat daar een misverstand is ontstaan.”

Tot slot hoeven de buschauffeurs zich volgens Bakker ook geen zorgen te maken over het gebrek aan een bedrijfsopvangteam of andere ARBO-voorwaarden. “Dat zijn allemaal zaken die vallen onder de arbo-wet, die zijn weliswaar niet opgenomen in het bestek maar daar worden wel degelijk eisen aan gesteld.”

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).