Burgemeester: ’15 meldingen van vernielingen na demonstratie in Zuilen’ | De Utrechtse Internet Courant Burgemeester: ’15 meldingen van vernielingen na demonstratie in Zuilen’ | De Utrechtse Internet Courant

Burgemeester: ’15 meldingen van vernielingen na demonstratie in Zuilen’

Burgemeester: ’15 meldingen van vernielingen na demonstratie in Zuilen’
Foto: Robert Oosterbroek
Elke ochtend het laatste nieuws uit Utrecht in de mail? Meld je aan voor onze nieuwsbrief Uw e-mailadres Aanmelden

Er zijn 15 meldingen binnengekomen van vernielingen in Zuilen woensdagavond. Er was een door de politie afgeschermde demonstratie van Pegida die rustig verliep, maar na afloop werden er vernielingen aangericht in de buurt door omstanders.

Burgemeester Jan van Zanen schrijft aan de gemeenteraad dat er drie aanhoudingen zijn verricht, waarvan twee voor belediging en één voor geweld. “Enige tijd later, na de beëindiging van de demonstratie, heeft de politie rond de vijftien meldingen ontvangen van vernielingen in de buurt van de plek van de demonstratie. De politie loopt al deze meldingen na.”

De politie was massaal aanwezig bij het aangekondigde protest van Pegida in Zuilen. De anti-islambeweging demonstreerde daar bij de Abi Bakr Issidik moskee. Het gebied rondom de moskee was hermetisch afgesloten met honderden meters aan hekken en tientallen agenten. Pegida kwam naar de moskee om een eigengemaakte anti-islamfilm te tonen. Een eerdere poging om de film te tonen op het Moskeeplein in Lombok liep uit op ongeregeldheden.

De demonstratie zelf verliep verder rustig. Wel hadden zich tientallen mensen buiten de hekken verzameld die niet blij waren met de aanwezigheid van Pegida. Hoewel het niet tot een confrontatie kwam met Pegida of de aanwezige politie werd de sfeer nadat de demonstratie was afgelopen grimmig met veel vernielingen tot gevolg.

Gekoppelde berichten

25 Reacties

Reageren
 1. Martin

  Daar komen nog wel wat meldingen bij zag ik vanochtend.

 2. Theo

  Ik moet er niet aan denken hoe het verlopen zou zijn als de Pegida-mensen na de demonstratie zonder politiebescherming naar huis hadden willen gaan.

 3. Cor

  Angstig vooruitzicht. Burgemeester met zijn mensen kan orde klaarblijkelijk niet garanderen cq. handhaven.

 4. katja

  En wie vernielde er ?

 5. S

  @katja: de mensen die gediscrimineerd worden.

 6. bee

  je auto zal maar vernield worden dan zit je met een probleem en gaat het je geld kosten.
  denk maar niet dat er wat verhaalt word op de daders.

 7. Wim Vreeswijk

  Het moskeebestuur heeft zelf enorm gefaald door NIET op te treden tegen hun jongeren die liepen te vernielen, waaruit je kunt concluderen dat zij ons, Utrechters, uiteindelijk haten.

 8. Bernhard

  Deze ‘jongeren’ verwerpen onze liberale democratie, getuige hoe zij een legale demonstratie met geweld proberen te verstoren. En dan ook nog de eigendommen vernielen van mensen die niets met Pegida te maken hebben. Ik heb Pegida niet hoog zitten, maar zij breken de stad tenminste niet af.

 9. Jeroen

  @Wim. Nee, dat kun je daaruit niet concluderen. Uit je reactie kun je wellicht wel concluderen dat jij hen haat.

 10. Jeroen

  @Berhard En die blokkeerFriezen? Verwerpen die ook onze liberale democratie? Ik kan me nog herinneren dat ook zij een legale demonstratie niet zo zagen zitten

 11. Utrechter

  De leden van het moskeebestuur en de jongeren zijn geen Utrechters? Het aanrichten van vernielingen is verwerpelijk, maar het zijn toch ook Utrechters.

 12. Bill

  @Jeroen: Hoe zie jij het dan?

 13. Joep

  UiItlokking, utilokking, uitlokking.

  Hoor ik niemand over. Bij wet strafbaar.

  Durf te wedden dat als je in de biblebelt in hun ogen aanstootgevende films gaat vertonen voor een kerk in gebruik over abortus, euthanasie, de zondagsrust, het gewelddadig karakter van het christendom door de jaren heen (de oorlogen), de hypocrisie, het seksueel misbruik, de ongelijke positie tussen man en vrouw, homo discriminatie, en wat al niet meer er toch waarschijnlijk ook opstootjes waren ontstaan tussen jonge lieden uit de christelijke gemeenschap en de ‘organisator’. Maar dat even terzijde. En dan heen er in de film tenminste nog feiten gezeten.

 14. Jeroen

  @Bill A) Hoezo zijn het ‘hun’ jongeren? En B) waarom zou je dan concluderen dat ze ‘ons’ haten? Voetbalhooligans die de boel slopen haten ‘ons’ toch ook niet. En de voetbalbesturen die niet optreden al helemaal niet. Jong tuig is baldadig, schoppen graag een rel en slopen de boel. Af te keuren maar zo zijn sommige jonge mannen.

 15. Karel

  Relevant stukje tekst uit ander topic over deze Pegida-uitlokking:

  Uit dit andere artikel werd duidelijk dat Pegida gemeenteraadsleden de toegang tot het bijwonen van de demonstratie verbood, op basis van denkbeelden van het gemeenteraadslid, wordt meteen duidelijk waar Pegida op uit is, een dictatuur waarin anders denkenden (dan denkbeelden die in hun straatje passen) niet welkom zijn (of erger, we zien het vaker in de wereld).

  Iedereen die deze club loopt te verdedigen……wat moet ik daar over zeggen?

  Dan wordt er gesuggereerd at Moslims zich moeten uitspreken tegen gewelddadige Moslims……

  Ga Westerse mensen de straat op om tegen alle (oorlog)-misdaden van Westerse (groot-)machten te demonstreren als onderdeel zijnde van het westen? Zijn namelijk sinds WO II letterlijk miljoenen burgerslachtoffers door gevallen. Vaak alleen maar om machtsblokken te creëren. Waarom vraag je van mensen die zich nooit VOOR geweld en oorlog hebben uitgesproken om zich daar tegen uit te spreken?

  Mensen hebben agressie in zich, niet een religie. het is hooguit een religie die misbruikt wordt door mensen (die overigens ook altijd een religie gecreëerd hebben) om un bootschap van haat en geweld legitiem te maken (of zoiets dergelijks).

  Maar een ‘beweging’ (niet gekozen) die gemeenteraadsleden (wel gekozen) op buiten sluit bij demonstraties en daarbij nog steun krijgt ook van de politie? Hoezo linkse overheid?

 16. Bertje 030

  Ben trouwens ook benieuwd naar het kostenplaatje; hekken, politie, camera`s en ME, mag wat kosten voor 20 pegida aanhangers, een besloten bioscoopzaaltje was goedkoper geweest want deze demonstratie was ook alleen voor genodigden.

 17. Richard van de Laar

  Ik weet niet waar die 15 meldingen vandaan komen maar er is een spoor van venielong door de wijk getrokken ,autoruiten ingeslagen ,spiegels afgetrapt en zelfs bij een baksteen door een raam gegooid .
  De boel was zo afgezet dat de enige weg door de wijk heen was ,waar was de M.E en de politie?
  Oh ja die waren aan het bewaken dat Pegida zich gedroeg…die is trouwens het recht op demonstreren deels ontnomen(grondrecht)
  En ze hebben met zn allen twee mensen opgepakt die iets lelijks tegen de politie hebben gezegd…das ook veel belangrijker dan vandalen oppakken…begrijpelijk…
  De burgermeester en het hele circus wat daar gisyeren opgetuigd is moet zich schamen ,wat een aanfluiting….en die vandalen…komen weer overal mee weg ,heel nederlands…

 18. Harry

  Blijkbaar hebben een aantal mensen hier moeite met het woord uitlokking. Wat de wet hieronder verstaat heeft niets te maken met het houden van een vergunde demonstratie ter uiting van een geddelde mening.

  Daarentegen zijn de mensen die dit verstoren volgens de wet in overtreding.

  Vul zelf de partij in die demonstreert maar in. Het geldt voor allen.

 19. cas

  Tsja, er hoeft maar 1 ding door een pegida demonstrant te worden gedaan en de MSM staat er vol van… Nu de geliefde tegenstanders iets doen haalt het nauwelijks de lokale media….

 20. cas

  @ Jeroen, Met de huidige manieren worden demonstraties op de been gebracht zonder leider of vergunning. Iets wat de overheid storend vindt omdat ze gewoon geen macht of zeggenschap hebben, maar wat niet tegen te gaan is. Bij de blokker friezen was er geen duidelijke leider…. adhv een twitter bericht is iemand maar voor het hakblok gegooid omdat het OM een heksenjacht en veroordeling wilde hebben als soort van promotie voor hun eigen organisatie.

 21. Jeroen

  @cas, de BlokkeerFriezen hielden geen demonstratie. Ze verhinderden dat andere mensen konden demonstreren. Wel een belangrijk verschil en een aanval op het recht op demonstreren. Niks heksenjacht dus, die mensen zijn er nog goed vanaf gekomen.

 22. Joep

  @ Cas

  Ja hoor, de m s m heeft het weer gedaan?

  Je reageert op een bericht in de media. De media heeft juist overdreven veel aandacht voor deze zaak, gelet op de impact van de demo (handjevol deelnemers> 20 ofzo?) en de vernielingen> 15. Hoofdzakelijk tot stand gekomen na ruzie tussen buurtbewoners onderling overigens, dus het is niet gezegd dat de raddraaiers, volledig verantwoordelijk voor hun daden, ook niet gewoon reageerde io andere onwenselijkheden van buurtbewoners.

  DUIC heeft in minder dan een dag al 5 of 6 berichten aan deze demo gewijd. Hoezo onderbelicht?

 23. Charles

  @ Harry

  Kat op spek binden is wel degelijk uitlokking. Kap toch eens met dat rechtse gedram.

 24. Arjan Verhoeven

  @Charles, de kat werd al op het spek gebonden door een muurschildering.

  Een demonstratie, een kort rokje, een keppeltje, homo zijn, van alles is opeens spek als het om moslims gaat, en jij vindt dat we maar een beetje voorzichtig moeten zijn. Zomaar een BELEDIGENDE film vertonen! Hoe halen die idioten het in hun hoofd! Rechts gedram is het, een kind snapt nog dat mensen dan autoruiten gaan inslaan.

  Het probleem zit hem niet in het spek, want zo’n beetje alles waar Nederland voor staat is spek. De kat moet worden opgevoed.

 25. Charles

  @ Arjen Verhoeven, je gaat nu net zoals heel rechts expres dingen door elkaar gooien.

  Het punt is niet dat die film niet vertoont mag worden (ook al slaat die hele film nergens op en zit hij vol met fouten en foutieve aannames, feitelijk weerlegbaar), het punt is dat die film expres vertoont wordt bij deze moskee, vanuit waar niet bewezen haat wordt gezaaid. Je gaat dus express deze moskee betichten van iets dat ze daar niet doen en dan is het raar dat mensen boos worden en dat er een selphfullfilling profecy ontstaat?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).