Burgemeester Den Oudsten neemt in een lovende brief, met enkele adviezen, afscheid van gemeenteraad Burgemeester Den Oudsten neemt in een lovende brief, met enkele adviezen, afscheid van gemeenteraad

Burgemeester Den Oudsten neemt in een lovende brief, met enkele adviezen, afscheid van gemeenteraad

Burgemeester Den Oudsten neemt in een lovende brief, met enkele adviezen, afscheid van gemeenteraad
Burgemeester Den Oudsten heeft vrijdag in een lovende brief, met enkele adviezen, afscheid genomen van de gemeenteraad. Hij kijkt in de brief terug op zijn tijd in Utrecht en op de stad waarvan hij een half jaar waarnemend burgemeester was. Volgende week neemt Sharon Dijksma het stokje van hem over.

Burgemeester Den Oudsten heeft vrijdag in een lovende brief, met enkele adviezen, afscheid genomen van de gemeenteraad. Hij kijkt in de brief terug op zijn tijd in Utrecht en op de stad waarvan hij een half jaar waarnemend burgemeester was. Volgende week neemt Sharon Dijksma het stokje van hem over.

“U (de gemeenteraad, red.) was nog maar nauwelijks bekomen van het plotselinge vertrek van de geliefde Jan van Zanen naar Den Haag en ik maakte mij gereed om het burgemeesterschap van Utrecht tijdelijk over te nemen”, schrijft Den Oudsten.

“Mijn agenda werd vooral gevuld door gebeurtenissen die niet waren te voorspellen. In de zomer braken ongeregeldheden uit die we als on-Utrechts kwalificeerden maar wel in onze stad plaatsvonden.”

Hij wijst verder op het toegenomen aantal demonstraties, de invloed van de georganiseerde misdaad in de samenleving en de positie van kwetsbare jongeren. “Maar overheersend in de afgelopen periode in mijn werk voor Utrecht en voor de veiligheidsregio waren toch de gevolgen van de tweede coronagolf.”

Corona

“Het coronavirus beheerst sinds maart ons dagelijks leven. Ook in Utrecht zijn mensen overleden, belandden patiënten op de intensive care en zullen sommigen blijvend schade over aan dit gemene virus overhouden.”

Den Oudsten schrijft dat hij sprak met nabestaanden van coronapatiënten en mensen die het virus te boven zijn gekomen, maar dat ook de verhalen van ondernemers, zorgmedewerkers, mensen in het onderwijs en culturele makers en –instellingen indruk maken.

“Veel ondernemers werden naar de rand van hun ondernemersbestaan geduwd, mensen konden nog maar moeilijk wennen aan de gedragsregels. De besmettingscijfers zijn momenteel lager dan ze in september waren, maar de prijs is hoog en het tempo van het dalen van de besmettingen te laag.”

Centrum

Den Oudsten refereert aan Utrecht als ‘centrum van het land’, zowel op een positieve als negatieve manier. “Bedrijven vestigen zich graag in Utrecht, ook vanwege de centrale liggend, de uitstekende infrastructuur en het hoge kennisniveau. Utrecht is een van de snelst groeiende steden van Nederland. En dat zie je. Op veel plaatsen wordt gebouwd, de hijskranen beheersen op dit moment de skyline van de stad. Utrecht heeft veel te bieden. Van Leidsche Rijn tot Lombok, van de Dreven tot De Meern. Het is belangrijk dat u met elkaar het gesprek voert over welke stad u wilt dat Utrecht is, nu en in de toekomst”, schrijft hij aan de raad.

Maar Den Oudsten wijst ook op ondermijnende criminaliteit. “Maar ook op het vlak van de georganiseerde criminaliteit is Utrecht een draaischijf van Nederland. En dat is geen positie om trots op te zijn. […] Ondermijnende criminaliteit en drugsproblematiek is een urgent probleem in Utrecht. Er gaan miljarden in om en Utrecht lijdt er onzichtbaar onder.”

Den Oudsten geeft de gemeenteraad een zeer duidelijke boodschap mee. “Het lijkt mij verstandig dat de gemeenteraad de bestrijding van georganiseerde criminaliteit in de stad hoge prioriteit geeft, een hogere prioriteit dan in de afgelopen jaren. Neem dit probleem serieus. Zorg dat u de criminele netwerken en hun verdienmodellen verstoort. Wees niet naïef.”

Oordeel

“Het is aan u en anderen in de stad om een oordeel te geven over het afgelopen halfjaar. Het was mij een eer om burgemeester te zijn van deze mooie gemeente. Voor mijzelf was het een inspirerende periode”, schrijft Den Oudsten. “U heeft mij warm ontvangen en met alle egards behandeld gedurende dit halfjaar. U bent een fijne, warme raad die zich coöperatief opstelt. Het gesprek wordt op de inhoud scherp gevoerd. De gemeenteraad van Utrecht blinkt uit in goede omgangsvormen.”

Toch waarschuwt Den Oudsten ook: “Tegelijkertijd zie ik dat de bureaucratie naar binnen sluipt. Honderd ingediende moties bij een begrotingsbehandeling is geen uitzondering, vijfhonderd schriftelijke vragen bij diezelfde begroting idem dito. U vergadert het merendeel van uw tijd, de werkdruk is (te) hoog en u komt aan het uitzetten van beleid nauwelijks toe”, aldus Den Oudsten.

“Ik heb in Utrecht gezien wat ook in andere steden gebeurt, het systeem dreigt vast te lopen. Ik wens u toe dat u fundamenteel nadenkt over de organisatie van het raadswerk en meer tijd neemt om vanuit de samenleving te opereren.”

Den Oudsten besluit zijn brief met lovende woorden voor de nieuwe burgemeester. “Met Sharon Dijksma krijgt u een zeer kundige, warme en hardwerkende burgemeester. Ik wens haar veel succes en voor u veel wijsheid. Voor de inwoners al het goede. Zorg voor elkaar en… hou vol!”

7 Reacties

Reageren
 1. Berend

  Nog een tip, er is ook een taakomschrijving, hier kan je gewoon aan toetsen bij de jaarlijkse beoordeling en er een persoonlijk opleidingsplan bij schrijven voor het jaar erop, kan je meteen de groei meten en in gesprek gaan over feedback geven en wat beter kan:
  https://www.burgemeesters.nl/node/1747
  Succes!

 2. Massegast

  Mag ik via deze weg Dhr. Den Oudsten beDANKen voor zijn meelevende inzet. En het lijkt me voor de Gemeenteraad niet moeilijk om uit zijn brief een aantal PRIORITEITEN te destilleren. 1. ONDERMIJNENDE criminaliteit. 2. Waar gaat de stad naar toe in de wat verdere toekomst. Kortom, verlies je niet in teveel details (500 vragen!), maar heb een DUIDELIJK GEFORMULEERDE visie als richtlijn. En 3. Hou contact met de BEVOLKING, en wel met alle schakeringen.
  Massegast kan het er allemaal van harte mee eens zijn.

 3. Henk Kwant

  Mooie boodschap van een goede burgemeester. Gemeenteraad luister en doe het goede. Veel succes. Bedankt burgemeester.

 4. Janah

  Ik heb veel waardering voor mensen als Den Oudsten, die nog steeds bereid zijn om de kar te trekken. Ondanks alle ondermijnende activiteiten en uitspraken, die niet alleen van criminele zijde komen!

 5. Ooginaller

  We hadden hem moeten houden.

 6. Trip

  Dank u burgemeester, voor uw snelle en vakkundige betrokkenheid, rust en ingetogenheid. Sterk op de achtergrond ipv storend op de voorgrond. Het gaat u goed.

  P.s. Fijn dat u De Meern nog even specifiek noemd.

 7. Koel Hoofd

  De bureaucratie sluipt erin omdat sommige partijtjes het eigen belang boven het algemeen belang stellen en koste wat het kost hun zin willen hebben. Ook al moeten ze alles bijelkaar liegen met pseudowetenschappelijk onderzoek. Dat lokt weer vele moties en vragen uit van de kritische denkers waardoor de bereaucratie vastloopt.
  Een mechanisme inherent aan het democratisch proces, wat nog eens wordt versterkt dankzij ICT (dat is Informatie en Communicatie Technologie, voor diegene die de wereld niet zonder kennen)
  Athene is er de afgelopen 3000 jaar al een paar keer kapot door gegaan, de laatste keer nog vrij recentelijk, en zij hadden daarvoor niet eens computers nodig.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).