Burgemeester Dijksma doet oproep op klimaattop Glasgow: ‘Stedelijke klimaatfinanciering cruciaal’ Burgemeester Dijksma doet oproep op klimaattop Glasgow: ‘Stedelijke klimaatfinanciering cruciaal’

Burgemeester Dijksma doet oproep op klimaattop Glasgow: ‘Stedelijke klimaatfinanciering cruciaal’

Burgemeester Dijksma doet oproep op klimaattop Glasgow: ‘Stedelijke klimaatfinanciering cruciaal’
Archieffoto Sharon Dijksma
Burgemeester Sharon Dijksma wil dat steden meer geld krijgen voor de aanpak van klimaatverandering. Dijksma doet daartoe dinsdag tijdens de klimaattop in Glasgow een oproep.

Burgemeester Sharon Dijksma wil dat steden meer geld krijgen voor de aanpak van klimaatverandering. Dijksma doet daartoe dinsdag tijdens de klimaattop in Glasgow een oproep.

Steden in Nederland krijgen van het Rijk 72 miljoen euro voor de aanpak van klimaatverandering, terwijl daar volgens de Raad van Openbaar Bestuur tot 2024 ruim 1,5 miljard euro voor nodig is.

Volgens Dijksma zijn steden cruciaal voor de klimaataanpak. “Denk aan het bouwen van duurzame (nieuwe) huizen, schone mobiliteit of het zorgen voor genoeg groen. In 2050 woont zo’n zeventig procent van de wereldbevolking in steden, terwijl de financiering voor duurzame oplossingen grotendeels uitblijft.”

Sleutelpositie

Steden ondernemen volgens Dijksma al veel zelf, maar kunnen alleen nog succesvoller zijn als er meer geld vrijkomt voor de aanpak van klimaatverandering. Ook meer samenwerking met nationale en internationale overheden is volgens de burgemeester van belang om de gestelde klimaatdoelen te bereiken.

Dijksma roept vandaag tijdens een bijeenkomst over ‘Nationally Determined Contributions’ dan ook op om te kijken naar de sleutelpositie van steden voor de aanpak van klimaatverandering en daarvoor meer geld uit te trekken. Bij de bijeenkomst zijn onder meer de Europese Commissie en andere burgemeesters aanwezig.

Utrechtse voorbeelden

Burgemeester Dijksma is tot en met woensdag op de Klimaatconferentie in Glasgow. Ze spreekt daar onder meer bij een panel van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO over Utrechtse voorbeelden die te maken hebben met klimaat en gezondheid. Het gaat dan om onder meer de fietsinfrastructuur in de stad, de vergroening van Utrecht en het herstellen van de singel.

Dijksma is verder op de klimaattop om namens Utrecht een zogenoemde ‘call to action’ te tekenen over emissievrij verkeer. Daarmee worden nationale overheden opgeroepen om te investeren in onder meer laadpalen, zodat meer elektrisch vervoer mogelijk wordt. Tot slot spreekt ze samen met burgemeesters van de Mayors Alliance over de afgesloten green deal en de noodzaak om de Europese klimaatafspraken snel uit te voeren.

15 Reacties

Reageren
 1. van Hoorn

  Burgemeester Dijksma een prima burgemeester.Neemt het voortouw.
  Aan haar hebben wij veel.Een voorbeeld functie voor velen!

 2. Wim Vreeswijk

  Utrecht is vol, overvol met alle overlast en abjecte OG-prijsopdrijvingen van dien. Daar hoef je geen burgemeester voor te zijn. Iedere geboren en getogen Utrechter snapt wel dat leefklimaat met name direct gelieerd is aan o.a. voldoende groen wat CO2 opneemt. In 1994 heb ik bij het Stedelijk Gymnasium aan de Homeruslaan nog een paar politieke lezingen als raadslid gehouden waar zij nog luisteraar was.

 3. Geenstijl@Utrecht 🤔

  Misschien dat dit werkt in Madurodam,maar in het echte leven werkt het net iets even anders.

 4. Len

  Waarom meer geld nodig als we in essentie gewoon collectief iets minder moeten doen? De verloren kunst van het weglaten.

 5. Scherpschutter

  Laat me raden: mevrouw Dijksma is met het vliegtuig naar Glasgow?

 6. Katja

  Minder inwoners en meer groen, daar hebben we behoefte aan. Niet aan megalomane groeiplannen.

 7. Wim Vreeswijk

  Sharon is wellicht per trekschuit naar Glasgow gegaan voor dat europese klimaatoverleg.

 8. Wim Vreeswijk

  @ Katja mee eens! Want aan 0,5 boom per Utrechter is geen enkele positieve klimaatbijdrage !

 9. Rob H.

  @Katja: wanneer vertrek je?

 10. Manfred

  SSje: wat een treurigheid weer om je oprisping uit je darmen op het net te gooien. Je kan gewoon opzoeken dat de burgemeester met de trein is gegaan. Maar dat maakt je allemaal niet uit. Zolang je maar weer een sneer kan uitdelen.

 11. Scherpschutter

  @Manfred

  Wel, als het me te doen was om een sneer uit te delen dat had ik wel een betoog geplaatst waarin ik het totale gebrek aan nut en noodzaak van een burgemeester van een boerengehucht uit een nietig speldpin-landje die een internationaal jetset feestje in Schotland bezoekt aan de orde gesteld (wat doet Dijksma daar in vredesnaam?!), maar goed om te lezen dat ze kennelijk in ieder geval iets geleerd heeft van de politieke opstand die ontstond na haar co2-brakende fiesta-vluchtje naar Spanje van een paar maanden terug.

  Thans, ik neem hier maar even aan dat wat u zegt inderdaad klopt, en dat mevrouw Dijksma werkelijk met de trein is gegaan en niet 1 de 400 privejet-arrivals was of zich onder een van de andere 10.000 per vliegtuig ingevlogen kameraden en begeleidende lakeien van dit klimaatfestijn der socialistische gelijkgestemden bevond.

 12. Realist

  Allemaal ongeloofwaardige overbetaalde bobo’s. En maar strooien met belastinggeld om te strelen. Hopelijk wordt dat gemeenschapsgeld besteed aan een rem op de ongebreidelde bevolkingsgroei, daar zal het klimaat nog het meest mee geholpen zijn.

 13. Anne Marie ten Berge

  En nu wil ik weten uit naam van wie en op wiens kosten is Sharon Dijksma (PvdA) dan helemaal naar Glasgow afgereisd?

 14. Anne Marie ten Berge

  @Manfred: de pot verwijt de ketel dat ie zwart ziet?

 15. Speak Up

  1)

  De burgmeester was met de trein, niet met het vliegtuig (zie in dit topic hoe het massaal verspreiden van desinformatie werkt om o.a. verdachtmakingen de wereld in te helpen).

  2)

  Logisch dat de burgemeester van de 4e stad van Nederland, waar veel bijgebouwd moet worden, aanwezig is om het te hebben over hoe een snel groeiende stad het beste om kan gaan met de uitdagingen van temperatuurstijgingen en o.a. meer regenval in de stad; dat is haar taak.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).