Burgemeester Dijksma geeft uitleg over mysterieuze bijeenkomst bij Karel V in Utrecht: ‘Kan me voorstellen dat het vragen oproept’ Burgemeester Dijksma geeft uitleg over mysterieuze bijeenkomst bij Karel V in Utrecht: ‘Kan me voorstellen dat het vragen oproept’

Burgemeester Dijksma geeft uitleg over mysterieuze bijeenkomst bij Karel V in Utrecht: ‘Kan me voorstellen dat het vragen oproept’

Burgemeester Dijksma geeft uitleg over mysterieuze bijeenkomst bij Karel V in Utrecht: ‘Kan me voorstellen dat het vragen oproept’
Het was een mysterieuze situatie, vorige week donderdag rondom Karel V in Utrecht. Tientallen politieagenten, mobiele cameramasten en hekken die voorbijgangers het zicht ontnamen. Bij sommige Utrechters leidde de hele situatie tot vragen, bijvoorbeeld over de grote cameramasten die werden ingezet. D66, GroenLinks, PvdA en Student & Starter vroegen de burgemeester donderdag tijdens het vragenuur of dit niet anders had gekund.

Het was een mysterieuze situatie, vorige week donderdag rondom Karel V in Utrecht. Tientallen politieagenten, mobiele cameramasten en hekken die voorbijgangers het zicht ontnamen. Bij sommige Utrechters leidde de hele situatie tot vragen, bijvoorbeeld over de grote cameramasten die werden ingezet. D66, GroenLinks, PvdA en Student & Starter vroegen de burgemeester donderdag tijdens het vragenuur of dit niet anders had gekund.

De grote politie-inzet en cameramasten hadden allemaal te maken met de internationale militaire bijeenkomst ‘Chiefs of Defense’, een NAVO-bijeenkomst waar werd gesproken over internationale veiligheidsvraagstukken. Die informatie is nu bekend, maar donderdag tastten Utrechters nog in het duister. “Ik kan me goed voorstellen dat datgene wat rond Karel V plaatsvond, het was nogal geheim, veel vragen oproept”, zegt burgemeester Dijksma tijdens het vragenuur.

Omwonenden uitten hun zorgen over de plaatsing van de cameramasten, waar de raadspartijen de burgemeester dan ook een aantal vragen over stelden. De camera’s blijken door de politie te zijn geplaatst, op advies van de NCTV. Een standaardprocedure bij dergelijke bijeenkomsten, aldus Dijksma.

“Cameratoezicht was essentieel en we konden dit vanwege het vertrouwelijk karakter van de bijeenkomst niet ‘aan de voorkant’ vertellen”, zegt Dijksma. “Dat doen we normaal gesproken veel liever, maar dat is bij uitzondering niet zo. (…) De beelden worden alleen door de politie uitgekeken en die zijn dan vooral bedoeld om de bewaking van de bijeenkomst te ondersteunen en eventueel het opsporen van strafbare feiten te ondersteunen, mochten die plaatsvinden.”

Privacy

Verder zouden omwonenden bezorgd zijn geweest over hun privacy, bijvoorbeeld omdat ze niet wisten of de camera’s naar binnen konden kijken. Dat was volgens Dijksma niet het geval. “De camera’s kunnen technisch niet naar binnen kijken. Softwarematig waren de camera’s zo ingesteld dat gevelopeningen automatisch worden herkend en afgedekt. Hiermee is het dus niet mogelijk om naar binnen te kijken via ramen en deuren van woningen.” De camera’s zijn na de bijeenkomst uitgezet en in het weekend weggehaald.

Ook vragen de partijen zich af hoe het zit met het bewaren van de beelden. Volgens de burgemeester gelden, net als bij camera’s die gebruikt worden voor het bewaren van de openbare orde, wettelijke bewaartermijnen. “Die worden gerespecteerd.”

Voorkomen?

De Partij voor de Dieren vraagt burgemeester Dijksma nog of in de toekomst niet voorkomen moet worden dat er bijeenkomsten in Utrecht plaatsvinden waar zoveel hekken en camera’s voor nodig zijn.

“Dat kunnen we niet altijd voorkomen”, aldus Dijksma. “Dit is een keuze geweest van de NAVO samen met het ministerie van Defensie. Karel V heeft gewoon een vergunning om dergelijke bijeenkomsten te faciliteren.” Dat betekent volgens Dijksma dat de driehoek daar naar moet handelen, zodat zo’n bijeenkomst ook veilig plaatsvindt. “We zouden eigenlijk geen knip voor onze neus waard zijn als we dat niet deden. We doen dat wel heel zorgvuldig.”

Gekoppelde berichten

7 Reacties

Reageren
 1. Realist

  De veiligheid van onze landen wordt besproken en linkse partijen en bewoners lopen te emmeren over hekken en een cameraatje.

 2. Niels Bokhove

  En ik loop opnieuw te emmeren over steeds weer die *anonieme* reacties die DUIC nog steeds toelaat. Er zijn kranten die dat – terecht – niet toestaan. Zit er angst achter die anonimiteit? Gebrek aan lef? Als je reageert, vind je je commentaar kennelijk van belang. Laat dan ook weten wie je bent.

 3. Klaasjan

  Dit had toch ook prima ergens anders kunnen plaatsvinden in plaats van in een binnenstad op een voor hulpdiensten lastig bereikbare lokatie met nauwe straten er omheen?
  Het is vreemd dat dit beslist wordt door NAVO en het ministerie en dat de gemeente dan maar braaf moet volgen zonder enig bezwaar te kunnen uiten.

 4. Gerard

  Wanneer gaan sommige politieke partijen nu eens snappen dat de wereld veranderd is?

 5. Koel Hoofd

  @Realist
  Het leven in een kleinstedelijk bubbeltje is zwaar…

  Dit NATO topje vermomd als bbq ging volkomen geruisloos voorbij, behalve dan voor de klagers.
  Maar in 2025 is NL gastland voor de NATO top waarbij er tientallen regeringsleiders naar ons landje komen incl. hun zware ‘militaristische’ beveiliging. Dat gaat nog schrikken en slikken worden voor de wolkonijntjes in de randstad.

 6. Realist

  @Koel Hoofd. De wolkonijntjes verwachten wel dat ze beschermd worden door deze mensen. Wel de lusten, niet de lasten.

 7. Steven

  Ik woon er ook letterlijk om de hoek. Heb eigenlijk nergens last van gehad, weinig van gehoord… Een camera voor je deur, lekker belangrijk die hangt er normaal ook (zowel de camera van Karel V alsook de stadscameras)… Karel V heeft gewoon een machtig terrein en simpel zat een vergunning.

  Er gebeurd nooit wat. Zag in andere artikelen op de DUIC mensen (geluidsoverlast) claimen, dat is echt klinklare onzin.

  Dijksma heeft gelijk dat ze dit gewoon goedkeurt (en goed praat). Volgende top in de Inktpot? Ook een prachtig gebouw!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).