Burgemeester Dijksma: hoogste tijd voor actie tegen straatintimidatie in Utrecht Burgemeester Dijksma: hoogste tijd voor actie tegen straatintimidatie in Utrecht

Burgemeester Dijksma: hoogste tijd voor actie tegen straatintimidatie in Utrecht

Burgemeester Dijksma: hoogste tijd voor actie tegen straatintimidatie in Utrecht
Burgemeester Sharon Dijksma wil, samen met een aantal Utrechtse fracties, een stevige aanpak voor straatintimidatie. “Teveel vrouwen worden lastig gevallen op straat, voelen zich onveilig”, schrijft Dijksma op Twitter. Gisteren verscheen er een video waarin ze zegt dat het de hoogste tijd is om actie te ondernemen tegen straatintimidatie.

Burgemeester Sharon Dijksma wil, samen met een aantal Utrechtse fracties, een stevige aanpak voor straatintimidatie. “Teveel vrouwen worden lastig gevallen op straat, voelen zich onveilig”, schrijft Dijksma op Twitter. Gisteren verscheen er een video waarin ze zegt dat het de hoogste tijd is om actie te ondernemen tegen straatintimidatie.

Dijksma zegt dat we in een samenleving leven waarbij gezegd wordt dat mannen en vrouwen gelijk zijn, maar niet iedereen dat ook daadwerkelijk meent. “Zolang er nog mannen zijn die serieus denken dat het gewoon normaal is om vrouwen op straat na te sissen, om ze bijvoorbeeld aan te randen, of ze op een andere manier te intimideren of zelfs te verkrachten, zolang is deze samenleving niet gelijkwaardig en is dat een leugen”, zegt Dijksma in de video.

 

In de Utrechtse gemeenteraad werd er gisteren ook gedebatteerd over de aanpak van straatintimidatie. De Utrechtse fracties van het CDA, Student & Starter, de PvdA, de VVD, Stadsbelang Utrecht en GroenLinks wilden hierover in de debat.

Onder meer de huidige stand van zaken kwam aan bod en hoe het beleid kan worden aangescherpt. Ook wilden de fracties het hebben over de onveilige plekken in de stad als het gaat om straatintimidatie en hoe die veiliger gemaakt kunnen worden.

Gedragsverandering

“Straatintimidatie is een veelvoorkomend probleem in Utrecht”, zegt Bert van Steeg (CDA). “Nog dagelijks zien we nieuwsberichten over vrouwen die worden lastiggevallen, nageroepen of op een andere manier worden geïntimideerd.” Het CDA is blij dat de burgemeester kiest voor een ‘voortvarende aanpak’, meteen met dit onderwerp aan de slag is gegaan en inzet op gedragsverandering.

Wel noemt Van Steeg het plan van aanpak van de burgemeester nog ‘erg vaag’ en ‘erg lange termijn’. Hij vindt het stellen van een norm belangrijk en daar hoort volgens hem bij dat straatintimidatie strafbaar wordt. Hester Assen (PvdA) vraagt zich af of dat het probleem zal oplossen, omdat dat tot nu toe in de praktijk niet ‘tot verbetering van de situatie leidt’. Ook rechters verwijzen dat volgens Assen tot nu toe ‘naar de prullenbak’.

‘Elk verhaal raakt ons’

Victor Paalman (Student & Starter) zei dat verhalen over straatintimidatie hem raken. “Utrechters die extra snel door onze stad fietsen in de angst dat ze nageroepen, uitgescholden of toegesist worden. Zeker in bepaalde gebieden van de stad op bepaalde tijdstippen.” Volgens Paalman is dit voor zijn fractie een van de belangrijkste zaken die nu speelt in de stad. “Elk verhaal […] raakt ons.”

Paalman noemt een geval van straatintimidatie op de Mariaplaats als voorbeeld. “Jonge mensen die op klaarlichte dag een bestuursfoto proberen te maken en daarbij aangeraakt en geïntimideerd worden, onderschrijft de ernst van dit debat.”

‘Heldere norm’

Volgens de VVD is veilig over straat kunnen is voor vrouwen geen zekerheid, ook niet in Utrecht. Tess Meerding heeft het onder meer over een Utrechts onderzoek waaruit naar voren komt dat 46 procent van de respondenten afgelopen jaar te maken heeft gehad met straatintimidatie. “Dat zijn schrikbarende cijfers die wijzen op een duidelijk probleem.”

Burgemeester Dijksma zei tijdens het debat dat het stellen van de norm ‘het begin is van alles’. “Voorkomen is daarbij altijd beter dan genezen”, zegt Dijksma. De burgemeester denkt dat de focus moet worden verlegd van slachtoffers naar daders.

“Dat betekent dat we dat zowel doen bij de preventieve kant van het beleid, maar ook in het aanpakken van mensen op het moment dat ze dader zijn.” Wat betreft het strafbaar stellen van straatintimidatie, daar is Dijksma voorstander van.

“Maar niet omdat ik denk dat dat het probleem oplost, verre van dat. Ik ben er voorstander van, omdat we daarmee een heldere, wettelijke, gedefinieerde norm stellen.” Die norm heeft volgens Dijksma zijn eigen werking in de samenleving. “En is daarmee van grote waarde.”

Sisverbod

Dijksma was vanochtend te gast bij het radioprogramma Sven op 1 op NPO Radio 1. Ook met presentator Sven Kockelmann had ze het over die landelijke norm:

 

Het hele debat terugkijken? Dat kan via deze link.

Gekoppelde berichten

18 Reacties

Reageren
 1. Binnenstadbewoner

  Wellicht dat de burgemeester eens moet benoemen dat het hier gaat om een botsing van culturen … .

 2. Bas Pabruwee

  Tip voor de burgemeester: benoem de daders en treed er eindelijk eens tegen op ipv van medeleven aan de slachtoffers te twitteren

 3. Don

  Klinkt allemaal heel stoer maar het staat of valt bij handhaving en dat doen we niet in utrecht.

 4. AA

  Hoop gepraat: weinig actie. Mijn idee? Vrouwen een zelfverdedigingscursus laten volgen op kosten van de gemeente.

 5. JdV

  Vooral om de hete brij heen draaien. Niet de dadergroepen en afkomst benoemen. Niet de wijken aanwijzen waar dit zich voornamelijk voordoet. Blijven ontkennen dat de problemen in de stad worden veroorzaakt door een relatief kleine groep daders. En DUIC doet er gewoon aan mee, want als je hier vertelt hoe het in werkelijkheid is komt je reactie niet door de censuur.

 6. Lachgas

  Tja met Boa’s met een divers hoofddeksel wordt handhaven al een stuk lastiger

 7. Massegast

  Geen reactie van mijn kant. Mijn zelfcensuur faalde dit keer.

 8. P-trus

  @Laschgas:

  Nee, BOA’s met een divers hoofddeksel maken het juist makkelijker! Diversiteit is juist het antwoord!

 9. Bernhard

  Man en paard benoemen zou een goed begin zijn.

 10. Arjan Verhoeven

  “Het is een pittige, maar belangrijke boodschap. ”

  Wat bedoelt ze?

  “Straatintimidatie moet voorkomen worden. Ja mensen, ik begrijp dat dit gevoelig ligt maar het is toch belangrijk”?

  Ik snap het denk ik wel.

 11. Daniel

  Graag wat extra toezicht op de Kanaalstraat.

 12. Esrin W.

  Ga dat gebied rond het Centraal Station eens schoonvegen dan! Na 16.00 is al het vuilnis uit de bekende probleemwijken wakker en gaat dan rondhangen onder het bollendak bij de schuifdeuren. Hier moeten dan werkenden langs en tegenaankijken. Er hangt enorm veel troep rond. Héél storend.

 13. isabelle

  Straatintimidatie tegengaan en tegelijkertijd politieke correctheid als een dikke paraplu erboven hangen, gaat niet werken.

 14. RABE

  Niet reageren als er gesist wordt. Als ze van me afblijven vind ik het best en in het donker ga ik de straat niet op.

 15. Fiederelsje

  Wat een gezeur toch. Wees blij dat ze het benoemt en er iets aan wil doen. Afschieten is altijd gemakkelijk maar het wordt hoog tijd dat vrouwen gewoon over straat kunnen zonder gesis of angst, zonder te worden lastiggevallen. Kom vaders en moeders, voed jullie zonen op. Leer ze dat vrouwen geen dieren zijn waar je op kunt jagen. Leer ze dat vrouwen en mannen gelijkwaardig zijn. Dat vrouwen en mannen recht hebben op gelijke beloning en gelijke behandeling. En zeur niet over afkomst. Het is een algemeen probleem en het wordt hoog tijd dat er een eind aan komt.

 16. M.a

  Dank Utrecht voor het jarenlang wegkijken en u Duic .nl voor de censuur.
  Dat mijn 95 jarige moeder al 60 jaar wonend in Lombok haar. Geweldige buurt heeft zien afglijden waar ouderen en vrouwen niet meer veilig zijn,,
  Onze burgemeester bij NPO het wel over gesis heeft maar te laf is om te zeggen om welke Groep mannen het gaat .Heb weinig vertrouwen dat er iets gebeurd het is te laat
  Zal wel niet door de moderatie komen.
  Het ga u goed

 17. Realist

  Het meest pittig is het benoemen van de daders van straatintimidatie en gesis. Daar zal het probleem meteen al stranden. Dankzij wegkijkers heeft straatintimidatie en gesis deze vormen kunnen aannemen en nog heel lang een probleem blijven. Wen er maar aan.

 18. arbeider

  @ JdV

  Precies,zo vaak al mee gemaakt deze censuur, je zegt gewoon de waarheid en word weg gezet als een racist!

  Hooligans en studenten mogen wel benoemd worden, maar o wee als hef weer eens straatterreur betreft door immigranten, dan komt de excuus politie uit zijn hok.

  Waar is Denk om deze problemen te benoemen? Gebeurt niet, die lopen hand in hand met GroenLinks en D66

  Hypocratie ten top!

  Op deze manier glijdt ona land steeds verder af!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).