Burgemeester Dijksma kijkt ‘met gemengde gevoelens’ terug op klimaattop in Egypte Burgemeester Dijksma kijkt ‘met gemengde gevoelens’ terug op klimaattop in Egypte

Burgemeester Dijksma kijkt ‘met gemengde gevoelens’ terug op klimaattop in Egypte

Burgemeester Dijksma kijkt ‘met gemengde gevoelens’ terug op klimaattop in Egypte
Archieffoto Sharon Dijksma
Burgemeester Sharon Dijksma is met gemengde gevoelens teruggekomen van de klimaattop die eerder deze maand plaatsvond in Egypte. Dat vertelde ze vandaag in een interview op Radio 1. De burgemeester van Utrecht was bij de klimaattop als afgevaardigde van steden wereldwijd. Met haar bezoek wilde Dijksma vragen om meer erkenning en financiële middelen voor de rol die steden hebben in het klimaatbeleid.

Burgemeester Sharon Dijksma is met gemengde gevoelens teruggekomen van de klimaattop die eerder deze maand plaatsvond in Egypte. Dat vertelde ze vandaag in een interview op Radio 1. De burgemeester van Utrecht was bij de klimaattop als afgevaardigde van steden wereldwijd. Met haar bezoek wilde Dijksma vragen om meer erkenning en financiële middelen voor de rol die steden hebben in het klimaatbeleid.

‘Met gemengde gevoelens’ zegt de burgemeester terug te kijken op de klimaattop die sinds begin november in Egypte was. “Aan de ene kant is het heel mooi en uniek dat wij voor het eerst ook in een vergadering met ministers hebben gesproken over het sterker maken van steden. Dat is niet eerder gebeurd en echt een stap vooruit, een groot lichtpunt.”

Maar niet alles ging van een leien dakje tijdens de gesprekken, laat Dijksma weten. “Tegelijkertijd vind ik het ook heel teleurstellend dat de anderhalve graad als doel bevochten moest worden en dat we eigenlijk op dat punt geen meter vooruit gekomen zijn.” Het gaat hier om de afspraak die in 2015 in Parijs is gemaakt, namelijk dat de aarde niet meer dan anderhalve graad mag opwarmen. De doelstelling staat nog, maar concrete afspraken om dit te behalen zijn er niet gemaakt.

Stem van de steden

Het was voor het eerst dat er iemand uit naam van de steden bij een klimaattop aanschoof. Dijksma deed hier het woord voor alle steden, ze was aangewezen als ‘speciaal klimaatgezant’ van het stedennetwerk voor de Verenigde Naties. En steden, die moeten volgens Dijksma echt een grotere rol in het klimaatbeleid gaan spelen.

“Je ziet dat de steden eigenlijk steeds vaker prominent zijn in het uitvoeren van klimaatbeleid. Wereldwijd gaan binnenkort zo’n 70 procent van alle mensen in steden wonen”, zegt de burgemeester op de radio. “En of het nu gaat om bijvoorbeeld bebouwde omgeving, het isoleren van huizen en energiezuinig maken ervan, of het verduurzamen van de mobiliteit, het zijn eigenlijk allemaal zaken die gewoon in de steden spelen.”

Erkenning

Steden zouden volgens Dijksma meer over de inhoud van het klimaatbeleid te zeggen moeten hebben. Dat, en over de financiële middelen die er zijn voor de uitvoering van het beleid. “[De steden] zitten eigenlijk al aan het stuur, alleen er is geen erkenning voor en daarmee ook niet de benodigde middelen en menskracht om het ook echt goed voor elkaar te krijgen. En dat is het probleem. Want voor de uitvoering zijn de steden wel verantwoordelijk.”

Dijksma’s overleg met ministers en burgemeesters van over de hele wereld leverde iets op: een initiatief dat vraagt om erkenning voor de rol van steden in het klimaatbeleid. Het kreeg ‘breed steun’ tijdens de klimaattop, vertelt de burgemeester in het interview.

“Dat is dat we langs vijf lijnen verder willen samenwerken. Terrein van verduurzamen van de mobiliteit, de energietransitie, de circulaire economie et cetera. Dat gaan we ook een vervolg geven in de volgende klimaattop. Dus we hebben gezegd: dit is de eerste keer dat wij met ministers om tafel zitten, dat zouden we voortaan eigenlijk altijd moeten doen.”

Nationaal

Daarbij laat Dijksma ook weten dat zes Nederlandse steden binnen het internationale netwerk de handen ineenslaan. “We hebben recent als koplopers ook wel afgesproken: laten we op dit onderwerp nu samenwerken, kennis uitwisselen. (…) Want als wij samen optrekken, bijvoorbeeld in de richting van de Europese Commissie, om hen om steun te vragen dan staan we gewoon veel sterker.”


Ken jij de verhalen achter de Utrechtse horeca uit de 20e eeuw? Arjan den Boer en Ton van den Berg hebben samen een boek over de verdwenen horeca uit deze periode gemaakt en dat is nu te bestellen in de DUIC shop! Bestel hier een exemplaar in de voorverkoop.

Gekoppelde berichten

24 Reacties

Reageren
  1. LOESJE P.

    Anderhalve graad.
    Is dat het maximum dat ” het klimaat” erbij mag krijgen of moet dat er nu juist af?

  2. Bill

    @Loesje, anderhalve graad opwarming ten opzichte van nu is eigenlijk al te veel, maar het is het enige doel dat nog enigszins kan leiden tot herstel op lange (lange) termijn. Alles daarboven en je mag waterdichte laarzen aan gaan trekken tenzij je toevallig op de heuvelrug woont.

  3. Probleem

    @ Loesje P.: Dat is is het maximum dat ‘het klimaat’ erbij maag krijgen. Het lijkt weinig maar heeft giga consequenties.

  4. Realist

    Dat was te verwachten met allerlei softlinkse westerse klimaatbobo’s bijeen. China mag gewoon doorgaan met uitstoten en we gaan met grote hoeveelheden belastinggeld strooien zonder meetbaar of concreet doel. Deze klimaattop heeft duizenden liters kerosine en miljoenen euro’s belastinggeld gekost om dus ongeveer helemaal niets te bereiken.

  5. Geenstijl@Utrecht

    Begin eerst een met zelf het goede voorbeeld te geven,minder,minder vliegen Sharon.
    Je had er ook kunnen zijn via satelliet verbinding.

  6. Rob

    Er liepen meer dan 500 lobbyisten uit de fossiele brandstofindustrie (lees Qatar, SA en olie-industrie rond). Deze waren in Glasgow niet welkom. Voor hun was de top zeer succesvol..

  7. Wies

    We gaan nog meer geld uitgeven aan maatregelen in landen waarvan je je kunt afvragen of dat goed gaat. Hier verdwijnt een groot deel van uitgegeven al in zakken van de Sywertjes van deze wereld. Een groot deel van het geld belandt in zakken van mensen die lekker veel gaan consumeren. We doen niks concreets aan de oorzaak, de opwarming van de aarde. Deze top is inderdaad knap waardeloos.

  8. Ihsan

    Als je met verwachtingen naar een klimaatconferentie gaat in Sharm al Sheik of all places, dan ben je niet helemaal helder. Je gaat ook niet op wintersport in de Sahara. Egypte holt juist achteruit wat betreft duurzaamheid en mensenrechten, dus het is extreem naïef om te denken dat zo’n land een positieve impact kan hebben. We maken in Utrecht al continue de verkeerde keuzes, terwijl de informatie en kennis hier wel is, wat verwacht je dan van een theocratische en militaristische kleptocratie als Egypte? Het is belangrijk om dit soort nepconferenties in de toekomst te voorkomen. Ze zorgen alleen voor meer uitstoot. Politici kunnen wel beloftes maken, ze zullen zich er toch nooit aan houden. Begin daarom eerst het eigen huis schoon te maken!

  9. Lexus

    @Realist: “allerlei softlinkse westerse klimaatbobo’s bijeen”. Hou alstublieft eens op met dat voortdurende trollen. U weet maar al te goed dat in het Westen alles uit de hand gelopen is door decennialang neoliberaal rechts beleid vanaf dubieuze figuren als president Reagan (Republiekijnen; VS) en eerste minister Thatcher (conservatieven; VK). En dan hebben we het nog niet over het wanbeleid van dictaturen als China met meer dan een miljard inwoners. Het is juist vooral links dat hiertegen al die tijd gewaarschuwd heeft, al bestond bijvoorbeeld de Club van Rome (opgericht 1968) ook uit vertegenwoordigers van het bedrijfsleven.

  10. LOESJE P.

    @Bill en @ Probleem;
    Dank voor de uitleg.
    Maar hopen dan, dat de Campi Flegrei bij Napels blijft slapen…..

  11. Lexus

    Uiteraard moet “Republiekijnen” in mijn bovenstaande reactie zijn: “Republikeinen”. Slip of the keyboard. Excuses.

  12. Klaasjan

    Club van Rome, inderdaad. Conclusie: veel te weinig en veel te laat gehandeld. Na ons de zondvloed.

  13. Lenny M.

    @Loesje P. De Campi Flegrei wordt steeds onrustiger. De grond bij Pozzuoli is al omhoog gestuwd en er zijnregelmmatig aardbevingen in de nabije omgeving van de Campi Flegrei
    https://www.geobronnen.com/monster-van-napels-kan-rond-2020-ontwaken.html

  14. Klaasjan

    Ik zie het verband tussen vulkanische verschijnselen en klimaat niet, Lenny. Wilt u het uitleggen? Gaat het misschien over “dansen op de vulkaan”?

  15. Pee

    @Bill
    All gore heeft in 2010 gezegd dat in 2020 Europa voor de helft tot de knieën in het water zal staan.
    Heb jij al natte voeten?
    Klimaatveranderingen zijn zo oud als de aarde zelf daar veranderd niemand wat aan.
    Daarom moet er ingezet worden op dat mensen zich aan het klimaat aanpassen want andersom gaat niet werken.
    Wij als speldenprik op de aardbol gaan het verschil niet maken zolang er op de grote continenten alles maar door blijft vervuilen.
    Er zijn landen die honderden keren groter zijn dan Nederland en het huisafval gewoon op de hoek van de straat in de fik word gezet terwijl wij hier het afval gescheiden aan moeten bieden.

  16. Robbert

    Ziezo, en nu weer aan de slag met de eigen problemen, eerst de ambtelijke organisatie reorganiseren: https://www.duic.nl/algemeen/gemeente-utrecht-was-niet-opgewassen-tegen-complex-dossier-en-heeft-nu-930-000-euro-betaald/

  17. Lexus

    @Pee: laten we ons beperken tot de klimaatverandering die door de mensheid zelf wordt veroorzaakt, al kan de hele mensheid onmogelijk met airconditioning gaan leven zoals de Quatarezen nu al doen.
    Zelfs wanneer de opwarming binnen de anderhalf procent zou blijven — en daar blijft het niet bij –, is dat al rampzalig, met gigantische overstromingen, ongekende warmte en droogte in steeds meer gebieden. Het zal tot steeds grotere migratiestromen gaan leiden.
    Zoals ik al op de lagere school hebt geleerd: je kunt andere personen of groepen alleen op hun gedrag aanspreken wanneer je zelf eerst het goede voorbeeld geeft. En verder: als er iemand in het kanaal springt, hoef jij er nog niet in te springen (tenzij het is om die ander te redden).
    Denkt u daar eens over na; het gaat niet alleen over u of over mij of over een enkele andere persoon, maar over niets minder dan het voortbestaan van de menselijke soort. Of vindt u het wel prima dat die ten onder gaat?

  18. LOESJE P.

    @Lenny M.
    Het is mij bekend, dat die grote caldera onrustig is.
    Onder Yosemite Park ligt ook een immens grote.
    Er zijn honderden al dan niet slapende vulkanen op deze aardkloot.
    Daar kan geen mens iets aan/ tegen doen.
    Vandaar mijn hoop, dat zij fijn blijven slapen. 🙂

  19. buurtbewoner

    idd Pee, dat men denkt invloed te hebben op klimaatverandering, vooral als NL zijnde haha lachwekkend, de allergrootste vervuilers VS, China en India doen nagenoeg niets!

  20. Berend

    wat was haar bijdrage?

  21. Lenny M.

    @Klaasjan, als er ern Supervilkaan uitbarst kan dit tot een daling van een temperatuur leiden, zelfs tor een mini_ijstijd. Het is zelfs zo dat veel Neanderthalers bij een vorige uitbarsting waren uitgestorven.
    https://nl.wikipedia.org/wiki/Supervulkaan

  22. Stuurvrouwtje aan wal

    Stuurvrouwtje aan wal verwondert zich…
    Veel reageerder wijzen naar ‘die andere continenten’ en China.

    Zijn we vergeten dat die continenten voor onze eigen consumptie produceren? En dat wij ze zó weinig betalen dat het niet milieuvriendelijk kán?

    We hebben onze problemen gewoon geëxporteerd en zeggen nu ‘jullie probleem, wij zijn al goed bezig’.

  23. Bill

    @Pee, “All gore heeft in 2010 gezegd dat in 2020 Europa voor de helft tot de knieën in het water zal staan. Heb jij al natte voeten?”

    Dus omdat één willekeurige voorspelling niet uitkomt, kloppen voorspellingen nooit? Goeie logica, dit.

    Overigens moet je diezelfde vraag over natte voeten eens stellen aan mensen op pacifische eilanden, kijken of je dan net zo lollig overkomt.

  24. Anne Marie ten Berge

    Zes koplopers slaan de handen ineen? Ja daar was ik nu zo bang voor.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).