Burgemeester Dijksma laat vliegtuig links liggen en reist (heen) naar Malmö 800 kilometer met trein en nachtboot Burgemeester Dijksma laat vliegtuig links liggen en reist (heen) naar Malmö 800 kilometer met trein en nachtboot

Burgemeester Dijksma laat vliegtuig links liggen en reist (heen) naar Malmö 800 kilometer met trein en nachtboot

Burgemeester Dijksma laat vliegtuig links liggen en reist (heen) naar Malmö 800 kilometer met trein en nachtboot
Archieffoto Sharon Dijksma
Het is een gevoelig thema, klimaat en duurzaamheid. Dat heeft ook de Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma in de gaten en dat leidt tot een bijzondere keuze: Dijksma reist volgende week naar de Zweedse stad Malmö voor het wereldcongres Local Governments for Sustainability en dat doet ze niet per vliegtuig of auto, maar met de trein en nachtboot.

Het is een gevoelig thema, klimaat en duurzaamheid. Dat heeft ook de Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma in de gaten en dat leidt tot een bijzondere keuze: Dijksma reist volgende week naar de Zweedse stad Malmö voor het wereldcongres Local Governments for Sustainability en dat doet ze niet per vliegtuig of auto, maar met de trein en nachtboot.

“De reisafstand tussen Utrecht en Malmö bedraagt ongeveer 800 kilometer. Rekening houdend met uw motie (om internationale dienstreizen tot 750 kilometer per trein af te leggen, red.) en de beschikbare vervoersalternatieven zorgvuldig afwegend, zal ik de heenreis met de trein en nachtboot maken”, laat Dijksma in een memo weten aan de gemeenteraad.

Eind vorig jaar ontstond discussie over een dienstreis van wethouder Klaas Verschuure naar München. Hij reisde per vliegtuig, maar meerdere raadspartijen vonden dat hij het goede voorbeeld had moeten geven door per trein te reizen. Verschuure verdedigde zijn keuze destijds: de reis per trein had niet in zijn agenda gepast.

Terug met vliegtuig

Burgemeester Dijksma kiest dus wel voor de trein en boot. Ze komt op 12 mei terug naar Utrecht, de dag dat de kick-off van La Vuelta is. Omdat dan ook de internationale presentatie van Utrecht als start-stad is, reist de burgemeester terug met het vliegtuig.

Dijksma spreekt in Malmö met andere burgemeesters over hoe steden internationaal het voortouw kunnen nemen in de klimaattransitie. Ook wordt tijdens het congres een overeenkomst ondertekend, waarmee wordt onderstreept dat Utrecht ‘de sociale component van de groene transitie en het creëren van sociale kansen vanuit deze transitie’ belangrijk vindt.

25 Reacties

Reageren
 1. Joop

  Ze heeft alle tijd

 2. Massegast

  Het lijkt me een mooie gelegenheid om ook een ander onderwerp in Malmö te bekijken. Het is een stad van parallelle werelden, die maatschappelijk op breken staat, of dat eigenlijk al is. Wat zal de burgemeester dan blij zijn met haar Kanaleneiland en haar Overvecht.

 3. Yoshua

  Ze neemt de zwaar vervuilende nachtboot om anderen te vertellen hoe steden internationaal het voortouw kunnen nemen in de klimaattransitie.
  Dan verwacht je toch dat mevrouw de hele reis aflegt per trein en de boot links laat liggen.
  De spoorlijn Kopenhagen – Malmö is sinds 1999 beschikbaar.
  Het is volkomen onlogisch wanneer je de trein neemt naar Kopenhagen, daar een boottocht gaat maken.
  Boot is traag en vies, trein naar Malmo +/*- 25 minuten.
  Ben benieuwd hoe ze dat gaat uitleggen in haar verhaal over klimaattransitie.

 4. Dick Gnost

  Om de afstand tussen deze parallelle werelden in optima forma te ervaren, moet je eens op zaterdagmiddag over de kanaalstraat fietsen met je kind. Fiets eens 5 rondjes, overleef het en zie de kloof. Enfin, klimaattransitie 😉

 5. Herman

  Misschien is een reisje met die boot rond de wereld gaan maken. De maar lekker rustig aan hoor.

 6. Wim

  Gezellig vakantie tripje

 7. Pieter

  Helemaal mee eens! Yoshua
  Dit is puur voor de bhüne
  Leuk vakantie tripje

 8. Lombokker

  Nachtboot? Er ligt daar tegenwoordig toch een brug?
  Enfin, met de huidige wachttijden op Schiphol zal ze niet veel langer onderweg zijn.

  @Yoshua
  Vrijwel alle veerboten in Scandinavië varen al geruime tijd op LPG of LNG.

 9. peter R.

  De symboolpolitiek viert hoogtij, maar dat is inmiddels een vaste waarde in de Utrechtse politiek. Reizen de ambtenaren die met haar meegaan ook per boot en krijgen ze allemaal een eigen hut? Want dan lopen de kosten wel flink op!

 10. Massegast

  @Dick Gnost — Ik zal je advies eens opvolgen en het proberen na te vertellen. Ik kom nooit in de Kanaalstraat, al woon ik er niet ver vandaan. Maar ook de burgemeester houdt niet ver van de Kanaalstraat kantoor. Parallel leven, nietwaar.

 11. Erin

  Neemt ze het vliegtuig niet, hebben de heren hierboven wéér wat te klagen…

 12. Hans

  Het is ook nooit goed he? Doet ze haar best dan moet er weer van alles op aangemerkt worden.
  Word zelf eens een tijdje burgemeester beste jongens en meisjes.
  Want zeiken, daar is geen kunst aan.

 13. Fvw

  Fijn om te horen, lekker belangrijk burgemeester.

 14. Peter de V

  Ze had ook NIET kunnen gaan. Werk genoeg aan de winkel qua criminaliteit, tweedeling, armoede, overtoerisme, onderwijsproblemen en andere belangrijke dingen voor Utrecht. Belangrijker, in mijn optiek.
  Maar ja, dat zijn allemaal moeilijke dingen.

 15. Marieke de Vries

  Met dank aan de Partij voor de Dieren, dat mag wel gezegd worden, dat die partij dit allemaal aan de kaak gesteld heeft en het voorstel heeft gedaan voor de dienstreizen. En helaas inderdaad terug met het vliegtuig, vanaf een klimaatcongres… dat kan echt niet.

 16. Géé[email protected]

  Er bestaat ook zoiets als beeldverbinding,doen talloze bedrijven aan,kost tijd en geld,en is goed voor het milieu.
  Maar de burgemeester van Utrecht moest het toch maar even anders doen😭.

 17. GeeWee

  “Ondertekent” moet ondertekend zijn.

  On topic: ik zou bij het nieuwe normaal verwachten dit ze de meeting via Teams houden, dat is pas duurzaam.

 18. Erik

  Kijk waar ze mee terug komt. Dan weet je gelijk welke lobbyclub is meegereisd.

 19. Marianne

  Ik ben elke keer weer verbijsterd over mijn medeburgers, die altijd wat te zeuren hebben. De ene helft vindt het belachelijk dat onze burgemeester een groen alternatief voor de heenreis kiest. De andere helft vindt het belachelijk dat ze terug toch met het vliegtuig gaat. En dan ook nog een dwaalgast die vindt dat ze überhaupt niet moet gaan. Of zelfs niet moet bestaan?
  Jongens, meisjes, de zon schijnt en het is vrede hier. Je mag zelf best andere keuzes maken. En die ook ter discussie stellen. Maar waardeer ook eens dat mensen erg hun best doen om iets goeds te betekenen.

 20. Johan

  Ik hoop dat onze klimaat- en milieubewuste burgemeester wel met Deutsche Bahn heeft afgesproken dat haar boemeltje op groene stroom zal rijden.

 21. Isabelle

  Heen met de trein, terug met het vliegtuig. Symboolpolitiek van een publiek Gutmensch.

 22. Wim

  De gutmenschen in onze gemeenteraad kunnen weer tevreden achterover leunen. Bang voor lastige vragen gaat onze burgermoeder op hemtergend inefficiënte reis naar het hoge noorden.

 23. Scherpschutter

  De conclusie na het lezen van de comments is helder; mevrouw Dijksma heeft dit soort pleziertripjes voortaan maar met de fiets af te leggen.

 24. Nina

  Wat moet er bekeken worden in Malmö? Dit kan toch zeker ook wel online? Middels een informatievideo bijv.

 25. Anne Marie ten Berge

  @ Marianne, ik ben iedere keer verbaasd als onderbouwde kritiek als zeuren wordt afgedaan. Ook verbijsterd dat er blindelings op wordt vertrouwd dat het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) niet ingeschakeld hoeft te worden.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).