Burgemeester Dijksma noemt ME-optreden bij bezetting op Janskerkhof ‘nodig’; activisten gingen met stenen gebouw in Burgemeester Dijksma noemt ME-optreden bij bezetting op Janskerkhof ‘nodig’; activisten gingen met stenen gebouw in

Burgemeester Dijksma noemt ME-optreden bij bezetting op Janskerkhof ‘nodig’; activisten gingen met stenen gebouw in

Burgemeester Dijksma noemt ME-optreden bij bezetting op Janskerkhof ‘nodig’; activisten gingen met stenen gebouw in
Foto: Regio Nieuws Utrecht
Burgemeester Sharon Dijksma zegt dat de inzet van de Mobiele Eenheid (ME) woensdag bij de bezetting door pro-Palestijnse demonstranten nodig was. Actievoerders die het pand aan het Janskerkhof bezetten hadden volgens Dijksma stenen, pallets en potten met vloeistof bij zich, waardoor de politie er rekening mee moest houden dat demonstranten zich bij een eventuele ontruiming zouden verzetten en daarbij ook geweld tegen de politie zouden gebruiken. In een brief aan de gemeenteraad gaat Dijksma uitgebreid in op het verloop van de demonstratie van afgelopen woensdag. Ze hoopt daarmee de ontstane discussie over de proportionaliteit van het politieoptreden in de kiem te smoren.

Burgemeester Sharon Dijksma zegt dat de inzet van de Mobiele Eenheid (ME) woensdag bij de bezetting door pro-Palestijnse demonstranten nodig was. Actievoerders die het pand aan het Janskerkhof bezetten hadden volgens Dijksma stenen, pallets en potten met vloeistof bij zich, waardoor de politie er rekening mee moest houden dat demonstranten zich bij een eventuele ontruiming zouden verzetten en daarbij ook geweld tegen de politie zouden gebruiken. In een brief aan de gemeenteraad gaat Dijksma uitgebreid in op het verloop van de demonstratie van afgelopen woensdag. Ze hoopt daarmee de ontstane discussie over de proportionaliteit van het politieoptreden in de kiem te smoren.

Pro-Palestijnse demonstranten kwamen woensdagmiddag samen op het Janskerkhof. Ze eisen dat de Universiteit Utrecht de banden met Israëlische universiteiten verbreekt. Zo’n zestig tot tachtig actievoerders wisten uiteindelijk een pand van de Universiteit Utrecht binnen te gaan, waar ze deuren barricadeerden en ramen afplakten. De politie en medewerkers van de universiteit zouden gezien hebben dat grote stenen, pallets en potten met naar het scheen vloeistof werden meegenomen naar binnen.

De politie moest er daarom rekening mee houden dat personen zich zouden verzetten tegen een eventuele ontruiming en dat daarbij mogelijk ook geweld tegen de politie zou worden gebruikt, stelt Dijksma. “Inzet van de ME is in zo’n situatie nodig, omdat de ME over betere persoonlijke veiligheidsmaatregelen (zoals helm, schild, stevigere kleding) beschikt.”

Toen de demonstranten na een gesprek met voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Utrecht, Anton Pijpers, zeiden dat ze het pand niet zouden verlaten, zette de politie een onderhandelaar in om een ontruiming te voorkomen. Volgens Dijksma waren de onderhandelaars ‘op enig moment constructief in gesprek’, maar de actievoerders besloten uiteindelijk toch om niet te vertrekken. “Als het niet lukt om afspraken te maken met demonstranten, kan de eigenaar van een gebouw de politie vragen te helpen bij het verwijderen van actievoerders uit het gebouw”, aldus Dijksma. Dat is ook wat er woensdag gebeurde.

Vorderingen

De universiteit en de politie hebben de demonstranten meerdere keren gevorderd om het pand te verlaten, waarbij verteld werd dat mensen die niet zouden vertrekken zouden worden aangehouden. De Mobiele Eenheid (ME) is vervolgens het pand in gegaan en heeft de demonstranten een voor een uit het pand gehaald. De meesten zijn volgens Dijksma zelf opgestaan en meegelopen met de politie. Activisten die niet meewerkten, zijn door de politie opgetild en meegenomen. “Een enkeling weigerde toen alsnog om zelfstandig te lopen. Onder andere omdat er glas op de vloer lag en om te voorkomen dat meeslepen van deze personen tot verwondingen zou leiden, zijn er personen op een draagbaar naar buiten getild.”

De weggevoerde demonstranten werden in een bus gezet. Een aantal sympathisanten blokkeerden daarop de Voorstraat, zodat de bus met actievoeders niet kon vertrekken. De politie vroeg meerdere keren om de weg vrij te maken, maar dat gebeurde niet, waarna ‘de ME een vrije doorgang heeft gecreëerd’. “Hierbij is kort geweld toegepast, waarbij ook enkele tikken met de wapenstok zijn uitgedeeld”, aldus Dijksma. De weggevoerde activisten zijn uiteindelijk naar een politielocatie in Papendorp gebracht en daar heengezonden.

‘Zeer betreurenswaardig’

Dijksma noemt het ‘zeer betreurenswaardig’ dat de demonstratie “door een bepaalde groep aangegrepen wordt om dwingend en intimiderend gedrag dat niet past bij vreedzame demonstraties te vertonen en dit bij anderen aan te moedigen”. Inzet van de ME was volgens Dijksma nodig om ‘dit gedrag te stoppen en de orde te herstellen’. “Ik blijf demonstraties uiteraard faciliteren, maar doe ook een beroep op de organisatoren om hun verantwoordelijkheid te nemen voor het in goede banen leiden van de demonstraties.”

Gekoppelde berichten

12 Reacties

Reageren
 1. Lombokker

  Ik vind het nogal de omgekeerde wereld dat onze burgemeester zich in een brief naar de gemeenteraad uitgebreid gaat verontschuldigen over inzet van de ME tegen een illegale bezetting. Een inzet die ook nog eens keurig netjes is verlopen.

  Mevrouw Dijksma kan zich beter verontschuldigen voor het feit dat ze eerder al tot drie keer toe niet heeft opgetreden tegen actievoerders die de openbare weg blokkeerden. Waarmee de indruk is gewekt dat in Utrecht alles kan en mag.

  Als oldskool sociaaldemocraat was ik aanvankelijk nogal enthousiast over haar aantreden als burgemeester van onze stad. Maar helaas, in plaats van een robuust bestuurder te zijn, blijkt zij in de praktijk vooral bang voor extreemlinkse schreeuwers in de gemeenteraad.

 2. Koel Hoofd

  Heldere onderbouwing voor de bijzonder humane aanpak van stel oproerkraaiers met snode intenties.
  Game, Set and Match voor de Utrechtse orde driehoek.
  Chapeau en buiging @Sharon D.

  Kunnen ze in Iran nog heel wat van leren want daar kennen ze geen demonstratie recht, enkel het recht op de dood na demonstreren. Zelfs als de demonstratie slechts een argeloze haarlok betreft…

 3. arbeider

  En wie willen er een spoedberaad?

  De Usual 4 Suspects ( Groenlinks/pvda/BIJ1 ( bestaat dat nog?) Denk natuurlijk en Student en Starter!

  Laat het nou hun achterban zijn die er al weken een puinhoop van maakt en de samenleving probeert te ontwrichten. Weten we gelijk weer hoe hun in de wedstrijd zitten.

  P.S. kunnen we deze actievoerders niet een gratis kappertje en andere kleding geven?

 4. de Kreek

  Als je er op uit bent om de boel te laten escaleren en om rotzooi te trappen, dan mag van mij de ME en de politie, nog veel harder optreden tegen deze raddraaiers. Rotzooi trappen en dan klagen dat ze niet met fluwelen handschoentjes worden aangepakt, het is toch te gek voor woorden.

 5. Lombokker

  @Redactie
  Waarom wordt mijn reactie niet geplaatst?

 6. Robbert

  De oorlog in Gaza is schokkend maar door dit bericht ben ik alle sympathie voor de demonstranten in Nederland kwijt: https://nos.nl/artikel/2520833-man-die-verdacht-wordt-van-vernielen-schermen-uva-is-palestijnse-asielzoeker

 7. S

  Beetje off topic misschien, maar al die oproerkraaiers met palestijnse sjalen: is dat geen culturele toe-eigening..?

 8. Lisa

  De Universiteit Gent zet de samenwerking stop met drie Israëlische onderzoeksinstellingen omdat die militair materieel zouden produceren voor de oorlog in Gaza.

  https://www.nrc.nl/nieuws/2024/05/17/universiteit-gent-verbreekt-toch-de-banden-met-drie-israelische-onderzoeksinstellingen-zeer-problematisch-a4199195

  Dit is dus waarom studenten/ mensen demonstreren tegen de Universiteitsbesturen, men maakt financieel het voeren van oorlog tegen burgers mogelijk, waardoor men (de universiteiten in Nederland) indirect verantwoordelijk is voor het plegen van mensenrechtenschendingen.

 9. Nina

  Alsof de ME om niks wordt ingezet of zelf zonder reden wil worden ingezet. Onnodig om dit zo te verantwoorden, vind ik.

  Er wordt vooraf meerdere keren aangekondigd dat wordt ingegrepen. Voor mij is het onbegrijpelijk dat je niet naar de handhavers luistert.

  Blijf je alsnog zitten, dan kun je (harde) klappen verwachten. Wat snapt men hier niet aan?

 10. Ingewikkelde tijden

  Ja, om die opgepakte Palestijnse asielzoeker die in Amsterdamhet interieur van een UvA gebouw heeft aangepakt, kon ik ook hartelijk grinneken.
  Ik las gisteren nog ergens een interview met een ME’er; niet te geloven wat die demonstranten allemaal meesjouwen en richting handhaving gooien. Ik snap daarom echt niet waarom onze burgemeesterin zich moet verantwoorden. Keurig optreden jegens demonstranten na tal van waarschuwingen.
  Het lijkt inderdaad de omgekeerde wereld te worden.

 11. W

  Is daar iemand..?

 12. Realist

  Waarom uitleg? Het lijkt bijna een verontschuldiging. Als je op deze manier actie voert kan je verwachten dat je wordt aangepakt. Geheel terecht, chapeau voor de ME.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).