Burgemeester Dijksma op Internationale Vrouwendag: ‘Je kunt worden wie je wil worden’ Burgemeester Dijksma op Internationale Vrouwendag: ‘Je kunt worden wie je wil worden’

Burgemeester Dijksma op Internationale Vrouwendag: ‘Je kunt worden wie je wil worden’

Burgemeester Dijksma op Internationale Vrouwendag: ‘Je kunt worden wie je wil worden’
Archieffoto Sharon Dijksma
De Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma spreekt zich op Internationale Vrouwendag uit voor onder meer gelijke kansen en gelijke beloning voor vrouwen. Daarnaast zegt de burgemeester te hopen dat ze een voorbeeld is voor alle ‘kleine meisjes’ in de stad.

De Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma spreekt zich op Internationale Vrouwendag uit voor onder meer gelijke kansen en gelijke beloning voor vrouwen. Daarnaast zegt de burgemeester te hopen dat ze een voorbeeld is voor alle ‘kleine meisjes’ in de stad.

Op dinsdag 8 maart is het Internationale Vrouwendag. Ook in Utrecht wordt daar aandacht aan gegeven door bijvoorbeeld een college over ‘genderbalans op de werkvloer en in de klas’ op de Hogeschool Utrecht en door een bijeenkomst over het zogenoemde ‘krabbenmand-effect’ bij Ilionx op de Hondiuslaan in Papendorp.

Daarnaast heeft de gemeente dinsdagochtend een video van de burgemeester gedeeld via sociale media. Dijksma zegt daarin dat ze Internationale Vrouwendag heel belangrijk vindt, omdat ze ziet dat er wereldwijd ‘nog steeds geen gelijke kansen zijn voor vrouwen’.

Leidinggevende posities

“Uiteindelijk gaat het erom dat vrouwen de kansen pakken en krijgen die nodig zijn en dat we ze gelijk belonen voor gelijk werk.” Ook vindt Dijksma dat er meer vrouwen moeten komen in leidinggevende posities. “Kortom, dat vrouwen ook zichtbaar zijn in de samenleving en ook op die plekken die ertoe doen.”

In Nederland lopen we volgens de burgemeester nog steeds achter. “Er zijn te weinig vrouwelijke hoogleraren, er is heel hard gevochten om evenveel vrouwelijke ministers als mannelijke ministers te krijgen, we hebben nog steeds geen vrouwelijke premier gehad. Dus ja, er is wat dat betreft nog een wereld te winnen.”

Voorbeeld

Dijksma zegt te hopen dat ze een voorbeeld kan zijn voor jonge Utrechtse vrouwen. “Ik hoop eigenlijk dat je als burgemeester een voorbeeld kunt zijn voor al die kleine meisjes in de stad, die nadenken over hun leven en hun toekomst en ik hoop dat mijn boodschap aan hen kan zijn; ‘je kunt worden wie je maar wil worden’.”

De video van burgemeester Sharon Dijksma is hieronder te zien.

Wil jij DUIC steunen en een prachtig boek met de beste fotografie en verhalen van Utrecht in 2021 ontvangen? Voor 24,95 euro is DUIC in 2021 te bestellen en daarmee steun je direct onze journalistieke werkzaamheden.

24 Reacties

Reageren
 1. Anne Marie ten Berge

  Ik ben geworden wat mijn ouders wilden: Eerlijk, aardig en dapper.

 2. Hetty

  Zij heeft makkelijk praten ! Je kunt worden wie je wilt worden? Wat is dit voor New Age-onzin ! Als je word geboren met lichamelijke en of geestelijke schade, of deze naderhand door ziektes of ongelukken krijgt, kun je waarschijnlijk NIET worden, wat je wilt. Ook talenten, aanleg en kansen zijn niet voor iedereen gelijk. Of je nou man, vrouw of anderszins bent !

 3. Nina

  “Je kunt worden wie je wil worden.”

  Als je dat kinderen/mensen voorhoudt, klopt dat niet. Ieder is beperkt door zijn/haar leertalent, beperkingen en emotionele vaardigheden.

  Je kunt hooguit streven naar het benutten van kansen en talenten.

  Verder wordt je als vrouw met de neus aangekeken, als je full time moeder wilt zijn voor je kinderen. Hoezo keuzevrijheid?

 4. C.

  Voor onze vrouwelijke burgemeester zal — hopelijk — wel gelden dat ze evenveel verdient als haar mannelijke collega’s van een in grootte met Utrecht vergelijkbare stad, maar of dat ook voor tal van andere vrouwen geldt die in dezelfde functie als mannen werkzaam zijn, waag ik toch te betwijfelen. De berichtgeving van vandaag elders in de media geven wel aan dat dit niet het geval is. En inderdaad geldt ook nog eens wat @Hetty stelde. Voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, vroeger onder meer ook gehandicapten genoemd, is er nog altijd die fijne, mede door de PvdA (mevrouw (!) J. Kleinsma) bewerkstelligde participatiewet die veel kwaad aanricht en zeker niet meewerkt aan ‘worden wat je wilt’.

 5. Lombokker

  Dat er minder vrouwen in leidinggevende functies terecht komen, heeft een aantal oorzaken. Er zijn vele, maar dit zijn volgens mij meest belangrijke:
  – door zwangerschappen hebben veel vrouwen een onderbreking in hun carrière
  – omdat vrouwen meer zorgtaken op zich nemen, werken zij veelal in deeltijd

  Als de overheid hier echt werk van wil maken zullen ze over de brug moeten komen met betere en langere vergoedingen bij zorgverlof door mannen, en meer mogelijkheden voor na- en buitenschoolse kinderopvang.

  Overigens vind ik het nogal simplistisch om (on)gelijkheid tussen mannen en vrouwen te meten door het aantal leidinggevenden te turven.

 6. RABE

  Ik vind dit nog steeds grote onzin. Ga doen wat je kunt en leuk vind. Man of Vrouw, wat maakt het uit. We zijn allemaal mensen met onze waarden. Zet de sterkste persoon op de zwaarste plaats, man of vrouw, wat maakt dat uit.

 7. Lexus

  Ik ben blij dat hier de grootste en ronduit criminele neoliberale drogredenering doorgeprikt wordt dat iedereen alles kan bereiken wanneer men maar gelijke kansen krijgt. Het is te hopen dat weer in de hele samenleving gaat doordringen dat dit zo niet werkt, omdat mensen nu eenmaal niet gelijke capaciteiten hebben, en dat we alleen door met elkaar solidair te zijn iedereen vanuit zijn of haar mogelijkheden én beperkingen alle mogelijke kansen kunnen bieden. In de jaren vijftig tot en met zeventig van de vorige eeuw, toen de regeringen voornamelijk bestonden uit sociaal- en christendemocraten — en alleen bij uitzondering ook uit liberalen –, bestond in Nederland deze situatie en daar ben ik zelfs persoonlijk nog dankbaar voor.

 8. Pee

  Als er bepaalde functie vrijkomen om op te kunnen solliciteren dan moet degene die het meest capabel is voor deze functie worden aangenomen .
  Of dat nou een man of vrouw is is niet relevant het gaat om de beste kandidaat.

 9. Yoshua

  Op Internationale Vrouwendag de nadruk leggen op kleine meisjes.
  Ik heb Sharon tijdje geleden ontmoet, met mijn 2.03 is bijna iedereen om me heen klein, het is dat ze zich voorstelde, maar Sharon is een echt klein meisje.
  Of ze deze uitspraak doet voor de vrouwen die aan de korte kant zijn of meisjes van 7 op de basisschool.

  Dat een burgemeester opgegroeid in de jaren 70 en 80 uitspraken doet over het krijgen van kansen.
  Ze weet zelf wel dat niemand een tasje met kansen aan de klink van de voordeur vindt bij thuiskomen die is opgehangen door de kansenfee.
  Kansen komen bij ieder mens voorbij, soms vaker dan bij een ander, maar jij moet zelf de kansen pakken die voorbij komen.
  Niemand die je attendeerde dat je ergens een kans hebt laten liggen.
  Leidinggevend als ambitie in het leven is eerder een gebrek aan levenslust dan gelukkig en tevreden zijn over het leven dat je zelf dagelijks een stukje beter creëert voor jezelf.

  ‘Je kunt worden wie je maar wil worden’ is vragen om een burn-out.
  Alsof je koning of koningin kunt worden wanneer je dat wil worden.
  Dromen na streven en de lat hoog leggen is een garantie voor een teleurstellend en ongelukkig leven.
  Geluk zit in je hoofd, niet in een maatschappelijke carrière.

 10. Lexus

  @C.: de PvdA, waartoe mevrouw Dijksma behoort, heeft onder Wim Kok de ‘ideologische veren’ laten vallen (de term is afkomstig van de liberale mevrouw Neelie Kroes). Het resultaat is bekend: de PvdA bestaat intussen bijna niet meer. Maar wat het ergst is: we hebben nu al decennialang te maken met neoliberaal beleid, dus ieder-voor-zich en zoek-het-zelf-maar-uit. Erger nog, er wordt van rijkswege, gesteund door bestuur en rechterlijke macht (zogenaamd bestuursrecht) ‘ongekend onrecht’ gepleegd (denk recentelijk aan de toeslagenaffaire). De daders worden niet gestraft, want iedereen is immers schuldig, dan is er dus niemand schuldig. De problemen in de samenleving worden doorgaans vooruitgeschoven en er worden nieuwe problemen gecreëerd. Wanneer gaan veel meer mensen dan nu eens inzien dat neoliberale kabinetten als die van aartsleugenaar Rutte en daarvóór van Balkenende en Kok een ramp voor de samenleving zijn geweest en nog steeds zijn?

 11. Koel Hoofd

  ‘Je kunt worden wie je wil worden’
  Wat een onzin.
  Waarom zou je anders willen zijn dan wie je bent?

  @ Lexus
  idem en eens.

 12. jos stelling

  Twijfel en wijsheid horen bij elkaar. Wie wil er nu burgermeester worden.

 13. Berend

  Volgens mij is het vooralsnog zo dat je in NL vrij bent om te studeren en daarna daar wat mee te doen, parttime of fulltime. Daarna ben je niet eens perse gebonden aan Nederland. Kun je niet studeren maar heb je andere kwaliteiten kan je starten bij een politieke partij. En inderdaad, als je omgeving andere eisen stelt, of niet, dan wordt het lastig, maar nog steeds aan jou. Wees geen schaap, open je ogen, vrijheid, enzovoorts.

 14. Scherpschutter

  @jos stelling

  LOL

  Dat is misschien wel de meest gevatte opmerking aller tijden op DUIC. Briljant!

 15. Lexus

  @Jos Stelling: kandidaten genoeg en beslist ook hele geschikte. Ik zeg niet dat mevrouw Dijksma ongeschikt is, maar een beetje nadenken over wat je zegt, is toch niet te veel gevraagd. Overigens was mevrouw Dijkstra, voor zover ik vernomen heb, destijds medewerkster van premier Wim Kok en misschien heeft zij daar toch wel een klap van de neoliberale molenwiek met blijvend letsel opgelopen.

 16. Bromsnor

  Bromsnor begrijpt wel wat mevrouw Dijksma wil zeggen met haar opmerking over “kleine meisjes die kunnen worden wat ze willen worden”, ze bedoelt vast dat kleine meisjes (jong, niet kort van stuk) niet moeten opgeven voor ze het geprobeerd hebben, maar zoals mevrouw Dijksma het stelt, is het een vrij neo-liberale stellingname, kleine meisjes worden niet altijd wat ze willen worden als hun huis in de verkeerde wijk staat, als hun ouders uit een ver en warm land komen of als ze geboren worden met een beperking.

  Bromsnor ziet als gevaar van deze stellingname dat, als kleine meisjes niet worden wat ze willen worden het waarschijnlijk aan hen ligt, niet hard genoeg geprobeerd. Neo-liberaler wordt het niet.

 17. Scherpschutter

  Scherpschutter constateert dat Bromsnor weer eens niet goed leest. Mevrouw Dijksma zegt helemaal niet dat “kleine meisjes die kunnen worden WAT ze willen worden”. Dat fantaseert Bromsnor, omdat Bromsnor zelf heeft verzonnen dat er zoiets bestaat als neoliberalisme, waardoor Bromsnor nu ineens achter elke boom neoliberale fantoomspoken ziet.

  Wat mevrouw Dijksma WEL heeft gezegd is; “kleine meisjes die kunnen worden WIE ze willen worden”. Kunnen worden WAT je wil en kunnen worden WIE je wil, zijn uiteraard twee volstrekt verschillende zaken, benadrukt Scherpschutter graag nog even extra met hoofdletters aan Bromsnor, zodat hij dit ook zonder zijn leesbril goed kan zien..

  Scherpschutter vindt deze boodschap van mevrouw Dijksma eerlijk, fris, oprecht en lovenswaardig. Dat kan Scherpschutter helaas niet zeggen van de bizarre boodschap van Bromsnor, die kleine meisjes vol hoop, positivisme en levensvreugde kennelijk graag mentaal preventief verzuipt in het nihilistische waanbeeld dat ze helemaal niet kunnen worden wat ze willen en dat dat bovendien niet eens hun eigen schuld is…

 18. LOESJE P.

  Goh, mag dat nog?
  Vrouwendag, vrouw, vrouwen……
  Het woord “vrouw” is toch niet inclusief?
  Inclusiviteit, dat zo hoog op de agenda staat in deze stad?
  Je moet je toch identificeren als Cis-vrouw die zich ook vrouw voelt, persoon met een vagina, persoon met een vulva, menstruerend persoon of persoon met een baarmoeder?

 19. Esther

  Vind het niet een bijster sterk betoog van mevrouw Dijksma. Ze kan beter het eerlijke verhaal vertellen. Dat vrouwen in hun leven weet-ik-het-hoeveel drempels nog te slechten hebben:
  – zwangerschapsdiscriminatie
  – het idee altijd lief, aardig en bescheiden te moeten zijn
  – de wet van Sulerot
  – dat er medisch gezien nog veel afgestemd is op een witte man
  – dat vrouwen minder verdienen dan mannen voor hetzelfde werk
  – dat de openbare ruimte niet is ingericht op het welzijn van meiden
  – dat mannen zonder zorgtaken eeuwenlang de sociale normen bepaald hebben en dat dat zijn invloed heeft op wat we als ‘succes’ definiëren (aanzien en materieel gewin ipv welzijn voor anderen)
  – dat vrouwen doordat ze zorgtaken op zich nemen een grotere economische bijdrage leveren (capabele, economisch inzetbare mensen afleveren) dan welke kostwinner dan ook
  – dat het pas 50 jaar geleden is dat we als handelsbekwaam werden gezien
  – dat deeltijdwerk de norm is als je kinderen hebt
  – dat mannen ook minder vrij zijn dan ze misschien zelf denken (Want dat keurslijf van vrijwel nooit emoties mogen tonen en altijd en alleen maar financieel bijdragen is niet bepaald ‘je kunt worden wat je wilt worden’)

  Nouja.. kan nog wel even doorgaan. Deze punten gelden natuurlijk ook voor mensen van kleur. Ik had het sterker gevonden als mevr. Dijksma zich strijdvaardig toonde om tenminste één van drempels aan te pakken.

 20. Scherpschutter

  – zwangerschapsdiscriminatie

  S: Geen idee wat dat betekent. Wie heeft u gediscrimineerd toen u zwanger was en hoe exact?

  – het idee altijd lief, aardig en bescheiden te moeten zijn

  S: Dat is uw eigen idee. U moet helemaal niets, behalve wat u van uzelf moet.

  – de wet van Sulerot

  S: Met u eens. Hoog tijd om iets te doen aan het percentage van 95% mannelijke stratenmakers (een enorm sociaal onrecht) en ook daar voortaan vrouwen in te zetten. Ook meisjes mogen best op hun 50e lichamelijk versleten zijn.

  – dat er medisch gezien nog veel afgestemd is op een witte man

  S: Geen flauw idee wat deze bizar abstracte kreet betekent.

  – dat vrouwen minder verdienen dan mannen voor hetzelfde werk

  S: Onderhandel dan eens wat scherper en accepteer niet minder dan je bereid bent te accepteren! JIJ bepaalt je salaris tijdens salarisonderhandelingen. Niemand anders.

  – dat de openbare ruimte niet is ingericht op het welzijn van meiden

  S; Wat voor een welzijn? Wat betekent dit in vredesnaam?

  – dat mannen zonder zorgtaken eeuwenlang de sociale normen bepaald hebben en dat dat zijn invloed heeft op wat we als ‘succes’ definiëren (aanzien en materieel gewin ipv welzijn voor anderen)

  S; JIJ bepaalt jouw sociale standaarden. Niemand anders. Anderen kunnen zich eraan conformeren. Of niet…Stop met anderen de schuld te geven. Het is je eigen schuld.

  – dat vrouwen doordat ze zorgtaken op zich nemen een grotere economische bijdrage leveren (capabele, economisch inzetbare mensen afleveren) dan welke kostwinner dan ook

  S; Nope. Vrouwen krijgen nog maar 1.4 kind gemiddeld in Nederland. VER onder de noodzakelijke 2.1 voor instandhouding van de bevolking. De hypothetische stelling dat vrouwen op lange termijn hiermee schade toebrengen aan de economie is belachelijk, maar nog altijd minder belachelijk dan de stelling dat vrouwen een grotere economische bijdrage leveren doordat ze zorgtaken verlenen en daarmee capabele, economisch inzetbare mensen afleveren dan mannelijke kostwinners.

  – dat het pas 50 jaar geleden is dat we als handelsbekwaam werden gezien

  Pas(?!) 50 jaar geleden?

  – dat deeltijdwerk de norm is als je kinderen hebt

  JIJ bepaalt je norm. Niet een ander. Ga fulltime werken als je dat wil. Wat is nou het probleem?

  – dat mannen ook minder vrij zijn dan ze misschien zelf denken (Want dat keurslijf van vrijwel nooit emoties mogen tonen en altijd en alleen maar financieel bijdragen is niet bepaald ‘je kunt worden wat je wilt worden’)

  Lees nou eens goed! Dijksma zei niet ‘worden WAT je wilt. Ze zei ‘Worden WIE je wil’. Een boodschap die ook wel aan u besteed lijkt overigens. Want mijn hemel wat heeft u enorme fantoom-bergen tussen uw oren verzonnen om overheen te klimmen, waar u fantoom-bergen ook gewoon kunt uitprogrammeren.

 21. Liza

  Misschuttert>>>> gaaap

 22. Lexus

  Scherpschutter heeft een keer gelijk dat Dijksma gezegd heeft dat meisjes kunnen worden WIE ze willen. Maar helaas, niet alleen meisjes maar verreweg de meeste mensen kunnen helemaal niet worden WIE ze willen en evenmin WAT ze willen. Maar de een kan zich daar gelukkig beter bij neerleggen dan de ander. Met wie het niet kan, heb ik te doen. Het blijft een domme uitspraak van mevrouw Dijksma, en die is wel degelijk neoliberaal van aard.

 23. Nina

  @ Berend

  Misschien moet je je vriendenkring uitbreiden met mensen die geen leertalent of een fysieke/geestelijke beperking hebben om te snappen dat niet iedereen kan studeren ook al krijgt die de kans. Zucht.

 24. Nina

  @ Bromsnor

  Totaal pedagogisch onverantwoord zoveel druk op kleine (of jonge) meisjes leggen. Laat ze gewoon zelf ontdekken wat ze willen doen.

  Vrij kansloos dat onze burgemeester dat blijkbaar zelf niet snapt.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).