Burgemeester Dijksma over festival Verknipt: ‘Dat is een inschattingsfout geweest’ Burgemeester Dijksma over festival Verknipt: ‘Dat is een inschattingsfout geweest’

Burgemeester Dijksma over festival Verknipt: ‘Dat is een inschattingsfout geweest’

Burgemeester Dijksma over festival Verknipt: ‘Dat is een inschattingsfout geweest’
Beeld: Nieuwsuur
Burgemeester Sharon Dijksma noemde het laten plaatsvinden van festival Verknipt op 3 en 4 juli in De Meern donderdag bij Nieuwsuur ‘een inschattingsfout’. Per dag bezochten 10.000 mensen het festival. Bijna 1.000 van hen bleken, ondanks het ‘testen voor toegang’, besmet met het coronavirus.

Burgemeester Sharon Dijksma noemde het laten plaatsvinden van festival Verknipt op 3 en 4 juli in De Meern donderdag bij Nieuwsuur ‘een inschattingsfout’. Per dag bezochten 10.000 mensen het festival. Bijna 1.000 van hen bleken, ondanks het ‘testen voor toegang’, besmet met het coronavirus.

De burgemeester zei bij Nieuwsuur ‘ontzettend geschrokken’ te zijn van de besmettingen op het festival, waar ze zelf ook te gast was. “Als je nu naar die foto kijkt, moet ik eerlijk zeggen: het schuurt natuurlijk enorm.”

Dijksma wijst erop dat er tijdens en in de periode voor het festival nauwelijks besmettingen waren in Utrecht. “We hebben heel erg geaarzeld of we het zouden toestaan. Uiteindelijk gaf het kabinet groen licht voor het organiseren van evenementen. Dit was een van de eerste, dus we hebben met de organisatie ook extra afspraken gemaakt om de veiligheid en gezondheid van mensen te borgen.”

Tekst loopt door onder de tweet

Dijksma verwijt de organisatie niks, al laat ze weten dat, voor zover dat te achterhalen is, nog wel moet blijken wat er precies gebeurd is. “We kunnen nu al wel vaststellen dat het testen voor toegang, wat een belangrijke voorwaarde was, toch ook wel behoorlijke hiaten kent en niet waterdicht was. […] Als er te veel tijd zit tussen het moment dat mensen mogen testen en ze feitelijk toegang krijgen, dan heb je nog heel veel kans om alsnog in de tussentijd besmet te raken.”

De burgemeester vindt dat dit ook het kabinet niet kwalijk kan worden genomen. “Ik vind niet dat je op deze manier met het kabinet de discussie kan aangaan. We zitten met verschillende burgemeesters, daar ben ik ook onderdeel van, in het veiligheidsberaad. We zijn allemaal verantwoordelijk. Ik vind dat je in dat opzicht moet redeneren vanuit samen uit, samen thuis. En dit is een inschattingsfout geweest, met behoorlijke consequenties.”

Niet de goede afweging

Ondanks het lage aantal besmettingen in de tijd voor het festival, vindt Dijksma dus wel dat er fouten zijn gemaakt. “De besmettingen in Utrecht op de dag van het festival waren nog geen tientallen, het was heel weinig. Zo weinig hadden we het in al die tijd niet gezien. Op basis van al die adviezen is de afweging gemaakt, maar dat betekent niet dat het de goede afweging was.”

De conclusie die Dijksma nu trekt is ‘dat je nog veel voorzichtiger moet zijn dan je zou willen’. “Het probleem is natuurlijk dat deze crisis enorme gevolgen heeft; ook het organiseren van de afstand, de lockdown, branches die niet open kunnen op de manier waarop ze dat zouden willen. Dat raakt mensen diep en blijft dus altijd een belangenafweging”, zegt ze.

“Dan merk je dat je soms net iets te graag wil dat de samenleving weer opengaat, ook omdat er hele grote groepen mensen zijn die last hebben van die lockdown, die daar ook letterlijk onder lijden. Maar ja, uiteindelijk is dit virus ons nog steeds te slim af.”

Kamerbrief

Uit een Kamerbrief die woensdag verscheen, blijkt dat op het festivalterrein dertig tenten stonden, maar dat er geen specifiek advies was gegeven over de ventilatie van die tenten. Verder blijken de bijna 1.000 besmette mensen voornamelijk bezoekers te zijn. Uit bron- en contactonderzoek is één positief geteste medewerker bekend. Voor medewerkers van het festival was een coronatest vrijwillig.

“Het gaat om een professionele organisatie die testen voor toegang heeft toegepast voor bezoekers. Bij de ingang wordt er dan gecontroleerd op een test in combinatie met ID en toegangskaart. Personeel valt buiten testen voor toegang en testen vooraf is voor hen vrijwillig”, schrijft demissionair minister Hugo de Jonge in de brief.

Gekoppelde berichten

17 Reacties

Reageren
 1. Baliekluiver

  Die ‘inschattingsfout’ lijkt het nieuwe smoeswoord te zijn van blunderende bestuurders en politici. Ik neem aan dat vandaag met onmiddelijke ingang alle vergunningen voor feesten, festivals en andere publieksevenementen tot nader order worden ingetrokken?

 2. Don

  Hoezo gedeelde verantwoordelijkheid als je het onderstaande leest. Wederom is aangetoond dat festivals en horeca niet in staat zijn om dit goed te regelen. Dus geen gedeelde verantwoordelijkheid en dus ook geen belastinggeld compensatie voor deze instanties.
  De eerste zwakke plek: vervoer. Een bezoeker vertelt dat haar lijnbus tjokvol stond. “Ik hoorde mensen zeggen: als we geen corona krijgen op het festival, dan wel in dit busje.” Iemand uit Rotterdam (24) ging rechtstreeks naar het festival met een partybus. “De meeste mensen kende ik niet. Een testbewijs hoefden we niet te laten zien en mondkapjes hoefden niet op.”

  Drukte in het openbaar vervoer is ook goed te zien op beelden van vlogger Iris Huijkman. In een video op YouTube neemt ze haar volgers mee naar Verknipt. Aangekomen in Utrecht propt ze zich in een bomvolle pendelbus van de organisatie. De (verplichte) mondkapjes zijn afwezig. “Hier is het druuuuuuuuuk”, schreeuwt een vriendin.

 3. Binnenstadsbewoners

  Natuurlijk mogen we van burgers verantwoordelijkheidsbesef verwachten
  Maar een burgemeester, is toch eindverantwoordelijk
  Ieder weldenkend mens besefte toch dat er veel te veel gaten in de controle zaten,,een grote Corona bom
  Gelijk de fieldlab cafés
  Tijdens de fieldlabtesten, hield de horeca zich uiteraard keurig aan de regels
  Zodra de controle weg viel
  Had Corona ,,horeca vrij spel,
  De meeste besmettingen vallen dan ook in de horeca
  De horeca, die het volgens de horecalobby zelf zo goed kon regelen

 4. cas

  Dat kon iedereen zien aankomen, ben ik nu zo slim of zij zo dom?

 5. Hans

  Iedereen met een beetje normaal verstand zag dit aankomen. Behalve onze bewindspersonen. Blijkbaar staan ze niet in de realiteit en zijn ze wereldvreemd bezig elkaar voortdurend te bevestigen door ‘inschattingsfouten’ in eerste instantie aan te zien voor wijsheden en verstandig beleid.
  De selfie van onze burgemeester staat in dezelfde gênante categorie als het gezang over mondkapjes die naar het vuil verwezen worden van de minister van justitie.

 6. jan

  Hoezo noemt de burgemeester dit een inschattingsfout?

  Volgens mij voerde ze gewoon het falende landelijke beleid uit. Het probleem dat er nu is ligt niet bij de organisatoren, bezoekers en gemeente. Maar bij ons “fantastische” demissionair kabinet en tweede kamer die dit allemaal in 1x hebben goed gekeurd en niet in stappen hebben gedaan zoals eerst de bedoeling was.

  dat iedereen zijn vakantie nu letterlijk in het water valt ligt toch echt aan onze regering. Toch fijn om te weten dat een paar honderd duizend mensen 1 dag/avond lol hebben gehad zodat er vakantie’s van miljoenen niet door kunnen gaan.

 7. Janah

  We hebben helemaal geen evenementen nodig om uit ons dak te gaan. We dansen immers al lang op de rand van de vulkaan.

 8. jan

  We moeten een keer door. Wat een onzin politiek allemaal.

 9. Henk

  Wat een onzin! Stop met testen en er is niets meer aan de hand.
  Aub allen nog sturen op ziekenhuis- en ic-opanemes en niets steeds het ‘probleem’ verergeren met nieuwe criteria.

 10. Katja

  In Den haag bestaat alleen he binnenhof, totaal geen realiteitsbesef. Anderhalve meter ? Zijn ze wel eens in een supermarkt gewest ?

 11. Katja

  Het festival had in ieder geval de juiste naam…:)

 12. Wim Vreeswijk

  Kennelijk zijn ‘inschattingsfouten’ ook besmettelijk want ook Rutte liep zich hiermee te verontschuldigen. Hebben die politici dan helemaal geen voorspellend vermogen ? Dat lijkt me toch een eerste vereiste voor politici ?

 13. Halfvol

  Let maar op als staks al dat klootjesvolk terugkomt van de camping of de playa, waar tijdelijk even niet geest wordt, ik schat in dat dit hetzelfde inschattingsfoutje zal zijn als eind vorige zomer. Ik ga maar alvast droogvoer inslaan voor lockdown 4.

 14. Anne Marie ten Berge

  De ‘inschattingsfout’ is een schoolvoorbeeld van een eufemisme. Of – met een veel mooier woord – verbloeming. Zo zeg je soms ook heengaan, in plaats van sterven. Of werkzoekend in plaats van werkloos. Of bestuurder in plaats van beroerder.

 15. John

  Fff Halsema bellen burgemeesterje

 16. Fred

  cas: “ben ik nu zo slim of zij zo dom?”
  Dat kun je beter met bijvoorbeeld “ben ik nu zo slim en zij zo dom?” Inderdaad.

 17. Berend

  Had ze het woord bij de daad gedaan?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).