Burgemeester Dijksma van Utrecht spreekt steun uit aan veroordeelde burgemeester van Istanbul Burgemeester Dijksma van Utrecht spreekt steun uit aan veroordeelde burgemeester van Istanbul

Burgemeester Dijksma van Utrecht spreekt steun uit aan veroordeelde burgemeester van Istanbul

Burgemeester Dijksma van Utrecht spreekt steun uit aan veroordeelde burgemeester van Istanbul
Burgemeester van Utrecht Sharon Dijksma
Burgemeester Sharon Dijksma heeft tijdens een internationale bijeenkomst van burgemeesters haar steun uitgesproken voor burgemeester İmamoğlu van Istanbul. İmamoğlu kreeg meer dan twee jaar gevangenisstraf opgelegd vanwege het ‘beledigen van de kiesraad’.

Burgemeester Sharon Dijksma heeft tijdens een internationale bijeenkomst van burgemeesters haar steun uitgesproken voor burgemeester İmamoğlu van Istanbul. İmamoğlu kreeg meer dan twee jaar gevangenisstraf opgelegd vanwege het ‘beledigen van de kiesraad’.

“Burgemeesters horen hun werk te kunnen doen, zonder daarin te worden belemmerd of zelfs te worden vervolgd”, stelt Dijksma in haar videoboodschap aan de andere burgemeesters. “Zij spelen immers een belangrijke rol in het beschermen van onze democratische waarden. Wanneer deze waarden in gevaar komen is het belangrijk dat burgemeesters solidair zijn en samen sterk staan. Daarom spreek ik mijn steun uit voor burgemeester İmamoğlu.”

Dijksma sprak haar steun uit via een digitale boodschap. Dat deed ze tijdens de Cities for International Growth & Progress conferentie. Op de conferentie werd gesproken over de rol van burgemeesters in het beschermen van democratische waarden en de rechtstaat. Onder meer de burgemeesters van Athene, Florence en Parijs waren ook aanwezig.

Een Turkse rechtbank heeft de burgemeester van Istanbul veroordeeld tot gevangenisstraf. Ook mag hij geen politieke rol meer op zich nemen. Ekrem İmamoğlu werd veroordeeld tot twee jaar, zeven maanden en 15 dagen gevangenisstraf omdat hij drie jaar geleden in een persbericht leden van de hoogste verkiezingsraad van Turkije ‘dwazen’ noemde.

 

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Sharon Dijksma (@sharon_dijksma)

32 Reacties

Reageren
 1. Utrechter

  Ik moet zeggen Sharon. Ik was aanvankelijk nogal sceptisch. Maar ik vind dat je de rol van burgemeester van Utrecht toch goed invult. Utrecht is geen provinciestad meer, maar groeit, bruist en ontwikkelt zich steeds verder! En daar draag jij aan bij.

  Ga zo door!

 2. Pee

  Waar bemoeid zij zich mee.

 3. Scherpschutter

  Democratische waarden? Wat zijn dat precies en hoe luiden deze waarden?

 4. Kloek

  @ Pee

  Zij komt op voor een democratisch gekozen collega (2x, met meerderheid, die burgemeester) die door een dictat*r uit de weg wordt geruimd, omdat die dictat*r met harde hand en uit angst regeert. Alle tegenstanders worden gecriminaliseerd. Komt de dictat*r goed uit bij de volgende al snel naderende verkiezingen, want de burgmeester van Istanbul is razend populair (en zijn partij, zij het in mindere mate, ook)

  Zo zijn de aanklachten tegen de burgemeester van Istanbul uit de dikke duim gezogen en slaat het werkelijk nergens op. Desinfo avant la lettre. Mooi ook, want Edr*g*n wordt eigenlijk al jaren niet meer gesteund door grote groepen in Turkij*. Alleen met vals spelen (verkiezingsfraude) en harde hand (het opsluiten van tegenstanders) weet hij zijn macht te behouden. Het is dat de EU en Navo hem nodig hebben ivm Navo/ strategische ligging en vluchtelingenopvang. Anders was het al lang klaar met hem geweest, want de westerse geldkraan dicht. Turkij* draait voor een deel op EU subsidies (ook al zijn en worden ze geen lid) en de Navo beschermt haar bestaan door het leveren van geavanceerde wapens en de dreiging van militaire steun (VS). Het erge is dat dit tegen de eigen bevolking werkt.

  Burgemeesters onder elkaar, zeker diegene die geloven in democratische waarden, steunen elkaar. Istanbul is welliswaar geen EU, maar ligt voor een flink deel in geografisch Europa.

  En voordat de dooddoener weer komt dat burgemeesters in Nederland niet gekozen worden>>> ONJUIST. Burgmeesters solliciteren, WORDEN voorgedragen aan leden van de gemeenteraad EN GEKOZEN door de gemeenteraad als geheel. Heel vaak worden zij unaniem gekozen.

  Juist deze getrapte wijze is een medicijn tegen populisme en korte termijn visie; en tegen politici die in verkiezingstijd van alles beloven om aan de macht te komen. Bij burgemeesters wil je dit niet en kan je dit echt niet hebben.

  Burgmeesters moeten moet zo goed als alle partijen in de raad vertegenwoordigen en besturen de stad namens de burgers. Niet slechts namens een aantal hard schreeuwende en drammende burgers (zo goed als altijd de minderheid).

 5. Geenstijl@Utrecht

  Volgens mij is dit een interne aangelegenheid van de Turkse regering die hier over gaat,niet een of andere zelfbenoemde milieu burgemeester van Utrecht, die graag op de voorgrond mag treden,zoals altijd.
  Kijk maar uit,anders krijgen we een Turkse boycot aan onze broek als Utrechtse inwoner,omdat onze burgemeester een te grootte broek aantrekt.

 6. Rob

  @kloek,
  Door wie worden de burgermeesters voorgedragen?

 7. Klaasjan

  Geeft u zelf even antwoord op uw vragen, Scherpschutter. U weet het toch altijd zo goed?

 8. JdV

  @klaasjan: je weet wel. Democratie. Dat inwoners zelf mogen stemmen wie burgemeester van hun stad is. Of dat ze iets mogen zeggen over besluiten die in bijvoorbeeld Belgie worden genomen voor een EU en dus ook hun land en stad door ongekozen ambtenaren en bestuurders.
  Grappig. In turkije kun je stemmen op een burgemeester. Dat is een stuk democratischer dan hier, daar kan NL nog wat van leren.

 9. Scherpschutter

  @Klaasjan

  Wel, ik ben inderdaad tamelijk geniaal en weet echt verschrikkelijk veel (u zou beslist een valide punt hebben als u me de wandelende encyclopedie van het menselijke ras zou noemen), maar zélfs ik heb werkelijk geen flauw idee wat ‘democratische waarden zijn’.

  Dus dat gaat u me nu even uitleggen. Verklaar; wat zijn ‘democratische waarden’ en hoe luiden deze exact?

 10. Kloek

  @ Rob

  Burgers (en toekomstig burgemeesters) solliciteren op vacatureteksten die geplaatst worden in o.a. de Staatscourant, waar ook wetswijzigingen in vermeld staan, die u geacht wordt te kennen/ lezen. Maar zover zal de staatsinrichtingsles wel niet gereikt hebben, gelet op uw commentaar.

  Hier even de uitleg. Letterlijk hit 1, via google, op de vraag: “waar wordt een burgemeestersvacature geplaatst”>>>>
  https://www.burgemeesters.nl/themas/burgemeester-worden/benoemings-en-selectieproces/

  Hoezo, de gemiddelde reaguurder is lui?

 11. Lisa en Coen

  @ JdV

  Onjuist. Een rechtstreeks gekozen burgemeester is niet democratischer dan een getrapt gekozen burgemeester. De vorm is alleen anders, het een is niet meer of minder democratisch.

  Om de waan van de dag niet het bestuur te laten betalen verkies ik altijd een gertrapt gekozen burgemeester, dus een burgemeester die wordt gekozen door de democratisch gekozen gemeenteraad. Nog een reden waarom reaguureders die niet stemmen bij gemeenteraadsverkiezingen (zoals jij zelf) dro*f- en roeptoeters zijn.

 12. Sjaak

  @pee: bemoeid? Met een “d”?

 13. Koel Hoofd

  Wat is er toch gebeurd met het oude gezegde ‘s lands wijs ‘s lands eer?
  Want linksom of rechtsom, Erdogan krijgt wel steun van de meerderheid van de bevolking. Zelfs 75% inflatie vanwege een ‘economisch experiment’ krijgt die man niet uit het zadel. Dat zou Rutte niet lukken en Kaag al helemaal niet, maar is wel al een dikke slordige eeuw de natte droom van de socialisten.

  En misschien nog wel de hamvraag in context tot ‘ ‘s lands wijs ‘s lands eer’: Hoezo vind het (democratisch linksdraaiend rechtsgraaiend) westen zichzelf zo moreel superieur dat het denkt haar normen en waarden aan anderen te kunnen op te leggen door heersende lokale machtshebbers te marginaliseren?
  Dat riekt naar good old fashioned dictatoriaal imperialisme.
  Dat gebeurde vroeger ook met de bijbel (moraal) in de linkerhad, een zak kralen en spiegeltjes (geld) aan de gordel, en het zwaard (macht) in de rechterhand, Choose your poison…

  Alle respect voor hoe ze orde op zaken in Utrecht stelt. Maar daarvoor hoeft ze zich niet uit te spreken over wat er in Turkije gebeurt. Ook Erdogan weet wat een boycot is en dat de wereld 7.5 miljard meer consumensen telt dan de EU/USA.
  Dat perspectief is de westerse elite al paar decennia geleden helemaal is verloren.

 14. Klaasjan

  Geniale lui zoals zélfs u weten vast het exacte antwoord al, Scherpschutter.
  Wie stellen bij een vraag steeds een tegenvraag?

 15. Utrechtvoorutrecht

  @Pee Ik weet dat u weer dat ene artikeltje van jaren terug erbij gaat halen over wie er geen leuke mensen zijn, maar “bemoeit” kan gewoon met een “t”. Er is ook een stapel artikelen geschreven over de relatie tussen taalvaardigheid en intelligentie. Mijn tip: even uw spelling checken. U zegt meestal domme dingen, maar dan valt het iets minder op.

 16. Realist

  Als de burgemeesters onze democratische waarden willen beschermen zullen ze zich faliekant tegen een verbod op politieke partijen moeten keren. Als dat niet gestopt wordt zullen ook hier mensen met een andere mening de cel in gaan.

 17. Cas

  @ kloek, de burgermeester van de G4 zijn sowieso politieke stokpaardjes en hebben weinig met kwaliteit te maken. Soms heb je enorme geluk met een van Zanen of Aboutaleb maar meestal zijn het posities die worden bepaald door heel veel politieke invloed

 18. Scherpschutter

  @KlaasJan

  Duidelijk. U heeft ook geen flauw idee wat ‘democratische waarden’ zijn.

  Blijft over de vraag waarom niemand (u ook niet) zich afvraagt waar mevrouw Dijksma zich in hemelsnaam mee bemoeit, laat staan waarom ze als burgemeester van een Nederlands boerengehucht mogelijk een internationaal incident veroorzaakt met een land dat duizenden kilometers hier vandaan ligt, en dat tot overmaat van ramp doet terwijl ze wappert met betekenisloze kreten als ‘democrstische waarden’.

  Het komt in ieder geval op z’n zachts gezegd nogal ondoordacht over.

 19. Berk

  @Koel Hoofd wat is dit voor onnozele opmerking ‘Erdogan krijgt wel steun van de meerderheid van de bevolking’ . Ja als je alle media controleert en je in de gevangenis wordt gegooid als je zegt dat Erdogan wellicht een andere baan zou moeten zoeken. Das niet echt steun denkt u wel? U denkt zeker dat in Rusland ook iedereen achter Poetin staat? En dan onze burgemeester van dictatoriaal imperialisme beschuldigen. Waar heeft u het in vredesnaam over?

 20. Kloek

  @ Cas

  Geluk met van Zanen, hahaha. Die wist niet hoe snel hij hier weg moest om zijn CV verder een beetje op te poetsen. Nadat hij al ja had gezegd tegen de volgende termijn als burgemeester in Utrecht zelfs. Wat en een …..Compleet onbetrouwbare VVD’er. Een beetje de gemeenteraad voorliegen.

  Heeft in zijn tijd als burgemeester werkelijk niks gedaan om orde en veiligheid (hoofdtaak burgemeester) in de stad te waarborgen bijvoorbeeld. Onder zijn burgemeesterschap hebben de Tagi’s en plofkraakbendes (audi bende) vrij hun gang kunnen gaan en zich kunnen ontwikkelen van ontspoorde straatschoffies en boefjes tot de top van de internationaal opererende drugsmaffia. Van Zanen spande zich liever in om Vuelta’s en Tours naar Utrecht te halen. Heeft de burger alleen maar geld gekost en de stad onveilig gemaakt en in sommige vergeten delen van de stad zelfs onleefbaar. De zakken van het bedrijfsleven zijn wel gevuld. Dat zijn feiten.

  Van Zanen kon een beetje shinen voor de camera en handjes schudden, maar heeft werkelijk niks gedaan waar hij daadwerkelijk voor aangenomen was als burgemeester,

  Verder speel je met je reactie weer in op de gebruikelijke populistische p*eppraat. Doet het vast goed onder trollen en reaguurders en het volk dat je probeert te misleiden en beïnvloeden, maar slaat eigenlijk nergens op.

  @Misschuttert

  Onze burgemeester is vrij om zich met andere burgemeesters solidair te verklaren met een collega die burgemeester is in een stad die deels in Europa ligt en het slachtoffer is van een politieke afrekening gedaan door een dictator die net als alle dictators politieke tegenstanders uit de weg ruimt door ze op te sluiten als criminelen of zoals in andere landen lijkend op Turki*e te laten vermoorden.

  Reaguurders en trollen als jij zijn de loopjongens van de P*tins en Erd*gannetjes. Alleen daarom heeft het al zin om je in een stad als Utrecht ook uit te spreken over dit soort zaken.

 21. An Ti

  @ Cas

  Je solliciteert gewoon als burgemeester en het is de gemeenteraad die beslist. Die wij, nou ja, de meeste reaguurders niet; maar die gemeenteraad is door de kiezers gekozen. Knap als de VVD bijv. (of een PvdA) een hele gemeenteraad kan corrumperen om voor hun kandidaat te kiezen.

  Het is natuurlijk wel zo dat de grotere jongens en meisjes uit de grote partijen meer interesse hebben om burgemeester te worden van de grote steden (daar horen ook Eindhoven, Tilburg en Groningen bij overigens) dan van een dorpsgemeente. Grote politieke partijen zullen inderdaad wel eens een balletje opgooien bij de Sharon Dijksma’s van deze wereld om op een burgemeesterspost in een grote stad te solliciteren als stap in hun carrière en om te proberen de grote steden aan de kant van hun landelijk beleid te krijgen; echter voeren burgemeesters ook vaak juist oppositie tegen landelijk beleid, omdat zij andere belangen vertegenwoordigen. Je kan je dus afvragen of dat idee wel ergens op slaat.

  Maar burgemeesterskandidaten zijn vrije mensen en zullen zelf bepalen of zij burgemeester willen worden ja of nee. Zij kunnen met hun bestuurservaring ook zo het bedrijfsleven in namelijk, dus het is een keus die ze zelf maken.

  Dat grote partijen in de grote steden ook meer zetels hebben en daardoor meer stemmen op hun eigen kandidaten kunnen doen, en de kans daardoor groter is dat iemand van een grote partij burgemeester wordt in een grote stad, is iets anders dan weer een complot de wereld in slingeren.

 22. JdV

  @ lisa&coen: dubbele droeftoeters zijn jullie. Ik heb bij elke verkiezing sinds mijn 18e jaar gestemd, zelfs nutteloze waterschapsverkiezingen. Je weet dus niet waar je over praat, dat blijkt maar wer uit je ongelofelijk domme reactie.

 23. Ria

  Het is vast weer eenzaam op de zolderkamer in Stadskanaal, gelet op de steeds minder coherente stukken tekst die een zekere Schuttert de afgelopen dagen (kerst-oud en nieuw) in grote getalen het wereldwijde web opknalt.

  Waar gewone en normale mensen zich in deze dagen onder familie, vrienden en geliefden begeven en leuke dingen ondernemen (het leven is maar kort), die het leven zin geven en de onderlinge verbondenheid tussen hen als mensen vergroot, zit ene Schuttert de hele dag populistische warboelteksten, bedoeld om mensen te beïnvloeden en te frustreren uit zijn toetsenbord te rammen. Op een zolderkamer. In Stadskanaal. Op het lokale Utrechtse s*ffertje.

  Denk daar maar eens over na. Het zou DUIC sieren om deze reacties als tegenwicht en voer voor discussie te plaatsen.

 24. hansrooz

  Scherpschutter, ik associeer uw pseudoniem met losse flodder en kappertjes pistool. …….
  Begin dan aub met een poging om het woord ‘democratische waarden’ eens te formuleren.

 25. Kloek

  @ Koel HoofdAls Erdog*n zoveel steun van de bevolking heeft, waarom moet hij dan verkiezingsfraude (meerdere keren) plegen om verkiezingen te winnen? En waarom moet hij dan de grondwet veranderen om (langer) aan de macht te blijven? En als hij zoveel steun heeft waarom dan iedere demonstratie van tegenstanders kapot laten slaan? En waarom dan de immens populaire burgemeester van Istanbul laten arresteren, omdat hij mensen die hem onterecht van fraude bestempelden terecht “dwazen” had genoemd? Toevallig zo vlak voor de verkiezingen? Misschien om een potentiële tegenstander op te sluiten? Die serjeus kans maakt om in de grote steden en europees georiënteerde delen van Turkije Erdog*n met gemak te verslaan? Waarom moet Erdog*n de plattelandsbevolking omkopen met subsidies om op hem te stemmen? Waarom worden er stemmen geronseld en gekocht onder de voormalige gastarbeiders in Europa (briefstemmen) en euro-turkse-families bedreigd om op hem te stemmen?

  Zomaar wat vragen 😉

 26. Scherpschutter

  @Kloek

  Dat ze vrij is om het doen, betekent niet dat je het moet doen. Lijkt me evident. Burgemeesters zijn er om lokale belangen te dienen. Niet om een land duizenden kilometers hier vandaan de les te lezen, waarbij ze mogelijk nog een internationaal incident kan veroorzaken ook. De relatie met Turkije is al jaren gespannen. Waar bemoeit de burgermeester van een boerengehuchtje uit Nederland zich nou in hemelsnaam mee?

  Mevrouw Dijksma moet zich eens gaan realiseren dat ze burgemeester van Utrecht is (haar jurisdictie eindigt bij de Meern, niet in Istanbul) in plaats van morele Politieagent van de wereld.

  @Hansrooz

  Ik geloof dat ik vrij duidelijk was toen ik zei dat ik niet weet wat ‘democrstische waarden’ zijn. Maar goed, u heeft dus ook geen flauw idee. Duidelijk. Moeten we het er dan op houden dat mevrouw Dijksma hier volslagen krankjorum onzintermen hanteert om a-diplomatiek en volkomen misplaatst een land duizenden kilometers vandaan de morele les te lezen?

 27. Kloek

  @ Scherpschutter

  1) De relatie met Turkije is gespannen, omdat er een dictator zit, die trouwens de Nederturken, ook die in Utrecht, meer dan eens ophitst en zich daadwerkelijk probeert te bemoeien met de politiek in een ander land. Doet Dijksma hier niet. Dit is namelijk geen politiek, maar een misdaad tegen mensenrechten. Ze spreekt zich niet inhoudelijk over politiek of inhoud uit maar spreekt zich uit tegen ondemocratische middelen (en steekt een collega een hart onder de riem). Subtiel verschil, maar het is een verschil.

  2) Burgemeesters die door dictators tegengewerkt of eruit gewerkt worden steunen elkaar. Dat noemt men solidariteit. Collegialiteit. Zou hier ook nog wel eens kunnen gebeuren, mede door de meer dan eens door jouw gesteunde lieden. Het is bovendien een deels Europese collega.

  3) Als steun uitspreken voor een democratisch gekozen collega die middels ondemocratische technieken verdwijnt internationale incidenten veroorzaakt zegt dat alles over de dictator. Niet over de Utrechtse burgemeester of over de burgemeester van Istanbul

  4) Burgemeesters werken internationaal gezien SAMEN. Zeker burgemeesters die een aanzienlijk deel een bevolking of hun familie van oorspronkelijke komaf van dat betreffende stad of land in hun gemeente woonachtig zien.

 28. Hans

  Voor Scherpschutter is deze gouden tip: het onvolprezen Wikipedia is een goede, betrouwbare encyclopedie op internet. Mocht u willen weten wat democratie behelst en wat de daarmee samenhangende waarden zijn dan staat het u vrij (we leven immers in een democratie) ‘m te raadplegen.

  https://nl.wikipedia.org/wiki/Democratie

 29. Scherpschutter

  @Hans

  Wat zijn democratische waarden en hoe luiden deze?

  Geef antwoord op de vraag.

 30. Jozias

  @SS

  Wikipedia lezen is te lastig voor je?

  De waarden die voortkomen uit de verschillende definifies vh begrip democratie.

  De omschrijving van het begrip staat vol met die waarden.

  Verder; je kan mensen wel willen commanderen (zegt veel over je aard), maar het staat mensen verder vrij daar dikke schijt aan te hebben. Het antwoord laat zich namelijk gemakkelijk raden.

 31. Buurman van Hans

  Democratische waarden, zijn waarden waar dictators schijt aan hebben. Lol.

  Ik doe een paar voorzetjes: het uitschrijven van eerlijke, vrije verkiezingen die zich laten controleren door onafhankelijke inspecteurs. Het vervolgens accepteren en respecteren van die verkiezingsuitslag. Het niet laten opsluiten van politieke tegenstanders om niets anders dan tegenstand uit te schakelen. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik ben trouwens de buurman van Hans. Hans heeft te veel de slappe lach om te typen.

 32. Hans

  Een goede buur is beter dan een verre vriend. U raadt al om wie het hier gaat 🤪

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).