Burgemeester Dijksma wil net als Halsema buitenruimte geleidelijk heropenen, waaronder terrassen Burgemeester Dijksma wil net als Halsema buitenruimte geleidelijk heropenen, waaronder terrassen

Burgemeester Dijksma wil net als Halsema buitenruimte geleidelijk heropenen, waaronder terrassen

Burgemeester Dijksma wil net als Halsema buitenruimte geleidelijk heropenen, waaronder terrassen
Archieffoto Sharon Dijksma
De Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma sluit zich aan bij de oproep van haar Amsterdamse collega om de buitenruimte geleidelijk meer te heropenen. Hier valt ook het openen van de terrassen onder.

De Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma sluit zich aan bij de oproep van haar Amsterdamse collega om de buitenruimte geleidelijk meer te heropenen. Hier valt ook het openen van de terrassen onder.

Femke Halsema was vrijdagavond te gast bij de talkshow van Beau van Erven Dorens. Daarin sprak zij over de drukte in de Amsterdamse parken een paar dagen eerder. Halsema noemde het ‘chaotische situaties’. Ook in Utrecht was het afgelopen week druk in verschillende parken.

De Amsterdamse burgemeester is dan ook van mening dat er meer buitenruimte nodig is. Zo opperde zij om de dierentuin, de botanische tuin en de terrassen te openen. “Ik zie veel liever dat mensen een beetje geordend op een terras gaan zitten, in plaats van met duizend mensen in het park.”

Verantwoord

Een woordvoerder van de Utrechtse burgemeester laat weten dat Dijksma zich aansluit bij de oproep van Halsema om de buitenruimte geleidelijk meer te heropenen. “Dit geeft mensen letterlijk de ruimte om op een verantwoorde manier erop uit te gaan.” Daarbij wordt benadrukt dat ‘buitenruimte’ breder is dan alleen terrassen.

Ook burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam en Jan van Zanen van Den Haag steunen de oproep van Halsema.

Gekoppelde berichten

19 Reacties

Reageren
 1. Koel Hoofd

  Helemaal mee eens.
  Meer ruimte voor de menselijke maat!
  Maar dan wel terrassen sluiten om 22u en niet na middernacht omdat er niets op tv is.

 2. Erwin

  @koel hoofd: er is nog steeds een avondklok, remember..?

 3. JongMaarNietZoJong

  Het wordt inderdaad tijd om de terrassen te heropenen. Kom met een goed plan voor minimale afstand en dan is het beter dan wat er nu gebeurt in de parken. Het mooie is ook dat de horeca dan weer iets meer ademruimte krijgen.

  Op dit moment is het gekkenwerk in de stad. Wil je de terrassen niet heropenen dan zul je op grote schaal zeer fors moeten handhaven. Anders ontken je stug de realiteit en reële besmettingskansen, omdat je een punt wil maken ofzo. Op een terras zal de besmettingskans lager zijn dan wat ik de afgelopen dagen in parken zag.

  We moeten een keer accepteren dat het risico nooit helemaal nul is. Daarnaast lijkt het me heel stug als dit nu leidt tot een nieuwe piek aangezien het bestaand gedrag is dat in iets betere banen wordt geleid. Beleid kan ook goed zijn als het niet kut is.

 4. Katja

  Ook dierentuinen open, plenty ruimte en je moet toch toegang betalen.
  En het is goed voor de geest (voor mij wel in ieder geval) om rustig naar prachtige dieren te kijken. Je knapt er van op, en je bent in de gezonde buitenlucht. Overigens heb ik niks met terrassen.

 5. HArry

  Zouden ze het hotlinetje hebben?

  Hoop maar niet dat dit het nieuwe normaal is.

  Dat wat Amsterdam besluit wij ook zo nodig moeten doen.

 6. Baliekluiver

  Het verveelde volk wil feest en vakantie en onze bange burgemeesters durven de maatregelen niet meer te handhaven. Het vaccinatieprogramma verzand in vage voornemens, maar zorg en ziekenhuis mogen niet meer zeuren. Het virus en haar gemuteerde trawanten kijken reikhalzend uit naar de volgende ronde. Fijne Paasdagen!

 7. Monique

  Oh, en zijn die burgemeesters nu opeens virus deskundigen?

 8. vak K

  @ HArry
  Wen er maar aan,het zijn 2 grote vriendinnen, ik hou mijn hart vast voor Utreg.

  Ik zie liever een burgemeester met een eigen mening ipv een volgzame, maar dat die terrassen open moeten is natuurlijk een waarheid als een koe,hoef je niet voor geleerd te hebben. Rutte heeft namelijk een andere agenda!

 9. JongMaarNietZoJong

  @Baliekluiver, misschien heeft u een voorstel voor hoe het beter kan.

  Inderdaad elk uur de parken weer leegvegen en zeer streng op straat het groepsverbod handhaven waarmee mensen dan maar binnen achter de voordeur deze regels gaan schenden waardoor besmettingen nog veel meer kans krijgen?

  Op een gegeven moment moet je realistisch zijn en zien dat we blijkbaar iets anders moeten doen om de situatie in de hand te houden. Ik dit geval is dat het heropenen van terrassen om meer buitenruimte te creëren in een meer gecontroleerde omgeving. Je kunt wel klagen en jammeren dat mensen zich niet aan regels houden, maar als je daar niets aan wil of zelfs kunt doen, dan is het slim om juist mee te bewegen, in het belang van de volksgezondheid.

  Zoals ik al zei: maatregelen kunnen wel degelijk een positief effect hebben zonder dat ze sterk beperkend of vervelend zijn. Een mogelijkheid creëren voor mensen om juist buiten af te spreken (ipv binnen, of ongecontroleerd dicht bij elkaar) is positief, als mensen tóch wel afspreken.

  @Monique, nee, zijn ze niet, maar ze horen wel de adviezen van de deskundigen en het is juist hun taak om beslissingen te maken op basis van de adviezen van deze deskundigen. Het is ook allemaal niet zwart of wit.

  Persoonlijk vermoed ik trouwens dat het openen van terrassen geen groot effect heeft, niet positief maar ook niet negatief. Wat extra mentale rek en het gevoel van dat het beter wordt kan het wel geven, en wie weet geeft dat mensen juist dat beetje extra energie om nog even wat voorzichtiger te blijven, want zoals je ziet trekt niet iedereen het meer. Vergeet niet dat niet iedereen mentaal zo sterk is als jij bij het zich blijven houden aan de regels.

 10. Kees Truijens

  @Baliekluiver
  Inderdaad. Terrassen open, ziekenhuizen sluiten afdelingen vanwege oplopende corona.

 11. Pee

  Ik dacht dat burgemeesters niets te vertellen hadden en niet zomaar beslissingen mochten nemen of zijn ze nu ook al experts op gebied van virussen?
  Wat aan de ene kant niet mag word aan de andere kant wel toegestaan dat kan niet en zet vraagtekens bij het hele gebeuren ,of het wel zo erg is als men wilt laten overkomen.

 12. TJA...

  In veel landen om ons heen worden er strengere maatregelen genomen.

 13. Frits

  Sinds wanneer zijn burgemeesters virologen?

 14. Len

  Het betekent niet dat zodra iedereen hetzelfde doet, het dan ook de juiste manier is. Dat geldt dus voor de maatregelen. Omdat de huidige set aan twijfelachtige beperkende opties nou eenmaal is opengetrokken, zijn we momenteel enkel daar vanuit aan het projecteren. Dat is het hele enge ervan, niemand weet meer beter.

  Goed voorstel dus om wat meer te openen. Van de politiek in Den Haag moet je het niet hebben, moge nu wel duidelijk zijn.

  Als het te druk wordt in de ziekenhuizen dan moet je ze anders ook maar sluiten, dat doen ze met de parken ook!

 15. Ralph

  Van een burgemeester van een van de 4 grote steden mag verwacht worden dat ze zich niet inspant om het rijksbeleid ten aanzien van het beheersen van de corona epidemie te ondermijnen. Zo je als bestuurder al vindt dat het anders moet, dan bespreek je dat met het ministerie en de minister, maar ga je niet (in navolging van de Amsterdamse collega) een beetje in het openbaar je tegen de maatregelen afzetten. Dat kan voor een politicus, of willekeurig welke burger die zonodig z’n plas erover wil doen. Maar niet voor ambtenaren en a-politieke bestuursfuncties (met een bijzondere taak t.a.v. openbare orde & veiligheid zoals een burgemeester of CdK). Ik vind dit gedrag zeer laakbaar van mvr Dijksma (en dat staat los van wat ik inhoudelijk wel of niet van de maatregelen vind).

 16. Len

  @ Ralph: Ik zie dat dus precies als een positieve verschuiving. Het rijksbeleid is namelijk doorgaans een draak van een beleid, en dat is in dit geval niet anders. Niet dat het gemeentelijke beleid nou de schoonheidsprijs verdient, maar dat is weer een andere kwestie.

 17. Bubbel

  Mevrouw Dijksma heeft haar studie besturen niet voltooid,,,bron Wikipedia
  Wellicht wil mevrouw Dijksma scoren bij het horecapubliek
  Maar het kan toch niet de bedoeling zijn dat Corona wordt gebruikt om mevrouw Dijksma populair te maken
  Bij de horeca
  We zitten nog niet eens aan de top van de derde golf
  De zorg staat vreselijk onder druk
  Mensen creperen op de ic

 18. Ger

  net uit onderzoek dat maar 1 op de 1000 besmettingen in de buitenlucht is, bij de terrassen open ook graag die op sportverenigingen

 19. trol

  Zolang er niet gehandhaafd wordt op groepen (meer dan twee mag nog steeds niet he!!), buiten alles overvol is (leuk he…een stad volbouwen….mensen kunnen alleen maar in parken naar buiten, aangezien half Utrecht tegenwoordig in een studio of kleiner woont) is het niet meer te verkopen terrassen en andere publieksruimtes gesloten blijven. Nu is het twee maten en dat irriteert een mens nu eenmaal. Dus of streng of met goed beleid en toezicht open.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).