Burgemeester Dijksma wil vergunningsplicht voor autobranche op bedrijventerrein Nieuw Overvecht Burgemeester Dijksma wil vergunningsplicht voor autobranche op bedrijventerrein Nieuw Overvecht

Burgemeester Dijksma wil vergunningsplicht voor autobranche op bedrijventerrein Nieuw Overvecht

Burgemeester Dijksma wil vergunningsplicht voor autobranche op bedrijventerrein Nieuw Overvecht
Het bedrijventerrein in Overvecht.
Ondernemers in de autobranche op bedrijventerrein Nieuw Overvecht moeten mogelijk een vergunning gaan aanvragen. Burgemeester Dijksma wil een vergunningsplicht invoeren voor het gebied. De vergunningsplicht moet de branche in de omgeving minder aantrekkelijk maken voor de ondermijnende criminaliteit. Dijksma zegt in april definitief de knoop door te hakken over de invoering.

Ondernemers in de autobranche op bedrijventerrein Nieuw Overvecht moeten mogelijk een vergunning gaan aanvragen. Burgemeester Dijksma wil een vergunningsplicht invoeren voor het gebied. De vergunningsplicht moet de branche in de omgeving minder aantrekkelijk maken voor de ondermijnende criminaliteit. Dijksma zegt in april definitief de knoop door te hakken over de invoering.

De vergunningsplicht zou voor een periode van drie jaar moeten gelden. Ondernemers in de autobranche zouden dan een vergunning moeten aanvragen voor het vestigen van hun bedrijf. Dijksma zegt over drie jaar te kijken of een verlenging van de vergunningsplicht nodig is. 

‘Kwetsbaar gebied’

De afgelopen jaren is er door de gemeente sterk ingezet op de verbetering van de situatie op bedrijventerrein Nieuw Overvecht. Meer toezicht, meer controles en meer blauw op straat. De maatregelen moesten vooral de ondermijnende criminaliteit tegengaan. De gemeente ging ook met ondernemers in gesprek over het herkennen en melden van criminele activiteiten, zoals witwassen.

Maar ook met die extra aandacht blijft het bedrijventerrein een ‘kwetsbaar’ gebied. Regelmatig werden er overtredingen geconstateerd. Met name bij bedrijven in de autobranche bleek het vaak mis te gaan. Daaronder vallen bijvoorbeeld autoverhuurbedrijven, maar ook zaken die auto’s wassen, onderhouden, repareren en keuren.

Ondermijning

De politie krijgt over het bedrijventerrein in de afgelopen vijf jaar 40 procent meer meldingen binnen dan gemiddeld. Dijksma: “Incidenten worden drie keer vaker gekoppeld aan ondermijning dan dat dit gemiddeld gebeurde bij de andere bedrijventerreinen. Ook blijkt dat er significant meer bedrijfslocaties voorkomen in strafrechtelijke onderzoeken dan wat gemiddeld is voor alle bedrijventerreinen.”

Lang niet alle ondernemers mengen zich in het crimineel circuit. Volgens de burgemeester biedt het stellen van een vergunningsplicht een manier om malafide ondernemers af te schrikken. De ondernemers op bedrijventerrein Nieuw Overvecht die geen kwaad in de zin hebben, moeten door de regeling beschermd worden. 

Ondernemers op het bedrijventerrein kunnen reageren op het plan. Ze worden daarover geïnformeerd door de gemeente. Ook zullen er in maart informatieavonden plaatsvinden.

Wil jij DUIC steunen en een prachtig boek met de beste fotografie en verhalen van Utrecht in 2021 ontvangen? Voor 24,95 euro is DUIC in 2021 te bestellen en daarmee steun je direct onze journalistieke werkzaamheden.

11 Reacties

Reageren
 1. JdV

  Het waterbed effect. Onbekend bij mevrouw Dijksma. Verplaatsen van de “overlast” is het gevolg. Een ander “kwetsbaar” terrein krijgt dan meer autodealers.
  Bovendien, het aanpakken van ondermijning op woonwagenkampen en andere locaties heeft geen enkele prioriteit. Kortom, socialistisch wensdenken in optima forma.

 2. Scherpschutter

  Ondermijnende criminaliteit. De nieuwe toverkreet die door ambtenaren klakkeloos overal aan wordt gekoppeld…zodat links het ondernemersklimaat en de vrijheid in Utrecht verder kan ondermijnen.

 3. Marcel

  Wacht even. De burgemeester wil dat? Kan zij langs de raad dat zomaar doen?
  Denk dat overleg bovenaan staat? Welke mening heeft de raad. Dit is weer zo een gevalletje: Ondernemers er niet in betrekken maar: ik bepaal?

 4. Erin

  Hahaha scheepschuttert toch! Het is te merken dat je al een tijdje niet meer in Utrecht woont. Je verwart vrijheid en ondernemersklimaat met aan zware criminaliteit gelieerde activiteiten op de voormalig autoboulevard. Blijkbaar mis je wat verontrustende informatie en neiuwsberichten van de afgelopen jaren.

 5. Willem

  @marcel: ja. Pak anders je boeken staatsinrichting er nog ff bij

 6. Kaat

  De Utrechtse politiek faalt op dit probleem al jaren. Meer bezig met horeca en fietsstraten in de binnenstad. Goed dat ze het onderwerp weer aan de orde stelt.
  Al vind ik de rand van het gebied wel verbeterd. Woonwinkels, een bouwbedrijf, grote supermarkt. Het gebied heeft mi wel potentie.

  Verder zou wat vergroenen geen kwaad kunnen de wijk.

 7. RABE

  Goed plan. Zo is controle mogelijk en dat is weer beter voor de veiligheid.

 8. Bert

  Dit is stigmatiserend naar de ondernemers uit de autobranche. Garagisten worden al flink gestigmatiseerd in de media: zo zouden ze vaak oplichters zijn. Hierbij wordt compleet het socio economische aspect vergeten, waar deze mensen vandaan komen.

  Ik zeg tijd voor kickboks-lessen en andere gratis cursussen voor deze gemarginaliseerde groep!

 9. Koel Hoofd

  Er is al heel lang heel veel mis op dat bedrijventerrein.
  De gemeente keek al die jaren weg omdat het meer prestigieuze maar volkomen nutteloze projecten had.
  Goed dat Dijksma dit nu op deze wijze aanpakt.

  Dat waterbedeffect heb je toch wel, maar de eis om een vestigingsvergunning aan te vragen maakt wel beter inzichtelijk wat er waar met wie gebeurd.
  De eerste filter om het kaf van de koren te scheiden.
  Volgens mij was een dergelijke vergunning aanvragen tot 1993 ook beetje standaard formaliteit voor nagenoeg elk bedrijf met vakmensen in dienst. Maar ja, die vrije markt en mensenrechten resulteerden in liberalisering Vestigingswet… open grenzen deed de rest.

 10. Hylke Been

  Wat gaat Dijksma deze week en in maart dan doen dat ze nu niet al een knoop over kan doorhakken? Denkt ze dat de omstandigheden en situatie in Nieuw-Overvecht de komende maand vanzelf gaat veranderen?

 11. Zuilen030

  Er zijn op dit bedrijventerrein steeds meer sportscholen, kledingateliers ed bijgekomen, witwassen kan op alle fronten, de betreffende ondernemers zijn creatief genoeg.
  Wil overigens niet zeggen dat bovengenoemde bedrijven allemaal niet deugen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).