Burgemeester Dijksma zegt vroegtijdige opening van horeca niet te gedogen Burgemeester Dijksma zegt vroegtijdige opening van horeca niet te gedogen

Burgemeester Dijksma zegt vroegtijdige opening van horeca niet te gedogen

Burgemeester Dijksma zegt vroegtijdige opening van horeca niet te gedogen
Bron: Google Streetview
De burgemeester van Utrecht laat weten gewoon op te treden tegen horecazaken die zaterdag de deuren willen openen. In navolging van restaurants en cafés in andere gemeentes zijn er ondernemers die morgen in Utrecht willen opengaan. Zowel in Limburg als in Zeeland hebben burgemeesters gezegd begrip te hebben en niet te zullen optreden. Burgemeester Sharon Dijksma laat weten begrip voor de zorgen van ondernemers te hebben, maar wel op te treden bij overtredingen.

De burgemeester van Utrecht laat weten gewoon op te treden tegen horecazaken die zaterdag de deuren willen openen. In navolging van restaurants en cafés in andere gemeentes zijn er ondernemers die morgen in Utrecht willen opengaan. Zowel in Limburg als in Zeeland hebben burgemeesters gezegd begrip te hebben en niet te zullen optreden. Burgemeester Sharon Dijksma laat weten begrip voor de zorgen van ondernemers te hebben, maar wel op te treden bij overtredingen.

Horecaondernemers zijn verbolgen dat er – naar alle waarschijnlijkheid – geen versoepelingen worden aangekondigd tijdens de coronapersconferentie vrijdagavond. In onder meer Limburg en Zeeland hebben ondernemers aangekondigd de deuren te zullen openen.

“Wij, de burgemeesters, hebben begrip voor de onvrede van de ondernemers in onze gemeenten”, schrijven vijftien burgemeesters in Limburg gezamenlijk. In de verklaring staat dat horecaondernemers op zaterdag de deuren mogen openen. Ook burgemeesters in Zeeland hebben aangegeven niet op te treden bij ‘openstellingsacties’ van de horeca.

Utrechtse horeca

In Utrecht zijn een paar zaken die ook zaterdag de deuren willen openen als protest tegen de voortdurende lockdown voor horeca. Onder meer Gys, Sanju Ramen, de Beren, ‘t Zusje , Copper Branch en café ’t College hebben gezegd graag morgen gasten te ontvangen.

Burgemeester Sharon Dijksma laat desgevraagd weten niet anders dan anders te zullen optreden. “Als we een overtreding constateren wordt een ondernemer eerst aangesproken, dan gewaarschuwd en als de overtreding aanhoudt volgt een boete of bestuurlijke maatregel. Bij excessen kunnen die stappen elkaar heel snel opvolgen.”

Begrip

Dijksma zegt de zorgen van de ondernemers wel te begrijpen. “Ik zie en deel de zorgen die de motivatie voor deze acties zijn. Het water staat ondernemers aan de lippen, maar ze krijgen nauwelijks steun. Dit heb ik het kabinet, samen met andere burgemeesters, gisteravond bij het Veiligheidsberaad nogmaals op het hart gedrukt. Tegelijkertijd moeten we regels handhaven zo lang ze gelden.”

Gekoppelde berichten

27 Reacties

Reageren
 1. Baliekluiver

  Alle lof voor Dijksma en Halsema die gewoon wél hun werk doen! Ik neem aan dat er voor al die bange wegkijkburgemeesters elders in het land volgende week een extra ‘functioneringsgesprek’ wordt georganiseerd?

 2. JdV

  Wiens brood men eet, wiens woord men spreekt. Beetje voor de buhne sympathie tonen en aandringen op zaken waarvan je weet dat het toch niet gaat helpen kan natuurlijk altijd. Maar als puntje bij paaltje komt ga je als beroepspolitica natuurlijk niet echt in verzet tegen de ruif waar je al jarenlang prettig uit wordt onderhouden.
  Socialist of niet, wie betaald bepaald is het motto. En zolang het salaris nog elke maand netjes door het rijk wordt overgemaakt volgen we de regels gewoon op. Treinen naar het oosten iemand?

 3. Herman

  Angsthaas, jammer hoor. In grootste deel van Europa mag alles en hier niet. De cijfers zijn hier niets beter dan daar. Conclusie, lockdown heeft geen zin

 4. Lombok

  @jdv: eens. Het geloof in de wet en orde overstijgt elke vorm van rationaliteit en leiderschap. Verbaast me ook niets van Dijksma.

 5. Geenstijl@Utrecht 🤔

  Jaaaa dit is typisch een saloon socialiste,een worst voorhouden en hem dan gauw wegtrekken als de verleiding is aangewakkerd.
  Hoe heeft de Utrechtse politiek in hemelsnaam deze vrouw kunnen voordragen als burgemeester van de stad Utrecht
  Mijn gedachten gaan uit naar al die ondernemers die het ongelofelijk zwaar hebben in deze sombere tijden van corona,en een overheid die het aflaat weten in sommige gevallen.

 6. Realist

  @Baliekluiver. Halsema is oppertuun, het Burkaverbod wil ze dan bijvoorbeeld weer niet handhaven. Ook maar een gesprekje dan?

 7. jan

  Dan ben je ook niet echt een BURGERmeester als je het niet voor de burger opneemt. Hup gewoon de boel open. Laat de bange mensen die op prik 5, 6 en 7 wachten lekker thuisblijven

 8. Koel Hoofd

  Tja, Utrecht moet overduidelijk wennen aan het feit dat deze burgemeester wel de wet handhaafd.
  Na vele jaren slappe wegkijken is dat wel even schrikken.

 9. GeeWee

  Logische reactie van Dijksma. Je haakt gewoon aan bij landelijk beleid. Anders krijgen we chaos met bijv. Utrecht open terwijl Nieuwegein, Houten en Zeist wel handhaven op sluiting?
  Alleen bij gemeenten heel dicht bij de grenzen kan ik me er nog iets bij voorstellen maar niet bij ons Stadsie in het hartje van het land.

  Ben je ontevreden met de maatregelen als HoReCa, kaart dit dan landelijk aan.

 10. Lachgas

  En ja wat kan het ons schelen. We tuigen gewoon weer met een paar miljoen een programma om lege winkelpanden van een nieuwe look te voorzien. Lekker gezellig toch?

 11. Hans

  Ze heeft gelijk.

 12. Erwin

  @jan: ik ben ook burger, zij is ook mijn burgemeester (niet burgeRmeester), en ik ben het volledig met haar eens.

 13. Johan van Veen

  De enig juiste reactie van de burgemeester. Het is haar taak de regels – of ze het daarmee nu eens is of niet – te handhaven, in elk geval zolang er geen mensenlevens in het spel zijn. En dat is hier niet het geval. Bij voorbaat zeggen dat je het overtreden van de regels zult gedogen, tast het gezag van de overheid aan.

 14. Ze trekken je arm uit de kom

  Complimenten voor mevrouw Dijksma
  Geef horeca een pink,,ze trekken je arm uit de kom

 15. Inwoner van Utrecht.

  Misschien toch eens vragen aan de gemeenteraad om het termijn van deze zgn burgemeester toch maar niet te verlengen lijkt mij.

 16. Berk

  Mensen die hier Dijksma bekritiseren moeten bij het kabinet zijn. Dijksma handhaaft hun regels en terecht.

 17. Trol

  Maar gaan de verzetshelden van de horeca wel netjes om met de 1.5 meter etc. als ze vandaag open gaan. Of gaan ze weer eens laten zien er niks van te kunnen. Een statement maken prima (graag zelfs) maar waar de rest van Europa (waar altijd maar naar verwezen wordt) netjes met regeltjes open is, zal het hier wel weer niet lukken. Laat eens zien dat er meer mogelijk is dan constant verongelijkt zijn.

 18. Mark

  Och we feesten gewoon thuis vrolijk verder. Gisteren thuisfeestje met 20 mensen.

 19. Peter van Zoest

  Vraag: Waartoe zijn wij op aarde?
  Antwoord: Om op een terras te zitten en naar de Action te gaan.

 20. C in de Horeca

  Ik kan naar de kapper, erna naar een prostitute, maar als ik wil het afronden achter af met een kopje koffee ergens dat kan gewoon niet. Gek in de extreem.

  The Netherlands has become for the Horeca a prison island in the middle of free Europe

 21. Bart dankbaar

  Als de mening van de individuele burger of die wel of niet iets wilt leidend gaat zijn voor regels en wetten en de overheid hier zijn kop naar laat hangen wordt het complete chaos. Ik denk dat de meerderheid van de burger liever geen belasting betaald. Moeten we dat dan ook maar gaan gedichten als mensen dat niet doen? Regels en wetten hebben een reden. En hoewel deze onterecht of buitenproportioneel kunnen voelen voor de individuele burger is dit zelden tot nooit het geval. Gelukkig hebben we wijzere mensen die deze regels en wetten maken dan de onderbuikgevoelens van “de gewone man”

 22. n Utrechter

  Ben het helemaal met @berk eens.
  Iedereen die iets anders zegt, is niet goed bij zijn/haar hoofd.

 23. Moniek

  Een leuk dagje hebt u bedacht, C in de Horeca!
  Dat kopje koffie dan maar even thuis doen, bij uw echtgenote misschien? Een bloemetje meebrengen?
  Dan valt het toch wel mee met de probleempjes?

 24. Lachgas

  We kunnen met zijn allen wel zeuren, maar doe dan eens wat anders bij de komende verkiezingen.
  Maar nee dat doen we niet. Zie de winst van VVD en D66.

 25. JdV

  Leuk dat ook in Nieuwegein horeca gewoon open is. Op het Muntplein zit het vol!! Dus niet alleen in Utrecht stad maar ook in de randgemeenten is men er wel klaar mee.

 26. Subsidie

  @bart dankbaar: regels volgen omdat het regels zijn is nooit een argument. Ik vind uw vertrouwen in ons systeem overigens hilarisch. Zijn de wijzen die deze regels maken dezelfde die ons toeslagensysteem hebben opgetuigd? De regels wat betreft de sluiting van de horeca slaan nergens op en zijn niet in verhouding tot de financiële ellende die deze regel met zich meebrengt. Van financiële compensatie is ook geen sprake. Elk weldenkende burgemeester ziet dat en zou zijn burgers moeten steunen wanneer zij faillissement en verdere financiële ellende wil voorkomen.

 27. Theo

  Als Dijksma zou melden voorlopig niet te handhaven dan kan er een groepje vrije gemeenten ontstaan. Het landelijke beleid volgt dan wel.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).